Search
Generic filters
TEST

12 trådlösa hörlurar med aktiv brusreducering

 itemprop
TEST12 trådlösa hörlurar med aktiv brusreducering

Toppfight mellan brusdödare

Vem är kungen av brusreducerande premium-hörlurar? Nya tronpretendenter dyker upp varje månad – men kan de lägga beslag på kronan?

Att resa är att leva – men flyget är rena döden! Väntetider och dåligt benutrymme kan man inte göra så mycket åt, men med teknikens hjälp kan man åtminstone bli av en av de tröttande nackdelarna med resor: allt oväsen!

Hörlurar med elektronisk brusreducering (ANC) har blivit en stor hit och hörlurstillverkarna har svarat genom att skicka ut en oöverskådlig mängd modeller på marknaden. Alla går åt.  Och det är inte de billigaste modellerna som det kivas mest om.

ANC-hörlurar i premiumklass är populära. De används inte bara för flygresor utan även för pendling och i kontorslandskap, där kollegornas evinnerliga pladdrande gör det svårt att koncentrera sig.

I den här artikeln har vi sammanställt ett dussin av de bästa brusreducerande hörlurarna vi testat den senaste tiden och låtit dem tävla mot varandra. Ingen av dem är dålig – men vem är bäst?

 

Trådlösa hörlurar med kabel

De första brusreducerande hörlurarna var trådbundna, men i dag är alla trådlösa med Bluetooth-anslutning. Det är praktisk för vardagligt bruk.

Men eftersom de flesta flygbolag förbjuder radiosändare i kabinen är det viktigt att hörlurarna även går att använda med kabel. En gammal hederlig analog 3,5 mm minijack-kabel (som vissa felaktigt kallar för AUX-kabel) ger tillgång till underhållningssystemet på långa flygresor. Men eftersom de flesta mobiltelefoner i dag saknar hörlursutgångar så är det många som också har direkt digital anslutning till mobilen via USB.

annons

 

annons

Brus och antibrus

Hur kan det ens vara möjligt att få bort fysiskt oväsen från omgivningen med hjälp av elektronik? Svaret är motfas. ANC-hörlurarna är utrustade med massor av mikrofoner som fångar upp ljudet från omgivningen. Efter en dos digital signalbehandling spelas ljudet upp i hörlurarna, men fasvänt 180 grader. Alltså jämnas ljudet som tränger in från utsidan ut fullständigt – och resultatet är tystnad. I praktiken är det dock omöjligt att göra en helt perfekt utjämning av bruset, jetmotorns dånande reduceras till en milt surrande. Men har du väl upplevt lättnaden av att kunna stänga av bruset på resan så finns det ingen återvändo!

 

Tystnadens pris

Den befriande tystnaden har dock sitt pris. Brusreduceringen påverkar oundvikligen musiksignalen som spelas samtidigt. Det hör man på sämre dynamik, ojämnhet i basen eller ett instängt mellanregister. I vissa ANC-hörlurar är skillnaden mellan med och utan brusreducering markant, i andra märks den knappt.

En annan hörbar bieffekt är vakuum- eller ”garderob-effekten” som ger en nästan fysisk tomhetskänsla i öronen. Samma sak upplever man i ett ljuddött rum och är egentligen ett bevis på att brusreduceringen fungerar. Av just det här skälet kan det faktiskt vara en fördel med en aning mindre effektiv brusreducering.

annons

De flesta ANC-hörlurar har numera flera grader av brusreducering, som gör att man kan välja den som passar behovet bäst, till exempel en mild brusreducering till kontorslandskapet och en mer brutal dämpning av dånet i flygplanskabinen.

 

Produkter i testet
 data-srcset
DALI IO-6
DALIs hörlursdebut placerar danskarna i toppklassen för lyx-brusreducerare.

Med IO-6 ger sig DALI in i kampen om brusreducerande lyxhörlurar. IO-6 känns och ser lika exklusiv ut som prislappen. Bang & Olufsen H9 är fortfarande en hårsmån lyxigare, men vi befinner oss på samma nivå.

IO-6 är främst avsedd att användas trådlöst via Bluetooth, men man kan också lyssna med kabel via USB, samt med en vanlig 3,5 mm minijack-kabel.

Liksom alla nyare ANC-hörlurar har IO-6 ett ”transparancy mode”, där signalen från omgivningen släpps igenom. De saknar däremot möjligheten att variera mängden brusreducering. App-styrning får man också leta länge efter.

DALI har gått emot trenden med touch-styrning. Vilket som är bäst är en fråga om smak, men jag tycker det är skönt att slippa sitta och fippla febrilt efter rätt fingerrörelser.

IO-6 är några av de renaste och mest oförvrängda trådlösa hörlurar jag någonsin har hört. De är skönt befriade från ”ljudsignatur”. Det finns varken för lite eller för mycket bas eller diskant. Och det är enkelt att höra skillnad på en bra och en mindre bra inspelning. Elektronisk brusreducering har alltid ett pris, eftersom en del av musiksignalen oundvikligen försvinner på vägen när oljuden från omgivningen klipps bort. Men i DALI IO-6 är priset mycket lågt.

Slutsats

IO-6 är DALIs debut på hörlursmarknaden, här har de bevisat att de kan överföra erfarenheterna från deras egna högtalare till ett mindre format. Det saknas en läcker livsstils-app till mobilen, och det finns bara ett ANC-läge. Men varför krångla till saken i onödan? Brusreduceringen är inte lika effektiv i mellanregistret som hos Sony, men påverkan på ljudet är mycket mildare. Det starkaste kortet i IO-6 är och förblir ljudkvaliteten, som är bland det bästa jag någonsin har hört i ett par ANC-hörlurar.

 

annons
(Foto: DALI)

annons
Betyg
 • Typ: Over-ear, sluten, trådlös med ANC
 • Element: 50 mm, pappersfiber
 • Frekvensomfång: 10–20 000 Hz
 • Aktiv brusreducering: Ja
 • Impedans (passiv): 25 ohm
 • Batteritid: 30 timmar med ANC och BT
 • Röststyrning: Ja
 • App: –
 • Anslutning: USB-C, 3,5 mm minijack, Bluetooth 5.0 (aptX, aptX HD, AAC)
 • Vikt: 325 gram
 • Webb: dali-speakers.com
Pris: 4400 kr
PlusDynamiskt och rent ljud som tål att jämföras med bra, traditionella hörlurar. Brusreduceringen fungerar oklanderligt och byggkvaliteten är utomordentlig.
MinusRelativt tunga. Ingen app och bara en inställning för brusreducering – fast varför ha en massa justeringar för något som är i perfekt balans?
 data-srcset
Bowers & Wilkins PX7
Bowers & Wilkins slarvar inte med byggkvaliteten när de introducerar sin nya trådlösa toppmodell PX7. Med trådlös brusreducering.

PX7 är Bowers & Wilkins andra försök med brusreducerande hörlurar.Rent designmässigt är den en frisk fläkt, som svämmar över av svarta plastlurar.

Ett par märkvärdigheter i föregångaren PX är fixade. Med en knapp på vänster öronkåpa kan man växla mellan brusreduceringsnivåerna Hög och Låg, och dessutom helt Av. På den högra sitter knappar för att starta och pausa musik och samtal, samt ändra volym.

PX7 är de första hörlurarna jag har testat som har den nya kodeken aptX Adaptive. Detta är i grund och botten aptX och den mer högupplösta aptX HD i en och samma kodek.

I sann B&W-anda finns det gott om bas i PX7. Diskantregistret är mycket distinkt, kanske lite väl hårt. Mellanregistret är ganska återhållsamt. Ett piano låter ganska så luddigt, även om efterklangen är stor och luftig.

USB-C-anslutningen kan inte bara användas för att ladda utan även överföra ljud digitalt med 24 bit/96 kHz-upplösning. Det ger luft och fler detaljer i toppen.

Med brusreduceringen aktiverad blir det tyst på kontoret. Men det händer något med ljudet också. Själva klangkaraktären är densamma men musiken tappar en del dynamik. Det blir plattare och basen planar ut. Det finns fortfarande mycket bas, den är bara inte lika taktfast.

Slutsats

Bowers & Wilkins PX7 är en fin hörlur som osar av både lyx och byggkvalitet, och jag älskar att den kan spela högupplöst musik via USB.

annons

Om du älskar bas så finns det mycket att gilla med PX7. Tyvärr följs det inte upp riktigt av de ljusare tonerna och mellanregistret är väl återhållsamt. Och även om brusreduceringen i stort sett är bra så är den ojämn när man sitter på en skakig buss eller går omkring ute och det blåser friskt.

annons

 

(Foto: Bowers & Wilkins)

Betyg
 • Princip: Over-ear, sluten, trådlös
 • Element: 43 mm
 • Frekvensomfång: 10 kHz – 30 kHz
 • Brusreducering: Variabel i flera nivåer
 • Batteritid: 30 h (med brusreducering)
 • Röststyrning: Ja
 • App: Bowers & Wilkins PX
 • Vikt: 310 g
 • Anslutning: Bluetooth 5.0 (SBC, AAC, aptX Adaptive), 3,5 mm analog og USB
 • Webb: bowerswilkins.com
Pris: 4400 kr
PlusStor och tung bas och finmaskiga övertoner, särskilt med Android-mobil och USB från PC. Bra brusreducering. Och riktig premiumkänsla!
MinusMörk klang, tunt mellanregister och grov diskant med iPhone. Dåligt samtalsljud.
 data-srcset
Bang & Olufsen Beoplay H9 3rd Gen.
Bang & Olufsens lyx-ANC har kommit i sin tredje generation. Förändringarna är små – nästan för små.

Beoplay H9 3rd Gen är välgjord lyx med öronkuddar av mjukt lammskinn. Huvudbygeln är överdragen med grovt tyg och förstärkt med kärnläder. Allting är läckert välgjort och ser ut som något som är tänkt att hålla i årtionden. Styrningen görs med touch, precis som hos många andra.

I appen kan man välja mellan olika nivåer av brusreducering och ljudlägen. Tyvärr saknas en Neutral-inställning.

Konkurrenterna erbjuder olika nivåer av brusreducering men H9 får nöja sig med en enda – som lyckligtvis är effektiv. Beoplay H9 gallrar bort brus utifrån ungefär lika bra som Sony WH-1000XM3 – och aningen bättre än Bose NCH 700.

Att bedöma ljudet i ANC-hörlurar kan vara som natt och dag, beroende på om den aktiva brusreduceringen är på eller av. I Beoplay H9 är det framför allt det övre mellanregistret som påverkas. Resultatet är en ”garderob-effekt”, där övertoner dämpas och man får det lilla svaga tryck i öronen som man upplever i ett ljuddött rum.

H9 ger den allra djupaste basen en vitamininjektion. Det låter ofta behagligt, men om låten redan från början har riktig djupbas så blir basen för enorm.

Jämfört med Sony WH-1000XM3 känns H9 mindre öppen och spelar med mindre närvaro. Detta gäller särskilt när ANC är påslaget.

 

annons

Slutsats

När det gäller byggkvalitet och finish finns det ingen konkurrent som når upp till B&O:s nivå. Men det kostar. Och även om H9 har blivit lite billigare än när den kom så är Beoplay H9 3rd Gen fortfarande testets dyraste. Jämför man ljudkvalitet och funktioner med det ständigt växande antalet konkurrenter i klassen för brusreducerande lyxhörlurar har H9 svårt att nå ända fram.

annons

 

(Foto: B&O)

Betyg
 • Typ: Over-ear, sluten, trådlös
 • Element: 40 mm
 • Frekvensomfång: 20–20 000 Hz
 • Aktiv brusreducering: 1 läge
 • Batteritid: 25 timmar med ANC och BT
 • Röststyrning: Ja
 • App: Bang & Olufsen
 • Anslutning: USB-C, 3,5 mm minijack, Bluetooth 5.0 (aptX, CvC, SBC, AAC)
 • Vikt: 285 gram
 • Webb: beoplay.com
Pris: 4600 kr
PlusFantastisk byggkvalitet, bra brusreducering och behagligt ljud. Nu även med Google Assistant.
MinusBara en enda inställning för brusreducering – och den äter upp en del av ljudkvaliteten. Högt pris.
 data-srcset
Denon AH-GC30
Denon har en ny kämpe i striden om brustronen.

AH-GC30 osar av dämpad, ”vuxen” bekvämlighet. En stabil bygel av borstad aluminium håller de ovala öronkåporna på plats. Ytan är silkeslen och både bygeln och öronkuddarna är försedda med memoryskum överdraget av konstläder.

Denon har valt knappar i stället för touch. De ska de inte få skäll för. Även om fem knappar – varav de flesta har dubbla funktioner – kan vara svårt att hålla ordning på.

AH-GC30 är trådlös, men man kan också använda den inbyggda DACen via USB. Batteritiden anges till 20 timmar med Bluetooth och ANC aktiverat.

Brusreduceringen har tre lägen: Plane Mode, City Mode och Office Mode. Även om Sony WH-1000XM3 tar bort mer oväsen så befinner vi oss på en nivå där du kan ägna dig mer åt att bekymra dig för benutrymmet och flygmaten så fort hörlurarna är påslagna

Ingen brusreducerande hörlur nöjer sig med att bara ta bort oväsen. Speciellt i det kraftfulla Plane Mode kan det bli en aning mörkt. Som en ren musikåtergivare, med ANC avstängt, är intrycket en intim ljudbild med ett runt och fylligt övre basregister och nedre mellanregister. Diskanten är tillräckligt upplöst, men hamnar lite i skuggan av basen. Brusreduceringen förstärker den tendensen.

Med USB-anslutningen kommer det lite mer luft i toppen och basen blir märkbart fastare, men det förändrar inte AH-GC30:s överlag varma klang.

Slutsats

Konkurrensen är stenhård bland ANC-hörlurar. Denons alternativ i lyxklassen är sköna att använda. Sedan lanseringen har priset dessutom gått ner, vilket gör AH-GC30 intressantare för fler.

annons

Ljudbilden är varm, på gränsen till mörk, vilket är en vattendelare. Men det handlar om hörlurar för mysiga stunder, som förmodligen kommer att tilltala alla som uppnått en så mogen ålder att de ger blanka tusan i vad andra tycker.

annons

 

(Foto: Denon)

Betyg
 • Typ: Over-ear, sluten, trådlös
 • Element: 40 mm
 • Frekvensomfång: 5–50 000 Hz
 • Aktiv brusreducering: Ja, tre steg
 • Batteritid: 20 timmar med ANC
 • Röststyrning: Ja
 • App: Denon Audio
 • Anslutning: USB-C, 3,5 mm minijack, Bluetooth 5.0 (aptX, aptX HD, AAC)
 • Vikt: 287 gram
 • Webb: hifiklubben.se
Pris: 2300 kr
PlusUSB DAC för direkt, förlustfri anslutning. Byggkvaliteten är det inte många som matchar.
MinusInte lika effektiv brusreducering som Sony och Bose. Ljudet är lite mörkt. Infernalisk ljudguide.
 data-srcset
Jabra Elite 85h
Jabra vill ha en del av marknaden för brusreducerande hörlurar i lyxklassen.

Jabra Elite 85h är hörlurar med en design som bäst kan beskrivas som oansenlig. Två ovala öronkåpor hålls ihop av en bred plastbygel fodrad med konstläder. Om Jabra ska få äran för att ha tillfört något nytt till det här konceptet så är det att huvudbygeln och öronkåporna på en del ställen är överdragna av grovt tyg.

Jabra Elite 85h har ingen av/på-knapp. I appen kan man välja hur lång tid som ska gå innan de försätts i viloläge, annars stängs de av automatiskt när de viks ihop för transport. Standby-tiden anges för övrigt vara ett år, så det är inget stort problem!

Brusreduceringen har fyra olika lägen: Commute, In Public, In Private och My Moment (personlig inställning). Utöver detta finns Hear Through, där ANC är avstängt men mikrofonerna är inkopplade för att förstärka ljudet från omgivningen.

Inga brusreducerande hörlurar är helt felfria. Men Jabra Elite 85h klarar uppgiften bättre än de flesta. När ANC aktiveras förloras en del av öppenheten i ljudbilden, i form av mindre luft i toppen och mindre frihet i övre mellanregistret.

Jämfört med Sony WH-1000 XM3 är Elite 85h aningen mer tillbakadragna i toppen, men det är en petitess. Det handlar fortfarande om en ANC-hörlur som behandlar alla tonregister lika.

Ibland går det dock galet i basen, där frekvensresponsen kan bli ojämn.

Slutsats

Elite 85h är ett ambitiöst försök att ta Jabra till eliten bland hörlurstillverkarna. Tekniken fungerar och designen går inte heller att klaga på.  Men som ”okänt” märke är det svårt att blanda sig i tätstriden. Sedan introduktionen 2019 har priset däremot sänkts ett snäpp, vilket gör Elite 85h till ett riktigt bra köp.

annons

annons
(Foto: Jabra)

Betyg
 • Typ: Over-ear, sluten, trådlös
 • Element: 40 mm
 • Frekvensomfång: 10–20 000 Hz
 • Aktiv brusreducering: Ja
 • Batteritid: 32 timmar med ANC
 • Röststyrning: Ja
 • App: Jabra Sound+
 • Anslutning: USB-C, 3,5 mm minijack, Bluetooth 5.0
 • Vikt: 296 gram
 • Webb: jabra.com
Pris: 2400 kr
PlusSober design, effektiv brusreducering med flexibla inställningar och strålande ljudkvalitet.
MinusLika dyra som sina mer kända konkurrenter. SmartSound väljer bara mellan befintliga inställningar.
 data-srcset
Sony WH-1000 XM3
Världens bästa brusreducerande hörlurar heter fortfarande Sony WH-1000XM3.

Det har gått mer än ett år sedan Sony WH-1000XM3 puttade ner Bose QC35II från tronen och blev den nya kungen av ljudlösa resor. Det är lång tid i dessa ANC-tider, där det lanseras nya modeller varje månad.

Designen är sobert elegant. De stora, ovala öronkåporna har gott om plats för öronen och de mjuka öronkuddarna sluter till skönt och tätt.

WH-1000XM3 kan styras med rösten, antingen via Google Assistant eller Apples Siri. Batteritiden är 30 timmar och tack vare snabbladdning med USB-C tar det bara tio minuter att få fem timmars musik!

Lurarna stöder okomprimerat ljud via Bluetooth genom Sonys LDAC-kodek (kräver en Sony-mobil). Och medan andra hörlurar har digitala förstärkare har Sony har valt en analog.

Ljudet ligger i den bättre änden, även om Sennheiser, Beyerdynamic och DALI låter mer hifi-aktiga. Basen är tung utan att vara överdriven. Diskanten är dock lite behärskad, men utan att ljudet blir direkt mörkt.

Sony har jobbat hårt med att göra brusreduceringen effektiv. Vissa ANC-modeller är mest effektiva i diskantregistret men WH-1000XMH har dessutom en strålande brusreducering i bas- och diskantregistret. Maken till effektiv brusreducering har jag då aldrig hört!

Slutsats

Konkurrenterna har blivit fler, men trots sin ålder behåller Sony avståndet ner till resten. Komforten är superb (utan lyxiga excesser à la B&O och Sennheiser Momentum). Och brusreduceringen är tyst som graven, med en frekvenslinjäritet vi inte har hört maken till.

annons

Ljudkvaliteten är också ännu strålande och har fin dynamik och baskontroll. Lägg därtill extremt snabb laddning så är Sony WH-1000XM3 helt enkelt världens bästa brusreducerande hörlurar just nu. Och att priset dessutom har sänkts gör att man får ha speciella skäl för att välja något annat.

annons

 

(Foto: Sony)

Betyg
 • Typ: Over-ear, trådlös, sluten
 • Element: 40 mm
 • Frekvensomfång: 20–40 000 Hz
 • Batteritid: 30 timmar med ANC och Bluetooth
 • Anslutning: 3,5 mm, USB-C, BT 4.2 aptX/LDAC
 • Röststyrning: Ja
 • Vikt: 255 gram
 • Färg: Svart eller silver
 • Webb: sony.se
Pris: 3200 kr
PlusBästa brusreduceringen som finns, plus ljud i toppklassen och skön komfort. Och den har dessutom blivit billigare.
MinusHelt täta hörlurar kan kännas lite instängda efter ett tag.
 data-srcset
Beats by Dre Solo Pro Wireless
Vem hade väl kunnat tro att märket som älskar fet bas kunde göra något så här neutralt?
 data-srcset
Kygo A11/800
Norska livsstilsmärket Kygo Life vill vara med på den lukrativa lyxmarknaden för brusreducerande hörlurar.
 data-srcset
Beyerdynamic Lagoon ANC
Beyerdynamic Lagoon ANC låter bättre med musik än andra brusreducerande hörlurar vi har testat.
 data-srcset
Sennheiser Momentum 3 Wireless
I den tredje versionen av Sennheisers strålande trådlösa hörlurar får vi fler finesser.
 data-srcset
Bose Noise Cancelling Headphones 700
Med NCH700 har Bose gjort sitt allra, allra … näst bästa.
 data-srcset
Sennheiser PXC 550-II Wireless
Sennheiser spelar säkert. En redan välfungerande modell är uppdaterad med variabel brusreducering och röststyrning. Gränssnittet har däremot blivit lite rörigt.
  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativer til 12 trådlösa hörlurar med aktiv brusreducering

   data-srcset

  Bravo, Sennheiser!

  Sennheiser når hela vägen till toppen med sin senaste version av Momentum True Wireless.

   data-srcset

  Lugn och ro på hemmakontoret

  Filtrera bort oönskade störningar och koncentrera dig på jobbet i hemmakontoret

   data-srcset

  Kinesiskt precisionsverktyg

  Specialversionen av Ikkos öronproppar ger dig monitorljud rakt in i hörselgången – utan att tömma plånboken.

   data-srcset

  10 hörlurar för dig som jobbar hemifrån

  Hörlurar är det vettigaste om man jobbar hemma. Unna dig lyxljud i öronen med någon av de här fantastiska hörlurarna!

  B&O Beoplay E8 3rd Generation

  Äntligen är lyxpropparna gjorda rätt

  Bang & Olufsen har försökt och misslyckats ett par gånger med sina helt trådlösa Beoplay E8. Den tredje versionen är bäst hittills.

   data-srcset

  Marshalls reselurar

  Marshalls bästa trådlösa lurar har upprustats för långflygningen

  Prova  LB+ i 3 veckor
  3 VECKOR FÖR 3 KR
  Tillgång till alla tester och nyheter
  PROVA LB+
  Ingen bindningstid
  Stäng
  Scroll to Top