Search
Generic filters
TEST

JBL Club 950NC

 itemprop
TESTJBL Club 950NC
JBL Club 950NC

JBL satsar lågt

JBL:s mellanklass-brusdämpare har allt grundläggande på plats. Men vare sig ljudet eller finesserna imponerar. Och appen bör du undvika.

Ljud & Bild tycker

Pålitlig design. Det finns tillräckligt med bas för de flesta och ANC-funktionen påverkar bara en smula.
Mörk ljudbild. Appen är usel, brusreduceringen är medelmåttig och Bass Boost ger en uppenbar förvrängning.
 • Typ: Over-ear, sluten, trådlös med ANC
 • Element: 40 mm
 • Frekvensomfång: 15–22 000 Hz
 • Aktiv brusreducering: Ja, adaptiv
 • Batteritid: 25 timmar med ANC, 55 timmar med bara BT
 • Röststyrning: Google Assistant, Alexa
 • App: JBL My Headphones
 • Anslutning: 3,5 mm minijack, USB-C, Bluetooth 5.0 (A2DP 1.3)
 • Vikt: 372 gram
 • Webb: jbl.com
Visa mer
Visa mindre

Riktpris.pris 3000 kr

JBL har byggt högtalare i mer än 70 år, men hörlurar – och i synnerhet brusreducerande hörlurar – har bara funnits i produktkatalogen de senaste åren.

JBL Club 950NC är en sluten hörlur med elektronisk brusreducering (ANC) som ligger i den övre änden av mellanprisklassen. Alltså den någorlunda rimliga klassen, strax under toppklassen där konkurrensen är riktigt brutal. JBL har en kandidat i den klassen också, JBL Club One, men den ska vi återkomma när förseningarna på grund av coronaviruset har släppt.

Club 950NC har ett färgschema som hade lockat fram ett leende på Henry Fords läppar: allt är kolsvart. Från öronkåporna av plast och de mjuka, konstläderöverdragna öronkuddarna, till byglarna av metall och den mjukt vadderade huvudbygeln. Den enda pråligheten är den silvergrå JBL-logotypen på varje öronkåpa.

Som moderna hörlurar bör kan Club 950nc röststyras. Antingen med Google Assistant eller – utanför Norden – med Amazon Alexa. Man får däremot leta förgäves efter högkvalitets-kodekar som aptX, LDAC och AAC.

Styrningen görs med sammanlagt sju tryckknappar, fördelade längs bakkanten på de två kåporna. Vissa tillverkare föredrar touch-kontroller. Det är en smaksak, men knappar är lättare att hitta när man fumlar i blindo bakom örat. Den enda aningen besvärliga funktionen är att medhörning och ANC ligger på samma knapp. För att sätta på och stänga av ANC ska man hålla inne knappen i två sekunder.

Club 950nc är JBL:s senaste brusreducerande hörlur i mellanklassen. (Foto: JBL)

Club 950NC har variabel brusreducering, men det går inte att välja manuellt hur stark reduktionen ska vara. Vilket är irriterande för nördar och de som gilla att pilla med inställningar, men det garanterar att man inte får fel inställning av misstag.

JBL Club 950NC sitter ganska så behagligt på huvudet, även om vikten är relativt hög. Men vibrationer överförs lätt som ljud till öronkåporna. Detta gäller käk- och huvudrörelser, och särskilt fotsteg när man går. Och effekten förstärks när brusreduceringen är aktiverad. I en hörlur som är tänkt att användas när man är på språng är det en stor nackdel.

annons

Medelmåttig brusreducering

När brusreduceringen är aktiverad försvinner en hel del av bullret från omgivningen. Oavsett om det är knattrandet på tangentbord på kontoret eller trafiken när man promenerar i stan. Brusreduceringen är tillräckligt bra, men inte lysande. Man får inte samma grad av tystnad som i Sony WH-1000XM3, som ursprungligen befann sig i en prisklass ovanför JBL men som i dag kostar lika mycket.

annons

Den aktiva brusreduceringen både ger och tar. I något mindre bullriga omgivningar hörs ett tydligt susande i öronkåporna. Det är en svaghet som finns inbyggd i själva ANC-principen och som beror på elektroniken som är inblandad. Men det är sällsynt att susandet är lika tydligt som här.

Brusreduceringen är å andra sidan relativt skonsam mot musiken. Diskanten dämpas en smula och ljudet känns rent allmänt mindre frigjort när ANC är aktiverat. Fast det är småsaker – särskilt när det gäller mellanprisklassen.

Läs också Toppfight mellan brusdödare – 12 trådlösa ANC-hörlurar gör upp Vem är kungen av brusreducerande premium-hörlurar? Nya tronpretendenter dyker upp varje månad – men kan de lägga beslag på kronan?
 data-srcset

Om man inte tycker att man får tillräckligt med bas genom hörlurarnas naturliga ljud så har Club 950NC en Bass Boost-knapp som gör de lägre regionerna extra saftiga. Tyvärr leder den till överbelastning och i låtar som har mycket bas (till exempel ”Three Wishes” från Roger Waters Amused to Death) låter det riktigt fult. Det är helt enkelt synd och skam att det inte finns något inbyggt skydd mot överbelastning i DSP-programmeringen av Bass Boost-funktionen!

Få ljudet förstört av din favorit-DJ

Harman, som är moderbolaget till JBL, gjorde för ett par år sedan en stor undersökning bland både erfarna och helt otränade lyssnare. Dussintals hörlurar och dussintals lyssnare ingick i studien. Resultatet presenterades på AES-kongressen för ljudingenjörer och slutsatsen av de många försöken var att både experter och amatörer klart föredrog hörlurar med en linjär återgivning av musiken.

annons

Den undersökningen har de förmodligen inte studerat på avdelningen som gör appen My JBL Headphones. Med appen kan man sätta på och stänga av ANC och medhörningsfunktionen Smart Ambient. Mest uppmärksamhet har de dock ägnat Stage+-funktionen, som automatiskt poppar upp på skärmen de första gångerna som appen öppnas. Där kan man välja mellan fem ljudinställningar som påstås vara DJ:s signaturljud. De flesta är direkt förödande för ljudet – på en skala från det läskiga till det verkligen hemska – medan några av dem bara låter fult! Om jag var en internationell DJ och var tvungen att stå modell för ljudet som presenteras så skulle jag kräva ekonomisk kompensation.

Det finns också en ”Custom EQ” -funktion där man kan göra sina egna frekvenskurvor. Den förtjänar däremot lite beröm, eftersom det är första gången jag har sett en EQ-app från en tillverkare där man kan rita frekvensgången med fingret.

 

Som resehörlur kan Club 950NC fällas ihop och tas med i det hårda resefodralet som ingår. (Foto: JBL)

Ljudkvalitet

JBL Club 950NC marknadsförs med ”JBL Signature Sound” – fast utan att det specificeras vad som egentligen kännetecknar det. Den bästa förklaringen vi kunde få var att det är ett ljud med mycket och bra bas.

Det stämmer mycket väl överens med ljudbilden i Club 950NC, som enklast kan beskrivas som varm. Den är behaglig, men i längden är det tröttande att det spelas bas oavsett om låten innehåller det eller inte. Särskilt mellanbasen 60–120 Hz får en skjuts. Och observera att det är med Bass Boost och alla DJ-profiler avstängda. Det kan precis fungera när musiken är enkel och beaten är tunga. Men all musik som bara är det minsta komplexa blir grötig.

Om jag var en internationell DJ och var tvungen att stå modell för ljudet som presenteras så skulle jag kräva ekonomisk kompensation.

Mellanregistret klarar sig någorlunda. Röster verkar en smula luddiga, men är fortfarande enkla att förstå. Även om de hamnar i skuggan av djupbasen och mellanbasen. Den nedre delen av diskantområdet behåller nivån från mellanregistret och förhindrar att ljudet blir helt mörkt. Men övertoner eller luftighet finns det ingenting av.

Marknaden för brusreducering är lika hård på konkurrens som den är attraktiv. JBL Club 950NC är inte dålig, men det finns massor av alternativ. Om du gärna vill ha JBL-loggan på dina öron så kan du just nu köpa den lika medelmåttiga JBL E65BTNC för mindre än en tusenlapp – vilket gör den till ett riktigt bra köp. Men om du har tretusen som bränner i fickan så är Sony WH-1000 XM3 ett mycket bättre köp.

Slutsats

JBL är ett märke som har varit känt och älskat av hifi-nördar i flera generationer. Det är inte dem som JBL Club 950NC är avsedda för. Det är nämligen en ganska medioker produkt i grund och botten som ger ungefär vad man kan förvänta sig av brusreducerande hörlurar i mellanklassen. Men inte mer än så. Och produkten lämnas i sticket av en app som bara orsakar ett ganska så skumt klubbljud. Med tanke på det urval av brusreducerande lurar som finns nu för tiden är det svårt att komma på en anledning att välja just den här.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.


  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativ till JBL Club 950NC

   data-srcset

  JBL utan särskilda fördelar

  JBL:s mellanklass-brusdämpare har allt grundläggande på plats. Men vare sig ljudet eller finesserna imponerar. Och appen bör du undvika.

  (Foto: Jabra)

  Är du helt svettig?

  Jabra Elite Active 75t är kanske de bästa trådlösa träningspropparna som går att köpa för pengar.

  Adidas SPT-01 & bike handlebar - SPREAD

  Inte som andra sportlurar

  Hörlurar som pryds av Adidas-loggan måste kunna uppfylla en del krav, och RPT-01 är ingen besvikelse.

  Sennheiser Momentum True Wireless 2 product shot

  Bravo, Sennheiser!

  Sennheiser når hela vägen till toppen med sin senaste version av Momentum True Wireless.

   data-srcset

  Lugn och ro på hemmakontoret

  Filtrera bort oönskade störningar och koncentrera dig på jobbet i hemmakontoret

   data-srcset

  Marshalls reselurar

  Marshalls bästa trådlösa lurar har upprustats för långflygningen

   data-srcset

  Helt trådlösa budgetproppar

  Nu kan du slippa alla sladdar och få bra ljud utan att behöva tömma spargrisen.

  (Foto: Sennheiser)

  Sennheiser spelar säkert i ANC-klassen

  Sennheiser spelar säkert. En redan välfungerande modell är uppdaterad med variabel brusreducering och röststyrning. Gränssnittet har däremot blivit lite rörigt.