TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022

test Kygo Life A11/800

Kygo utmanar Bose och Sony

Norska livsstilsmärket Kygo Life vill vara med på den lukrativa lyxmarknaden för brusreducerande hörlurar.

forfatter
Publicerad 2019-06-26 - 16:20
Karakter
Kygo Life A11/800
L&B tycker
Läcker kvalitet och fin bärkomfort. Behaglig ljudbild.
Röstguiden är högljudd och går inte att stänga av. Priset ligger i den höga änden.
Specifikationer
 • Typ: Over-ear, sluten, trådlös med ANC
 • Element: 40 mm
 • Frekvensomfång: 15–22 000 Hz (+/–3 dB)
 • Mikrofon: 6 st, 4 till ANC och 2 till tal
 • Batteritid: 19 timmar med ANC, 40 timmar med Bluetooth
 • Röststyrning: Google Assistant, Alexa, Siri
 • App: Kygo Sound
 • Anslutning: USB-C, 3,5 mm minijack, Bluetooth 5.0 (aptX, aptX LL, AAC)
 • Vikt: 250 gram
 • Webb: kygolife.com
Riktpris: 3000Pr. 2019-06-26 Produktsida

Det råder ingen brist på hörlurar med kända musikernamn, men norska Kygo Life som har diskjockeyn Kyrre Gørvell-Dahll – med artistnamnet Kygo – som frontfigur är lite annorlunda eftersom han själv är grundaren av företaget och deltar aktivt i designprocessen. Parallellt med sin internationella musikkarriär.

Kygo Life har redan haft fin framgång med hörlurar i mellanklassen, men A11/800 är märkets mest ambitiösa – och dyraste – modell hittills. Lurarna är också de första i den populära lyxklassen med ANC (automatisk brusreducering). Precis som de övriga Kygo-hörlurarna har A11/800 fått sitt namn av ett pianoackord.

Designen är typisk för moderna livsstilshörlurar: ett par ovala öronkåpor och en huvudbygel av plast. Allt i svart eller vitt. Foto: Kygolife

För bara några år sedan var ANC-hörlurar Boses hemmabana, sedan dess har framför allt Sony och Bang & Olufsen givit amerikanerna en hård match. Och nu för tiden finns det knappast någon betydande hörlurstillverkare som inte har sin egen variant av brusreducerande hörlurar som kan ge dig välljud i öronen på resan, på pendelturen och i kontorslandskapet. Den klubben har nu även Kygo Life gått med i.

Designen är typisk för moderna livsstilshörlurar: ett par ovala öronkåpor och en huvudbygel av plast. Allt är diskret utformat i svart eller vitt, och huvudbygeln och kåporna är vadderade med mjukt konstläder. Med andra ord är det ingenting som sticker i ögonen eller det estetiska sinnet. På båda öronkåporna går det att skönja Kygos X-formade logga.

Styrningen görs dels med en tredelad knapp och dels med ett touch-fält, båda på höger öronkåpa. Några av funktionerna kan styras från båda. Det finns sammanlagt sex mikrofoner. Fyra av dem används för brusreduceringen och de återstående två för röstsamtal.

Få med omgivningen

Det finns fyra olika ”modes”. För det första kan man lyssna med eller utan brusreducering. Sedan finns det ett så kallat ”uppmärksamhetstillstånd” där hälften av ljudet från omgivningen dämpas samtidigt som en del av ljudet, speciellt röster, slussas igenom med hjälp av mikrofonerna. Till sist finns ”Ambient Mode”, där allt ljud utifrån släpps in. Vi har sett receptet förut – och det är vad man kan förvänta sig av moderna ANC-hörlurar. Utmärkt. A11/800 får också poäng för avsaknaden av brus. I många brusreducerande hörlurar hörs ett svagt ljud sus själva elektroniken när ANC-funktionen är aktiverad.

Mindre lyckat är att varje byte bekräftas av en röst som högljutt berättar vilket läge som har valts. Tyvärr kan inte rösten stängas av eller volymen justeras. Det här är bättre gjort hos exempelvis Jabra, i Elite 85h kan man båda sänka och stänga av rösten. Men den logiska lösningen borde vara att låta rösten ha samma volym som musiken.

På båda öronkåporna går det precis att ana Kygos X-logga. Foto: Kygolife

Från Ibiza till Bergen

I Kygo Sound-appen kan man anpassa ljudet. I stället för att välja mellan flera olika equalizer-inställningar så får man en ”karta” där man kan steglöst kan flytta runt en knapp mellan fyra ”hörn” på jorden: New York, Ibiza, Los Angeles – och Bergen. Varje stadsnamn representerar ett ljudideal. Det ser udda ut och inbjuder till att gå på upptäcktsfärd. Men om man bara vill trimma basen eller framhäva sångröster en smula så hade en vanlig EQ-inställning varit mycket enklare och betydligt mer förutsägbar att använda.

Ljudkvalitet

Att avlägsna oväsen från omgivningen på ett effektivt sätt är en komplicerad process som involverar flera mikrofoner (i Kygos fall fyra), fasvänt ljud och massor av processorkraft. Att det går att göra över huvudtaget är ett mirakel, men det brukar gå ut över ljudkvaliteten i mer eller mindre omfattning. Till exempel med ett återhållsamt mellanregister eller en dämpad diskant.

Kygo har bättre koll på processen än de flesta. Det är så gott som ingen skillnad på ljudet när ANC är på och av.

Ljudet man får i öronen (innan man börjar pendla mellan städerna i appen) är varmt och lite ”klubb-aktigt” – med markerad bas och ljust klingande diskant. Det klär elektronisk musik – inklusive Kygos egen Tropical House. Och ”Medelín” från Madonnas Madame X får svetten att rinna ner längs i väggarna.

Lyckligtvis är klubbljudet inte så dominerande att det går ut över möjligheten att spela andra musikstilar. Basen är generös och ljudbilden intim och nära, men Leonard Cohen släpps (precis) in levande och tungt i You Want It Darker. Men om du gillar att det svänger om akustiken i klassiska konsertinspelningar så är ljudbilden förmodligen lite för instängd på grund av ett tillbakadraget mellanregister.

Kygo A11/800 gör det mesta helt rätt. Men med tanke på priset är det lätt att fundera på konkurrenterna. Faktum är att de populära toppmodellerna, Bose QC35 II, Sony WH-1000XM3 idag går att köpa för mindre än A11/800. Och ska det kännas som italiensk sportbilslyx så är Bang & Olufsen Beoplay H9i bara en smula dyrare.

Slutsats

Man skulle lätt kunna avfärda Kygo A11/800 som bara ännu en DJ-hörlur, men den är på alla sätt och vis ett relevant och kompetent alternativ till de främsta brusreducerande hörlurarna i lyxklassen. Brusreduceringen fungerar utmärkt och rent ljudmässigt kan den mäta sig med de välkända toppmodellerna. Designen kompletterar dessutom en modern garderob – om du har en sådan. Programvaran är smartare än den är funktionell, fast de flesta lär nog ändå använda hörlurarna utan den. Priset ligger dock på en sådan nivå att konkurrensen från de etablerade varumärkena är extremt hård.

<
>
Foto: Kygoolife
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Annons
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna en kommentar

Kolla in de läckra hörlurarna! Notera namnet YH-5000SE. Yamahas mest ambitiösa flaggskepp bland hörlurar.
Ingenting bör låta så Ingen bas, ingen trådlös laddning, ingen brusreducering. Ljudet av ingenting är inte imponerande.
... Kosta vad det kosta vill Mark Levinson har aldrig gjort billiga saker och de tänker inte börja nu. Här är deras första trådlösa, brusreducerande hörlurar. Men hur bra är de?
Hör mer av din omgivning med dessa öronsnäckor Många människor är mest intresserade av ljuddämpning i öronsnäckorna. Men ibland behöver man faktiskt höra sin omgivning. Creative Sensemore Air går längre än de flesta.
Sticker ut En, i sammanhanget, tung och stor sportpropp som levererar både med komfort och ljud.
Förbaskat bra från Focal Focal Bathys är en ”måste ha”-produkt med exceptionell ljudkvalitet, fantastisk komfort och strålande brusreducering.
Följ Ljud & Bild