Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Denon AH-D9200

Denon höjer ribban

Denons nya highend-modell spelar med en naturlighet och öppenhet som är värd pengarna för musikälskare.

Av / 2018-11-15 - 13:41
Denon AH-D9200
John Hvidlykke

Hörlurar är den produktgrupp vi testar absolut mest. Det kommer nämligen en allt snabbare och mer varierad ström nya modeller. Och inte bara billiga modeller. Vi ser allt fler hörlurar som vänder sig till användare med rejält omfångsrika plånböcker.

Genom åren har vi testat de olika inkarnationerna av Denons topphörlurar, senast var det AH-D7200 förra året. Men nu har den japanska tillverkaren bestämt sig för att höja insatserna och introducerar en renodlad highend-serie. Denon AH-D9200 är den första modellen och vid introduktionen kostar den lite mer än dubbelt så mycket som sin nyblivna lillebror.

Som man kan förvänta sig har det inte sparats på något i AH-D9200. Överallt har Denon använt sig av de läckraste materialen som ingenjörerna har kunnat hitta på att använda. Utan att det gått överstyr och blivit fånigt. Det här är en hörlur för vuxna som vill sitta hemma och lyssna på god musik – inte något som man tar med på bussen för att glänsa.

Precis som vi har sett i tidigare Denon-toppmodeller är öronkåporna frästa av trä. Inte valnöt den här gången, utan japansk bambu, en typ av trä – eller rättare sagt gräs – som kännetecknas av att vara förbaskat hårt i förhållande till sin vikt. Och förutom att se superexklusivt ut är trä mycket mer resonansdött än plast.

Konstgjord kvinnohud

Kanterna på öronkåporna och deras hållare är gjorda av aluminium, och en vadderad huvudbygel av stål garanterar stabilitet. Bygeln är fodrad med äkta läder, men öronkuddarna ”bara” med konstläder. Inte för att snåla, utan för att det är mer tåligt mot svett, förklarar Yoshinari Fukushima som är teknisk chef för Denons hörlursavdelning.

”Men jag kan berätta att just den typen av konstläder används för att testa hudkrämer för kvinnor. Så det är alltså konstgjord kvinnohud som vilar mot din kind”, säger Yoshinari Fukushima. Han berättar också att Denon överväger att använda riktigt skinn på huvudbygeln – efter att ha fått förfrågningar om det. Men bara från Europa.

”Är bruket av skinn något som konsumenterna i Europa är känsliga för?” frågar han. Det försäkrar vi honom att vi är!

Kablarna är av försilvrad koppartråd (AH-D7200 hade ultra-ren koppar med en renhet på 99,99999 procent). På utsidan är de överdragna av flätat tyg för att undvika kabelspaghetti. Två kablar följer med: en kort med 3,5 mm minijack till mobillyssning och en längre för hemmabruk med 3,5 mm minijack och adapter till fullvuxen jack-kontakt. Det ingår ingen kabel för balanserad drift, men eftersom kablarna är utbytbara så går det att köpa till.

Vad som inte syns med blotta ögat är att Denon satsat stort på membranmaterialet, som är en blandning av papper och nanofibrer. I elektronmikroskop kan man se att fibrerna i det nya membranet är många gånger tunnare än den hos ett (inte närmare specificerat) konventionellt element. Membranet är dessutom försett med en riktig upphängning, precis som ett högtalarmembran, i stället för att vara limmat direkt mot korgen. Detta ska leda till mindre förvrängning av djupa toner.

Alla detaljer i AH-D9200 är omsorgsfullt gjorda. Foto: Denon

Ljudet av Denon AH-D9200

Om man förväntar sig en imponerande ljudupplevelse, där detaljerna sprätter in i hörselgången, är AH-D9200 förmodligen en besvikelse första gången man lyssnar. Men det är bara tills man inser att detaljerna finns där. De är bara inte överexponerade.

Exakt hur detaljerad återgivningen är upptäcker man först när det plötsligt dyker upp saker i välbekanta låtar som man inte visste om fanns där. Jag har ofta använt ”Right Hand Man” från musikalen ”Hamilton” för att testa nyanseringen i röster, eftersom det där förekommer tre röster som låter likadant om inte nyanserna i mellanregistret är bra. Med Denon AH-D9200 är det inte bara enkelt att höra skillnaden mellan de tre, man känner omedelbart tröttheten i George Washingtons (Christopher Jackson) röst och osäkerheten hos Alexander Hamilton (Lin-Manuel Miranda). På det stora hela serveras små detaljer med en avslappnad självklarhet.

Upplösningen fortsätter ner i basregistret. Det delas inte bara ut dynamiska smällar i den djupa änden, det sker med en sådan öppenhet och naturlighet att man inte bara hör tydlig skillnad på en elbas och en bas-synthesizer – utan också sitter och grunnar på vilket märke och vilken modell som används.

Finner sig inte i allt

Denon AH-D9200 är kräsen med vad man kopplar den till. Det ligger en kort mobilkabel i kartongen, men en mobiltelefon har varken kraft eller ljudkvalitet i analogdelen för att göra hörlurarna rättvisa. Resultatet blir en återgivning utan tryck i basen och ett odetaljerat ljud. Det betyder egentligen inte att AH-D9200 låter sämre med mobilen än andra hörlurar. Bara att deras potential inte utnyttjas. De är främst avsedda för stillasittande hemmabruk tillsammans med stereon, men insisterar du på att ta dem med dig så ska du åtminstone skaffa en extern DAC och hörlursförstärkare för att driva dem.

Denon AH-D9200 har en del teknik gemensam med AH-D7200, och detsamma kan sägas om ljudet. Båda är exakta ljudåtergivare, men skryter inte med det. AH-D9200 ligger bara på en betydligt högre nivå. Vi har inte att göra med en ”monitor-hörlur”, utan med en musikåtergivare av hög kvalitet.

Slutsats

Denon AH-D9200 är som skapt för musik- och livsnjutare som har tid och råd att satsa på sin hobby. Det är en hörlur som inbjuder till att lägga favoritinspelningen på skivspelaren och sätta sjunka ner i husets bästa fåtölj för att avnjuta den. Vi befinner oss på en prisnivå där det kan bli nödvändigt att hoppa över skidsemesters för investera i ljud. Det kräver förmodligen förhandlingar (och kompensationer för att alla ska bli nöjda), men jämfört med vad det kostar att få samma ljudkvalitet från ett par högtalare kommer man billig undan.

Karakter
Denon AH-D9200

Ljud & Bild tycker

Alla detaljer i utförandet är omsorgsfullt gjorda. Återgivningen är ren och direkt på ett avslappnat sätt. Priset följer kvaliteten. Resten av signalkedjan måste också vara på topp för att göra hörlurarna rättvisa.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Yamaha håller inte hela vägen

Bäst ljud för pengarna

Köp föregångaren i stället

Så enkelt – så mästerligt!

Äntligen ”lossless” från Bose

Guldljud

Riktigt bra från Bose

Hör musiken för första gången

B&W höjer ribban – igen

Sagolikt bra för lite pengar

AirPods Pro är de smartaste öronpropparna

Jabras klart bästa – men inte för alla

Ljud & Bild
Rulla till toppen