Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Lenovo ThinkPhone

Din ThinkPad-dators partner

Lenovo ThinkPhone är ett typexempel på termen "affärsmässig".

Av / 2023-04-26 - 10:25
Lenovo ThinkPhone
John Hvidlykke

En av de mest framgångsrika och längst producerade datorserierna är ThinkPad, som startades av IBM 1992 men fortfarande idag produceras av Lenovo, som tog över IBM:s PC-division 2005. De svarta, kantiga datorerna har blivit en ikonisk symbol för företagsdatorer.

Men vilken telefon ska du välja för att vara säker på att den matchar både din kostym och din dator?

Läs också Lika tryggt som förr i tiden Lenovo ThinkPad Z16 Gen 1 är smart på utsidan men är som en klassisk ThinkPad på insidan.

Lenovo har just hittat svaret på den frågan med Lenovo ThinkPhone. Den är nästan lika svart och fyrkantigt som en klassisk ThinkPad. Det är första gången Lenovo sätter sitt eget namn på en mobiltelefon, men som ägare av Motorola är de på inget sätt nybörjare.

Ljusstark skärm

Framsidan av ThinkPhone är naturligtvis helt täckt av 6,6-tums skärmen. I prisklassen förväntar man sig en snabb OLED-skärm och FHD+ upplösning (2 400 x 1 080 pixlar). Och det är precis vad du får. Förresten är skärmen riktigt läcker och ljusstark, så på den punkten levererar Lenovo verkligen.

Det är på baksidan av telefonen som ThinkPad-släktskapet blir synligt. Den är mattsvart och tillverkad av kevlar med flätad struktur.  ThinkPhone-logotypen i nedre hörnet proklamerar stolt släktskapet med ThinkPad-datorerna.

THINKPHONE BY MOTOROLA_BasicPack_Carbon Black_Dyn Backside Right THINKPHONE BY MOTOROLA_BasicPack_Carbon Black_Dyn_Frontside Left THINKPHONE BY MOTOROLA_BasicPack_Carbon Black_Frontside THINKPHONE BY MOTOROLA_BasicPack_Carbon Black_Backside
<
>
(Foto: Lenovo)

Klara även de tuffaste mötena

Även om ThinkPhone är gjord för mötesrum och kontoret, är den lika robust som andra toppmodeller. IP68-certifiering innebär att du inte behöver oroa dig över att telefonen blir våt, så länge du inte dyker med den. Och frontglaset är tillverkat av Gorilla Glass Victus, som är det näst starkaste skärmglaset på marknaden just nu.

Lenovo ThinkPhone är vatten- och dammtät i högsta klassen.  (Foto: Lenovo)

Kamerabulan sticker ut några millimeter från baksidan, vilket innebär att telefonen ligger och vippar på bordet. Det är dock inte ett designproblem som Lenovo är ensamma om, och alternativet skulle ha varit en tjockare telefon.

Snabb hårdvara

Även om utseendet är extremt konservativt är elektroniken uppdaterad. Hjärtat i Lenovo ThinkPhone är en Snapdragon 8+ Gen 1. Även om generation 2 av Snapdragon har lanserats, och bland annat finns i Samsung Galaxy S23, är det fortfarande en snabb processor.

ThinkPhone finns med olika kapacitet; den testade modellen hade 8 GB minne och 256 GB lagringsutrymme.

Medelmåttig kamera

IMG_20230329_110405984_HDR IMG_20230402_145849462_HDR IMG_20230402_145923270 IMG_20230408_112456879 IMG_20230408_110404305_HDR
<
>
HDR-foto en solig dag. De klargula och gröna färgerna blir lite matta. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B Home)

Även om man inte sparat på processorkraften, verkar kameravalet lite snålt för priset. En 50 Mp huvudkamera och en 13 Mp ultravidvinkel är ganska normalt. Men i den övre änden av premiumklassen kan man faktiskt förvänta sig en tredje kamera med teleobjektiv. Eller åtminstone en optisk zoom på huvudkameran. Inget av dem finns att hitta och det finns inte heller det en dedikerad teleoptik. Vi har i stället en telefon som tar förnuftiga ögonblicksbilder och närbilder, men som överträffas av mycket billigare telefoner även på korta zoomavstånd. Google Pixel 7 fick kritik för sin zoom. Men den är fortfarande bättre – och till tre fjärdedelar av priset för ThinkPhone.

Om du tänker mer på Excel än selfies är ThinkPhone något för dig. Men den tar också utmärkta selfies. (Foto: Lenovo)

Benchmarks

Lenovo ThinkPhone är byggd på Qualcom Snapdragon 8+ Gen 1, som var förra höstens kraftfullaste systemkrets för Android-telefoner. Den har gett oss många kraftfulla mobiler, till exempel Asus Zenfone 9. Även om Snapdragon 8+ Gen 1 under 2023 har ersatts av Snapdragon 8 Gen 2, är det fortfarande en snabb plattform. Och skillnaden i prestanda mellan de två ligger inom 5–10 procent i de flesta fall.

Geekbench 6-testet slutar med en poäng på 1 787 för single-core och 4 643 för multicore. Det är i nivå med de bästa idag. Detta gäller även grafiktestet AntTuTu 9, där ThinkPhone med en poäng på drygt en miljon kan göra saker som är mycket roligare än kalkylblad. Det är nämligen i nivå med förra årets spelmobiler.

PCMark Work 3.0 kontorssimulering ger också ett bra resultat. Här blir resultatet 15 819, vilket är i nivå med årets high-end mobiler, som Samsung Galaxy S23 Ultra.

Batteritestet slutar med ett resultat på 9:37 timmar. Å ena sidan är det mer än tillräckligt för en hel dag på jobbet. Men å andra sidan är det lite mindre än vi förväntat oss med ett stort 5 000 mAh batteri.

Men med en ThinkPhone i handen och en ThinkPad på skrivbordet får du tillgång till mycket smidigare integration. (Foto: Lenovo)

Integration

En konservativ design och ett pålitligt namn är betryggande. Men ThinkPhones trumfkort är integration. Användare som köper alla sina produkter från samma tillverkare belönas med ytterligare funktioner. Det är en strategi som Apple har använt framgångsrikt i många år. Och som bland annat Samsung och Google har kopierat. Nu följer Lenovo efter.

Windows erbjuder redan integration med alla Android-telefoner för att få enkel åtkomst till samtal, SMS och bilder från datorn. Men med en ThinkPhone i handen och en ThinkPad på skrivbordet får du tillgång till mycket smidigare integration.

Det är åtminstone vad vi fick intrycket av vid presentationen av ThinkPhone. I verkligheten är funktionerna mindre exklusiva än så. Nyckeln är Windows-appen Ready For Assistant, som kan laddas ner från Microsoft Store. Och den kan faktiskt köras på vilken dator som helst med Windows 10 och trådlöst nätverk. Så man behöver inte ha en ThinkPad för att få telefon och dator att smälta samman. Och faktiskt inte en ThinkPhone heller. Det måste dock vara en Motorola-smartphone.

Ready For Assistant öppnar en ”tunnel” till telefonen och ger tillgång till både filsystem, appar och kamera. (Foto: Lenovo)

En tunnel till telefonen

Ready For Assistant öppnar en ”tunnel” till telefonen och ger tillgång till både filsystem, appar och kamera. Man kan bläddra i mapparna på telefonen och kopiera eller flytta filer från till exempel bildmappen. Man kan också öppna mobilappar på datorn. Men de körs inte på datorn – det du ser på PC-skärmen strömmas från mobilen. Det är fortfarande imponerande, och till och med AnTuTu-grafiktestet lät sig köras på det sättet (men långsammare än direkt på telefonen). Men tyvärr kan du inte dra nytta av datorns potentiellt bättre skärmupplösning och processorkraft. Och det är jobbigt att styra Android-appar med musen när de är utformade för att styras med en pekskärm.

Slutsats

Lenovo ThinkPhone är en spännande nyhet i en värld där vi sällan ser etablerade tillverkare bryta ny mark. Den lilla svarta är så tryggt konservativ att den kan bli ett självklart telefonval för IT-avdelningar som redan har bestämt att alla anställda måste ha ThinkPad-datorer.

Det kommer inte heller att vara ett dåligt val, eftersom telefonen är både solid och snabb. Samtidigt ger integrationen mellan PC och telefon ett antal användbara funktioner som kan göra arbetsdagen bekvämare.

Anledningen till att vi inte hissar flaggan i topp är att ThinkPhone är så dyr att man bör ställa höga krav över hela linjen – även på kameran, som lider av bristen på optisk zoom. Här slås den eftertryckligt på fingrarna av Samsung Galaxy S23, som på alla andra områden än priset ligger över ThinkPhone.

Karakter
Lenovo ThinkPhone
Premium

Home tycker

Snygg och elegant. Fullt modern processor med mycket kraft. Integration med ThinkPad-datorer. 68 watt snabbladdare ingår. Ganska dyr. Kamerorna är inte särskilt imponerande.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Nya Sony Xperia 1 VI är inte lika unik som föregångarna

Det bästa kinesiska alternativet till Samsung Galaxy S24 Ultra, men ...

Vad hände med Edge?

En kapabel träningsklocka

Hur mycket mer Nothing är det i Nothing Phone (2a)?

Budget-supermobil

Snygg comeback, OnePlus!

Liten men kraftfull

Inte riktigt hela vägen, men potentialen för AI är enorm.

Inte helt såld

Oneplus konkurrerar med sig själva

Gaming-mobilen som är ett hastighetsmonster

Rulla till toppen