Search
Generic filters

TEST : Vifa Copenhagen

Dansk dynamit

Den här måste du bara lyssna på om du letar efter en bärbar högtalare med tryck.

December 2015Vifa Copenhagen

Ljud & Bild tycker

Spelar förbluffande högt och samtidigt rent, så ska du ha en bärbar högtalare som rockar är detta ett bra val.
Storleken, vikten och batteritiden påverkar användarvänligheten.
 • Trådlöst: AirPlay, Wifi-Direct, Bluetooth
 • Ingångar: Optisk, analog minijack, USB
 • Batteritid: Fem timmar
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 7000 kr

Egentligen är det inte helt korrekt att kalla Vifa Copenhagen för en bärbar högtalare. Det mer korrekta är ”flyttbar”, eftersom den är större och tyngre än de flesta trådlösa högtalare som dessutom är bärbara.

Tanken är att man ska kunna flytta runt den i huset efter behov, eller ta med den ut på balkongen när man är sugen på musik utomhus. Tack vare ett inbyggt batteri behöver den inte heller ström. Åtminstone inte förrän efter ungefär fem timmar, för då måste den pluggas in för laddning.
Den har egentligen inga uppenbara konkurrenter om man tittar på prislappen och jämför egenskaperna med de närmaste konkurrenterna. För vilka andra högtalare i samma prisklass har Vifa Copenhagen samma egenskaper som? Marshall, Geneva, JBL och Bang & Olufsen har ingenting som matchar och som kan användas utan strömsladd.

Det betyder att Copenhagen-högtalaren ställer upp i en klass för sig.

Det gör den även när det gäller ljudet, men det ska vi återkomma till. Först lite om funktioner. Som trådlös högtalare är den naturligtvis utrustad med Bluetooth, så att alla mobiler och surfplattor kan strömma musik direkt till högtalaren. Den har även AirPlay, som fungerar via wifi med Apple-enheter som iPhone, iPad och iPod touch.

Nätverk

Det går också att ansluta den trådlöst till hemnätverket. Då kan man strömma till högtalaren från andra enheter som är anslutna till samma nätverk. Alternativt koppla ihop mobil och högtalare direkt via wifi, utan att gå via husets nätverk.

Funkar ingenting av detta, eller om man vill spara ström, så kan högtalaren och mobilen kopplas ihop med en vanlig 3,5-millimeters minijack-kabel, och iPhone-mobilen kan dessutom kopplas via högtalarens USB-ingång på baksidan.

Vifa Copenhagen finns i sex färger, alla överdragna med färgat tyg från textiltillverkaren Kvadrat. Utförandet är milt sagt oklanderligt. Jag är lite osäker på hur skyddad mot repor den lackade metallramen är, men i övrigt finns det ingen anledning att ifrågasätta kvaliteten. Som är flera snäpp högre än vi är vana vid att se från de flesta konkurrenter, kanske med undantag av Bang & Olufsen.

Även om designen påminner en smula om forna tiders reseradioapparater så är det ingen tvekan om att det som döljer sig på insidan är toppmodernt.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Vifa är en traditionsrik tillverkare av högtalarelement och har en 80 år lång historia som gett dem en hög status bland kännare och tillverkare av highend-högtalare.

Det märks tydligt här, Vifa har inte snålat på någonting i sin Copenhagen-högtalare.
Två 80 mm baselement med platta membran är akustiskt kopplade till fyra passiva basradiatorer. Två 50 mm mellanregister med aluminiummembran och två 28 mm diskanter betyder sammanlagt 10 element som flyttar luft.

Kanske är det därför vikten ligger på knappa fem kilo. Och du milde tid, så högt Copenhagen-högtalaren kan spela!

 

Dynamisk och fyllig

När den är inkopplad via wifi kan man använda Vifa-appen och fintrimma balansen i ljudet genom att välja hur högtalaren står placerad och välja mellan förprogrammerade inställningar.

Även utan några justeringar spelar Copenhagen mycket högre och tuffare än man skulle kunna tro. Vifa har lyckats fint med att balansera ljudet, som sträcker sig från avgrundsdjup bas (nåja, allt är relativt) till kristallklar diskant. Man hör att det är en erfaren högtalartillverkare som ligger bakom.

Zara Larssons röst i ”Lush Life” svävar som silke genom rummet och basen är välkontrollerad samtidigt som den är djup och mäktig. Det låter vackert och tufft på samma gång. Ljudet fyller enkelt vardagsrummet och ljudbilden är stor när man drar på lite extra.
Band of Golds ”No Way Around” från albumet Band of Gold låter stort och snyggt med förbluffande bra djup i ljudbilden, som även här är stor – och större än storleken på högtalaren antyder.

Otaliga låtar senare skapas en bild av en ovanligt lyckad högtalarkonstruktion, som snarare uppför sig som en stor högtalare än en bärbar sak med handtag och batteridrift. Michel Jarre och Boys Noize, The Time Machine, kan tvinga ner de flesta högtalare på knä med sina massiva basrytmer, och med dem lyckas jag äntligen att få det att brista för Copenhagen-högtalare. Men bara nätt och jämt.

Ljudbilden faller ihop lite i diskanten och klangen blir grövre. Men då är volymen också obehagligt hög.

Med appen kan man göra enkla justeringar.
Med appen kan man göra enkla justeringar.

 

Kort batteritid

Vifa Copenhagen är en fenomenalt välljudande högtalare. Det är lite för stor för att gå ner i väskan och batteritiden är ofta för kort. Men den låter bättre än det allra mesta, med mer

ljudtryck, djupare bas och renare klang än någon annan bärbar högtalare vi har testat. Att den fungerar med både AirPlay, Bluetooth och hemnätverket är ett stort plus. Lägg därtill det fina utförandet och den höga kvaliteten så är det uppenbart att detta är en högtalare utöver det vanliga. Den är inte billig, men den är definitivt bäst.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Vill du bli av med oväsen?
  Vi undrade när highend-klassen skulle få sina första brusreducerande hörlurar. Det är naturligtvis Bang & Olufsen som är först – och Beoplay H95 ger mersmak!
  Den senaste iMacen är den bästa stationära Mac-datorn för många, trots en inte helt oväsentlig nackdel.
  TAG Heuer Connected är mer än en smart träningsklocka, den är ett snyggt armbandsur också.
  JBL ger sig in i ANC-toppklassen med en hörlur som är rolig att lyssna på och som tar bort bruset effektivt.
  Panasonics toppmodell är en riktig godbit för kräsna TV-entusiaster: HZ2000 har en superläcker bild i tvättäkta studiokvalitet!
  HP Sprocket Select fyller absolut ingen funktion. Och den mobila fotoskrivaren levererar faktiskt halvdåliga bilder. Ändå är den helt fantastisk.
  Efter en tur i Honda e känns det mesta annat gammalmodigt.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Klipsch The Fives

  Riktpris: 10000 kr Explosivt ljud i vardagsrummet

  Denon Home 350

  Riktpris: 7500 kr Snygg design – mäktigt inre

  Canton Pro XL.3

  Riktpris: 3200 kr Anonym och oengagerande

  Monitor Audio Climate 60

  Riktpris: 6000 kr Spelglädjen uppväger
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.