Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Zone Bluetooth

Finsk Bluetooth-högtalare för glada bastubadare

Zone Bluetooth är en bärbar högtalare för en mycket liten målgrupp.

Av / 2022-11-02 - 10:02
Zone Bluetooth
Peter Gotschalk

Det blir allt kallare och för somliga är det därför dags att börja bada bastu. Och även om bastutemperaturer inte är något för svaga själar så kan man festa på med musik och kalla drycker medan vintern rasar utanför.

Så har åtminstone den finska tillverkaren av den bärbara Bluetooth-högtalaren Zone tänkt. För givetvis måste en Bluetooth-högtalare som är utvecklad i Finland tåla att hänga med i in bastun. Och det kan den nya finska Bluetooth-högtalaren Zone. Den är dessutom utformad som en ishink och har plats för att hålla ungefär fyra öl eller läsk kalla i bastuvärmen.

Och nu när det bjuds på musik och kalla drycker klarar man sig förstås inte utan festbelysning, och den klarar Zone Bluetooth också. Med hjälp av inbyggda lysdioder lyser högtalaren upp i olika färger – till och med i takt med musiken.

Vi har svårt att sluta jubla.

Zone Bluetooth
På framsidan av högtalaren hittar man kontrollpanelen. Där kan man bland annat välja mellan olika LED-färger och EQ-knappen ändrar ljudinställningarna. (Foto: Peter Gotschalk)

Ljudkvalitet

Okej, träden växer inte ända in i himlen. För även om Zone Bluetooth är en av de mest mångsidiga bärbara högtalarna vi har testat på länge så är inte ljudkvaliteten dess starkaste sida.

På papperet ser det annars förnuftigt ut. Högtalaren stöder åtminstone många Bluetooth-ljudprofiler – A2DP, AVRCP, HFP, SPP, BAS, DIS, FMP, HRP, HRS, HTP, HTS, IAS och LLS – samt utlovar under 1 % i förvrängning. Ljudet kommer från två 10-watts fullregisterelement och en 20-watts subwoofer på 4 ohm. Frekvensomfånget är 40 till 20 000 Hz (mätt vid –6 dB). Men hjälp av inbyggd EQ kan användaren välja bland en handfull olika ljudprofiler manuellt.

Zone Bluetooth
Högtalarelementen sitter på höger och vänster sida av kontrollpanelen. (Foto: Peter Gotschalk)

Trots detta är ljudet en smula skramligt. Det är bra tryck i basen, men diskanten och mellanregistret är för återhållsamma för vår smak. Och nej, de olika EQ-inställningarna gör ingen märkbar skillnad på ljudbilden.

Det gör däremot att fylla behållaren med isbitar och kallt vatten. Då mullrar högtalaren mycket mindre och ljudbilden blir tydligare och renare.

Men visst, sitter man i en bastu, som vanligtvis är ett ganska trångt och ljudisolerat rum, är Zone Bluetooth ett fynd och en fest. Där lever högtalaren helt klart upp till förväntningarna.

Zone Bluetooth
Zone Bluetooth är utformad som en ishink och har plats för ungefär fyra öl eller läsk som den håller kalla i bastuvärmen. Med hjälp av inbyggda lysdioder lyser högtalaren upp i olika färger – till och med i takt med musiken. (Foto: Peter Gotschalk)

Men man kan ju också ta med sig en kombinerad bärbar högtalare och ishink till stranden eller ut i trädgården på sommaren, och där räcker Zone Bluetooth inte riktigt till om den ska spela för särskilt många fler än fyra eller fem personer som sitter runt en lägereld. Ljudet är för skramligt för det.

Slutsats

Zone Bluetooth är en festlig bärbar högtalare som kan spela musik, kyla dina öl och stå för ljusshowen. Och så är den mer eller mindre gjord för att användas i en bastu. Självklart, eftersom tillverkaren är finsk och idén är genial.

Utförandet är också godkänt, även om ljudkvaliteten kanske inte är Zone Bluetooths starkaste sida. Men det beror delvis på den speciella designen med en ishink i mitten som omges av högtalarelementen och den övriga tekniken.

Rent funktionellt prickar Zone Bluetooth därför så rätt som det bara är möjligt, när målgruppen är törstiga bastubadare.

Karakter
Zone Bluetooth
Premium

Ljud & Bild tycker

Innovativt koncept som faktiskt är väl utfört. På många sätt den perfekta festhögtalaren. Skramligt ljud, speciellt om brickan med isbitar inte är full. Men OK, det är en bra anledning att ta med dryck till festen.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Sätter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bärbar högtalare med saftig bas

Nostalgi i praktiskt paket

Vi trodde att de var dyrare

Låter lika bra som de ser ut

Trådlös retrohögtalare

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Trådlösa guldpokaler

Är detta Samsungs ”Sonos-killer”?

Ljud & Bild
Rulla till toppen