TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

TEST Sennheiser CX True Wireless

Snyggt ljud, men ...

Under förutsättning att du hittar toppar som passar dina öron ger Sennheiser CX True Wireless ett härligt ljud.

forfatter
Publicerad 2021-09-13 - 07:00
Karakter
Sennheiser CX True Wireless
L&B tycker
Sagolikt ljud, om du får optimal passform.
Inte aktiv brusreducering eller omgivningsljud. Maximala ljudnivån hade kunnat vara högre. Silikontopparna gled ofta ur öronen, vi fick ta till alternativa toppar.
Specifikationer
  • Typ: Helt trådlösa öronproppar
  • Bluetooth: 5.2
  • Vattentäta: IPX4
  • Kodekar: AAC, aptX, SBC
  • Batteri: 9 h + 18 h
  • Vikt: 12 g + 37 g fodral
  • Laddkabel: USB C
  • Webb: sennheiser.com
Riktpris: 1 500Pr. 2021-09-13 Produktsida

Jag vågar påstå att mina favoritöronproppar fortfarande är Sennheiser Momentum True Wireless 2. De låter fantastiskt, sitter fint i öronen, är delvis vattentäta och har både brusreducering och omgivningsljud.

Men de är inte gratis, riktpriset ligger på 3 200 kronor. Därför släppte Sennheiser lillebror CX 400BT förra året, med mycket av samma ljud men utan brusreducering eller vattentäthet.

Läs också Vår favorit Sennheiser når hela vägen till toppen med sin senaste version av Momentum True Wireless.
Sennheiser Momentum True Wireless 2 with case

De fick däremot inte finnas länge på marknaden, utan har redan har ersatts av CX True Wireless. Ännu lite billigare än CX 400BT och nu delvis vattentäta (IPX4) – vilket innebär att man kan träna med dem i större utsträckning. Den angivna batteritiden har också ökat från 7 till 9 timmar i själva propparna och två extra laddningar i fodralet.

Det ingår silikontoppar i fyra storlekar, från XS till L, vilket bör innebära att det går att hitta ett par som passar.

Sennheiser CX True Wireless white background
Foto: Sennheiser

Sennheiser CX True Wireless i praktiken

Det som förvånar mig med Sennheiser-propparna är att örontopparna som passar mina öron bäst (M) inte passar tillräckligt bra. Det vill säga, de tätar till fint först, men sedan glider de ut sakta men säkert så att de inte längre sitter tätt. Det gör att basåtergivningen lider och att ljudet låter tunt och skarpt. De största topparna var för stora och gled faktiskt ut ännu lättare. De mindre satt aldrig tillräckligt tätt.

Jag var tvungen att fuska lite och bytte till ett par av mina egna örontoppar för att kunna slutföra testet. Comply-minnesskum fungerar utmärkt, så om du har samma problem som jag så rekommenderar jag att du köper ett par sådana.

När propparna sitter ordentligt i öronen har de en ljudkvalitet som få andra i klassen kan matcha. I både Supra Nero-TX Pro och JBL Live Pro+ är ljudet bra men diskanten lite grov, hos Sennheiser är diskanten mer naturlig.

Sennheiser CX True Wireless exploded copy
Foto: Sennheiser

Billie Eilish framträder med en naturlig och fyllig bas, och en mycket välbalanserad ljudbild. Kvinnoröster låter fint, utan vassa s-ljud.

Klassisk musik låter också vackert, med ett verklighetstroget piano och instrumenten runt omkring som fyller en stor ljudbild.

Det enda jag saknar med Sennheiser är förmågan att spela högre. Maximal ljudnivå är lite låg, vilket innebär att man inte kommer över ”trivselnivå”.  Vanlig pop och rock som är hårt komprimerad låter tillräckligt högt, men akustiska inspelningar – och särskilt klassisk musik – som är inspelade med ett stort dynamiskt omfång, och därmed en lägre allmän ljudnivå, låter aldrig tillräckligt högt i mina öron.

Sennheiser CX True Wireless GeirNordby
Sennheiser CX True Wireless. Foto: Geir Gråbein Nordby

Detta innebär också att CX True Wireless blir problematiska i flygplan, eftersom bullret i kabinen till stor del är lågfrekvent och därför slipper igenom propparnas mekaniska brusdämpning. Utan någon aktiv brusreducering som tar hand om detta måste man kunna kompensera genom att spela högre än så här.

Samtalskvaliteten är helt okej, lite skarp i mellanregistret men tillräckligt tydlig. Vad jag gillar är att man kan ställa in sidetone i appen, så att man hör sin egen röst.

Sennheiser CX True Wireless LIFESTYLE(2)
Foto: Sennheiser

Slutsats

Under optimala förhållanden är det få som slår Sennheiser CX True Wireless när det gäller ljudkvalitet. Ljudet är naturligt, balanserat, med bra övertoner och välbalanserad bas. Helt enkelt musikaliskt.

Nackdelen är att det kan vara svårt att hitta rätt passform. Rätt som det var gled topparna ut ur öronen, vilket gjorde det nödvändigt att hitta egna, personliga toppar. Så det kan vara nödvändigt att köpa extra toppar.

En annan nackdel är att maximala ljudnivån är lite lägre än i de andra testdeltagarna, vilket innebär att musik med ett stort dynamiskt omfång – som klassisk, jazz och visor – helt enkelt inte spelar tillräckligt högt. I synnerhet eftersom öronpropparna saknar aktiv brusreducering.

Också i detta test:

OnePlus Buds Pro

Strålande AirPods-kopia

Det är helt uppenbart att OnePlus har använt AirPods Pro som mall, men Buds Pro är ändå så lyckade att de förtjänar att betraktas som något eget.

Mycket naturtroget ljud med musik, bra snärt i piano och tjusig klang i röster. Välfungerande brusreducering och omgivningsljud. Bra kontroller direkt på propparna och fin kvalitetskänsla.
Appen har ingen EQ-funktion. Ingen multipunkt-anslutning ännu.

Beats Studio Buds

Skarpa Beats

Vi har sällan varit så nyfikna på ett par öronproppar för under 2 000 kronor. Och sällan blivit så besvikna.

Problemfri anslutning. Brusreducering och omgivningsljud, stöder Spatial Audio. Borttapade proppar går att hitta med mobilen.
Vasst ljud, ingen app med EQ-justering.

JBL Tour Pro+

Kan låta fantastiskt

Om du är lite fingerfärdig och litar på dina egna öron kan du fintrimma fram guldljud med JBL Tour Pro+.

Den fina EQ:n gör att ljudet kan bli fantastiskt. Brusreducering och omgivningsljud är bra tillskott. Trådlös laddning.
Utan EQ är ljudet lite tunt i mellanregistret och klangen generellt lite högt och hårt. Inte den bästa samtalskvaliteten.

Supra Nero-TX Pro

Kungen av bas

Supra har tagit sina strålande billiga proppar och gett dem aktiv brusreducering – och ännu längre batteritid. Prislappen är också högre.

Häftig bas, lång sammanlagd batteritid, välfungerande brusreducering och omgivningsljud. Ultrakompakta!
Kan uppfattas lite som hårda i övre mellanregistret, särskilt med vissa kvinnoröster. Locket sitter inte fast på laddfodralet.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Självformande proppar från Logitech Individuellt formgjutna öronproppar har hittills varit reserverat för professionella musiker. Logitech har hittat en lösning som verkar genial.
Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
Är detta världens bästa hörlurar? När vi först hörde flaggskepps-hörlurarna Focal Utopia för några år sedan blev vi stumma. Över detaljerna. Över närvaron. Nu blir de förnyade. Och ännu bättre?
Den perfekta lindansaren Jabra Elite 5 är ett par utmärkta trådlösa öronproppar i mellanklassen.
Dina hörlurar förtjänar den här FiiO K9 Pro ESS driver snudd på alla hörlur och har dessutom alla digitala och analoga ingångar du behöver. Bluetooth också!
Kontorsutrustning behöver inte vara grå Logitech lanserar nya webbkameror och headset för kontoret - i fräscha färger
Följ Ljud & Bild