Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Sound Blaster X5

Inte bara ett ljudkort

Creative Sound Blaster X5 är inte bara ett ljudkort för gaming-folket. Den är också en fin liten DAC, även om den har ett par egenheter.

Av / 2023-02-28 - 14:00
Sound Blaster X5
John Hvidlykke

Vi har sagt det gång på gång: För att kunna njuta av dina dyrköpta hörlurar behöver du en ordentlig hörlursförstärkare. Även om det råkar finnas ett 3,5-millimeters hål med texten ”headphones” på sidan av datorn, mobilen eller för den delen förstärkaren. Alldeles för ofta är elektroniken i sådana inbyggda hörlursförstärkare för dålig.

Även om vi är vana vid att förknippa namnet med PC-ljudkort är Creative Sound Blaster X5 en extern hörlursförstärkare som inte kostar en förmögenhet. Den är visserligen ett ljudkort också. Och en DAC. Men det återkommer vi till. Och så har den en prislapp som är mindre avskräckande än de flesta andra hörlursförstärkare vi har testat.

Creative lägger sällan fingrarna emellan när det gäller att lovsjunga sina egna produkter. Och om man ska tro pressmaterialet är Sound Blaster X5 allt vad en kräsen audiofil kan önska sig. I mitt arbete har jag stiftat bekantskap med en hel del kräsna audiofiler – och de kan önska sig väldigt mycket!

Plast

Det första man kan önska sig av en så här ultimat produkt vore att det annars så snygga skalet inte var gjort av tunn plast och att fötterna inte var så skeva att den stod och vickade på bordet.

Bortsett från plasten är Sound Blaster X5 riktigt snygg och förtroendeingivande att titta på. Framsidan domineras av en stor volymratt och det finns knappar för att välja de viktigaste funktionerna, inklusive EQ och om signalen ska skickas till linjeutgången eller till hörlurar. En annan knapp stänger av alla inbyggda DSP-funktioner så att signalen leds genom enheten så orörd som möjligt.

Om man har tungdrivna hörlurar kan en omkopplare höja förstärkningen. Eftersom Sound Blaster X5 inte bara är en hörlursförstärkare, utan även ett ljudkort, finns det en separat knapp som justerar volymen på mikrofoningången. Faktum är att man kan koppla in både en vanlig mikrofon på fronten och en USB-mikrofon via USB-A-porten på baksidan. En blå display visar volym, val av källa och upplösning.

Blandade anslutningar

Kontakterna på baksidan avslöjar Sound Blaster X5:s varierade ursprung: det finns en USB-C-port för användning med en dator – eller med en mobil. Men det finns också både optisk digitalingång OCH -utgång. Och så finns det analoga in- och utgångar med vanliga RCA-kontakter (tyvärr av billigaste kvalitet, och inte ens guldpläterade). Nu när elektroniken är balanserad är det lite synd att Creative inte har valt att ge Sound Blaster X5 en balanserad ingång också.

Det finns så klart även möjlighet att streama ljud trådlöst via Bluetooth och DACen. Tyvärr stöds bara SBC-ljudprotokollet, som är det mest föråldrade och minst hifi-vänliga. Det är inte bra nog för en produkt med så här höga ambitioner!

Slutligen finns det även en USB-A-port som visar sig ha en ovanlig funktion. Porten är nämligen inte avsedd för vare sig PC-anslutning, medieuppspelning eller strömförsörjning. Det är en ”host”-port där man antingen kan koppla in USB-högtalare eller dito headset, USB-mikrofon eller en trådlös Bluetooth-adapter för anslutning med Bluetooth-hörlurar. Bluetooth-adaptern ingår inte.

Sound Blaster X5 levereras med USB-kabel, optisk kabel och en RCA-kabel. Men saknar fjärrkontroll. Om DACen används på skrivbordet är det lätt att nå den med handen. Men vem vill resa sig från fåtöljen för att justera volymen på stereoanläggningen?

Sound Blaster X5 har in- och utgångar för många ändamål. Inklusive en USB-port som kan användas till bland annat en Bluetooth-adapter. (Foto: Creative)

Eleganta specifikationer

Sound Blaster X5 klarar så mycket som 32 bit/384 kHz-signalupplösning. På det stora hela hittar man många kretslösningar som man skulle förvänta sig att se i en mycket dyrare produkt. Till exempel är hela signalvägen balanserad från ingång till utgång. Det sitter två Cirrus Logic CS43198 DACar med differentiellt kopplade utgångar och alla förstärkarsteg är balanserade. Till och med utgången, som stöder hörlurar med balanserat kablage.

Den konsekventa kretskonstruktionen har gjort det möjligt att åstadkomma förbluffande låga förvrängningssiffror: 0,00018 % i förvrängning och 130 dB i signal/brus-förhållande.

Ingen ordentlig strömförsörjning

Med så mycket omsorg i DAC och analogdel är det konstigt att Creative har valt den mest primitiva lösningen för strömförsörjningen som finns. Sound Blaster X5 kan nämligen bara drivas via USB-C-porten. För det första kan det komma in massor av brus via USB-anslutningen från datorn. Och vill man använda enheten som en DAC till en liten stereoanläggning med optiskt eller analogt ljud måste man själv plocka fram en USB-strömadapter ur gömmorna.

Gaming-funktioner

Namnet Sound Blaster har varit synonymt med ljudkort sedan 1990 och gaming-bakgrunden förnekar sig inte. Styr-appen, som finns till både PC och Mac, innehåller funktioner för att förbättra talförståelsen i mikrofonen, förstärka basen och framhäva ljudet av fotsteg, bakgrundsprat och vapenskrammel. Det är inga funktioner man hittar i de flesta audiofila DACar och förförstärkare!

Ljudkvaliteten – inte highend, men bra nog

Sound Blaster X5 kan många saker, men vi har i första hand testat den i rollen som hörlursförstärkare och DAC. Och där gör den jobbet på ett briljant sätt.

Ett par utmärkta men tungdrivna planar-hörlurar som Takstar HF 580 görs inte rättvisa med den inbyggda hörlursutgången på de flesta bärbara datorer. Och ännu mindre med det fåtal mobiler som överhuvudtaget har hörlursutgång. Men Sound Blaster X5 klarar uppgiften utan problem. Även om volymen behöver skruvas upp ordentligt så finns det gott om och tillräckligt med upplösning. Och man behöver inte växla förstärkningen till ”high gain”.

I vilken utsträckning den helbalanserade konstruktionen gör skillnad kan diskuteras. Och om brusgolvet är 130 dB, som här, eller bara 115 dB, saknar praktisk betydelse. Eftersom det under alla omständigheter är långt under vad som kan uppfattas i normala omgivningar – och dessutom är långt utanför källmaterialets dynamiska omfång.

Men det är uppenbart att Sound Blaster X5 återger musiken med en öppenhet och upplösning som ligger ett rejält steg över det inbyggda ljudkortet. Även när det spelar komplexa låtar. Jag använder ofta Disturbeds coverversion av ”Sound of Silence” för att avslöja brister i upplösning och dynamik. Om man fortfarande kan höra den akustiska gitarren under tiden som orkestern spelar i de starkaste passagerna, är det inte dåligt. Och det kan man här.

Sound Blaster X5 lyckas också fånga pianots dynamik och efterklang i Afenginns ”Skjälvtin” från albumet Klingra. Och viktigast av allt: man blir sugen på att njuta av musiken i stället för att oroa sig för kvaliteten.

Är Sound Blaster X5 en DAC/förförstärkare eller ett ljudkort? Svaret är ”både och”. (Foto: Creative)

Inte för mobilen

Sound Blaster X5 är en självklar följeslagare för datorn, oavsett om den är en PC eller en Mac, laptop eller stationär. Men eftersom det finns en USB-C-anslutning var vi tvungna att försöka använda den tillsammans med en Android-mobil. Och det fungerar. Men även om musik från Tidal återges utan direkt förvrängning så saknas kraften och tyngden som kännetecknade ljudet när X5 drevs av en dator. Det handlar säkert om ström. Men eftersom Sound Blaster X5 bara kan drivas genom sin enda USB-C-ingång är en trådbunden anslutning till mobilen inte möjlig. Och eftersom Bluetooth-mottagningen är begränsad till SBC-protokollet kan man inte heller streama musik trådlöst från mobiltelefonen i användbar kvalitet.

Vem är den gjord för?

Sound Blaster X5 försöker vara både ljudkort och hörlursförstärkare på samma gång, vilket nog är symptomatiskt för Creatives produkter genom åren. På sin tid var företaget lika dominerande inom PC-ljudkort som Nokia var inom mobiltelefoner. Och de tjänade mycket på dominansen. På 90-talet köpte jag Sound Blaster-ljudkort som kostade mer än vad Sound Blaster X kostar i dag. Utan justering för inflation. Men sedan ljudkorten blev integrerade delar av varje dator har Creative kastat sig över alla möjliga produkter.

Letar man efter ett avancerat ljudkort är gaming-funktionerna och de två mikrofoningångarna intressanta, medan hifi-looken och den balanserade elektroniken kommer att uppfattas som dyra dekorationer.

Och vice versa kommer hifi-intresserade som behöver en bra hörlursförstärkare att betrakta mikrofoningångarna och gaming-funktionerna som oseriöst trams. Om de inte redan har skrämts bort av namnet ”Sound Blaster”. Om Creative nu anser att elektroniken i X5 är så kompromisslös som de säger är det förvånande att de har försett den med en optisk digitalutgång. För vem vill investera i en bra DAC bara för att sedan koppla den optiskt till en ännu bättre DAC?

Slutsats

Sound Blaster X5 är en ovanlig produkt, och några av funktionerna är rent ut sagt märkliga. Men det förringar lyckligtvis inte det faktum att den är en riktigt bra hörlursförstärkare i en prisklass där det finns få konkurrenter. Om du har köpt exklusiva highend-hörlurar är X5 knappast en konkurrent till Burson Audio Soloist 3X. Men för att lyfta ljudet i ett par förnuftiga, trådbundna hörlurar långt över vad ljudutgången i den bärbara datorn klarar av, är den en bra start på head-fi. Om du kan leva utan fjärrkontroll (fast vem kan det?) kan den även fungera som förförstärkare i en liten anläggning med aktiva, trådbundna högtalare. I så fall får du själv hitta en USB-adapter som strömförsörjning. Om du dessutom gillar att spela spel så kan Sound Blaster X5 visa sig vara den perfekta lösningen för flera uppgifter på samma gång.

Karakter
Sound Blaster X5
Basic

Ljud & Bild tycker

Riktigt bra ljud. Balanserad konstruktion och balanserat hörlursuttag. Stort urval av in- och utgångar. Billig. Ingen fjärrkontroll. Ingen extern strömförsörjning. Byggkvaliteten matchar inte alla de fina specifikationerna. Bluetooth stöder bara SBC.

1 reaktion på ”Sound Blaster X5”

  1. Magnus Johansson

    Viktigt förstå vad produkten är tänkt att lösa för uppgift. Så man inte kritiserar fel saker, vilket görs här. Det är en produkt som är tänkt till gamers som har tröttnat på dåligt trådlöst ljud och vill ha hifi men funktioner som passar gaming. Den är skapad med ett internt ljudkort som utgångspunkt. Det är därför där finns optiskt ut mm. Vad menar du man ha en fjärrkontroll till? Blåtand är där för att man skall kunna höra notifikationer från mobilen när man gamar. Du kan nämligen mixa in detta ljud ihop med resterande ljudkällor. Behöver man högupplöst ljud för en notifikation? Sedan skriver du att det kan komma in massa brus från USB porten, vad baserar du det på?

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Yamaha håller inte hela vägen

Bäst ljud för pengarna

Köp föregångaren i stället

Så enkelt – så mästerligt!

Äntligen ”lossless” från Bose

Guldljud

Riktigt bra från Bose

Hör musiken för första gången

B&W höjer ribban – igen

Sagolikt bra för lite pengar

AirPods Pro är de smartaste öronpropparna

Jabras klart bästa – men inte för alla

Ljud & Bild
Rulla till toppen