TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

TP Tube TP200

Design-ljudlimpa

200-watts dansk designhögtalare som fungerar både som soundbar-högtalare till TV:n och som minianläggning med mobil eller dator.

forfatter
Publicerad 2015-08-18 - 06:00
L&B tycker
Sober design och ett bra urval ingångar. Kan användas i många sammanhang.
Obalanserat ljud med tillbakadragen bas och gäll diskant. Trots läckra detaljer motiverar prestanda inte prislappen.
Specifikationer
 • Element: 2 x 4-tums bas, 2 x 5,25-tums slavbas, 2 x 1-tums domediskant
 • Förstärkare: 4 x 50 watt klass D
 • Frekvensomfång: 30–20 000 Hz.
 • Anslutningar: Optisk digital, USB, stereo-minijack, Bluetooth 4.0
 • Mått: 70,0 x 16
Riktpris: 8800Pr. 2015-08-18 Produktsida

Danska TP Tube har specialiserat sig på aktiva, rörformade högtalare. Men medan deras övriga modeller är avsedda för stereo- eller hemmabioanläggningar och kostar mer än 10 000 kronor styck, är TP200 ett komplett stereosystem inpackat i en 70 centimeter lång ljudlimpa och ett – relativt – behagligare pris på strax under 9 000 kronor.

TP 200 är gjord av aluminium och kabinettet är överraskande tungt för att vara en så kompakt och smal högtalare. Å andra sidan rymmer det fyra aktiva högtalarelement och fyra klass D-förstärkare.

På baksidan av det rörformade kabinettet finns ingångarna. Det är en optisk digitalingång för exempelvis TV, en analog minijack-kontakt samt mini-USB så att högtalarens inbyggda DAC kan fungera som externt ljudkort till en dator. Och så naturligtvis Bluetooth.

Den totala bredden på 70 cm innebär att stereobilden av naturliga skäl är begränsad. Men TP200 har också en förvånansvärt smal ”sweet spot” för att vara en soundbar-högtalare. Man behöver bara flytta huvudet ett par centimeter åt sidorna för att balansen ska bli skev och man bara hör ena kanalen.

I reklamen säger TP Tube: ”Djupbas utan subwoofer – det är möjligt!” Men det borde finnas ett tillägg till texten också: ”Med reservation.” Om TP200 ställs med ryggen mot bakväggen eller hängs upp på väggen så finns det en rimlig balans i ljudbilden, som dock fortfarande känns tunn. Och någon djupbas ska man inte räkna med.

Det finns naturligtvis ett par naturlagar som måste följas. Fyratumsbasar i små kabinett har sina naturliga begränsningar. Men vi har åtskilliga gånger stött på mindre aktiva högtalare som går mycket djupare i basen och har mer tryck än vad som finns här. Diskanten och övre mellanregistret är något helt annat, där är det mycket skarpt.

TP Tube Miljø002-2

Lyckligtvis går det att fintrimma ljudbilden själv. Det finns ingen styr-app till smartmobiler och surfplattor, i stället sköter man inställningen av TP200 från en Windows-PC via USB-kabel. Där kan man bland annat justera ljudnivån för var och en av ingångarna, välja mellan sex loudness-kurvor och en tilt-funktion som kan dra ljudbilden mot det ljusa eller mörka hållet. Det finns också en fyrbands equaliser. Det krävdes en hel del pillande på kontrollerna för att få någorlunda balans i lyssningsrummet. Och även om balansen kom på plats så lät toppen ansträngd och botten inskränkt.

TP200 har ett virtuellt surroundläge som heter HDSX, där stereobilden utökas med elektronikens hjälp. Man kan välja mellan ”Musik” och ”Film”. HDSX-stereobreddningen ger en vidare men också mer diffus stereobild. Den typen hör mer till regeln än undantagen. Men det går att förbättra ljudet med DSP. Det bevisar till exempel soundbar-högtalaren Mission Aero, som skapar en känsla av ett par stereohögtalare.

TP200+SS700

 

Slutsats

TP200 låter riktigt bra med TV-ljud och lite bakgrundsmusik. Snygg är den också. Men när den kostar 8 800 kronor får man lov att förvänta sig en hel del mer. Och vi har hört många högtalare, både i samma prisklass och under, som klarar uppgiften bättre, mer nyanserat och med mer pondus.

TP200 kostar till exempel nästan dubbelt så mycket som Audio Pro Addon T12, som både spelar djupare och mer välbalanserat direkt ur kartongen. Och är man på jakt efter en allt-i-ett-designlösning är Geneva Aerosphere Large mycket mer välljudande och en smula billigare.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Monitor Audio förnyar Platinum-sortimentet Monitor Audio firar 50 år och lanserar nya flaggskeppshögtalare.
Ny 700-serie högtalare från Bowers &Wilkins Hämtar teknik från high-end högtalarna i 800-serien.
Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
Sonos Sub Mini: värd all väntan? Är Sonos nya mini-subwoofer helt enkelt för dyr? Audun på Ljud & Bild-redaktionen tycker till.
Kanske den häftigaste i sitt slag Centerhögtalare utöver det vanliga.
Partyhögtalare med karaoke och DJ-funktion Spelar dundrande högt i 25 timmar.
Följ Ljud & Bild