Search
Generic filters

: OnePlus 5

Nästan lika bra

OnePlus 5 vill gärna vara med och leka med de stora grabbarna, men missar med kameran.

Ljud & Bild tycker

OnePlus levererar återigen en galet snabb telefon med några av marknadens bästa specifikationer.
Telefonen är inte vattentät, kameran haltar och det finns fortfarande ingen port för SD-kort.
OnePlus 5
5,5-tums Full HD Optic AMOLED-skärm
Qualcomm Snapdragon 835, 6/8 GB RAM
Android 7.1.1 Nougat, Oxygen OS
16 Mp f/1,7 20 Mp (f/2,6), LED-blixt, 16 Mp frontkamera (f/2,6)
64 eller 128 GB internminne
3 3000 mAh, USB-C, Dash-laddning
2G/3G/4G Cat 6. LTE, Dual-SIM
Fingeravtrycksläsare. NFC, Bluetooth® 5.0, GPS,
Mått och vikt: 154,2 x 74,1 x 7,3 mm/153 gram
Webb: oneplus.net

Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 5500 kr

I somras dök en av årets mest hajpade mobiltelefoner upp i butikerna. Folk övernattade i kön och hoppades bli en av de första som fick lägga vantarna på vidundret. Var det nya iPhone? Nej. Konstigt nog var det en kinesisk Android-telefon – som visserligen liknar den nuvarande iPhone 7 Plus på pricken. Nördarna väntade på OnePlus 5. Telefonen är den sjätte i ordningen från det kinesiska märket, som de senaste åren har blivit uppmärksammat i mobilbranschen tack vare en udda försäljningsstrategi och billiga telefoner av hög kvalitet. I takt med att varumärket har blivit mer känt och utbrett har priserna dock stigit och därmed har ett av huvudargumenten för att investera i en OnePlus-telefon försvunnit. OnePlus 5 tar den här trenden till nya höjder eftersom priset nu närmar sig mobilerna som OnePlus oblygt kopierar.

Mer av samma sak

Först och främst kopierar dock OnePlus sig själva, och det är uppenbart att OnePlus 5 är en vidareutveckling av OnePlus 3T, som kom i slutet av 2016. De två telefonerna har nästan identisk – och därmed lika tråkig – design. Man får dessutom samma styrkor och svagheter. Här finns plats för två SIM-kort, men inget SD-kort. Telefonen är inte vatten- och dammtät och finns i ett mycket begränsat antal färger. Detta går dock att leva med om man i stället ser vad man faktiskt får. Processorn är den senaste versionen av Snapdragon och nu finns telefonen med hela 8 GB RAM om man investerar i den dyraste versionen med 128 GB lagringsutrymme. Det lär räcka.

RAM-rekord!

Det är inte många telefoner som har så mycket RAM och man kan med rätta fråga sig om det ens är nödvändigt? Beroende på hur mycket man multitaskar med telefonen kan det vara mer eller mindre relevant. Ju mer minne det finns att jonglera runt med, desto mindre är chansen för att det laggar. Ett annat exempel är när man bläddrar nedåt snabbt i webbläsaren.

Även när man öppnar appar märker man hur mycket kräm det är OnePlus 5. I normala fall har jag en iPhone 7 Plus och jag märkte en tydlig skillnad mellan den och OnePlus 5 när jag öppnade samma app på båda telefonerna. iPhone måste tänka efter lite medan OnePlus sprätter upp appen direkt på skärmen. Imponerande. Våra benchmark-testet visar också tydligt att den nya OnePlus-mobilen ligger i täten och överträffar sin föregångare på alla punkter.

Dash Charge & AMOLED

Ett annat område där OnePlus 5 är blixtrande snabb är laddningen. Precis som föregångaren har den vad OnePlus kallas för ”Dash charge”, vilket i korta ordalag innebär man kan ladda telefonen till 2/3 på en halvtimme. Det är fruktansvärt praktiskt eftersom man alltid hinner få in lite ström innan man ska rusa ut genom dörren även om man glömde ladda under natten.

Att batteriet är på 3300 mAh gott och väl räcker för en dags användning är också ett plus.

Skärmen på OnePlus 5 är nästan identisk med den på 3T. Det handlar även denna gång om en skarp AMOLED-skärm, som återigen får nöja sig med en upplösning på 1080 x 1920 pixlar. Telefonen passar därför inget vidare till VR, som helst ska ha högre upplösning – som vi till exempel hittar i Samsung Galaxy S8 – men sparar samtidigt batteri eftersom den inte behöver sätta fart på lika många pixlar. Detta är en förnuftig kompromiss och ytterst få kommer att betrakta det som ett problem.

En bättre kamera?

En viktig punkt där OnePlus 5 skiljer sig från sin föregångare är på kameran. Som på iPhone 7 Plus har OnePlus gjort plats för en kamera med två linser på baksidan. Och de fungerar på precis samma sätt som hos Apple. Huvudlinsen är på 16 Mp medan den sekundära telelinsen har 20 Mp. Precis som Apple kan man zooma in 2x med telelinsen och ta bilder i porträttläge, där bakgrunden ser oskarp ut. Det fungerar bra i stora drag, men det finns ändå tydliga skillnader mellan telefonerna. Framför allt i dåligt ljus klarar sig OnePlus5 inte lika bra. iPhone 7 lyckas föreviga natthimlen en sommarkväll i juli, medan OnePlus 5 har större problem och introducerar massor av grynigheter och brus. Programvaran som styr graden av suddighet i bakgrunden är helt enkelt för aggressiv och skär in för mycket i själva motivet. Det är lite synd och något som mycket väl kan tyda på att det har med programvaran att göra. Hur som helst så är det också ett bra exempel på att man inte får en bra telefon bara genom att sätta ihop bra komponenter.

Slutsats

Inga träd växer till himlen och även om OnePlus 5 gör mycket bra så har den en del brister som är svåra att bortse från. Särskilt när priset är så högt som det är. Det är smart med dubbla SIM-kort men vi skulle hellre ha sett att det fanns plats för ett SD-kort. Skärmen är otroligt snygg, DASH-laddningen är genial och processorn och RAM-minnet gör telefonen blixtrande snabb. Tyvärr är kameran en besvikelse, som den var i 3T också, och direkt jämförd med några av dagens andra toppmobiler så tappar OnePlus 5 poäng. Vill du ha en galet snabb och ganska bra telefon med okej kamera går det fint att satsa på OnePlus 5. Är kameran väldigt viktig bör du hellre titta på modeller som HTC U11, Samsung Galaxy S8 eller iPhone 7 Plus.

Vill du ha en galet snabb och ganska bra telefon med okej kamera går det fint att satsa på OnePlus 5

 

picture1 picture2 picture3 picture5
<
>
OnePlus har just lanserat en guldfärgad modell.
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Mikael Hansen


Senaste artiklar:

Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.
  Äntligen ett mesh-nätverk med Wi-Fi 6 som vanligt folk kan ha råd med. Är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och göra sig beredd på superhastigheter?
  Nyson Lightcycle Morph är helt ensam i sitt slag. Den kan det mesta, men är dålig på att samarbeta.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  OnePlus 8T

  Riktpris: 7500 kr Nedbantat flaggskepp

  Kamerablindtest med Apple, Huawei, Motorola, OnePlus och Samsung

  Riktpris: kr Nu får DU utse den bästa mobilkameran!

  Asus ZenFone 7 Pro ZS671KS

  Riktpris: 9000 kr Bäst ZenFone hittills

  Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G

  Riktpris: 14600 kr Galaxy Note 20 är en överraskning på flera sätt
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.