TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
SOMMARERBJUDANDE PÅ LB+

TEST Tangent X6BT Phono

Smidig sambo

Tangent har byggt en golvhögtalare som kan fungera som en komplett anläggning – och bli bästa kompis med TV:n.

forfatter
Publicerad 2018-05-08 - 11:31
L&B tycker
Frigjord och behaglig ljudbild utan större belastningar. Tilltalande design. Allt-i-ett-lösning.
Mycket för pengarna, men det hörs att Tangent X6BT inte är någon dyr högtalare.
Specifikationer

2-vägs basreflex

1-tums softdome-diskant

2 x 5-tums bas/mellanregister

Frekvensomfång: 50–20 000 Hz

Förstärkare: 2 x 60 watt Klass D

Anslutningar: Bluetooth 4.2, 2 analoga ingångar (RCA/3,5 mm minijack), optisk och koaxial digitalingång, subwoofer-utgång

Mått/vikt: 16,6 x 92,3 x 26,8 cm/12 kg (par)

Färg: Svart och vit sammet

Webb: tangent.dk

Danska Tangent levererar huvudsakligen kompakta ljudsystem och dito högtalare. Men X6BT är en fullvuxen golvhögtalare på knappa metern.

För att vara en golvhögtalare är Tangent X6BT förhållandevis ”partner-vänlig” – i samma format som till exempel DALI Zensor 5 AX och System Audio Saxo 40. En smal pelare med två femtums bas/mellanregister och en domediskant överst. I matt vit version och med fastmonterade galler framför alla element går den in diskret i vilken heminredning som helst (bortsett från hifi-recensenters).

Kabinettet avslutas med en ”fot” i form av en smal strimma trä. En lysdiod är inbyggd i foten på den vänstra högtalaren. Underst sitter fastmonterade gummitassar. Det går inte att använda spikes.

 

Passiv – med förstärkare

Rent tekniskt är Tangent X6BT inte en aktiv högtalare, utan en högtalare med inbyggd förstärkning. För att vara ett äkta aktivt system måste det finnas en förstärkare till varje element. Här sitter det en enda stereoförstärkare inbyggd i vänstra högtalaren. Delningsfiltren är alltså passiva och den högra högtalaren kopplas till den vänstra med en högtalarkabel. Terminalerna är med banan/skruvkontakter av den sort som verkar lyxig tills man rör på skruvarna. Fast det är bara snobbar utan sinne för proportioner som kommer att uppfatta detta som ett problem.

Förstärkarna levererar 60 watt per kanal, vilket är fullt tillräckligt för det mesta, även om vi i en idealisk värld skulle kunna önska oss mer punch. Det finns en komplett uppsättning ingångar på baksidan av högtalaren: optisk och koaxial digitalingång samt analog 3,5 mm-minijack och stereo-RCA. Den senare kan till och med ställas om så att den fungerar som RIAA-ingång. Javisst, du kan koppla skivspelaren direkt till högtalaren!

Sist men inte minst finns det trådlös anslutning via Bluetooth. Inklusive stöd för aptX-protokollet som ger ljud av acceptabel kvalitet. Man kan välja mellan ingångarna och justera volym, bas och diskant från den lilla fjärrkontrollen.

Vi har naturligtvis lyssnat på Tangent X6BT både trådlöst och med kabel. Det är ingen tvekan om att de flesta kommer att föredra Bluetooth som signalkälla, helt enkelt för att det är så bekvämt. Och med streaming från Tidal HiFi och aptX-överföring är ljudet lysande också. Men musiken blir fortfarande ett snäpp renare och friare när överföringen görs med kabel. Lyssningsintrycken nedan är från musiklyssning med kablad, digital inkoppling.

Tangent X6BT är en snygg och opretentiös, högrest högtalare. Ställ den på golvet, sätt på den och låt mobilen ta hand om resten via Bluetooth.

 

Ljudet från Tangent X6BT

Tangent X6BT målar upp en behaglig och nära ljudbild. Ljudet släpps fritt från högtalarna och stereoperspektivet är brett och sträcker sig långt bortom utrymmet mellan högtalarna. Däremot är djupperspektivet begränsat. Det ger en intim känsla av att musiken befinner sig i rummet, men det känns inte som om man blir förflyttad till en stor konsertsal.

Ljudbilden är skönt befriad från missljud och färgningar. Inte minst med tanke på att vi har att göra med ett komplett system med inbyggd förstärkare och trådlös anslutning till ett pris som oftast bara räcker till ett passivt högtalarsystem.

 

Lättlyssnad

Tangenterna får fram allting: från en bas som är ordentligt djup och ganska så slagkraftig, via ett felfritt mellanregister och ända upp till en diskant som är klar utan att vara ett skolexempel på luftighet och upplösning. Men allt finns med och sammanhållningen är fin.

Det är lätt att lyssna på Tangent X6BT. Man blir sugen på att vrida upp volymen lite och njuta av musiken. Vilket går att göra till en viss gräns, sedan tappar den inbyggda 60-wattsförstärkaren orken.

Bob Dylans ”Man in the Long Black Coat” svänger perfekt, och den kraftfulla basen får fart på fötterna. Leonard Cohens ”You Want It Darker” funkar också fint.

Vad som däremot är svårare att smälta för Tangent X6BT är stor och komplex orkestermusik med fullt ös. Oavsett om det är Tjajkovskijs violinkonsert eller Aftenginns ”Opus”.

Jämför man med dyrare högtalare så går det att höra vissa försummelser i form av mindre nyansering. Och det gäller i alla tonregister. Men i stället för att ställa krav som inte kan uppfyllas i den här prisklassen så ska man hellre lägga kraft på att glädja sig över den öppna och fria ljudbilden. DALI Zensor 5 AX är en nära konkurrent till ett aningen lägre pris, men det har inte riktigt X6BT:s frigjordhet.

Och om kravet är en aktiv högtalare som är väsentligt bättre än Tangent X6BT blir prislappen en helt annan. Helt enkelt för att det ännu så länge bara finns ett fåtal aktiva högtalare i mellanklassen. En situation som vi förväntar oss kommer att ha förändrats dramatiskt om bara ett år, eftersom vi känner till åtskilliga aktiva högtalare som håller på att utvecklas i prisklassen runt eller strax över 20 000 kronor.

 

Slutsats

Tangent X6BT är en högtalare som är lätt att leva med. Den är inte världens mest nyanserade, men du får massor av spelglädje för pengarna. Och den diskreta och smala designen gör det enkelt att hitta en plats för den – även om man är flera stycken hemma som bestämmer var skåpet ska stå. Bredvid TV:n och med ryggen mot väggen gör X6BT sitt bästa. Och den optiska ingången gör sitt bästa med TV:n. Dundrande hög symfonisk rock är inte favoritmusiken. Men det är knappast grannarna ledsna för.

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Så klassiskt som det kan bli Kanadensiska PSB firar 50-årsjubileum. Med samma man bakom rodret under alla fem decennierna.
En klassiker vi aldrig glömmer JBL Paragon var den ultimata högtalaren om man skulle imponerade på grannarna i Beverly Hills på 1950- och 60-talen. Och den spelade i stereo!
Referensljud direkt i väggen Vägghögtalarna från IW150-serien ska vara speciellt utformade för Dolby Atmos.
Soundbar från... Porsche? Se upp, Sonos och Samsung! Porsches nya soundbar är precis runt hörnet.
Liten partyhögtalare som gör det mesta rätt Med Sony XG300 blir det bra stämning på trädgårdsfesten, utan att du behöver oroa dig för klagomål från grannarna.
HiFi-ikoner byter ägare Riskkapitalbolaget Highlander Partners har förvärvat McIntosh Group, som även står bakom Sonus faber.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend