: TP Tube TP200

Design-ljudlimpa

200-watts dansk designhögtalare som fungerar både som soundbar-högtalare till TV:n och som minianläggning med mobil eller dator.
Ljud & Bild tycker
Sober design och ett bra urval ingångar. Kan användas i många sammanhang.
Obalanserat ljud med tillbakadragen bas och gäll diskant. Trots läckra detaljer motiverar prestanda inte prislappen.
Specifikationer
  • Element: 2 x 4-tums bas, 2 x 5,25-tums slavbas, 2 x 1-tums domediskant
  • Förstärkare: 4 x 50 watt klass D
  • Frekvensomfång: 30–20 000 Hz.
  • Anslutningar: Optisk digital, USB, stereo-minijack, Bluetooth 4.0
  • Mått: 70,0 x 16
Annons
Annons
forfatter

Danska TP Tube har specialiserat sig på aktiva, rörformade högtalare. Men medan deras övriga modeller är avsedda för stereo- eller hemmabioanläggningar och kostar mer än 10 000 kronor styck, är TP200 ett komplett stereosystem inpackat i en 70 centimeter lång ljudlimpa och ett – relativt – behagligare pris på strax under 9 000 kronor.

TP 200 är gjord av aluminium och kabinettet är överraskande tungt för att vara en så kompakt och smal högtalare. Å andra sidan rymmer det fyra aktiva högtalarelement och fyra klass D-förstärkare.

På baksidan av det rörformade kabinettet finns ingångarna. Det är en optisk digitalingång för exempelvis TV, en analog minijack-kontakt samt mini-USB så att högtalarens inbyggda DAC kan fungera som externt ljudkort till en dator. Och så naturligtvis Bluetooth.

Den totala bredden på 70 cm innebär att stereobilden av naturliga skäl är begränsad. Men TP200 har också en förvånansvärt smal ”sweet spot” för att vara en soundbar-högtalare. Man behöver bara flytta huvudet ett par centimeter åt sidorna för att balansen ska bli skev och man bara hör ena kanalen.

I reklamen säger TP Tube: ”Djupbas utan subwoofer – det är möjligt!” Men det borde finnas ett tillägg till texten också: ”Med reservation.” Om TP200 ställs med ryggen mot bakväggen eller hängs upp på väggen så finns det en rimlig balans i ljudbilden, som dock fortfarande känns tunn. Och någon djupbas ska man inte räkna med.

Annons

Det finns naturligtvis ett par naturlagar som måste följas. Fyratumsbasar i små kabinett har sina naturliga begränsningar. Men vi har åtskilliga gånger stött på mindre aktiva högtalare som går mycket djupare i basen och har mer tryck än vad som finns här. Diskanten och övre mellanregistret är något helt annat, där är det mycket skarpt.

TP Tube Miljø002-2

Lyckligtvis går det att fintrimma ljudbilden själv. Det finns ingen styr-app till smartmobiler och surfplattor, i stället sköter man inställningen av TP200 från en Windows-PC via USB-kabel. Där kan man bland annat justera ljudnivån för var och en av ingångarna, välja mellan sex loudness-kurvor och en tilt-funktion som kan dra ljudbilden mot det ljusa eller mörka hållet. Det finns också en fyrbands equaliser. Det krävdes en hel del pillande på kontrollerna för att få någorlunda balans i lyssningsrummet. Och även om balansen kom på plats så lät toppen ansträngd och botten inskränkt.

TP200 har ett virtuellt surroundläge som heter HDSX, där stereobilden utökas med elektronikens hjälp. Man kan välja mellan ”Musik” och ”Film”. HDSX-stereobreddningen ger en vidare men också mer diffus stereobild. Den typen hör mer till regeln än undantagen. Men det går att förbättra ljudet med DSP. Det bevisar till exempel soundbar-högtalaren Mission Aero, som skapar en känsla av ett par stereohögtalare.

TP200+SS700

Annons

 

Slutsats

TP200 låter riktigt bra med TV-ljud och lite bakgrundsmusik. Snygg är den också. Men när den kostar 8 800 kronor får man lov att förvänta sig en hel del mer. Och vi har hört många högtalare, både i samma prisklass och under, som klarar uppgiften bättre, mer nyanserat och med mer pondus.

TP200 kostar till exempel nästan dubbelt så mycket som Audio Pro Addon T12, som både spelar djupare och mer välbalanserat direkt ur kartongen. Och är man på jakt efter en allt-i-ett-designlösning är Geneva Aerosphere Large mycket mer välljudande och en smula billigare.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Annons
Annons

Läs också

Bang & Olufsen Beosound Emerge är en modig avvikelse från hur en multiroom-smarthögtalare kan se ut – och låta.
Sonos första bärbara högtalare imponerar med sin integration och bekvämlighet.
Klipschorn fyller 70 år i år. Det firar vi genom att förvandla vårt testrum till ett inferno.
Oavsett om du får resa bort i påsk eller måste hålla dig hemma i grannskapet så blir allt bättre med en av de här bärbara högtalarna.
Old school-tekniken har aldrig varit bättre än i vår tid. McIntosh MC1502 är beviset för de som tvivlar.
SU-R1000 är en av de mest unika förstärkarna vi har sett – och hört – i highend-klassen.
Sonos första bärbara högtalare imponerar med sin integration och bekvämlighet.
Klipschorn fyller 70 år i år. Det firar vi genom att förvandla vårt testrum till ett inferno.
Asus ROG Flow X13 är smidig nog för att bara stoppas ner i väskan och kan dessutom användas som surfplatta. Men den har grafikmuskler i tungviktsklassen.
Den bästa kameran vi har testat har kommit i en mer kompakt version, till ett lägre pris.
Tangents lilla trådlösa förstärkare är perfekt till en liten nybörjarstereo i hobbyrummet eller barnrummet.
Ska du ha hifi i studentrummet eller ett par fina högtalare på skrivbordet så kommer du långt för lite pengar med de här.
2021 års Mercedes S-klass är full av innovativa och lysxiga lösningar för både ögon och öron. Vi har tillbringat ett par dagar bakom ratten för att se och höra vad nykomlingen har att erbjuda!
Focal har överträffat vad vi trodde var möjligt från slutna hörlurar i den här prisklassen.
JBL Live Pro+ är kompletta, med aktiv brusreducering. Och även om de är medelmåttiga direkt ur kartongen så räddas de av en sagolik EQ i appen. Alltså kan ljudet ändå bli klassledande!
Xiaomi Mi 11 är den första mobilen med Qualcomms nya Snapdragon 888-processor. Det är den du ska köpa om du vill ha mest för pengarna.