TEST: Tangent Spectrum X4

Stort ljud för småpengar

Ska du ha hifi i studentrummet eller ett par fina högtalare på skrivbordet så kommer du långt för lite pengar med de här.
Karakter
Tangent Spectrum X4
Ljud & Bild tycker
Ljudet är förvånansvärt neutralt och ofärgat för att komma från en så billig högtalare. På låg volym är perspektivet faktiskt strålande.
Så fort volymen vrids upp bara lite så låter det ansträngt. Av naturliga skäl är basåtergivningen begränsad.
Specifikationer
 • Typ: Stativhögtalare
 • Princip: 2-vägs basreflex
 • Element: 4-tums bas, 1-tums domediskant
 • Frekvensomfång: 65–20 000 Hz (+/–3 dB)
 • Max belastning: 80 watt
 • Rekommenderad förstärkareffekt: 20-100 watt
 • Impedans: 4–8 ohm
 • Mått: 14,6 x 27,5 x 19,8 cm
 • Vikt: 3,45 kg
 • Färg: Svart/valnöt, vit/valnöt
 • Webb: tangent-audio.com
Annons
Annons
forfatter

Som hifi-recensent kan man bli lite fartblind ibland. För även om vi testar massor av högtalare så har de flesta av dem fem- eller till och med sexsiffriga prislappar. Men det finns faktiskt billigare varianter.

Tangent Spectrum X4 tillhör en sällsynt – och kanske utdöende – art: billiga passiva högtalare. I den allra lägsta prisklassen är högtalarna i dag oftast aktiva och trådlösa. Och många skaffar sig sitt första ljudsystem utan att ens veta om att det finns högtalare som måste kopplas till en förstärkare för att fungera. Spectrum X4 kan för övrigt köpas i paket med en trådlös stereoförstärkare som kostar lika mycket som högtalarna.

Läs också
Tangent har byggt en golvhögtalare som kan fungera som en komplett anläggning – och bli bästa kompis med TV:n. Tangent har byggt en golvhögtalare som kan fungera som en komplett anläggning – och bli bästa kompis med TV:n.

Tangent Spectrum X4 är inredningsvänliga på flera sätt. De är bara 14 centimeter breda och dubbelt så höga. Kabinettet har rundade kanter och en silkesmatt lack i svart eller vitt. En bottenplatta med valnötsfaner ger en lagom dos personlighet. Allt är faktiskt riktigt snyggt.

De två högtalarelementen, som är ett 4-tums bas/mellanregister och en 1-tums domediskant, sitter gömda bakom ett skyddande metallgaller i samma färg som kabinettet. På baksidan hittar man en basreflexport och ett par förnuftiga banan/skruv-terminaler.

Tangent Spectrum X4
Tangent Spectrum X4 finns i svart och vitt och är tillräckligt kompakt och diskret för att passa var som helst. (Foto: Tangent)

Förtjänar bra placering

På grund av storleken och det nybörjarvänliga priset kommer Tangent Spectrum X4 förmodligen ofta att ställas på en bänk eller klämmas in i bokhylla. Det är helt okej (allt är okej när du har köpt högtalarna – de är ju dina!), men om man ger dem hedersplatsen, på ett par stativ, med ett visst avstånd till bakväggar och hörn och vinklar in dem mot lyssningsplatsen, så uppvisar de överraskande kvaliteter.

Annons

Tangent Spectrum X4 tål att belastas med 80 watt och det rekommenderas att använda förstärkare som lämnar mellan 20 och 100 watt. Här är det på sin plats att komma med lite konsumentupplysning: Effektspecifikationer ska alltid tas med alla tänkbara nypor salt. Man kan enkelt förstöra en 100-watts högtalare med en 20-watts förstärkare eftersom det är förvrängda signaler som får elementen att gå sönder. Man kan alltså tryggt använda en ”för stark” förstärkare, så länge det låter bra.

Den svagaste länken

Förutom Tangents egen förstärkare provade vi med att koppla in NAD-kombinationen C658/C298 till de små Tangent-högtalarna. Det är naturligtvis vansinne, eftersom ingen någonsin skulle komma på tanken att para ihop så små och billiga högtalare med en förstärkarkombination som kostar nästan tjugo gånger så mycket. Men att sätta högtalarna i en kedja där de med all säkerhet är den svagaste länken är ändå ett bra sätt att ta reda på vad de klarar av när de är som allra bäst.

NAD C298 lämnar 180 synnerligen potenta watt och har ett driv som en Landrover. Använd på fel sätt kan förstärkaren förvandla Spectrum X4 till aska, men så länge den körs med aktsamhet avslöjar den att de små billiga högtalarna är riktigt neutrala och ganska så exakta ljudförmedlare. Inom vissa gränser.

Ljudkvaliteten

Tangent Spectrum X4 har en behaglig och ganska så neutral klang, där inget tonregister framhävs eller förbises i särskild utsträckning. Kabinettstorleken och den lilla fyratumsbasen sätter gränser för djupbasen, men basåtergivningen är fin för en ultrakompakt passiv högtalare som inte har någon DSP som löser problemen åt den. Enligt tillverkaren går högtalarna ner till 65 Hz. Det kan nog stämma, och det är full nivå hela vägen dit. Sådant kostar i form av effektivitet. Tangent anger inte högtalarens känslighet, men den är låg.

Mellanregistret återges riktigt snyggt. Röster behåller sin individuella karaktär, vilket vittnar om låg förvrängning. Detsamma gör ett förbluffande bra djupperspektiv. Stereobilden är inte lika hög och bred som med dyrare högtalare, men känslan av att det finns rymd bakom högtalarna finns där. Och den är flera klasser bättre än vad prislappen borde kunna motivera. Det går utmärkt att placera körsångarna i Philip Glass ”Koyaanisqatsi”.

Annons

Diskanten är också bra med och det finns ingenting rimligt att kritisera. Det kan låta en smula hårt kring 2–4 kHz i vissa inspelningar, men är inte obehagligt. Och med tanke på priset är det absolut irrelevant.

Sammantaget klarar sig Tangent Spectrum X4 exemplariskt på dämpad volym. Begränsningarna kommer fram när man skruvar upp. Då försvinner klarheten i mellanregistret och översikten går åt skogen. Mitt bästa stresstest just nu är Disturbeds cover av ”Sounds Of Silence”. Låten ska helst spelas högt, och när man kommer förbi introduktionen och orkestern sätter igång så börjar det gå snett. Det här är inget som man kan beskylla Tangent för. Högtalarna följer helt enkelt fysikens lagar!

Eftersom passiva högtalare i den här prisklassen är sällsynta så letar vi förgäves efter direkta konkurrenter att jämföra med. En av de som kommer närmast är Argon Audio Forte A4, som kostar dubbelt så mycket men som i gengäld är aktiv och trådlös. Om du redan har en passande förstärkare så är Spectrum X4 svårslagen.

Tangent Spectrum X4
Tangent Spectrum X4 är en fin liten tvåvägshögtalare som kostar förvånansvärt lite. (Foto: Tangent)

Spectrum X4: Slutsats

Med tanke på att parpriset motsvarar en enda bärbar Bluetooth-högtalare är förväntningarna låga. Men de överträffas rejält! Tangent Spectrum X4 är riktigt välskapta små högtalare som är byggda efter ett klassiskt recept. Om du behandlar dem vänligt så svarar de med en ljudbild som är äkta hifi. Hög musik i stora rum är inte favoritsysselsättningen, så låt bli att försöka. Men som skrivbords-hifi är de perfekta, ihop med en kompakt förstärkare med trådlös anslutning – till exempel Tangents egen. De passar också fint när den gamla förstärkaren ska användas till extraanläggningen i hobbyrummet eller ungdomsrummet.

Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

3.7 / 5. Antal röster: 7

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Annons
Annons

Läs också

HP Envy 17 och Envy x360 med 11:e generationens processorer och Nvidia-hemmakontorsgrafik
Om du har ett hårt och smutsigt arbete, eller bara är fumligare än de flesta, så ställer det speciella krav på datorn.
Asus har gjort en serie ultralätta bärbara datorer med OLED-skärmar som faktiskt är överkomliga.
Apple ersätter inte utgående iMac Pro.
Den bästa kameran vi har testat har kommit i en mer kompakt version, till ett lägre pris.
Tangents lilla trådlösa förstärkare är perfekt till en liten nybörjarstereo i hobbyrummet eller barnrummet.
Ska du ha hifi i studentrummet eller ett par fina högtalare på skrivbordet så kommer du långt för lite pengar med de här.
2021 års Mercedes S-klass är full av innovativa och lysxiga lösningar för både ögon och öron. Vi har tillbringat ett par dagar bakom ratten för att se och höra vad nykomlingen har att erbjuda!
Focal har överträffat vad vi trodde var möjligt från slutna hörlurar i den här prisklassen.
JBL Live Pro+ är kompletta, med aktiv brusreducering. Och även om de är medelmåttiga direkt ur kartongen så räddas de av en sagolik EQ i appen. Alltså kan ljudet ändå bli klassledande!
Xiaomi Mi 11 är den första mobilen med Qualcomms nya Snapdragon 888-processor. Det är den du ska köpa om du vill ha mest för pengarna.
Oavsett om du får resa bort i påsk eller måste hålla dig hemma i grannskapet så blir allt bättre med en av de här bärbara högtalarna.
Citroën har lyckats elektrifiera C4 utan att gå i fällan, ë-C4 Shine är en helt annorlunda upplevelse.
Electrocompaniet har uppdaterat sitt phonosteg, men ändringarna är subtila.
Samsung Galaxy SmartTag är ett liten Bluetooth-bricka som håller reda på dina saker.
Du förtjänar det bästa ljudet terrassen i påsk. Du måste helt enkelt ha ett par utomhushögtalare