TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022

TEST Zone Bluetooth

Finsk Bluetooth-högtalare för glada bastubadare

Zone Bluetooth är en bärbar högtalare för en mycket liten målgrupp.

forfatter
Publicerad 2022-11-02 - 10:02
Karakter
Zone Bluetooth
L&B tycker
Innovativt koncept som faktiskt är väl utfört. På många sätt den perfekta festhögtalaren.
Skramligt ljud, speciellt om brickan med isbitar inte är full. Men OK, det är en bra anledning att ta med dryck till festen.
Specifikationer
 • Element: 2 x 52 mm diskant, 1 x 76 mm bas
 • Förstärkare: 2 x 10 W, 1 x 20 W
 • Frekvensomfång: 40–20 000 Hz (–6 dB)
 • Max ljudtryck: 90 dB
 • Anslutning: Bluetooth 5.0, USB, ljud
 • Batteri: 2500 mAh, litiumjon
 • Mått/vikt: 23,7 x 23 cm/2,1 kg
 • Täthet: IPX4
 • Webb: zonespeaker.com
 • Pris: 369 euro
Riktpris: 4000Pr. 2022-11-02 Produktsida

Det blir allt kallare och för somliga är det därför dags att börja bada bastu. Och även om bastutemperaturer inte är något för svaga själar så kan man festa på med musik och kalla drycker medan vintern rasar utanför.

Så har åtminstone den finska tillverkaren av den bärbara Bluetooth-högtalaren Zone tänkt. För givetvis måste en Bluetooth-högtalare som är utvecklad i Finland tåla att hänga med i in bastun. Och det kan den nya finska Bluetooth-högtalaren Zone. Den är dessutom utformad som en ishink och har plats för att hålla ungefär fyra öl eller läsk kalla i bastuvärmen.

Och nu när det bjuds på musik och kalla drycker klarar man sig förstås inte utan festbelysning, och den klarar Zone Bluetooth också. Med hjälp av inbyggda lysdioder lyser högtalaren upp i olika färger – till och med i takt med musiken.

Vi har svårt att sluta jubla.

Zone Bluetooth
På framsidan av högtalaren hittar man kontrollpanelen. Där kan man bland annat välja mellan olika LED-färger och EQ-knappen ändrar ljudinställningarna. (Foto: Peter Gotschalk)

Ljudkvalitet

Okej, träden växer inte ända in i himlen. För även om Zone Bluetooth är en av de mest mångsidiga bärbara högtalarna vi har testat på länge så är inte ljudkvaliteten dess starkaste sida.

På papperet ser det annars förnuftigt ut. Högtalaren stöder åtminstone många Bluetooth-ljudprofiler – A2DP, AVRCP, HFP, SPP, BAS, DIS, FMP, HRP, HRS, HTP, HTS, IAS och LLS – samt utlovar under 1 % i förvrängning. Ljudet kommer från två 10-watts fullregisterelement och en 20-watts subwoofer på 4 ohm. Frekvensomfånget är 40 till 20 000 Hz (mätt vid –6 dB). Men hjälp av inbyggd EQ kan användaren välja bland en handfull olika ljudprofiler manuellt.

Zone Bluetooth
Högtalarelementen sitter på höger och vänster sida av kontrollpanelen. (Foto: Peter Gotschalk)

Trots detta är ljudet en smula skramligt. Det är bra tryck i basen, men diskanten och mellanregistret är för återhållsamma för vår smak. Och nej, de olika EQ-inställningarna gör ingen märkbar skillnad på ljudbilden.

Det gör däremot att fylla behållaren med isbitar och kallt vatten. Då mullrar högtalaren mycket mindre och ljudbilden blir tydligare och renare.

Men visst, sitter man i en bastu, som vanligtvis är ett ganska trångt och ljudisolerat rum, är Zone Bluetooth ett fynd och en fest. Där lever högtalaren helt klart upp till förväntningarna.

Zone Bluetooth
Zone Bluetooth är utformad som en ishink och har plats för ungefär fyra öl eller läsk som den håller kalla i bastuvärmen. Med hjälp av inbyggda lysdioder lyser högtalaren upp i olika färger – till och med i takt med musiken. (Foto: Peter Gotschalk)

Men man kan ju också ta med sig en kombinerad bärbar högtalare och ishink till stranden eller ut i trädgården på sommaren, och där räcker Zone Bluetooth inte riktigt till om den ska spela för särskilt många fler än fyra eller fem personer som sitter runt en lägereld. Ljudet är för skramligt för det.

Slutsats

Zone Bluetooth är en festlig bärbar högtalare som kan spela musik, kyla dina öl och stå för ljusshowen. Och så är den mer eller mindre gjord för att användas i en bastu. Självklart, eftersom tillverkaren är finsk och idén är genial.

Utförandet är också godkänt, även om ljudkvaliteten kanske inte är Zone Bluetooths starkaste sida. Men det beror delvis på den speciella designen med en ishink i mitten som omges av högtalarelementen och den övriga tekniken.

Rent funktionellt prickar Zone Bluetooth därför så rätt som det bara är möjligt, när målgruppen är törstiga bastubadare.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Annons
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Lämna en kommentar

Fem decennier med Polk Amerikanska Polk Audio har gjort högtalare i 50 år. R200AE är en jubileumsmodell, signerad av företagets grundare.
Högtalare till salongen Elipson Heritage XLS11 är franska – men ser ut som amerikanska monitorhögtalare från stereons guldålder.
Ta med bioljudet hem till vardagsrummet. Låter TV:n svagt och klent? Vi har testat fem prisvärda högtalare som botar mager bas och ger dig feta surroundupplevelser!
Bästa vi har hört En sådan födelsedagspresent de gröna högtalarna från Monitor Audio är! Här får man faktiskt allt på en gång.
QUAD ESL 63 – klassikern vi aldrig glömmer I högtalarnas Hall of Fame finns det en som borde stå för sig själv. I ett eget rum, inkopplad till en liten rörförstärkare. Som spelar Ella Fitzgerald eller Arthur Rubinstein. Folk skulle bli helt hänförda av ljudet.
Ljud som inte tar plats Inbyggnadshögtalarna DALI Phantom K-60 LP kräver praktiskt taget inget utrymme på djupet.
Följ Ljud & Bild