annons
annons
Sommarerbjudande: Prova Ljud & Bild i 4 veckor för 0 kronor! Prova Ljud & Bild
annons
annons
Kygo Life A11/800
annons

Kygo utmanar Bose och Sony

Norska livsstilsmärket Kygo Life vill vara med på den lukrativa lyxmarknaden för brusreducerande hörlurar.

Plus lbadvantages
Läcker kvalitet och fin bärkomfort. Behaglig ljudbild.
Minus lbdisadvantages
Röstguiden är högljudd och går inte att stänga av. Priset ligger i den höga änden.

Det råder ingen brist på hörlurar med kända musikernamn, men norska Kygo Life som har diskjockeyn Kyrre Gørvell-Dahll – med artistnamnet Kygo – som frontfigur är lite annorlunda eftersom han själv är grundaren av företaget och deltar aktivt i designprocessen. Parallellt med sin internationella musikkarriär.

Kygo Life har redan haft fin framgång med hörlurar i mellanklassen, men A11/800 är märkets mest ambitiösa – och dyraste – modell hittills. Lurarna är också de första i den populära lyxklassen med ANC (automatisk brusreducering). Precis som de övriga Kygo-hörlurarna har A11/800 fått sitt namn av ett pianoackord.

Designen är typisk för moderna livsstilshörlurar: ett par ovala öronkåpor och en huvudbygel av plast. Allt i svart eller vitt. Foto: Kygolife

För bara några år sedan var ANC-hörlurar Boses hemmabana, sedan dess har framför allt Sony och Bang & Olufsen givit amerikanerna en hård match. Och nu för tiden finns det knappast någon betydande hörlurstillverkare som inte har sin egen variant av brusreducerande hörlurar som kan ge dig välljud i öronen på resan, på pendelturen och i kontorslandskapet. Den klubben har nu även Kygo Life gått med i.

Designen är typisk för moderna livsstilshörlurar: ett par ovala öronkåpor och en huvudbygel av plast. Allt är diskret utformat i svart eller vitt, och huvudbygeln och kåporna är vadderade med mjukt konstläder. Med andra ord är det ingenting som sticker i ögonen eller det estetiska sinnet. På båda öronkåporna går det att skönja Kygos X-formade logga.

Styrningen görs dels med en tredelad knapp och dels med ett touch-fält, båda på höger öronkåpa. Några av funktionerna kan styras från båda. Det finns sammanlagt sex mikrofoner. Fyra av dem används för brusreduceringen och de återstående två för röstsamtal.

Få med omgivningen

Det finns fyra olika ”modes”. För det första kan man lyssna med eller utan brusreducering. Sedan finns det ett så kallat ”uppmärksamhetstillstånd” där hälften av ljudet från omgivningen dämpas samtidigt som en del av ljudet, speciellt röster, slussas igenom med hjälp av mikrofonerna. Till sist finns ”Ambient Mode”, där allt ljud utifrån släpps in. Vi har sett receptet förut – och det är vad man kan förvänta sig av moderna ANC-hörlurar. Utmärkt. A11/800 får också poäng för avsaknaden av brus. I många brusreducerande hörlurar hörs ett svagt ljud sus själva elektroniken när ANC-funktionen är aktiverad.

Mindre lyckat är att varje byte bekräftas av en röst som högljutt berättar vilket läge som har valts. Tyvärr kan inte rösten stängas av eller volymen justeras. Det här är bättre gjort hos exempelvis Jabra, i Elite 85h kan man båda sänka och stänga av rösten. Men den logiska lösningen borde vara att låta rösten ha samma volym som musiken.

På båda öronkåporna går det precis att ana Kygos X-logga. Foto: Kygolife

Från Ibiza till Bergen

I Kygo Sound-appen kan man anpassa ljudet. I stället för att välja mellan flera olika equalizer-inställningar så får man en ”karta” där man kan steglöst kan flytta runt en knapp mellan fyra ”hörn” på jorden: New York, Ibiza, Los Angeles – och Bergen. Varje stadsnamn representerar ett ljudideal. Det ser udda ut och inbjuder till att gå på upptäcktsfärd. Men om man bara vill trimma basen eller framhäva sångröster en smula så hade en vanlig EQ-inställning varit mycket enklare och betydligt mer förutsägbar att använda.

Ljudkvalitet

Att avlägsna oväsen från omgivningen på ett effektivt sätt är en komplicerad process som involverar flera mikrofoner (i Kygos fall fyra), fasvänt ljud och massor av processorkraft. Att det går att göra över huvudtaget är ett mirakel, men det brukar gå ut över ljudkvaliteten i mer eller mindre omfattning. Till exempel med ett återhållsamt mellanregister eller en dämpad diskant.

Kygo har bättre koll på processen än de flesta. Det är så gott som ingen skillnad på ljudet när ANC är på och av.

Ljudet man får i öronen (innan man börjar pendla mellan städerna i appen) är varmt och lite ”klubb-aktigt” – med markerad bas och ljust klingande diskant. Det klär elektronisk musik – inklusive Kygos egen Tropical House. Och ”Medelín” från Madonnas Madame X får svetten att rinna ner längs i väggarna.

Lyckligtvis är klubbljudet inte så dominerande att det går ut över möjligheten att spela andra musikstilar. Basen är generös och ljudbilden intim och nära, men Leonard Cohen släpps (precis) in levande och tungt i You Want It Darker. Men om du gillar att det svänger om akustiken i klassiska konsertinspelningar så är ljudbilden förmodligen lite för instängd på grund av ett tillbakadraget mellanregister.

Kygo A11/800 gör det mesta helt rätt. Men med tanke på priset är det lätt att fundera på konkurrenterna. Faktum är att de populära toppmodellerna, Bose QC35 II, Sony WH-1000XM3 idag går att köpa för mindre än A11/800. Och ska det kännas som italiensk sportbilslyx så är Bang & Olufsen Beoplay H9i bara en smula dyrare.

Slutsats

Man skulle lätt kunna avfärda Kygo A11/800 som bara ännu en DJ-hörlur, men den är på alla sätt och vis ett relevant och kompetent alternativ till de främsta brusreducerande hörlurarna i lyxklassen. Brusreduceringen fungerar utmärkt och rent ljudmässigt kan den mäta sig med de välkända toppmodellerna. Designen kompletterar dessutom en modern garderob – om du har en sådan. Programvaran är smartare än den är funktionell, fast de flesta lär nog ändå använda hörlurarna utan den. Priset ligger dock på en sådan nivå att konkurrensen från de etablerade varumärkena är extremt hård.

<
>
Foto: Kygoolife

 • Typ: Over-ear, sluten, trådlös med ANC
 • Element: 40 mm
 • Frekvensomfång: 15–22 000 Hz (+/–3 dB)
 • Mikrofon: 6 st, 4 till ANC och 2 till tal
 • Batteritid: 19 timmar med ANC, 40 timmar med Bluetooth
 • Röststyrning: Google Assistant, Alexa, Siri
 • App: Kygo Sound
 • Anslutning: USB-C, 3,5 mm minijack, Bluetooth 5.0 (aptX, aptX LL, AAC)
 • Vikt: 250 gram
 • Webb: kygolife.com

Pris: 3000 kr
Produktside
Bästa pris på Kygo Life A11/800
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

  Läs också

  Denon AH-GC30

  Denon AH-GC30

  Denon har en ny kämpe i striden om brustronen.

  Lägg till som favorit
  Testvinnare till iPhone

  Testvinnare till iPhone

  Nu finns MA650 med Lightning-kontakt.Lägg till som favorit
  Gillar du bas? Kolla in de här

  Gillar du bas? Kolla in de här

  Både brusreducering och 30 timmars speltid. Lägg till som favorit
  Jabra Elite 85h

  Jabra Elite 85h

  Jabra vill ha en del av marknaden för brusreducerande hörlurar i lyxklassen.

  Lägg till som favorit
  Nura Loop anpassar sig efter öronen

  Nura Loop anpassar sig efter öronen

  Här är öronpropparna du kan skräddarsy. Lägg till som favorit
  Sony IER-Z1R

  Sony IER-Z1R

  Håll i hatten! De dyraste öronpropparna vi har testat hittills spelar musik med detaljer på mikroskopisk nivå.

  Lägg till som favorit
  Beyerdynamic Xelento Wireless

  Beyerdynamic Xelento Wireless

  En av världens bästa öronproppar har blivit trådlös – och alltså ännu bättre. Beyerdynamic Xelento Wireless är rena drömmen att ha i örat.

  Lägg till som favorit
  Dubbelpipiga gaming-proppar

  Dubbelpipiga gaming-proppar

  Tvåvägs-öronproppar från Razer utlovar renare ljud till gaming och underhållning.Lägg till som favorit
  Stäng meny

  LJUD & BILD
  Läsarundersökning
  SVARA OCH VINN
  KYGO Hörlurar

  Vi vill alltid bli bättre – och nu vill vi veta vad
  DU tycker om oss!
  Klicka här för att vara med
  close-link