Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Samsung Gear S3 Frontier

Smart klocka i förklädnad

Gear S3 är en värdig rival till Apple Watch 2, men programvaran haltar fortfarande lite.

Av / 2017-03-03 - 10:11
Samsung Gear S3 Frontier
Mikael Hansen

Är du på jakt efter en diskret smartklocka är Samsungs nya Gear S3 kanske precis vad du letar efter. Den ser inte ut som ett traditionell digital klocka, och tack vare en speciell always on-inställning kan den vara på hela tiden. Priset ligger tyvärr i den högre änden. Å andra sidan är det uppenbart att detta är en kvalitetsprodukt. Förut var Samsungs Gear-serie en sluten historia, men i och med den senaste versionen av Gear S-programvara för iOS så kan även Apple-fantaster vara med och leka. Det bör dock påpekas att klockan fortfarande fungerar bäst tillsammans med en Samsung- eller Android-telefon, och tyvärr inte kan riktigt lika mycket tillsammans med en iPhone.

Sportig eller klassisk
Samsung Gear S3 finns i två versioner: den eleganta Classic i rostfritt stål och den mer robusta i gråsvart som heter Frontier, som är den vi har testat. Classic är ett bra val till skjorta och slips medan Frontier har ett sportigare utseende och inbjuder till att täckas av gyttja. Båda modellerna är IP68-certifierade vilket innebär att de tål damm och smuts och att vara under vatten en kort stund. Du kan med andra ord behålla klockan på när du tar en dusch eller tvättar händerna, men måste fortfarande ta av den om du ska göra ett par längder i bassängen eller ge dig ut och dyka.

(Foto: Tillverkare)

För sömn och träning
Precis som andra smartklockor på marknaden sitter det naturligtvis en pulsmätare på baksidan. Den samlar kontinuerligt in information som sparas i S Health-appen i mobilen. En smart detalj är att Gear S3 själv listar ut vad du ägnar dig åt och sparar information på rätt sätt, oavsett om du är ute och promenerar, springer eller cyklar. De flesta klockor och aktivitetsarmband kan lagra sådana data, men det är otroligt skönt att det görs automatiskt och inte måste aktiveras för hand före varje löp- eller cykeltur. Vi har tidigare testat Gear Fit 2 där den automatiska registreringen inte alltid fungerade lika bra, lyckligtvis har nyare programvara inneburit att registreringen är mer exakt i Gear S3. Tillhör du dem som har klockan på dig när du sover så lär du uppskatta att den även lagrar information om dina sömnvanor.

(Foto: Tillverkare)

Bara för män
Till skillnad från Apple, som har valt att göra sin Apple Watch i två storlekar och alltså passar både män och kvinnor, byggs Samsung Gear S3 bara i en enda storlek: Enorm! Om man gillar så stora klockor eller inte är naturligtvis en smaksak, men man kan undra lite över varför Samsung har valt den här storleken, eftersom de minimerar den potentiella målgruppen avsevärt. Lyckligtvis är klockan inte lika tung som den är stor. Ynka 63 gram väger Frontier utan armband, vilket är ganska så imponerande med tanke på hur mycket teknik som finns instoppad. Storleken på klockan gör att du kan använda helt vanliga armband med 22 mm-fäste. Det är en cool detalj.

Ringen runt urtavlan ger smidig och exakt navigering i menyerna. (Foto: Tillverkare)

Hem och tillbaka
Klockorna har en hem- och en bakåt-knapp till höger om urtavlan. De är de enda fysiska knapparna. Den runda OLED-skärmen på 1,3 tum är naturligtvis beröringskänslig och har en upplösning på 360 x 360. Det kanske inte låter som så mycket, men det är mer än tillräckligt för en skärm av den här storleken. Som jämförelse har Apples Watch 2 en upplösning på 390 x 312. Gear S3-skärmen är både skarp och ljusstark. Som nämnts ovan finns en inställning i menyerna som gör att skärmen alltid är tänd, i stället för att bli helt svart när den inte används. I stället minskas ljusstyrkan en del och urtavlan byts ut mot en mycket mörkare. Det är helt rätt tänkt med tanke på att en av de största nackdelarna med att byta från en traditionell klocka till en smartklocka ofta är att man inte gillar att klockan tänds och släcks hela tiden. Här görs det mycket diskret och i praktiken märker du knappt att detta är en digital klocka. Detta är naturligtvis något som påverkar batteritiden. Samsung hävdar att klockan har ström som räcker i två till fyra dagar. Under vårt test, med den alltid upplysta skärmen, kunde vi använda klockan i ett par dagar innan den behövde laddas igen. Stänger man av funktionen så håller batteriet verkligen i fyra dagar. Det är ganska så imponerande.

Roterande bezel
Den huvudsakliga navigeringen görs precis som på S2 med en roterande ring runt urtavlan. Samsung förtjänar beröm för att de hållit fast vi den här lösningen eftersom den fungerar fint och gör det enkelt att bläddra mellan aktiva appar. Tyvärr måste du fortfarande peka på skärmen för att aktivera apparna. Här skulle det ha varit smartare att det gick att trycka på ringen. Detta kanske kan lösas i en senare uppdatering, eftersom Samsung redan har tagit med en automatisk tryckning i hem-menyn. När du vrider på ringen till en ikon så aktiveras den automatiskt efter ett par sekunder. Detta kan naturligtvis stängas av och sättas på, men bidrar precis som ringen till att göra skötseln till en mycket smidig och strömlinjeformad upplevelse.

(Foto: Tillverkare)

Tizen
Precis som Gear S2 är Gear S3 utrustad med Samsungs eget operativsystem Tizen. Det är en stor fördel eftersom operativsystemet är anpassat efter hårdvaran och därför utnyttjar den mycket bättre än om Samsung bara hade hoppat på Android Wear-tåget, med alla de begränsningar och nackdelar det innebär. Tillsammans med den roterande bezel-ringen ger Tizen en intuitiv kontroll av klockan och i förhållande till Gear S2 kan du numera styra betydligt fler av klockans funktioner. Med Gear S3 kan du svara i telefon eller neka samtal genom att vrida på ringen. En sak som larm kan sättas på och stängas av och du kan höja och sänka volymen i musikspelaren. Tyvärr har medaljen en baksida. Även om Tizen har funnits i ett par år vid det här laget så är utbudet av appar som passar till den lilla skärmen fortfarande ganska så begränsat. Det är lite synd, men man kan ju hoppas att den fortsatta spridningen av Gear-serien kan få fart på utvecklingen.

Slutsats
På många sätt påminner Gear S3 om föregångaren Gear S2. Klockan har blivit något större, har fått inbyggt GPS och finns numera i två versioner – en klassisk och en sportig. Samsung har valt att hålla fast vid sitt eget operativsystem Tizen, som tillsammans med den roterande ringen runt urtavlan ger en enkel och intuitiv användning. Tyvärr lider Gear S3 av samma problem som andra smartklockor. Du är fortfarande bunden till en telefon och använder främst klockan för att få notiser från den. Tizen är definitivt bättre än Android Wear, men utbudet av appar är alltför begränsat. Ändå förtjänar Samsung beröm för Gear S3, som är deras bästa smartklocka hittills. Batteritiden är imponerande lång och sammantaget fungerar klockan otroligt bra.

Home tycker

Gear S3 är Samsungs senaste smartklocka och har marknadens bästa batteritid just nu. Priset är för högt och programvaran begränsar. Det finns bättre spårningsfunktioner i billigare enheter.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Är det verkligen en ny modell?

OnePlus 12 går ett steg längre

Smartklockan för män (och andra med stora handleder)

Lika stark som sin storebror

Xiaomi har lyssnat på kritiken

Ljud & Bild
Rulla till toppen