Search
Generic filters

TP Tube TP200

 itemprop
TP Tube TP200

Design-ljudlimpa

200-watts dansk designhögtalare som fungerar både som soundbar-högtalare till TV:n och som minianläggning med mobil eller dator.

Sober design och ett bra urval ingångar. Kan användas i många sammanhang.
Obalanserat ljud med tillbakadragen bas och gäll diskant. Trots läckra detaljer motiverar prestanda inte prislappen.
Bästa priser

Danska TP Tube har specialiserat sig på aktiva, rörformade högtalare. Men medan deras övriga modeller är avsedda för stereo- eller hemmabioanläggningar och kostar mer än 10 000 kronor styck, är TP200 ett komplett stereosystem inpackat i en 70 centimeter lång ljudlimpa och ett – relativt – behagligare pris på strax under 9 000 kronor.

TP 200 är gjord av aluminium och kabinettet är överraskande tungt för att vara en så kompakt och smal högtalare. Å andra sidan rymmer det fyra aktiva högtalarelement och fyra klass D-förstärkare.

På baksidan av det rörformade kabinettet finns ingångarna. Det är en optisk digitalingång för exempelvis TV, en analog minijack-kontakt samt mini-USB så att högtalarens inbyggda DAC kan fungera som externt ljudkort till en dator. Och så naturligtvis Bluetooth.

Den totala bredden på 70 cm innebär att stereobilden av naturliga skäl är begränsad. Men TP200 har också en förvånansvärt smal ”sweet spot” för att vara en soundbar-högtalare. Man behöver bara flytta huvudet ett par centimeter åt sidorna för att balansen ska bli skev och man bara hör ena kanalen.

I reklamen säger TP Tube: ”Djupbas utan subwoofer – det är möjligt!” Men det borde finnas ett tillägg till texten också: ”Med reservation.” Om TP200 ställs med ryggen mot bakväggen eller hängs upp på väggen så finns det en rimlig balans i ljudbilden, som dock fortfarande känns tunn. Och någon djupbas ska man inte räkna med.

Det finns naturligtvis ett par naturlagar som måste följas. Fyratumsbasar i små kabinett har sina naturliga begränsningar. Men vi har åtskilliga gånger stött på mindre aktiva högtalare som går mycket djupare i basen och har mer tryck än vad som finns här. Diskanten och övre mellanregistret är något helt annat, där är det mycket skarpt.

TP Tube Miljø002-2

annons

Lyckligtvis går det att fintrimma ljudbilden själv. Det finns ingen styr-app till smartmobiler och surfplattor, i stället sköter man inställningen av TP200 från en Windows-PC via USB-kabel. Där kan man bland annat justera ljudnivån för var och en av ingångarna, välja mellan sex loudness-kurvor och en tilt-funktion som kan dra ljudbilden mot det ljusa eller mörka hållet. Det finns också en fyrbands equaliser. Det krävdes en hel del pillande på kontrollerna för att få någorlunda balans i lyssningsrummet. Och även om balansen kom på plats så lät toppen ansträngd och botten inskränkt.

annons

TP200 har ett virtuellt surroundläge som heter HDSX, där stereobilden utökas med elektronikens hjälp. Man kan välja mellan ”Musik” och ”Film”. HDSX-stereobreddningen ger en vidare men också mer diffus stereobild. Den typen hör mer till regeln än undantagen. Men det går att förbättra ljudet med DSP. Det bevisar till exempel soundbar-högtalaren Mission Aero, som skapar en känsla av ett par stereohögtalare.

TP200+SS700

 

Slutsats

TP200 låter riktigt bra med TV-ljud och lite bakgrundsmusik. Snygg är den också. Men när den kostar 8 800 kronor får man lov att förvänta sig en hel del mer. Och vi har hört många högtalare, både i samma prisklass och under, som klarar uppgiften bättre, mer nyanserat och med mer pondus.

annons

TP200 kostar till exempel nästan dubbelt så mycket som Audio Pro Addon T12, som både spelar djupare och mer välbalanserat direkt ur kartongen. Och är man på jakt efter en allt-i-ett-designlösning är Geneva Aerosphere Large mycket mer välljudande och en smula billigare.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Provprenumeration
3 veckor för 3 kr
Tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 3 veckor
6 månader
Endast 53 kr/mån
Få tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 6 månader
Tillgång till vår köpguide bestående av tusentals av produkter.
12 månader
Endast 49 kr/mån
Tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 12 månader
Tillgång till vår köpguide bestående av tusentals av produkter.

Fakta

 • Element: 2 x 4-tums bas, 2 x 5,25-tums slavbas, 2 x 1-tums domediskant
 • Förstärkare: 4 x 50 watt klass D
 • Frekvensomfång: 30–20 000 Hz.
 • Anslutningar: Optisk digital, USB, stereo-minijack, Bluetooth 4.0
 • Mått: 70,0 x 16

Pris

8800 :-

Bästa priser

  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativer til TP Tube TP200

   data-srcset

  Världens bästa soundbar-högtalare?

  För dig som inte har någonting emot att betala för det bästa ljudet – men som inte orkar krångla med separata komponenter och kabeltrassel.

  (Foto: Tillverkare)

  TV-ljud som går att bygga ut

  Äntligen en Yamaha-soundbar som kan ha trådlösa högtalare! Men MusicCast BAR 400 kan mycket mer än så.

  (Foto: Tillverkare)

  Om din TV lider av spinkigt ljud så finns det inget lättare sätt att bota den än med en billig soundbar.

  (Foto: Tillverkare)

  Ska du ha bättre ljud från TV:n så är en soundbar det allra enklaste sättet. Välj en med strömning så får du en musikanläggning på köpet!

  (Foto: Tillverkare)

  Samsung HW-K660/K661 ger dig ett rent ljud med tyngd, via Bluetooth och wifi.

  (Foto: Tillverkare)

  Även om interiören kräver en soundbar-högtalare så behöver det inte betyda att man måste kompromissa med ljudet.

   data-srcset

  En soundbar-högtalare förbättrar TV-ljudet i en handvändning. Men alla är inte lika bra.

   data-srcset

  200-watts dansk designhögtalare som fungerar både som soundbar-högtalare till TV:n och som minianläggning med mobil eller dator.

   data-srcset

  Möt tre soundbar-högtalare som talar TV:ns formspråk – och förbättrar upplevelsen.

  Prova  LB+ i 3 veckor
  3 VECKOR FÖR 3 KR
  Tillgång till alla tester och nyheter
  PROVA LB+
  Ingen bindningstid
  Stäng
  Scroll to Top