Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: IKEA Symfonisk

Att höras men inte synas

Sonos och IKEA har slagit sina påsar ihop och det har dykt upp en riktigt framgångsrik livsstilshögtalare.

Skrivet av / 2021-08-02 - 11:55
IKEA Symfonisk
John Hvidlykke

Vilken avkomma får du om du korsar en möbeljätte med en tillverkare av trådlösa högtalare? Naturligtvis får du en högtalare som passar in i möblemanget.

Ikea Symfonisk är en multirums-vägghögtalare som är designad för att passera även de mest kritiska ögonen. Faktiskt är den praktiskt taget osynlig i ett ”modernt hem”.

Sonos har varit ansvarig för elektroniken, medan IKEA har levererat designen. (Foto: IKEA)

Sonos har varit ansvarig för elektroniken, medan Ikea har levererat designen. Som en Ikea-produkt måste du ta den ner från hyllan i plocklagret i det lokala möbelvaruhuset. Även om den kommer i en platt låda finns det inget behov av Ikeas berömda insexnyckel för att montera Symfonisk. Den är fix och färdig och kan antingen ställas mot en vägg eller hängas på väggen. Gummifötter och väggfästen ingår för båda.

IKEA Symfonisk kan antingen ställas mot en vägg eller hängas på väggen. Gummifötter och väggfästen ingår för båda. (Foto: IKEA)

Högtalare är platt och rektangulär och tack vare lite designmagi verkar den inte så tjock som den faktiskt är. Framsidan är täckt av tyg i ett mönster som påminner om konst. Om du inte är nöjd med det medföljande mönstret kan du köpa tygramar i varuhuset. Vid lanseringen finns det ett dussin mönster som borde kunna passa de flesta interiörer – så länge du inte ber om att bli inspirerad eller estetiskt utmanad.

Bakom tygpanelen hittar du en fyra-tums bas/mellanregister och en dome-diskant. De små enheterna verkar lite ensamma på den stora frontplattan men de måste matcha den begränsade volymen i det platta skåpet. Skåpet är gjutet i ABS-plast men förvånansvärt stabilt. Oavsett ihärdiga försök lyckade de inte att framkalla resonanser eller missljud.

Världsliga saker som frekvensområde och förstärkareffekt har folket på Ikea inte brytt sig om att avslöja. Men samma hemlighetsmakeri och utelämnande finns å andra sidan på många andra trådlösa multirumshögtalare.

IKEA Symfonisk är praktiskt taget osynlig i ett ”modernt hem”. (Foto: IKEA)

Simpel installation

Installationen är som vanligt för Sonos produkter, extrem enkel och användarvänlig. Baserat på tidigare erfarenheter hade jag förväntat mig att spendera tre till fyra minuter på installationen men processen har blivit ännu smidigare så det tog bara hälften av tiden att få Symfonisk införlivat i hussystemet.

Ikea Symfonisk är en ren monohögtalare. Detta är inte ett problem så länge den används som bakgrundsljud eller som modern köksradio. Två tycken kan kopplas samman för stereo-ljud, du kan också använda två Symfonisk som bakhögtalare i ett hemmabio-surroundsystem.

Precis som med andra högtalare från Sonos rekommenderas att du använder TruePlay-rumskorrigering vilket rättar till de värsta frekvensproblemen. Det krävdes en iPhone för att utföra korrigeringen men eftersom resultatet lagars i högtalaren kan du låna en om du inte har en egen.

Högtalare är platt och rektangulär och tack vare lite designmagi verkar den inte så tjock som den faktiskt är. (Foto: IKEA)

Ljudkvaliteten

Ikea Symfonisk är ett av de billigaste sätten att få Sonos-kompatibelt multirum i hemmet. Och med tanke på priset gör den det verkligen så utmärkt att det finns anledning att införskaffa den, även om det egentligen inte finns behov.

Det skulle inte vara rättvist att bedöma Symfonisk efter Hi-fi men den spelar faktiskt riktigt bra särskilt i mellanregistret där röster och instrumentens grundtoner ligger. Här kan du höra nyanser och ljudskillnader vilket också gör att bakgrundslyssningen blir en musikalisk upplevelse där du kan uppskatta att det är originalinspelningen av ”Crime of the Century” från 1974 – och inte hissmusikversion, misshandlad av ett polskt coverband.

Medan mellanregistret och diskanten är rena och klara är basområdet mindre övertygande och dynamiken är inte heller Symfonisk styrka. Djup basen är inget att skryta med. Det övre basområdet bibehåller OK nivå med hjälp av väggplacering och DSP men det är svårt att höra skillnaden mellan elbas, trummor och synthesizerbas. Dynamiken utmanas också rejält.

Bakgrundsmusik

Allt detta är inte ett stort problem. Ikea Symfonisk är en högtalare som du placerar på en plats där den inte ska få uppmärksamhet. Varken visuellt eller akustiskt och är perfekt för bakgrundsmusik när du steker köttbullar, gör läxan eller följer en podcast eller lyssna på en ljudbok. Om du vill ha mer än så behöver du tyngre redskap. Som Sonos Five – eller en uppsättning ”riktiga” hi-fi—högtalare tillsammans med en Sonos Amp eller en Bluesound Powernode.

Afgenginn ”Skjálvtin”: Här är basen en bara en gröt utan struktur och slagverk låter ihåligt och tråkigt. Men om du inte är ett fan av post-klassisk nordisk folkmusik är det knappast ett problem.

Ikea Symfonisk är ett av de billigaste sätten att få Sonos-kompatibelt multirum i hemmet. (Foto: IKEA)

Slutsats

Har du redan ett Sonos-system, är Ikea Symfonisk vägghögtalare ett av de billigaste sätten att lägga till en högtalare i systemet. Det finns Sonos-högtalare med bättre ljud för att inte tala om bättre trådlösa högtalare i allmänhet. Men de är flera gånger dyrare och Symfonisk slår lätt Sonos One SL till samma pris i basprestanda och rent ljud. Det starkaste kortet är dock att den är lätt att placera, inte tar plats och är praktiskt taget osynlig i inredningen. Åtminstone om du har en heminredning i en stil som den diskret kan smälta in i.

 

 

Karakter
IKEA Symfonisk
Basic

Ljud & Bild tycker

Praktiskt taget osynlig i inredningen. Låter förbluffande bra för priset. Passar i Sonos-system. Basen är inte särskilt djup och den kan inte spela så högt. Valet av utbytbara ”konstfronter” är inte särskilt spännande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Låter lika bra som de ser ut

Trådlös retrohögtalare

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Trådlösa guldpokaler

Är detta Samsungs ”Sonos-killer”?

Klassens bästa kompakthögtalare

Stort ljud – men vi saknar något

Vi testar billiga soundbar-högtalare

Vacker på både in- och utsidan

Ljud & Bild
Rulla till toppen