TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

TEST Dutch & Dutch 8c

Sansad holländare

Dutch & Dutch (ja, de ÄR från Holland!) har bara en produkt i sortimentet: högtalaren 8c. Den är inte billig, men gräver fram minsta lilla detalj.

forfatter
Publicerad 2021-08-27 - 05:00
Karakter
Dutch & Dutch 8c
L&B tycker
Läckert hantverk. Ovanligt naken och sansad återgivning. Enkel att placera tack vare en helt originell konstruktion.
Kostar ganska mycket pengar. Talar mer till intellektet än till känslorna. Ingen trådlös anslutning.
Specifikationer
 • Typ: Aktiv stativhögtalare
 • Princip: Sluten, aktiv
 • Bas: 2 x 8 tum
 • Bas/mellanregister: 1 x 8 tum
 • Diskant: 1-tums magnesium-dome
 • Frekvensomfång: 30–20 000 Hz (+/–1 dB)
 • Förstärkareffekt: 1 x 500 + 2 x 250 W klass D i varje högtalare
 • Delningsfilter: 100 Hz, 1250 Hz, 4:e ordningens digitalt, faslinjärt
 • Anslutningar: Analogt, balanserat (XLR), digitalt AES (XLR), ethernet (RJ45), subwoofer (XLR)
 • Mått: 27,0 x 48,5 x 38,0 cm (BxHxD)
 • Vikt: 26 kg
 • Färger: Svart, vit, svart/ek, vit/ek
 • Webb: dutchdutch.com
Riktpris: 129 000Pr. 2021-08-27 Produktsida

Dutch & Dutch är holländska – och uppenbarligen så stolta över det att de nämner det två gånger i företagsnamnet. De är baserade i Rotterdam och har bara en produkt i sortimentet, en högtalare. Den är å andra sidan fylld med intressanta tekniska lösningar. För det första är den aktiv och helt digital. Detta innebär att de integrerade förstärkarna kan konstrueras för precis de element som används. Och även att frekvensrespons och fasförhållande kan kontrolleras exakt. Det betyder också att man inte behöver hitta utrymme – och budget – för en separat highend-förstärkare i den tunga änden.

Dutch & Dutch 8c är en välvuxen stativhögtalare som är knappa metern hög. Den placeras bäst på de tillhörande stativen och får på grund av sin konstruktionsprincip under inga omständigheter läggas på en hylla eller i en bokhylla. Vilket inte heller är särskilt aktuellt på grund av storleken.

Högtalaren ser först ut som en tvåvägare med ett 8-tums bas/mellanregister och en domediskant på framsidan. Diskantens membran är gjort av en aluminium-magnesiumlegering och sitter i en stor vågledare som är infräst i den mjukt rundade fronten av lackad MDF. De två elementen drivs av var sin 250-watts klass D-förstärkare.

På baksidan av högtalaren hittar man ytterligare två 8-tums baselement med aluminiummembran och lång slaglängd. De tar hand om registret mellan ca 30 Hz och 100 Hz.

 

Kabinettet är inte fanerat, utan gjort av massiva ekplattor. Det ger en läcker finish och ett ljuddött kabinett. (Foto: Dutch & Dutch)

Äkta trä

Själva kabinettet och är intressant både hantverksmässigt och rent tekniskt. Det vackra utförandet i ek är inte faner, kabinettet är gjort av 20 mm tjocka, massiva ekskivor. Resultatet är både snyggt och ytterst ljuddött.

Medan (sub)baselementen, som drivs av en 500-watts klass D-förstärkare, arbetar i en sluten kammare, spelar bas/mellanregistret i en halvöppen, som via två ”gälar” på sidorna fungerar som ett slags akustisk dipol.

De två ”gälarna” på ömse sidor av bas/mellanregistret ger en kontrollerad akustisk kortslutning av elementet, vilket hjälper till att styra spridningsmönstret i basregistret. (Foto: Dutch & Dutch)

Här kan det vara på sin plats att repetera lite akustisk grundkurs: Den äldsta ”kabinett-typen” är öppen baffel, alltså där högtalarelementen monteras på en platta, men i övrigt spelar fritt. Det är en metod som har fått en renässans i vissa audiofila kretsar. En av egenskaperna hos den öppna baffeln är att spridningen åt sidorna är begränsad, eftersom ljud i motfas från membranets baksida möter ljudet framifrån, som därför fasas ut.

Lätt att placera i vardagsrummet

Vad betyder då detta i praktiken? Det betyder att ljudet från Dutch & Dutch 8c är mycket mer riktningsbestämt än ljudet från andra högtalare. Tack vare vågledaren i diskanten och det öppna kabinettet i mellanbasen lyckas konstruktionen behålla strålningsmönstret konstant i hela frekvensområdet från 100 Hz och uppåt. Det ger en högtalare som är ganska lätt att placera i rummet eftersom den inte störs av reflektioner från väggar, golv och tak i samma utsträckning som de flesta andra högtalare. Under 100 Hz, där de två subwoofrarna på baksidan spelar, är dock Dutch & Dutch 8c rundstrålande som vanliga högtalare.

För professionella

Dutch & Dutch 8c är en högtalare för hemmabruk, men det går också att köpa en version för monitorbruk i ljudstudior som är helt identisk bortsett från kabinettfinish och inbyggt takfäste.

Anslutningarna påminner också om de man hittar på en professionell produkt. Alla är professionella XLR-kontakter och hela högtalaren kännetecknas av att vara gjord för tekniskt kunniga användare – eller användare som får högtalaren installerad och fintrimmad vid leverans.

Dutch & Dutch 8c connections
Anslutningarna är professionella XLR-kontakter som både klarar analoga och digitala signaler. Nätverkskontakten används under installationen. (Foto: Dutch & Dutch)

Installationen av Duch & Dutch 8c är lite udda, men går utan större problem. Högtalarna ska anslutas till nätverket med kabel, varpå man i en webbläsare kan justera frekvensresponsen efter avståndet till bak- och sidoväggar. Den inbyggda DSP:n kan också användas för EQ-justeringar samt rumskorrektion. Men det sker i så fall med tredjepartsprogram och är inte automatiserat på något sätt. Varken mätmikrofon eller någon strömlinjeformad mobil-appar ingår för ändamålet.

Kräver reglerad digital signal

Ingångskontakterna kan användas antingen som en direkt digital eller analog ingång. Det går utmärkt att använda högtalaren med vilken analog förförstärkare som helst. Men för att få den kortaste signalvägen, utan onödiga omvandlingar fram och tillbaka mellan de analoga och digitala domänerna, använde vi ingången digitalt. Då måste man dock vara medveten om att källan – till exempel en nätverksspelare – ska leverera en signal där volymen går att reglera i den digitala domänen. Vilket är långt ifrån vardagsmat. Högtalarna har nämligen inga egna regleringsalternativ alls, vare sig volymkontroll eller styr-app. Trådlös anslutning eller inbyggda strömningstjänster letar man också förgäves efter. Det här är en ren aktiv högtalare!

När högtalarna var konfigurerade och installerade i vardagsrummet, anslutna till en Lumin-nätverksspelare med variabel digitalutgång, kunde lyssningstestet börja.

Fronten är av MDF och har en stor vågledare utfräst runt diskanten. (Foto: Dutch & Dutch)

Ljudkvaliteten

Ljudet från Dutch & Dutch 8c matchar det professionella intrycket av det fysiska utseendet. Här handlar det om att avslöja alla detaljer i inspelningen med minsta möjliga färgning. Om du letar efter en högtalare med ett varmt och musikaliskt ljud eller en rockhögtalare med konsertljud så kan du lika gärna leta vidare direkt!

Med ett frekvensomfång som är rakt som en linjal mellan 30 Hz och 20 000 Hz är det inte förvånande att det också låter neutralt i den meningen att inga tonområden framhävs eller undertrycks. Detta kan mycket väl ge ett lite tråkigt eller oimponerande första intryck.

Att mellanbasen inte är markerad för att ge en varm klang betyder inte att Dutch & Dutch 8c låter tunn i basen. Tvärtom. Inte många högtalare av den här storleken orkar hålla full ljudnivå ner till 30 Hz, och man upptäcker rumsresonanser man inte hade en aning om. Det är bara basfantaster som kommer att vilja använda subwooferutgången på högtalarna!

Avslöjande

Basen är inte bara kraftfull, den är precis också. Snabba impulser, som slag på pukor, startar och stannar omedelbart, och det är lätt att urskilja de djupa instrumenten. Som i Zhao Congs och Hans Nielsens ”Moon Light on Spring River”, där stora tempeltrummor blandas med djup synthesizerbas.

I samma inspelning hör man också enkelt att låten består av ett lapptäcke av liveinspelningar och andra ljudspår som lagts till i Focus Recordings-studion i Vanløse (och ytterligare några till i Prag). Vilket som med mer förlåtande högtalare och förstärkare samlas i en stor och stämningsfull akustisk scen. Men som med en högtalare som har monitoregenskaper skalas ifrån varandra.

En monitorhögtalare ska kunna upptäcka fel, och det gör Dutch & Dutch 8c också. Röster och detaljer i diskanten återges med all upplösning man kan önska sig. Men den överfokuserar inte så mycket på fel att det blir jobbigt att lyssna på mindre lyckade inspelningar.

Dutch & Dutch 8c är ganska lätta att placera i vardagsrummet. Och de fungerar fint även om man ställer dem nära bakväggen. (Foto: Dutch & Dutch)

Högt och brett

På samma gång måste man berömma Dutch & Dutch 8c för deras förmåga att mejsla ut den akustiska scenen – när det finns någon sammanhängande sådan i inspelningen. Scenen sträcker sig både högre och bredare än lyssningsrummets gränser. En del av förklaringen kan vara att högtalarna sprider ljudet mindre och därför undviker en del av rummets störande reflektioner.

Djupperspektivet är dock inte fullt lika överväldigande. Det är inget fel på det, och visst kan man känna att scenen sträcker sig långt bakom högtalarna. Men placeringen av instrumenten på djupet och känslan av väggarna i inspelningsrummet är inte lika knivskarp som med de bästa passiva högtalarna i samma prisklass. Och inte heller som med de lika aktiva, och något billigare, DALI Rubicon 6 C. Vi pratar små detaljer och i slutändan handlar det mer om att prioritera egenskaper än om bra eller dåligt. Men med en sådan här dramatisk prislapp får man lov att ställa höga krav.

 

På baksidan hittar man två 8-tums baselement som täcker området upp till 100 Hz och fungerar som en inbyggd subwoofer. (Foto: Dutch & Dutch)

Slutsats

Dutch & Dutch 8c är en annorlunda högtalare från en relativt okänd tillverkare, och den kostar dessutom fruktansvärt mycket pengar. Men det kostar att köpa ett professionellt redskap som har knivskarp precision – och tillräckligt med kraft för att få fart på vardagsrummet eller kontrollrummet.

Med sin förmåga att ta bort bakväggen i vardagsrummet och måla upp en akustisk scen som är både högre och bredare än den fysiska omgivningen – och samtidigt avslöja även små detaljer ofärgade – placerar sig den unika holländaren i en exklusiv klass. En klass där det är helt normalt att ett par högtalare kostar lika mycket som en (billig) bil. Man måste också komma ihåg att man får en utmärkt digitalomvandlare och tre effektförstärkare med en sammanlagd effekt på 1000 watt per sida för pengarna.

Vad som däremot saknas en smula är användarvänlighet. Även i highend-sammanhang håller trådlös anslutning och app-styrning på att bli vanligt.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna en kommentar

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Kan vara mitt i prick för många Äntligen en billigare subwoofer från Sonos! Sub Mini kan vara precis vad du har väntat på.
Riktig hifi för småpengar Argon Audio har uppdaterat sin redan lyckade Forte-serie. Det har den bara blivit bättre av.
Monitor Audio förnyar Platinum-sortimentet Monitor Audio firar 50 år och lanserar nya flaggskeppshögtalare.
Ny 700-serie högtalare från Bowers &Wilkins Hämtar teknik från high-end högtalarna i 800-serien.
Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
Sonos Sub Mini: värd all väntan? Är Sonos nya mini-subwoofer helt enkelt för dyr? Audun på Ljud & Bild-redaktionen tycker till.
Följ Ljud & Bild