annons

test:
Denon AH-GC30

Varm och tystlåten

Denon har en ny kämpe i striden om brustronen.

Denon AH-GC30
annons
annons
Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Nu har boomen för hörlurar hållit på i ett halvt årtionde. Och det är inga småpengar det handlas för. Just nu är brusreducerande lyxhörlurar den mest populära produktgruppen, så där kämpar alla tillverkarna om kundernas gunst.

Denon AH-GC30 (där GC står för ”Global Cruiser”) är efterträdaren till AH-GC20 som vi testat tidigare med fint resultat. På utsidan ser nykomlingen nästan precis likadan ut: en gedigen bygel av borstad aluminium håller ovala öronkåpor på plats. Kåporna är gjorda av plast med en silkeslen yta. Både bygeln och öronkuddarna är försedda med memoryskum överdraget av konstläder.

Många märken väljer att låta deras hörlurar styras med fingertopparna och gester, men Denon håller fast vid knappar till de flesta funktionerna. De ska de inte få skäll för eftersom det är enklare att känna sig fram med knappar. Även om fem knappar – varav de flesta har dubbla funktioner – kan vara svårt att hålla ordning på.

Denon har inte spenderat pengar på förpackningen till AH-GC30. En tunn och ödmjuk pappkartong, långtifrån vad designhörlurar som kostar hälften så mycket levereras i. Men det handlar om de inre kvaliteterna och personligen vill jag hellre ha ett bra resefodral som ligger i ful kartong än en tygpåse i en partiell lackerad jätteförpackning med magnetiska luckor. Och det får man här. I kartongen ligger också tre kablar: två minijack, med och utan fjärrkontroll, och en USB-kabel som inte bara används för laddning. Man kan nämligen använda den inbyggda DACen via USB – och på så sätt slippa förlusterna från den trådlösa överföringen. När Denon AH-GC30 kopplas in med kabel stöds HD-ljud.

Batteritiden anges till 20 timmar med Bluetooth och ANC aktiverat. Det räcker även för de längsta direktflygningarna. Men det är fortfarande en hel dag kortare än Sony WH-1000XM3 och Bang & Olufsen H9i.

Foto: Denon

Tre nivåer av tystnad

AH-GC30 har tre lägen för brusreduceringen: ”Plane Mode”, ”City Mode” och ”Office Mode”, där flyginställningen är den mest effektiva och kontorsinställningen den mest skonsamma.

annons

Denon har bra koll på tekniken och brusreduceringen gör flygningen så stressfri som möjligt. Även om Sony WH-1000XM3 vid en direkt jämförelse kanske ta bort en aning mer oväsen så befinner vi oss på en nivå där buller inte är något problem – du kan därför ägna dig åt att bekymra dig för benutrymmet och flygmaten så fort hörlurarna är påslagna och informationsskärmen talar om att det är tio timmar kvar till landning.

annons

Precis som många andra moderna brusreducerande hörlurar har AH-GC30 en funktion som gör att ljudet som fångas upp av mikrofonerna kan skickas in i öronkåporna, så att man hör vad som sägs runtomkring. Hos Denon heter funktionen ”Ambient Monitor” och aktiveras genom att knacka på ena kåpan med fingret.

Vägledning

Alla ändringar av inställningarna följs av både en fanfar och en entusiastisk kvinnlig röst som berättar vad som har valts. Det känns lite overkill – och är otroligt irriterande för musiken. I högljudda miljöer kan det i och för sig vara bra att få en bekräftelse på att man tryckt på rätt knapp. Men här var bekräftelsen så dominerande att det slutade med att jag hellre lät bli att växla mellan brusreduceringslägena – eller tog av mig lurarna innan jag växlade. Ända tills jag lyckades hitta en online-manual som förklarade att guiden gick att stänga av!

Ljudkvalitet

annons

Ingen brusreducerande hörlur nöjer sig med att bara ta bort oväsen. Ljudkvaliteten blir mer eller mindre lidande av processen. Denon AH-GC30 är inget undantag. Speciellt i det kraftfulla Plane Mode, där övertoner kan bli en aning mörka. I de mindre hårdhänta City- och Office-lägena förblir en större del av toppen intakt. Men det här är under alla omständigheter ett problem som är mindre vid normal användning – det vill säga mitt i trafiken eller i en bullrande flygplanskabin, där det inte handlar om att få fram finstämda detaljer utan om att kunna höra musiken över huvud taget.

Som en ren musikåtergivare, ANC avstängt, är intrycket en intim ljudbild med ett runt och fylligt övre basregister och nedre mellanregister. Diskanten är tillräckligt upplöst, men hamnar lite i skuggan av basen. När Leonard Cohen sjunger ”You Want It Darker” kommer han hela vägen fram till scenkanten, medan resten av bandet håller sig i bakgrunden. Basen är inte mullrande, för den låter tillräckligt nyanserad. Bara varm.

Med USB-anslutningen kommer det lite mer luft i toppen och basen blir märkbart fastare. Men det förändrar inte AH-GC30:s överlag varma klang. Här är det mys framför brasan hela tiden – oavsett om man spelar Simon & Garfunkel eller Disturbed. Om du vill ha ett mer neutralt ljud så är Jabra Elite 85h och Sony WH-1000XM3 två bra alternativ.

Slutsats

Konkurrensen är stenhård bland ANC-hörlurar men skillnaderna i kvalitet är små. Denons alternativ bland brusreducerande hörlurar i lyxklassen är utsökt. Det känns gediget byggd och brusreduceringen ligger på ungefär samma nivå som konkurrenternas. På ren lyxkänsla är det bara den mycket dyrare B&O som kan matcha Denon. Ljudbilden är varm, på gränsen till mörk, vilket är en vattendelare. Men det handlar om hörlurar för mysiga stunder, som förmodligen kommer att tilltala alla som uppnått en så mogen ålder att de ger blanka tusan i vad andra tycker.

picture4 picture2
<
>
Många hörlurar styrs med fingergester men Denon håller fast vid knappar till de flesta funktionerna. Foto: Denon
 • Typ: Over-ear, sluten, trådlös med ANC
 • Element: 40 mm
 • Frekvensomfång: 5–50 000 Hz
 • Aktiv brusreducering: Ja, tre steg
 • Batteritid: 20 timmar med ANC
 • Röststyrning: Google Assistant, Alexa, Siri
 • Anslutningar: USB-C, 3,5 mm minijack, Bluetooth 5.0 (aptX, aptX HD, AAC)
 • Vikt: 287 gram
 • Webb: hifiklubben.se
Pris: 3700 kr
PlusUSB DAC för direkt, förlustfri anslutning. Byggkvaliteten är det inte många som matchar.
MinusInte lika effektiv brusreducering som Sony och Bose. Ljudet är lite mörkt. Infernalisk ljudguide.
Denon AH-GC30 produktsida
  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Läs också

  HyperX Cloud Orbit S

  HyperX Cloud Orbit S

  3 500
  Suverän teknik till sänkt pris
  HyperX Cloud Orbit S är en förklädd version av årets bästa gaming-headset.
  Razer Nari Ultimate

  Razer Nari Ultimate

  2 200
  Mysig bamse med subwoofer
  Razer känner sina kunder, och de blir inte besvikna över det här roliga headsetet.
  Sennheiser GSP 670

  Sennheiser GSP 670

  3 500
  Sci-fi-stil och hi-fi-ljud
  Sennheisers tyngsta gaming-headset har bra ljud, fin programvara och medelmåttig komfort.
  Bowers & Wilkins PX7

  Bowers & Wilkins PX7

  4 100
  Hörlurar med lyxkänsla
  Bowers & Wilkins slarvar inte med byggkvaliteten när de introducerar sin nya trådlösa toppmodell PX7. Med brusreducering.
  Huawei Freebuds 3

  Huawei Freebuds 3

  1 990
  Huaweis AirPods-kopior är lika bra (och dåliga)
  Huawei Freebuds 3 tar upp kampen med Apples AirPods. De låter bra men har ett par allvarliga brister.
  Vi testar 10 gaming-headsets

  Vi testar 10 gaming-headsets

  10 på huvudet
  Det behöver inte kosta en förmögenhet att fylla öronen med ljudet av hårda strider och explosioner. Vi har testet tio par gaming-hörlurar med rimliga prislappar.
  Logitech G pro

  Logitech G pro

  1 099
  Sobert dödsredskap
  Logitechs professionella headset är skönt avskalat, utan någon form av prålighet eller lull-lull.
  Svive Kerberos

  Svive Kerberos

  750
  All vår början bliver svår
  Svive kostar inte så mycket. Men när man provat dem så känns priset ändå högt.
  Trust GXT 414 Zamak

  Trust GXT 414 Zamak

  750
  För gäster och hobbyspelare
  Om ekonomin har sista ordet så hittar du inget billigare.
  SteelSeries Arctis 1 Wireless

  SteelSeries Arctis 1 Wireless

  1 249
  Lækkert begynder-headset
  Om du vill ha ett riktigt bra huvudverktyg som inte länsar budgeten så är Arctis 1 ett bra alternativ.
  Audio Technica ATH-G1

  Audio Technica ATH-G1

  1 890
  Trogen sitt hifi-arv
  Det är inte för inte som Audio-Technica är kända för sina hifi-hörlurar.
  HP Omen Mindframe Prime

  HP Omen Mindframe Prime

  1 990
  Håll huvudet kallt
  Om du svettas över spelen har HP:s lyx-headset ett inbyggt kylskåp!
  Corsair Virtuoso RGB Wireless SE

  Corsair Virtuoso RGB Wireless SE

  1 999
  Hifi-ljud i lyxförpackning
  Corsairs vuxenmodell är utsökt och elegant som en lyxbil.
  HyperX Cloud Alpha S

  HyperX Cloud Alpha S

  1 389
  Headset med valfri bas
  HyperX är mästare på att välja viktiga funktioner – och sälja dem till ett konkurrenskraftigt pris.
  Razer Kraken Ultimate

  Razer Kraken Ultimate

  1 599
  Spel för galleriet
  Razer har gjort ett headset som är en riktig bamse, som deras trogna fans kommer att älska.
  Sennheiser GSP 370

  Sennheiser GSP 370

  1 949
  Sennheiser på hemmabana
  Sennheiser har gjort en bra trådlös hörlur som även är bra till spel.