Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: TP Tube TP200

Design-ljudlimpa

200-watts dansk designhögtalare som fungerar både som soundbar-högtalare till TV:n och som minianläggning med mobil eller dator.

Av / 2015-08-18 - 06:00
TP Tube TP200
John Hvidlykke

Danska TP Tube har specialiserat sig på aktiva, rörformade högtalare. Men medan deras övriga modeller är avsedda för stereo- eller hemmabioanläggningar och kostar mer än 10 000 kronor styck, är TP200 ett komplett stereosystem inpackat i en 70 centimeter lång ljudlimpa och ett – relativt – behagligare pris på strax under 9 000 kronor.

TP 200 är gjord av aluminium och kabinettet är överraskande tungt för att vara en så kompakt och smal högtalare. Å andra sidan rymmer det fyra aktiva högtalarelement och fyra klass D-förstärkare.

På baksidan av det rörformade kabinettet finns ingångarna. Det är en optisk digitalingång för exempelvis TV, en analog minijack-kontakt samt mini-USB så att högtalarens inbyggda DAC kan fungera som externt ljudkort till en dator. Och så naturligtvis Bluetooth.

Den totala bredden på 70 cm innebär att stereobilden av naturliga skäl är begränsad. Men TP200 har också en förvånansvärt smal ”sweet spot” för att vara en soundbar-högtalare. Man behöver bara flytta huvudet ett par centimeter åt sidorna för att balansen ska bli skev och man bara hör ena kanalen.

I reklamen säger TP Tube: ”Djupbas utan subwoofer – det är möjligt!” Men det borde finnas ett tillägg till texten också: ”Med reservation.” Om TP200 ställs med ryggen mot bakväggen eller hängs upp på väggen så finns det en rimlig balans i ljudbilden, som dock fortfarande känns tunn. Och någon djupbas ska man inte räkna med.

Det finns naturligtvis ett par naturlagar som måste följas. Fyratumsbasar i små kabinett har sina naturliga begränsningar. Men vi har åtskilliga gånger stött på mindre aktiva högtalare som går mycket djupare i basen och har mer tryck än vad som finns här. Diskanten och övre mellanregistret är något helt annat, där är det mycket skarpt.

TP Tube Miljø002-2

Lyckligtvis går det att fintrimma ljudbilden själv. Det finns ingen styr-app till smartmobiler och surfplattor, i stället sköter man inställningen av TP200 från en Windows-PC via USB-kabel. Där kan man bland annat justera ljudnivån för var och en av ingångarna, välja mellan sex loudness-kurvor och en tilt-funktion som kan dra ljudbilden mot det ljusa eller mörka hållet. Det finns också en fyrbands equaliser. Det krävdes en hel del pillande på kontrollerna för att få någorlunda balans i lyssningsrummet. Och även om balansen kom på plats så lät toppen ansträngd och botten inskränkt.

TP200 har ett virtuellt surroundläge som heter HDSX, där stereobilden utökas med elektronikens hjälp. Man kan välja mellan ”Musik” och ”Film”. HDSX-stereobreddningen ger en vidare men också mer diffus stereobild. Den typen hör mer till regeln än undantagen. Men det går att förbättra ljudet med DSP. Det bevisar till exempel soundbar-högtalaren Mission Aero, som skapar en känsla av ett par stereohögtalare.

TP200+SS700

 

Slutsats

TP200 låter riktigt bra med TV-ljud och lite bakgrundsmusik. Snygg är den också. Men när den kostar 8 800 kronor får man lov att förvänta sig en hel del mer. Och vi har hört många högtalare, både i samma prisklass och under, som klarar uppgiften bättre, mer nyanserat och med mer pondus.

TP200 kostar till exempel nästan dubbelt så mycket som Audio Pro Addon T12, som både spelar djupare och mer välbalanserat direkt ur kartongen. Och är man på jakt efter en allt-i-ett-designlösning är Geneva Aerosphere Large mycket mer välljudande och en smula billigare.

Ljud & Bild tycker

Sober design och ett bra urval ingångar. Kan användas i många sammanhang. Obalanserat ljud med tillbakadragen bas och gäll diskant. Trots läckra detaljer motiverar prestanda inte prislappen.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Focal-ljud i Tesla: Så enkelt – så bra!

Är det här framtidens trådlösa PA-system?

Äntligen helt trådlösa

Hinkvis med engagemang och spelglädje

Sublim musikpresentatör i utsvängda 70-talsbyxor

Den här högtalaren kommer du att älska

Högtalare du bara kan drömma om

Smalare – och mjukare

Sätter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bärbar högtalare med saftig bas

Nostalgi i praktiskt paket

Vi trodde att de var dyrare

Rulla till toppen