TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Beats Studio Buds

Skarpa Beats

Vi har sällan varit så nyfikna på ett par öronproppar för under 2 000 kronor. Och sällan blivit så besvikna.

Av / 2021-09-13 - 07:00
Beats Studio Buds
Geir Gråbein Nordby

Efter framgångarna med de fantastiska, helt trådlösa träningspropparna Powerbeats Pro har Apple-ägda Beats kommit med en ny trådlös modell för vardagsbruk. Beats Studio Buds har elliptiska hus, där AirPods-modellerna har sina karakteristiska mikrofonpinnar som sticker ut. Och medan AirPods inte bryr sig särskilt mycket om Android-funktionalitet, kan Beats Studio Buds kopplas till både iOS- och Android-enheter med en enkel beröring tack vare NFC.

Beats Studio Buds GeirNordby-L&B scaled
Beats Studio Buds. Foto: Geir Gråbein Nordby

Precis som de mer sportiga Powerbeats Pro är Studio Buds IPX4-klassade, så att de tål regn och svett. De sitter bara inte lika idiotsäkert under träningen eftersom de inte har öronbygeln som Powerbeats har. Det ingår tre silikontoppar av olika storlekar för att passa de flesta öron. I den här recensentens öron sitter mellanstorleken bäst.

Läs också Fortfarande bland våra favoriter Trådlös räckvidd av högsta klass, härlig passform – och helt grymt ljud!

Precis som AirPods Pro har Beats Studio Bud små ventiler som förhindrar vakuumkänslan i öronen (som om man är under vatten), och det fungerar. Det hörs mindre gnisslande ljud här än med andra, men helt tyst är det inte.

beats studio buds colors
Beats Studio Pro finns i färgerna rött, svart och vitt. Foto: Beats

Spatial Audio

Apple Music-abonnenter kommer att uppskatta att Studio Buds stöder Spatial Audio via Dolby Atmos-ljudspår, som finns på utvalda musikutgivelser i Apple Music-katalogen.

Brusreducering och omgivningsljud

Batteritiden anges vara 5 timmar i propparna, med brusreducering aktiverad, och ytterligare 10 timmar i laddfodralet. Utan brusreducering får du 8 plus 16 timmar.

Apropå brusreducering så finns det två lägen: Active stänger ute brus, medan Transparency gör det motsatta och i stället förstärker ljud utifrån. Detta gör att du kan prata med folk utan att behöva ta ut propparna ur öronen.

iOS-användare kan aktivera Apples röstassistent med ett ”Hej, Siri!”, och Studio Buds stöder både ”Hitta” i iOS och ”Hitta min enhet” i Android. Praktiskt om du ofta glömmer var du lägger dem.

 

beats studio buds black
Batteritiden är 5 timmar med brusreducering, med två extra laddningar i fodralet. Foto: Beats

Beats Studio Buds i praktiken

Det är verkligen enkelt att koppla in Studio Buds, oavsett om du har en mobil med Android- eller Apple-operativsystem. Håll bara dem intill mobiltelefonen så dyker de upp. Passformen är bra och man ser verkligen fram emot att få lyssna på musik med dem.

Det vill säga, tills musiken faktiskt startar. Efter bara ett par takter har jag egentligen fått nog. Musiken låter alldeles för hårt i det övre mellanregistret. Sångröster skriker djupt in i hörselgången och stränginstrument låter metalliska och obehagliga.

Basåtergivningen är inte lika överdriven som Beats traditionellt är kända för, här är den i stället välbalanserad. Men det hjälper inte mycket när resten av ljudbilden skriker så att det går kalla kårar längs ryggraden.

Beats Studio Buds lifestyle(2)
Foto: Beats

Det finns ingen app till någon av Apples eller Beats hörlurar, inte till Studio Buds heller. iPhone-användare kan visserligen välja EQ-inställningar på telefonen, men de fungerar bara i Apples egen Musik-app (som även gäller musiktjänsten Apple Music). Spotify har också en inbyggd EQ som kan användas. Men det funkar dåligt när allt är app-beroende, för så fort du öppnar Netflix, YouTube, Tidal eller Qobuz – för att bara nämna några – är du tillbaka till det skarpa, hemska ljudet.

Samtalskvaliteten är inte heller särskilt bra, det låter instängt och beslöjat. Själva brusreduceringen fungerar tillräckligt bra, men även om den gör ett bra jobb med att dämpa lågfrekvent brus utifrån så blir faktiskt högfrekventa ljud förstärkta om man jämfört med hur det låter när örontopparna dämpar ljudet passivt. Konstigt.

Beats Studio Buds lifestyle
Foto: Beats

Slutsats

Jag såg fram emot att testa Beats Studio Buds, speciellt som Powerbeats Pro är mina favoritproppar när jag tränar. Men Studio Buds gör ett ljudmässigt magplask, med ett ljud som är för vasst och brutalt för att jag ska uppskatta dem.

Samtalskvaliteten är inte särskilt bra och brusreduceringen är medelmåttig. Då hjälper det liksom inte att öronpropparna stöder Spatial Audio och Dolby Atmos.

Karakter
Beats Studio Buds
Premium

Ljud & Bild tycker

Problemfri anslutning. Brusreducering och omgivningsljud, stöder Spatial Audio. Borttapade proppar går att hitta med mobilen. Vasst ljud, ingen app med EQ-justering.

Också i detta test:

5 helt trådlösa öronproppar

OnePlus Buds Pro

Strålande AirPods-kopia

Det är helt uppenbart att OnePlus har använt AirPods Pro som mall, men Buds Pro är ändå så lyckade att de förtjänar att betraktas som något eget.

Mycket naturtroget ljud med musik, bra snärt i piano och tjusig klang i röster. Välfungerande brusreducering och omgivningsljud. Bra kontroller direkt på propparna och fin kvalitetskänsla.
Appen har ingen EQ-funktion. Ingen multipunkt-anslutning ännu.
Läs hela testet

Sennheiser CX True Wireless

Snyggt ljud, men ...

Under förutsättning att du hittar toppar som passar dina öron ger Sennheiser CX True Wireless ett härligt ljud.

Sagolikt ljud, om du får optimal passform.
Inte aktiv brusreducering eller omgivningsljud. Maximala ljudnivån hade kunnat vara högre. Silikontopparna gled ofta ur öronen, vi fick ta till alternativa toppar.
Läs hela testet

JBL Tour Pro+

Kan låta fantastiskt

Om du är lite fingerfärdig och litar på dina egna öron kan du fintrimma fram guldljud med JBL Tour Pro+.

Den fina EQ:n gör att ljudet kan bli fantastiskt. Brusreducering och omgivningsljud är bra tillskott. Trådlös laddning.
Utan EQ är ljudet lite tunt i mellanregistret och klangen generellt lite högt och hårt. Inte den bästa samtalskvaliteten.
Läs hela testet

Supra Nero-TX Pro

Kungen av bas

Supra har tagit sina strålande billiga proppar och gett dem aktiv brusreducering – och ännu längre batteritid. Prislappen är också högre.

Häftig bas, lång sammanlagd batteritid, välfungerande brusreducering och omgivningsljud. Ultrakompakta!
Kan uppfattas lite som hårda i övre mellanregistret, särskilt med vissa kvinnoröster. Locket sitter inte fast på laddfodralet.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Nyhet

LB+ Total vecka

Full tillgång till allt innehåll i en vecka

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

39 kr / för 1 vecka
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Här får du mycket för pengarna

Öppet är ännu bättre – men också dyrare

Sluten design möter öppet ljud

Öppen ljudbild i ett slutet rum

Heta proppar premiumklassen

Sex premiumhörlurar: Vem tar över tronen?

ANC-hörlurar med ett extra trick

Ungdomliga hörlurar gör rent bord

Yamaha håller inte hela vägen

Bäst ljud för pengarna

Köp föregångaren i stället

Så enkelt – så mästerligt!

Rulla till toppen