TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Sennheiser RS160

Trådlös HiFi

Krånglig hantering gör att de annars mycket välljudande lurarna missar segern.

forfatter
Publicerad 2011-09-19 - 12:57
Ljud & Bild tycker
Batterimöjlighet för sändaren Bra batteritid Utmärkt ljud
Ingen laddningsstation Dåligt placerad volymkontroll
Specifikationer
  • Teknik: Digital 2,4 GHz MSK-modulering
  • Räckvidd: 20 meter
  • Frekvensomfång: 18 Hz-21 kHz
  • Vikt: 226 gram
  • Batteritid: 24 timmar

Sennheisers mer påkostade modell är som väntat välbyggda. Med all plast är de inte uppenbart exklusiva men de känns tåliga och snygga. De är rejält mycket större än RS120-modellen och påminner mer om hifi-lurar än något man tar fram för TV-tittande. Kåporna omsluter öronen och är rejält vadderade med en bekväm passform men det är inte utan att man känner sig lite instängd.

Kåporna har varsitt lätt åtkomligt NiMH-batteri som man alltså kan ersätta vid behov. Däremot är laddningslösningen märklig. Istället för den smarta laddningsstationen som RS120 har så ska man sätta på en grenkabel på sändarens sladd och sedan plugga in den sladden i lurarna. Krångligt och opraktiskt. Varför i hela friden har man en sämre lösning till de dyrare lurarna?

Sändaren är en liten enkel puck med en minijack-anslutning till hörlursutgången på TV:n eller förstärkaren. Det unika med den är att man dels kan köra den på batterier och att man kan ansluta upp till fyra hörlurar. Den har dessutom en volymratt vilket på hörlurarna motsvaras av två knappar för att justera volymen. De sitter dock på varsin sida av strömbrytaren vilket gör det irriterande lätt att trycka fel.

Hanteringen har alltså sina brister men det kan man inte säga om ljudet. Förutom att den digitala överföringen gör att man slipper brus så överför den dessutom ljudet i CD-kvalitet. Tack vare att Sennheiser stoppat i bra element så kommer det dessutom till sin rätt. Detaljer och dynamik i musiken kommer fram på ett sätt som vi sällan har hört från ett par trådlösa hörlurar.

Slutsats
Ska man bara ha lurarna som låter bäst så kan man sluta läsa här, för RS160 är bland de absolut bäst ljudande trådlösa hörlurarna vi har lyssnat på. Men ser man till helheten så finns det tyvärr brister. Dels är de så pass stora att de inte tilltalar alla och vi stör oss på de dåligt placerade volymknapparna. Men framför allt kan vi inte förstå varför man gått ifrån den smarta laddningsstationen och istället använder en trasslig sladdlösning. Och när det är så jämt i toppen så räcker det för att missa segern.

Också i detta test:

Sony MDR-RF4000

Alla rätt från Sony

Snygga, smarta och välljudande utan några direkta brister. Toppklass.

Mycket bra ljud Bra laddare Automatisk avstängning
Väl stora

Thomson WHP3569

Budget på alla sätt

Ett gott första intryck förtas av opraktiskt hantering och halvdant ljud.

Snygga Hopfällbara
Ingen batteriladdning Dåligt ljud

Sennheiser RS120

Bästa analoga lurarna

Bra ljud och otroligt smidig hantering, men smakar det så kostar det.

Skön passform Smidigaste laddningen Bra ljud
Dyra för att vara analoga Illa placerad frekvensratt

Philips SHC5100

En gyllene medelväg

Lågt pris ger bökig hantering men förvånansvärt bra ljud. En godkänd kompromiss.

Prisvärda Helt okej ljud
Laddas med sladd

Hama FK-968

Plastig standardlur

Det enda som sticker upp över medelmåttigheten är prislappen.

Laddningsstation Automatiskt frekvensval
Plastiga För dyra

Arkon HP3080

Tokbilliga TV-lurar

Ska man bara titta på TV utan att störa duger Clas Ohlsons lurar bra.

Billiga!
Vek konstruktion Brusar Bökig laddningsanslutning

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
OnePlus förnyar Nord-serien Här är allt om de nya mobilerna. Och för första gången får Nord-serien dessutom ett par trådlösa öronproppar.
Trådlösa öronproppar för halva priset Om du går ner ett steg från toppmodellerna så kan du få nästan lika bra ljud för mindre pengar.
Sony WH-1000XM5: Ajöss, brus! Sony överträffar sig själva med nya WH-1000XM5. Klassledande brusreducering, bättre ljud och skönare komfort än någonsin tidigare.
Praktisk laddare och stativ till hemmakontoret Laddar mobilen och öronpropparna och håller ordning på hörlurarna.
Shure ger diamantljud till kolpris Shure Aonic 40 tar efter sin egen storebror och på vissa områden har den billigare modellen övertaget.
PSB-hörlurarna som anpassar sig efter din hörsel PSB M4U 8 mkII har digital brusreducering och anpassar sig efter lyssnarens hörsel. Men de har sina brister.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend