Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Supra Nitro-X Hybrid ANC

Fina Supra-lurar har blivit ännu bättre

Supra har uppgraderat Nitro-X med ny brusreducering. Och äntligen kan hörlurarna laddas med USB-C.

Av / 2022-10-19 - 09:00
Supra Nitro-X Hybrid ANC
Geir Gråbein Nordby

Att tekniken i brusreducerande hörlurar blir allt bättre gynnar inte bara de bästa och dyraste. För även om det är häftigt att de grymmaste modellerna ständigt spränger nya gränser inom ljudkvalitet, brusreducering och samtalskvalitet så sipprar den nya tekniken även ner till de mer lättillgängliga hörlurarna.

Supra NiTRO-X_overear_shining logo
Foto: Sound By Sweden

Kollegan Jonas Ekelund föll stenhårt för Supra Nitro-X BT när han testade dem 2020. Det som i slutändan gjorde att de inte vann grupptestet de deltog i var att han inte tyckte att brusreduceringen var tillräckligt bra, samt att de laddade med föråldrad Micro-USB. De hade inte heller någon app – fast så är appar inte heller något som Sound By Sweden, som gör Supra-hörlurarna, sysslar med heller.

Supra_NitroX_LIFESTYLE
Supra Nitro-X Hybrid ANC har förbättrad brusreducering. Foto: Sound By Sweden

Bättre brusreducering

Nya Nitro-X Hybrid ANC är i princip samma hörlurar, fast med en del förbättringar. För det första har brusreduceringen förbättrats. Sammanlagt fyra mikrofoner är placerade i och utanför kåporna, där de yttre plockar upp och filtrerar bort det mesta av ljudet utifrån. Mikrofonerna inuti plockar upp de låga frekvenserna och gör sitt bästa för att eliminera dem.

Läs också De bästa hörlurarna för 2 000 kr Trådlösa, brusreducerande Sony WH-XB910N är inte bara bra och prisvärda. De är förträffliga. Punkt slut.

Nitro-X-lurarna kan vända på brusreduceringen också och i stället förstärka ljudet från omgivningen, om du hellre vill höra vad som händer omkring dig. Praktiskt om du ska ta dig fram trafiken eller vill höra när någon pratar med dig, utan att behöva ta av dig hörlurarna.

Foto: Sound By Sweden

Äntligen USB-C

De nya Supra-lurarna har också äntligen fått uppdaterad USB-C-laddning. På papperet laddas de inte snabbare, eftersom föregångaren redan laddade väldigt snabbt. Du får 6 timmars speltid med 15 minuters snabbladdning och det tar bara en timme att ladda hörlurarna helt. Då får du 28 timmars speltid av Nitro-X Hybrid ANC med brusreduceringen aktiverad, eller 35 timmar utan.

Bra komfort och passiv brusdämpning

Om batteriet är helt tomt kan du fortfarande använda hörlurarna med kabel, då kommer du också att uppskatta att de bekväma öronkuddarna faktiskt har ganska bra passiv brusdämpning.

Supra Nitro-X Hybrid ANC
Riktigt bekväma. Foto: Geir Gråbein Nordby

Funktioner och användarvänlighet

Hörlurarna har ingen app-styrning, vilket innebär att de inte heller har några EQ-inställningar. Det du hör är vad du får.

Precis som på föregångaren sitter alla knappar på Nitro-X Hybrid på det högra örat. Det finns ingen svepfunktion, men knapparna är lätta att vänja sig vid och lätta att hitta när du väl har vant dig vid dem.

Foto: Sound By Sweden

En knapp aktiverar och inaktiverar brusreduceringen. Två tryckningar växlar till omgivningsljud om du vill höra världen omkring dig. Funktionen kan tyvärr inte användas för medhörning (sidetone), så att du hör din egen röst under telefon- och videosamtal, eftersom den är avaktiverad.

Multifunktionsknappen stänger av och sätter på hörlurarna, svarar och avslutar samtal, stoppar och startar musik. Om du dubbelklickar på den anropas mobiltelefonens röstassistent.

Kuddarna sitter som gjutna runt öronen och har en duglig passiv brusdämpning. Komforten är riktigt bra, de här hörlurarna kan man ha på sig länge innan man blir svettig om öronen!

Supra_NitroX_Folded_Alpha
Hörlurarna går att fälla ihop. Foto: Sound By Sweden

Brusreduceringen

Jag har haft på mig Nitro-X Hybrid ANC på flygplan vid ett par tillfällen och brusreduceringen gör ett bra jobb med att ta bort oväsen. Faktiskt bättre än jag förväntade mig. Jag saknade inte någon gång vare sig Sony WH-1000XM5 eller Sennheiser Momentum 4 Wireless, som båda låg kvar i lådan hemma.

Missförstå mig inte, jag påstår inte att Supra-lurarna har lika bra brusreducering – och framför allt är brusnivån betydligt högre. De susar med andra ord mer när brusreduceringen är aktiverad, och ännu mer när omgivningsljudet är på.

Men brusreduceringen fungerar bra, i de allra flesta situationer är den egentligen allt du behöver. Susandet är klart hörbart, men jag tycker inte att det är så mycket att det stör musikupplevelsen.

Foto: Sound By Sweden

OK samtalskvalitet

Mobilsamtal genom Nitro-X Hybrid går bra, mottagaren hör mig tydligt i andra änden, även om det inte riktigt går att mäta sig med att prata direkt i mikrofonen på min iPhone 14 Pro Max. Lite ”luddigt och instängt” har nämnts, utan att personen i andra änden har haft några problem att höra vad jag säger.

Jag kunde spela pink noise på stereon i bakgrunden ganska högt och ändå kunde mottagaren höra min röst. Absolut godkänt.

Ljudet av musik

Men det är när man spelar musik som Nitro-X Hybrid imponerar mest. För det första är de förvånansvärt välbalanserade, till skillnad från några av Supras öronproppar som har en imponerande men överdriven bas. Här är basen betydligt mer sammanhängande, samtidigt som den inte kan kallas för tunn. Ljudet i Nitro-X Hybrid påminner lite om det i Bose QC45, alltså ganska neutralt, bara lite mer ”kryddat”.

Sångröster kommer fram väl, musiken låter aldrig ”fel”. Det finns ingen aptX-kodek men däremot AAC, som fungerar med både iPhone och Android. Ljudet uppfattas som ännu renare än i Altec Lansing Excellence, som är väldigt snarlika i utseende och funktionalitet och som ligger i samma prisklass.

Supra NiTRO-X Hybrid ANC SPREAD 2
Foto: Geir Gråbein Nordby

Supra Nitro-X Hybrid ANC: Slutsats

Supra Nitro-X Hybrid ANC är ett par ytterst välgjorda hörlurar. De kostar inte mer än en kväll på en bra restaurang, ändå har de både väldigt bra ljud och en brusreducering som fungerar riktigt bra på bussar och tåg – och på flygplan.

Ljudet känns neutralt, med fin energi i mellanregistret på samma gång som basen är energisk utan att bli i fylligaste laget. Det finns hörlurar med mer upplösning och ”dyrare” ljud och vi hade velat ha en app där man kan ställa in EQ – gärna parametriskt. Men Supra har nog tänkt att Nitro-X ska vara enkla och passa alla, inte skrämma folk som inte förstår sig på tonkontroller och andra app-funktioner.

I det avseendet är det här ett par extremt lyckade hörlurar.

Karakter
Supra Nitro-X Hybrid ANC
Basic

Ljud & Bild tycker

Väldigt bra ljud, skön komfort. Äntligen USB-C-laddning! Saknar medhörning under samtal. Ingen app. Inget flerpunktsstöd.

1 reaktion på ”Supra Nitro-X Hybrid ANC”

  1. Patrik Axelsson

    Ni borde testa att hörlurar med USB-C går ladda med en USB-C laddare som man laddar mobilen med – dvs en med PD.

    Inte praktiskt att behöva ha med en extra uppsättning laddare och eller kabel utan PD så hörlurarna går ladda.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Heta proppar premiumklassen

Sex premiumhörlurar: Vem tar över tronen?

ANC-hörlurar med ett extra trick

Ungdomliga hörlurar gör rent bord

Yamaha håller inte hela vägen

Bäst ljud för pengarna

Köp föregångaren i stället

Så enkelt – så mästerligt!

Äntligen ”lossless” från Bose

Guldljud

Riktigt bra från Bose

Hör musiken för första gången

Rulla till toppen