Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Revival Audio Atalante 5

Neutrala, men krävande

Toppmodellen från franska Revival Audio erbjuder elegant hantverk och tillräckligt med kraft för att skaka om huset. Men den nöjer sig inte med vad som helst.

Av / 2023-03-30 - 14:30
Revival Audio Atalante 5
John Hvidlykke

Franska Revival Audio gjorde en hejdundrande debut när vi testade stativhögtalaren Atalante 3 nyligen. De eleganta små högtalarna imponerade med både hantverk och ljudkvalitet. Så vi var naturligtvis tvungna att prova den större modellen också.

Rent tekniskt är Revival Audio Atalante 5 en kompakthögtalare, eftersom den är avsedd att stå på ett stativ. Men det är verkligen inget kompakt med den. Med en höjd på 71 cm och en bredd på 42 cm – lite större än JBL L100 Classic – är det en utmaning att baxa högtalaren på plats i vardagsrummet. Och ovanpå det kommer eventuella svårigheter med husfriden.

Läs också Debutanter med 30 års erfarenhet Revival Audio är ett nytt fransk märke, men gänget bakom är erfarna och har sina rötter i kända märken. Det hör man!

Det sistnämnda kanske får lite hjälp av den ovanligt läckra designen. Precis som den mindre modellen är Atalante 5 gjord i äkta valnötsfaner med inlagda detaljer. Vackert, franskt möbelhantverk när det är som bäst.

Trevägs

Revival Audio Atalante 5 är något så relativt sällsynt som en äkta, gammaldags trevägshögtalare. Inget med överlappande register eller delad topologi: En 12-tums bas, ett 3-tums dome-mellanregister och en 28 mm dome-diskant. Alla högtalarelement är Revival Audios egna. Och delningsfiltret är ett lika klassiskt 12 dB/oktav-filter utan krusiduller, men med komponenter av fin kvalitet. Baselementet är gjort som en sandwich av flätade basaltfibrer och filt. Samma material som 7-tumselementet i Atalante 3. Två tygfronter med grå textil kan täcka elementen om man så önskar.

Atalante 5 woofer Atalante 5 squawker Atalante 5 tweeter Atalante 5 crossover
<
>
Baselementets membran är tillverkat av flätade basaltfibrer och filt. (Foto: Revival Audio)

Högtalarna kan faktiskt stå på golvet. Det finns till och med en liten trälist inbyggd i botten som lutar dem ett par grader bakåt. Men golvplacering innebär så stora kompromisser i form av överdriven bas och perspektiv i golvhöjd att det måste avrådas. I stället bör högtalarna monteras på stativen som är avsedda för dem. Vilket höjer priset med knappt femtusen och gör de redan stora högtalarna väldigt dominerande i vardagsrummet.

Bas behöver plats

Det är svårare att få ett par bjässar som Atalante 5 att passa in i vardagsrummet än två vanliga stativhögtalare. För det första tar de lika mycket plats som ett par fåtöljer – speciellt som de helst ska flyttas ut en bit från bak- och sidoväggar. Och för det andra kan de stora 12-tumsbasarna leverera så mycket akustisk energi att små vardagsrum drunknar i bas. Det handlar inte om att det är något fel på konstruktionen – stora högtalare med stora baselement kräver ett stort vardagsrum.

Om basen blir för dominerande kan man dämpa den genom att trycka in de medföljande skumpropparna i basreflexportarna.

Det gråa fronttyget gör högtalarna lite mindre iögonfallande. Men diskreta blir de aldrig! (Foto: Revival Audio)

Med en känslighet på 89 dB är Atalante 5 relativt lättdrivna. Vilket inte är samma sak som att de kommer låta optimalt med vilken förstärkare som helst. Revival Audio rekommenderar att de används med förstärkare från 30 watt och uppåt. Och anger en hållbar lastkapacitet på 200 watt.

Men den välskrivna manualen betonar också att vilken förstärkare som helst kan förstöra vilken högtalare som helst om den pressas tillräckligt mycket. Och att lösningen, om det låter förvrängt, är att skruva ner tills det inte längre finns någon hörbar förvrängning! Det är helt korrekta råd som alla bör följa.

Revival Audio tycker att deras högtalare kan umgås i fint sällskap. Så de använde sig av Versailles-slottet som kuliss för deras produktfoton. (Foto: Revival Audio)

I praktiken ställer Atalante 5 stora krav på förstärkaren, men det handlar inte så mycket om uteffekten.

Ljudkvaliteten

Den mindre Revival Audio Atalante 3 överraskade positivt med en utomordentligt ren ljudåtergivning. Så förväntningarna var ännu högre den här gången. För vad skulle Revival kunna åstadkomma med mycket mer resurser – och till dubbla priset?

Atalante 3 hade en tunn ljudbild, storebror har en annan fyllighet längst ned. Den stora tolvtumsbasen återger så djupa toner som rummets dimensioner tillåter. Ljudet är inte lika fysiskt överväldigande som med Vestlyd V15C, men ändå tillräckligt starkt för att sätta alla lösa föremål i rummet i rörelse. Och basen är tillräckligt nyanserad för att man lätt ska kunna höra skillnaden mellan en elbas och en kontrabas.

”Högtalardödaren” Limit to Your Love med James Blake klaras av utan problem. Och den långsamma, djupa basglissandot i slutet av spåret låter inte bara som ett enhetligt mullrande, utan som glidande, nyanserade tonala övergångar.

Ofärgat mellanregister

När vi testade Atalante 3 fick den välförtjänt beröm för sitt mellanregister, som var sällsynt befriat från resonanser och färgningar. Atalante 5 klarar den disciplinen minst lika bra. Men inte utan utmaningar för testaren.

Läs också Råfet retrohögtalare JBL:s klassiska bästsäljare är reinkarnerad som en av de festligaste högtalarna vi har hört på länge.

Jag använde NAD-förstärkarkombinationen C658/C298, som fungerar som min normala referens i den här prisklassen. Effektförstärkaren C298 är en klass D-förstärkare med Purifi-moduler och en uteffekt på respektabla 340 watt i fyra ohm, vilket är den nominella impedansen för Atalante 5. Förstärkaren är ett av de mest musikaliska klass D-stegen för icke-vansinniga belopp.

Men det lät ganska torrt och oengagerat. Detaljerna fanns där, men utan samma musikaliska nerv som fick mig att fortsätta sätta på nya album med Atalante 3.

Högtalarna går att ställa rakt på golvet, men det gör inte ljudet någon tjänst. (Foto: Revival Audio)

Magiska Pass

I stället plockade jag fram min handbyggda Nelson Pass Zen V2-förstärkare. Den ser ut som ett hobbyprojekt (vilket den också är) och lämnar bara ungefär åtta watt. Men det är i ren, single-ended klass A. Och den är känd för sin fantastiskt musikaliska mellanregisteråtergivning. Som förförstärkare fortsatte jag att använda NAD C658.

Det gjorde skillnad.

Plötsligt var sångarna närvarande i rummet. Levande och med tydlig textur i rösterna. Och Atalante 5 kunde nu tydligt urskilja de många sångarna i kören i Koyaanisqatsi. Rumsåtergivningen var också flera klasser bättre än tidigare. I bra orkesterinspelningar, som Telarc-utgåvan av Johann Strauss Banditen Galopp sträckte sig utrymmet djupt, brett – och inte minst högt – bakom högtalarna.

Det är en intressant paradox, eftersom förklaringen inte är så enkel som att NAD-effektförstärkaren är dålig. Med de flesta inställningar är den välljudande och ytterst exakt. Och jag har ofta hört den låta bättre än den gjorde med Revival Audio Atalante 5.

Och Zen-förstärkaren är för övrigt inte heller rätt lösning, eftersom den saknar både råstyrkan och kontrollen som krävs för att driva de stora Atalante 5. Trots närvaron blev den uppenbart andfådd i dynamiska passager.

Atalante 5 detail 2 Atalante 5 detail 3 Atalante 5 detail 4
<
>
Möbelhantverket är utsökt. (Foto: Revival Audio)

Konkurrenter

Revival Audio har gett Atalante 5 en prislapp som befinner sig i (den nedre delen av) highend-segmentet, där det finns gott om konkurrenter. Man kan få roliga och tuffa högtalare som JBL L100 Classic och Klipsch Heresy IV. Och man kan få ultraprecisa återgivare som KEF R7 Meta och Dynaudio Confidence 20. Så varför välja en ny utmanare? Det måste i slutändan bero på din egen bedömning och smak. Under rätt omständigheter kan Atalante 5 leverera en riktigt ren och ofärgad återgivning och ett utsökt perspektiv. Så den förtjänar att tas med i övervägandet. Men du bör lyssna på den med din egen förstärkare.

Slutsats

Revival Audio Atalante 5 är en riktigt imponerande högtalare. Inte minst mer tanke på att allt är gjort från grunden och företaget bara är ett och ett halvt år gammalt. Hantverket håller hög klass och rent ljudmässigt kan den mäta sig med mer etablerade konkurrenter i samma prisklass. Atalante 5 har ingen monitorklang, men låter sig inte styras av vad som helst. Men para ihop den med en bra rörförstärkare eller en klass A-förstärkare så kan resultatet bli magiskt!

Karakter
Revival Audio Atalante 5
High End

Ljud & Bild tycker

Ytterst ofärgat och rent ljud. Oklanderligt hantverk med vackra detaljer. Även om priset är högt så får man mycket för pengarna. Våldsamt stora. Ställer höga krav på förstärkaren.

1 reaktion på ”Revival Audio Atalante 5”

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Smalare – och mjukare

Sätter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bärbar högtalare med saftig bas

Nostalgi i praktiskt paket

Vi trodde att de var dyrare

Låter lika bra som de ser ut

Trådlös retrohögtalare

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Trådlösa guldpokaler

Ljud & Bild
Rulla till toppen