TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022

test Denon AH-GC30

Varm och tystlåten

Denon har en ny kämpe i striden om brustronen.

forfatter
Publicerad 2019-05-27 - 15:35
Karakter
Denon AH-GC30
L&B tycker
USB DAC för direkt, förlustfri anslutning. Byggkvaliteten är det inte många som matchar.
Inte lika effektiv brusreducering som Sony och Bose. Ljudet är lite mörkt. Infernalisk ljudguide.
Specifikationer
 • Typ: Over-ear, sluten, trådlös med ANC
 • Element: 40 mm
 • Frekvensomfång: 5–50 000 Hz
 • Aktiv brusreducering: Ja, tre steg
 • Batteritid: 20 timmar med ANC
 • Röststyrning: Google Assistant, Alexa, Siri
 • Anslutningar: USB-C, 3,5 mm minijack, Bluetooth 5.0 (aptX, aptX HD, AAC)
 • Vikt: 287 gram
 • Webb: hifiklubben.se
Riktpris: 3700Pr. 2019-05-27 Produktsida

Nu har boomen för hörlurar hållit på i ett halvt årtionde. Och det är inga småpengar det handlas för. Just nu är brusreducerande lyxhörlurar den mest populära produktgruppen, så där kämpar alla tillverkarna om kundernas gunst.

Denon AH-GC30 (där GC står för ”Global Cruiser”) är efterträdaren till AH-GC20 som vi testat tidigare med fint resultat. På utsidan ser nykomlingen nästan precis likadan ut: en gedigen bygel av borstad aluminium håller ovala öronkåpor på plats. Kåporna är gjorda av plast med en silkeslen yta. Både bygeln och öronkuddarna är försedda med memoryskum överdraget av konstläder.

Många märken väljer att låta deras hörlurar styras med fingertopparna och gester, men Denon håller fast vid knappar till de flesta funktionerna. De ska de inte få skäll för eftersom det är enklare att känna sig fram med knappar. Även om fem knappar – varav de flesta har dubbla funktioner – kan vara svårt att hålla ordning på.

Denon har inte spenderat pengar på förpackningen till AH-GC30. En tunn och ödmjuk pappkartong, långtifrån vad designhörlurar som kostar hälften så mycket levereras i. Men det handlar om de inre kvaliteterna och personligen vill jag hellre ha ett bra resefodral som ligger i ful kartong än en tygpåse i en partiell lackerad jätteförpackning med magnetiska luckor. Och det får man här. I kartongen ligger också tre kablar: två minijack, med och utan fjärrkontroll, och en USB-kabel som inte bara används för laddning. Man kan nämligen använda den inbyggda DACen via USB – och på så sätt slippa förlusterna från den trådlösa överföringen. När Denon AH-GC30 kopplas in med kabel stöds HD-ljud.

Batteritiden anges till 20 timmar med Bluetooth och ANC aktiverat. Det räcker även för de längsta direktflygningarna. Men det är fortfarande en hel dag kortare än Sony WH-1000XM3 och Bang & Olufsen H9i.

Foto: Denon

Tre nivåer av tystnad

AH-GC30 har tre lägen för brusreduceringen: ”Plane Mode”, ”City Mode” och ”Office Mode”, där flyginställningen är den mest effektiva och kontorsinställningen den mest skonsamma.

Denon har bra koll på tekniken och brusreduceringen gör flygningen så stressfri som möjligt. Även om Sony WH-1000XM3 vid en direkt jämförelse kanske ta bort en aning mer oväsen så befinner vi oss på en nivå där buller inte är något problem – du kan därför ägna dig åt att bekymra dig för benutrymmet och flygmaten så fort hörlurarna är påslagna och informationsskärmen talar om att det är tio timmar kvar till landning.

Precis som många andra moderna brusreducerande hörlurar har AH-GC30 en funktion som gör att ljudet som fångas upp av mikrofonerna kan skickas in i öronkåporna, så att man hör vad som sägs runtomkring. Hos Denon heter funktionen ”Ambient Monitor” och aktiveras genom att knacka på ena kåpan med fingret.

Vägledning

Alla ändringar av inställningarna följs av både en fanfar och en entusiastisk kvinnlig röst som berättar vad som har valts. Det känns lite overkill – och är otroligt irriterande för musiken. I högljudda miljöer kan det i och för sig vara bra att få en bekräftelse på att man tryckt på rätt knapp. Men här var bekräftelsen så dominerande att det slutade med att jag hellre lät bli att växla mellan brusreduceringslägena – eller tog av mig lurarna innan jag växlade. Ända tills jag lyckades hitta en online-manual som förklarade att guiden gick att stänga av!

Ljudkvalitet

Ingen brusreducerande hörlur nöjer sig med att bara ta bort oväsen. Ljudkvaliteten blir mer eller mindre lidande av processen. Denon AH-GC30 är inget undantag. Speciellt i det kraftfulla Plane Mode, där övertoner kan bli en aning mörka. I de mindre hårdhänta City- och Office-lägena förblir en större del av toppen intakt. Men det här är under alla omständigheter ett problem som är mindre vid normal användning – det vill säga mitt i trafiken eller i en bullrande flygplanskabin, där det inte handlar om att få fram finstämda detaljer utan om att kunna höra musiken över huvud taget.

Som en ren musikåtergivare, ANC avstängt, är intrycket en intim ljudbild med ett runt och fylligt övre basregister och nedre mellanregister. Diskanten är tillräckligt upplöst, men hamnar lite i skuggan av basen. När Leonard Cohen sjunger ”You Want It Darker” kommer han hela vägen fram till scenkanten, medan resten av bandet håller sig i bakgrunden. Basen är inte mullrande, för den låter tillräckligt nyanserad. Bara varm.

Med USB-anslutningen kommer det lite mer luft i toppen och basen blir märkbart fastare. Men det förändrar inte AH-GC30:s överlag varma klang. Här är det mys framför brasan hela tiden – oavsett om man spelar Simon & Garfunkel eller Disturbed. Om du vill ha ett mer neutralt ljud så är Jabra Elite 85h och Sony WH-1000XM3 två bra alternativ.

Slutsats

Konkurrensen är stenhård bland ANC-hörlurar men skillnaderna i kvalitet är små. Denons alternativ bland brusreducerande hörlurar i lyxklassen är utsökt. Det känns gediget byggd och brusreduceringen ligger på ungefär samma nivå som konkurrenternas. På ren lyxkänsla är det bara den mycket dyrare B&O som kan matcha Denon. Ljudbilden är varm, på gränsen till mörk, vilket är en vattendelare. Men det handlar om hörlurar för mysiga stunder, som förmodligen kommer att tilltala alla som uppnått en så mogen ålder att de ger blanka tusan i vad andra tycker.

picture4 picture2
<
>
Många hörlurar styrs med fingergester men Denon håller fast vid knappar till de flesta funktionerna. Foto: Denon
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Annons
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

3 svar på ”Denon AH-GC30”

 1. ”Ända tills jag lyckades hitta en online-manual som förklarade att guiden gick att stänga av!”
  Vill gärna ha kopia på den länken!

  Svara
 2. Hej
  Jobbar med lurarna på i Teams , men tycker ljudet blir burkigt och de som lyssnar tycker att jag låter förkyld. Finns det någon annan inställning som jag missat. har AH-GC20. Kan man knacka på kåpan på denna modell åxå?

  Svara

Lämna en kommentar

Kolla in de läckra hörlurarna! Notera namnet YH-5000SE. Yamahas mest ambitiösa flaggskepp bland hörlurar.
Ingenting bör låta så Ingen bas, ingen trådlös laddning, ingen brusreducering. Ljudet av ingenting är inte imponerande.
... Kosta vad det kosta vill Mark Levinson har aldrig gjort billiga saker och de tänker inte börja nu. Här är deras första trådlösa, brusreducerande hörlurar. Men hur bra är de?
Hör mer av din omgivning med dessa öronsnäckor Många människor är mest intresserade av ljuddämpning i öronsnäckorna. Men ibland behöver man faktiskt höra sin omgivning. Creative Sensemore Air går längre än de flesta.
Sticker ut En, i sammanhanget, tung och stor sportpropp som levererar både med komfort och ljud.
Förbaskat bra från Focal Focal Bathys är en ”måste ha”-produkt med exceptionell ljudkvalitet, fantastisk komfort och strålande brusreducering.
Följ Ljud & Bild