TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST IKEA Symfonisk

Att höras men inte synas

Sonos och IKEA har slagit sina påsar ihop och det har dykt upp en riktigt framgångsrik livsstilshögtalare.

forfatter
Publicerad 2021-08-02 - 11:55
Karakter
IKEA Symfonisk
L&B tycker
Praktiskt taget osynlig i inredningen. Låter förbluffande bra för priset. Passar i Sonos-system.
Basen är inte särskilt djup och den kan inte spela så högt. Valet av utbytbara ”konstfronter” är inte särskilt spännande.
Specifikationer

Princip: Tvåvägs, aktiv basreflex-vägghögtalare
Utrustning: 4” bas/mellanregister, 1” domediskant
Frekvensområde: (anges ej)
Förstärkareffekt: (anges ej)
Anslutningar: WiFi
Streaming: DLNA, Spotify, Tidal, YouSee Play, Deezer och många fler.
Mikrofon: Nej
Streaming: Via mobil eller andra smarthögtalare.
Mått: 41 x 57 x 6 cm (BxHxD)
Vikt: 4,5 kg
Web: ikea.com

Riktpris: 1 795Pr. 2021-08-02 Produktsida

Vilken avkomma får du om du korsar en möbeljätte med en tillverkare av trådlösa högtalare? Naturligtvis får du en högtalare som passar in i möblemanget.

Ikea Symfonisk är en multirums-vägghögtalare som är designad för att passera även de mest kritiska ögonen. Faktiskt är den praktiskt taget osynlig i ett ”modernt hem”.

Sonos har varit ansvarig för elektroniken, medan IKEA har levererat designen. (Foto: IKEA)

Sonos har varit ansvarig för elektroniken, medan Ikea har levererat designen. Som en Ikea-produkt måste du ta den ner från hyllan i plocklagret i det lokala möbelvaruhuset. Även om den kommer i en platt låda finns det inget behov av Ikeas berömda insexnyckel för att montera Symfonisk. Den är fix och färdig och kan antingen ställas mot en vägg eller hängas på väggen. Gummifötter och väggfästen ingår för båda.

IKEA Symfonisk kan antingen ställas mot en vägg eller hängas på väggen. Gummifötter och väggfästen ingår för båda. (Foto: IKEA)

Högtalare är platt och rektangulär och tack vare lite designmagi verkar den inte så tjock som den faktiskt är. Framsidan är täckt av tyg i ett mönster som påminner om konst. Om du inte är nöjd med det medföljande mönstret kan du köpa tygramar i varuhuset. Vid lanseringen finns det ett dussin mönster som borde kunna passa de flesta interiörer – så länge du inte ber om att bli inspirerad eller estetiskt utmanad.

Bakom tygpanelen hittar du en fyra-tums bas/mellanregister och en dome-diskant. De små enheterna verkar lite ensamma på den stora frontplattan men de måste matcha den begränsade volymen i det platta skåpet. Skåpet är gjutet i ABS-plast men förvånansvärt stabilt. Oavsett ihärdiga försök lyckade de inte att framkalla resonanser eller missljud.

Världsliga saker som frekvensområde och förstärkareffekt har folket på Ikea inte brytt sig om att avslöja. Men samma hemlighetsmakeri och utelämnande finns å andra sidan på många andra trådlösa multirumshögtalare.

IKEA Symfonisk är praktiskt taget osynlig i ett ”modernt hem”. (Foto: IKEA)

Simpel installation

Installationen är som vanligt för Sonos produkter, extrem enkel och användarvänlig. Baserat på tidigare erfarenheter hade jag förväntat mig att spendera tre till fyra minuter på installationen men processen har blivit ännu smidigare så det tog bara hälften av tiden att få Symfonisk införlivat i hussystemet.

Ikea Symfonisk är en ren monohögtalare. Detta är inte ett problem så länge den används som bakgrundsljud eller som modern köksradio. Två tycken kan kopplas samman för stereo-ljud, du kan också använda två Symfonisk som bakhögtalare i ett hemmabio-surroundsystem.

Precis som med andra högtalare från Sonos rekommenderas att du använder TruePlay-rumskorrigering vilket rättar till de värsta frekvensproblemen. Det krävdes en iPhone för att utföra korrigeringen men eftersom resultatet lagars i högtalaren kan du låna en om du inte har en egen.

Högtalare är platt och rektangulär och tack vare lite designmagi verkar den inte så tjock som den faktiskt är. (Foto: IKEA)

Ljudkvaliteten

Ikea Symfonisk är ett av de billigaste sätten att få Sonos-kompatibelt multirum i hemmet. Och med tanke på priset gör den det verkligen så utmärkt att det finns anledning att införskaffa den, även om det egentligen inte finns behov.

Det skulle inte vara rättvist att bedöma Symfonisk efter Hi-fi men den spelar faktiskt riktigt bra särskilt i mellanregistret där röster och instrumentens grundtoner ligger. Här kan du höra nyanser och ljudskillnader vilket också gör att bakgrundslyssningen blir en musikalisk upplevelse där du kan uppskatta att det är originalinspelningen av ”Crime of the Century” från 1974 – och inte hissmusikversion, misshandlad av ett polskt coverband.

Medan mellanregistret och diskanten är rena och klara är basområdet mindre övertygande och dynamiken är inte heller Symfonisk styrka. Djup basen är inget att skryta med. Det övre basområdet bibehåller OK nivå med hjälp av väggplacering och DSP men det är svårt att höra skillnaden mellan elbas, trummor och synthesizerbas. Dynamiken utmanas också rejält.

Bakgrundsmusik

Allt detta är inte ett stort problem. Ikea Symfonisk är en högtalare som du placerar på en plats där den inte ska få uppmärksamhet. Varken visuellt eller akustiskt och är perfekt för bakgrundsmusik när du steker köttbullar, gör läxan eller följer en podcast eller lyssna på en ljudbok. Om du vill ha mer än så behöver du tyngre redskap. Som Sonos Five – eller en uppsättning ”riktiga” hi-fi—högtalare tillsammans med en Sonos Amp eller en Bluesound Powernode.

Afgenginn ”Skjálvtin”: Här är basen en bara en gröt utan struktur och slagverk låter ihåligt och tråkigt. Men om du inte är ett fan av post-klassisk nordisk folkmusik är det knappast ett problem.

Ikea Symfonisk är ett av de billigaste sätten att få Sonos-kompatibelt multirum i hemmet. (Foto: IKEA)

Slutsats

Har du redan ett Sonos-system, är Ikea Symfonisk vägghögtalare ett av de billigaste sätten att lägga till en högtalare i systemet. Det finns Sonos-högtalare med bättre ljud för att inte tala om bättre trådlösa högtalare i allmänhet. Men de är flera gånger dyrare och Symfonisk slår lätt Sonos One SL till samma pris i basprestanda och rent ljud. Det starkaste kortet är dock att den är lätt att placera, inte tar plats och är praktiskt taget osynlig i inredningen. Åtminstone om du har en heminredning i en stil som den diskret kan smälta in i.

 

 

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Soundbar för bara några hundralappar Creative Stage Air V2 är en bärbar, batteridriven soundbar som kostar nästan ingenting.
Hur bra låter Samsungs ultratunna soundbar? Samsung Ultra Slim Soundbar måste vara den tunnaste vi har skådat, men ljudet är förvånansvärt stort! HW-S810B kan också ett par trick som gör den extra lättplacerad.
Dessa fick oss att häpna De små KEF LSX II är de bästa trådlösa stereohögtalarna i prisklassen.
TAD återvänder med ny högtalare Högtalaren TAD-CR1TX blir inte direkt billig.
Engelska Lowther är tillbaka med Almira Nya Almira är Lowthers första högtalare på 30 år.
Trådlöst studioljud hemma Ett par högtalare som de här är det enklaste sättet att få bra ljud.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend