Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Tangent X6BT Phono

Smidig sambo

Tangent har byggt en golvhögtalare som kan fungera som en komplett anläggning – och bli bästa kompis med TV:n.

Skrivet av / 2018-05-08 - 11:31
Tangent X6BT Phono
John Hvidlykke

Danska Tangent levererar huvudsakligen kompakta ljudsystem och dito högtalare. Men X6BT är en fullvuxen golvhögtalare på knappa metern.

För att vara en golvhögtalare är Tangent X6BT förhållandevis ”partner-vänlig” – i samma format som till exempel DALI Zensor 5 AX och System Audio Saxo 40. En smal pelare med två femtums bas/mellanregister och en domediskant överst. I matt vit version och med fastmonterade galler framför alla element går den in diskret i vilken heminredning som helst (bortsett från hifi-recensenters).

Kabinettet avslutas med en ”fot” i form av en smal strimma trä. En lysdiod är inbyggd i foten på den vänstra högtalaren. Underst sitter fastmonterade gummitassar. Det går inte att använda spikes.

 

Passiv – med förstärkare

Rent tekniskt är Tangent X6BT inte en aktiv högtalare, utan en högtalare med inbyggd förstärkning. För att vara ett äkta aktivt system måste det finnas en förstärkare till varje element. Här sitter det en enda stereoförstärkare inbyggd i vänstra högtalaren. Delningsfiltren är alltså passiva och den högra högtalaren kopplas till den vänstra med en högtalarkabel. Terminalerna är med banan/skruvkontakter av den sort som verkar lyxig tills man rör på skruvarna. Fast det är bara snobbar utan sinne för proportioner som kommer att uppfatta detta som ett problem.

Förstärkarna levererar 60 watt per kanal, vilket är fullt tillräckligt för det mesta, även om vi i en idealisk värld skulle kunna önska oss mer punch. Det finns en komplett uppsättning ingångar på baksidan av högtalaren: optisk och koaxial digitalingång samt analog 3,5 mm-minijack och stereo-RCA. Den senare kan till och med ställas om så att den fungerar som RIAA-ingång. Javisst, du kan koppla skivspelaren direkt till högtalaren!

Sist men inte minst finns det trådlös anslutning via Bluetooth. Inklusive stöd för aptX-protokollet som ger ljud av acceptabel kvalitet. Man kan välja mellan ingångarna och justera volym, bas och diskant från den lilla fjärrkontrollen.

Vi har naturligtvis lyssnat på Tangent X6BT både trådlöst och med kabel. Det är ingen tvekan om att de flesta kommer att föredra Bluetooth som signalkälla, helt enkelt för att det är så bekvämt. Och med streaming från Tidal HiFi och aptX-överföring är ljudet lysande också. Men musiken blir fortfarande ett snäpp renare och friare när överföringen görs med kabel. Lyssningsintrycken nedan är från musiklyssning med kablad, digital inkoppling.

Tangent X6BT är en snygg och opretentiös, högrest högtalare. Ställ den på golvet, sätt på den och låt mobilen ta hand om resten via Bluetooth.

 

Ljudet från Tangent X6BT

Tangent X6BT målar upp en behaglig och nära ljudbild. Ljudet släpps fritt från högtalarna och stereoperspektivet är brett och sträcker sig långt bortom utrymmet mellan högtalarna. Däremot är djupperspektivet begränsat. Det ger en intim känsla av att musiken befinner sig i rummet, men det känns inte som om man blir förflyttad till en stor konsertsal.

Ljudbilden är skönt befriad från missljud och färgningar. Inte minst med tanke på att vi har att göra med ett komplett system med inbyggd förstärkare och trådlös anslutning till ett pris som oftast bara räcker till ett passivt högtalarsystem.

 

Lättlyssnad

Tangenterna får fram allting: från en bas som är ordentligt djup och ganska så slagkraftig, via ett felfritt mellanregister och ända upp till en diskant som är klar utan att vara ett skolexempel på luftighet och upplösning. Men allt finns med och sammanhållningen är fin.

Det är lätt att lyssna på Tangent X6BT. Man blir sugen på att vrida upp volymen lite och njuta av musiken. Vilket går att göra till en viss gräns, sedan tappar den inbyggda 60-wattsförstärkaren orken.

Bob Dylans ”Man in the Long Black Coat” svänger perfekt, och den kraftfulla basen får fart på fötterna. Leonard Cohens ”You Want It Darker” funkar också fint.

Vad som däremot är svårare att smälta för Tangent X6BT är stor och komplex orkestermusik med fullt ös. Oavsett om det är Tjajkovskijs violinkonsert eller Aftenginns ”Opus”.

Jämför man med dyrare högtalare så går det att höra vissa försummelser i form av mindre nyansering. Och det gäller i alla tonregister. Men i stället för att ställa krav som inte kan uppfyllas i den här prisklassen så ska man hellre lägga kraft på att glädja sig över den öppna och fria ljudbilden. DALI Zensor 5 AX är en nära konkurrent till ett aningen lägre pris, men det har inte riktigt X6BT:s frigjordhet.

Och om kravet är en aktiv högtalare som är väsentligt bättre än Tangent X6BT blir prislappen en helt annan. Helt enkelt för att det ännu så länge bara finns ett fåtal aktiva högtalare i mellanklassen. En situation som vi förväntar oss kommer att ha förändrats dramatiskt om bara ett år, eftersom vi känner till åtskilliga aktiva högtalare som håller på att utvecklas i prisklassen runt eller strax över 20 000 kronor.

 

Slutsats

Tangent X6BT är en högtalare som är lätt att leva med. Den är inte världens mest nyanserade, men du får massor av spelglädje för pengarna. Och den diskreta och smala designen gör det enkelt att hitta en plats för den – även om man är flera stycken hemma som bestämmer var skåpet ska stå. Bredvid TV:n och med ryggen mot väggen gör X6BT sitt bästa. Och den optiska ingången gör sitt bästa med TV:n. Dundrande hög symfonisk rock är inte favoritmusiken. Men det är knappast grannarna ledsna för.

Ljud & Bild tycker

Frigjord och behaglig ljudbild utan större belastningar. Tilltalande design. Allt-i-ett-lösning. Mycket för pengarna, men det hörs att Tangent X6BT inte är någon dyr högtalare.

Måste användas med försiktighet

Drömljudet vi önskar att vi hade råd med

Äkta bärbar hemmabio

Högtalarna du blir förälskad i

Tuffare än de flesta

Herregud en sådan ljudbild!

Bärbar strandfest

De bästa högtalarna du aldrig har hört talas om

Soundbar: Så får du det bästa TV-ljudet

Två steg framåt och ett tillbaka för Move 2

Groovy ljud för kräsna öron

Förbluffande baskvaliteter

Ljud & Bild
Rulla till toppen