Search
Generic filters
test

Denon AH-GC30

 itemprop
testDenon AH-GC30
Denon AH-GC30

Varm och tystlåten

Denon har en ny kämpe i striden om brustronen.

Ljud & Bild tycker

USB DAC för direkt, förlustfri anslutning. Byggkvaliteten är det inte många som matchar.
Inte lika effektiv brusreducering som Sony och Bose. Ljudet är lite mörkt. Infernalisk ljudguide.
 • Typ: Over-ear, sluten, trådlös med ANC
 • Element: 40 mm
 • Frekvensomfång: 5–50 000 Hz
 • Aktiv brusreducering: Ja, tre steg
 • Batteritid: 20 timmar med ANC
 • Röststyrning: Google Assistant, Alexa, Siri
 • Anslutningar: USB-C, 3,5 mm minijack, Bluetooth 5.0 (aptX, aptX HD, AAC)
 • Vikt: 287 gram
 • Webb: hifiklubben.se
Visa mer
Visa mindre

Riktpris.pris 3700 kr

Nu har boomen för hörlurar hållit på i ett halvt årtionde. Och det är inga småpengar det handlas för. Just nu är brusreducerande lyxhörlurar den mest populära produktgruppen, så där kämpar alla tillverkarna om kundernas gunst.

Denon AH-GC30 (där GC står för ”Global Cruiser”) är efterträdaren till AH-GC20 som vi testat tidigare med fint resultat. På utsidan ser nykomlingen nästan precis likadan ut: en gedigen bygel av borstad aluminium håller ovala öronkåpor på plats. Kåporna är gjorda av plast med en silkeslen yta. Både bygeln och öronkuddarna är försedda med memoryskum överdraget av konstläder.

Många märken väljer att låta deras hörlurar styras med fingertopparna och gester, men Denon håller fast vid knappar till de flesta funktionerna. De ska de inte få skäll för eftersom det är enklare att känna sig fram med knappar. Även om fem knappar – varav de flesta har dubbla funktioner – kan vara svårt att hålla ordning på.

Denon har inte spenderat pengar på förpackningen till AH-GC30. En tunn och ödmjuk pappkartong, långtifrån vad designhörlurar som kostar hälften så mycket levereras i. Men det handlar om de inre kvaliteterna och personligen vill jag hellre ha ett bra resefodral som ligger i ful kartong än en tygpåse i en partiell lackerad jätteförpackning med magnetiska luckor. Och det får man här. I kartongen ligger också tre kablar: två minijack, med och utan fjärrkontroll, och en USB-kabel som inte bara används för laddning. Man kan nämligen använda den inbyggda DACen via USB – och på så sätt slippa förlusterna från den trådlösa överföringen. När Denon AH-GC30 kopplas in med kabel stöds HD-ljud.

Batteritiden anges till 20 timmar med Bluetooth och ANC aktiverat. Det räcker även för de längsta direktflygningarna. Men det är fortfarande en hel dag kortare än Sony WH-1000XM3 och Bang & Olufsen H9i.

Foto: Denon

Tre nivåer av tystnad

AH-GC30 har tre lägen för brusreduceringen: ”Plane Mode”, ”City Mode” och ”Office Mode”, där flyginställningen är den mest effektiva och kontorsinställningen den mest skonsamma.

annons

Denon har bra koll på tekniken och brusreduceringen gör flygningen så stressfri som möjligt. Även om Sony WH-1000XM3 vid en direkt jämförelse kanske ta bort en aning mer oväsen så befinner vi oss på en nivå där buller inte är något problem – du kan därför ägna dig åt att bekymra dig för benutrymmet och flygmaten så fort hörlurarna är påslagna och informationsskärmen talar om att det är tio timmar kvar till landning.

annons

Precis som många andra moderna brusreducerande hörlurar har AH-GC30 en funktion som gör att ljudet som fångas upp av mikrofonerna kan skickas in i öronkåporna, så att man hör vad som sägs runtomkring. Hos Denon heter funktionen ”Ambient Monitor” och aktiveras genom att knacka på ena kåpan med fingret.

Vägledning

Alla ändringar av inställningarna följs av både en fanfar och en entusiastisk kvinnlig röst som berättar vad som har valts. Det känns lite overkill – och är otroligt irriterande för musiken. I högljudda miljöer kan det i och för sig vara bra att få en bekräftelse på att man tryckt på rätt knapp. Men här var bekräftelsen så dominerande att det slutade med att jag hellre lät bli att växla mellan brusreduceringslägena – eller tog av mig lurarna innan jag växlade. Ända tills jag lyckades hitta en online-manual som förklarade att guiden gick att stänga av!

Ljudkvalitet

annons

Ingen brusreducerande hörlur nöjer sig med att bara ta bort oväsen. Ljudkvaliteten blir mer eller mindre lidande av processen. Denon AH-GC30 är inget undantag. Speciellt i det kraftfulla Plane Mode, där övertoner kan bli en aning mörka. I de mindre hårdhänta City- och Office-lägena förblir en större del av toppen intakt. Men det här är under alla omständigheter ett problem som är mindre vid normal användning – det vill säga mitt i trafiken eller i en bullrande flygplanskabin, där det inte handlar om att få fram finstämda detaljer utan om att kunna höra musiken över huvud taget.

Som en ren musikåtergivare, ANC avstängt, är intrycket en intim ljudbild med ett runt och fylligt övre basregister och nedre mellanregister. Diskanten är tillräckligt upplöst, men hamnar lite i skuggan av basen. När Leonard Cohen sjunger ”You Want It Darker” kommer han hela vägen fram till scenkanten, medan resten av bandet håller sig i bakgrunden. Basen är inte mullrande, för den låter tillräckligt nyanserad. Bara varm.

Med USB-anslutningen kommer det lite mer luft i toppen och basen blir märkbart fastare. Men det förändrar inte AH-GC30:s överlag varma klang. Här är det mys framför brasan hela tiden – oavsett om man spelar Simon & Garfunkel eller Disturbed. Om du vill ha ett mer neutralt ljud så är Jabra Elite 85h och Sony WH-1000XM3 två bra alternativ.

Slutsats

Konkurrensen är stenhård bland ANC-hörlurar men skillnaderna i kvalitet är små. Denons alternativ bland brusreducerande hörlurar i lyxklassen är utsökt. Det känns gediget byggd och brusreduceringen ligger på ungefär samma nivå som konkurrenternas. På ren lyxkänsla är det bara den mycket dyrare B&O som kan matcha Denon. Ljudbilden är varm, på gränsen till mörk, vilket är en vattendelare. Men det handlar om hörlurar för mysiga stunder, som förmodligen kommer att tilltala alla som uppnått en så mogen ålder att de ger blanka tusan i vad andra tycker.

picture4 picture2
<
>
Många hörlurar styrs med fingergester men Denon håller fast vid knappar till de flesta funktionerna. Foto: Denon


  Subscribe
  Notify of
  2 Comments
  oldest
  newest most voted
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Sune Kraft
  6 months ago

  ”Ända tills jag lyckades hitta en online-manual som förklarade att guiden gick att stänga av!”
  Vill gärna ha kopia på den länken!

  Egil Sonesson
  6 months ago
  Reply to  Sune Kraft

  http://manuals.denon.com/AHGC30/ALL/SV/ – under ”Förberedelse” | ”Växla till röstvägledningsläge”
  Rösten var sjukligt irriterande. Ett pip var bättre…

  Alternativ till Denon AH-GC30

   data-srcset

  Riktig hifi i örat

  Även om de pyttesmå och priset är lätt överkomligt så är så är JBL:s helt trådlösa öronproppar mogna uppgiften.

   data-srcset

  JBL utan särskilda fördelar

  JBL:s mellanklass-brusdämpare har allt grundläggande på plats. Men vare sig ljudet eller finesserna imponerar. Och appen bör du undvika.

  (Foto: Jabra)

  Är du helt svettig?

  Jabra Elite Active 75t är kanske de bästa trådlösa träningspropparna som går att köpa för pengar.

  Adidas SPT-01 & bike handlebar - SPREAD

  Inte som andra sportlurar

  Hörlurar som pryds av Adidas-loggan måste kunna uppfylla en del krav, och RPT-01 är ingen besvikelse.

  Sennheiser Momentum True Wireless 2 product shot

  Bravo, Sennheiser!

  Sennheiser når hela vägen till toppen med sin senaste version av Momentum True Wireless.

   data-srcset

  Lugn och ro på hemmakontoret

  Filtrera bort oönskade störningar och koncentrera dig på jobbet i hemmakontoret

   data-srcset

  Marshalls reselurar

  Marshalls bästa trådlösa lurar har upprustats för långflygningen

   data-srcset

  Helt trådlösa budgetproppar

  Nu kan du slippa alla sladdar och få bra ljud utan att behöva tömma spargrisen.

  SOMMARERBJUDANDE
  6 VECKOR LB+
  ENDAST 6 KR
  Full tillgång i 6 veckor för 6 kr
  PROVA i 6 VECKOR
  close-link