Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Kygo Life A11/800

Kygo utmanar Bose och Sony

Norska livsstilsmärket Kygo Life vill vara med på den lukrativa lyxmarknaden för brusreducerande hörlurar.

Skrivet av / 2019-06-26 - 16:20
Kygo Life A11/800
John Hvidlykke

Det råder ingen brist på hörlurar med kända musikernamn, men norska Kygo Life som har diskjockeyn Kyrre Gørvell-Dahll – med artistnamnet Kygo – som frontfigur är lite annorlunda eftersom han själv är grundaren av företaget och deltar aktivt i designprocessen. Parallellt med sin internationella musikkarriär.

Kygo Life har redan haft fin framgång med hörlurar i mellanklassen, men A11/800 är märkets mest ambitiösa – och dyraste – modell hittills. Lurarna är också de första i den populära lyxklassen med ANC (automatisk brusreducering). Precis som de övriga Kygo-hörlurarna har A11/800 fått sitt namn av ett pianoackord.

Designen är typisk för moderna livsstilshörlurar: ett par ovala öronkåpor och en huvudbygel av plast. Allt i svart eller vitt. Foto: Kygolife

För bara några år sedan var ANC-hörlurar Boses hemmabana, sedan dess har framför allt Sony och Bang & Olufsen givit amerikanerna en hård match. Och nu för tiden finns det knappast någon betydande hörlurstillverkare som inte har sin egen variant av brusreducerande hörlurar som kan ge dig välljud i öronen på resan, på pendelturen och i kontorslandskapet. Den klubben har nu även Kygo Life gått med i.

Designen är typisk för moderna livsstilshörlurar: ett par ovala öronkåpor och en huvudbygel av plast. Allt är diskret utformat i svart eller vitt, och huvudbygeln och kåporna är vadderade med mjukt konstläder. Med andra ord är det ingenting som sticker i ögonen eller det estetiska sinnet. På båda öronkåporna går det att skönja Kygos X-formade logga.

Styrningen görs dels med en tredelad knapp och dels med ett touch-fält, båda på höger öronkåpa. Några av funktionerna kan styras från båda. Det finns sammanlagt sex mikrofoner. Fyra av dem används för brusreduceringen och de återstående två för röstsamtal.

Få med omgivningen

Det finns fyra olika ”modes”. För det första kan man lyssna med eller utan brusreducering. Sedan finns det ett så kallat ”uppmärksamhetstillstånd” där hälften av ljudet från omgivningen dämpas samtidigt som en del av ljudet, speciellt röster, slussas igenom med hjälp av mikrofonerna. Till sist finns ”Ambient Mode”, där allt ljud utifrån släpps in. Vi har sett receptet förut – och det är vad man kan förvänta sig av moderna ANC-hörlurar. Utmärkt. A11/800 får också poäng för avsaknaden av brus. I många brusreducerande hörlurar hörs ett svagt ljud sus själva elektroniken när ANC-funktionen är aktiverad.

Mindre lyckat är att varje byte bekräftas av en röst som högljutt berättar vilket läge som har valts. Tyvärr kan inte rösten stängas av eller volymen justeras. Det här är bättre gjort hos exempelvis Jabra, i Elite 85h kan man båda sänka och stänga av rösten. Men den logiska lösningen borde vara att låta rösten ha samma volym som musiken.

På båda öronkåporna går det precis att ana Kygos X-logga. Foto: Kygolife

Från Ibiza till Bergen

I Kygo Sound-appen kan man anpassa ljudet. I stället för att välja mellan flera olika equalizer-inställningar så får man en ”karta” där man kan steglöst kan flytta runt en knapp mellan fyra ”hörn” på jorden: New York, Ibiza, Los Angeles – och Bergen. Varje stadsnamn representerar ett ljudideal. Det ser udda ut och inbjuder till att gå på upptäcktsfärd. Men om man bara vill trimma basen eller framhäva sångröster en smula så hade en vanlig EQ-inställning varit mycket enklare och betydligt mer förutsägbar att använda.

Ljudkvalitet

Att avlägsna oväsen från omgivningen på ett effektivt sätt är en komplicerad process som involverar flera mikrofoner (i Kygos fall fyra), fasvänt ljud och massor av processorkraft. Att det går att göra över huvudtaget är ett mirakel, men det brukar gå ut över ljudkvaliteten i mer eller mindre omfattning. Till exempel med ett återhållsamt mellanregister eller en dämpad diskant.

Kygo har bättre koll på processen än de flesta. Det är så gott som ingen skillnad på ljudet när ANC är på och av.

Ljudet man får i öronen (innan man börjar pendla mellan städerna i appen) är varmt och lite ”klubb-aktigt” – med markerad bas och ljust klingande diskant. Det klär elektronisk musik – inklusive Kygos egen Tropical House. Och ”Medelín” från Madonnas Madame X får svetten att rinna ner längs i väggarna.

Lyckligtvis är klubbljudet inte så dominerande att det går ut över möjligheten att spela andra musikstilar. Basen är generös och ljudbilden intim och nära, men Leonard Cohen släpps (precis) in levande och tungt i You Want It Darker. Men om du gillar att det svänger om akustiken i klassiska konsertinspelningar så är ljudbilden förmodligen lite för instängd på grund av ett tillbakadraget mellanregister.

Kygo A11/800 gör det mesta helt rätt. Men med tanke på priset är det lätt att fundera på konkurrenterna. Faktum är att de populära toppmodellerna, Bose QC35 II, Sony WH-1000XM3 idag går att köpa för mindre än A11/800. Och ska det kännas som italiensk sportbilslyx så är Bang & Olufsen Beoplay H9i bara en smula dyrare.

Slutsats

Man skulle lätt kunna avfärda Kygo A11/800 som bara ännu en DJ-hörlur, men den är på alla sätt och vis ett relevant och kompetent alternativ till de främsta brusreducerande hörlurarna i lyxklassen. Brusreduceringen fungerar utmärkt och rent ljudmässigt kan den mäta sig med de välkända toppmodellerna. Designen kompletterar dessutom en modern garderob – om du har en sådan. Programvaran är smartare än den är funktionell, fast de flesta lär nog ändå använda hörlurarna utan den. Priset ligger dock på en sådan nivå att konkurrensen från de etablerade varumärkena är extremt hård.

<
>
Foto: Kygoolife
Karakter
Kygo Life A11/800

Ljud & Bild tycker

Läcker kvalitet och fin bärkomfort. Behaglig ljudbild. Röstguiden är högljudd och går inte att stänga av. Priset ligger i den höga änden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Så enkelt – så mästerligt!

Äntligen ”lossless” från Bose

Guldljud

Riktigt bra från Bose

Hör musiken för första gången

B&W höjer ribban – igen

Sagolikt bra för lite pengar

AirPods Pro är de smartaste öronpropparna

Jabras klart bästa – men inte för alla

Proffslurar från Sony – en osminkad sanning

Proppar med skärm

Sommarmusiken rakt i örat

Ljud & Bild
Rulla till toppen