Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Samsung Shape M7

Ensam i ett hörn

Multiroom-högtalaren funkar faktiskt bra som enstaka trådlös högtalare också.

Publicerad 2014-09-18 - 05:00
Samsung Shape M7
Jonas Ekelund

M7 är en del av Samsungs Multiroom-lösning men nu är det dags att se hur den klarar sig som enstaka högtalare. Den har en väldigt ren design som gör att den inte stör inredningen. Fronten täcks av ett metallnät och ovandelen är i glansig plast. Där sitter touchknappar för att välja källa, en smidig volymkontroll och en mute-knapp. Vill man spela från en mobil är det bara att lägga den ovanpå då det finns NFC-stöd för enkel Bluetooth-hopkoppling.

Från appen kan man spela musik som ligger lagrad på mobilen eller på en DLNA-kompatibel nätverksdisk eller server. Man kan även skapa spellistor. Appen har också direkt åtkomst till internetradiostationer från Tunein. Dessutom finns tjänster som Rdio, Napster, 8tracks, Deezer och Spotify. Eftersom högtalarna stöder Spotify Connect så kan man direkt från Spotify-appen välja en av högtalarna för uppspelning.

Högtalaren har rejäla element samt klarar en mängd ljudformat och trevligt nog även förlustfri FLAC i 44,1 kHz med 16 bitar. Men det här är inte hifi på något sätt. Ded låter obalanserat och basen är för dominerande även om man drar ner på den i EQ-inställningarna. Men det finns rejält med resurser och man kan dra på så att grannarna får något att klaga på. Och tack vare den djupa basen infinner sig definitivt feststämningen.

Slutsats
Shape M7 är en snygg högtalare som tack vare formen kan placeras liggande, stående eller hängande på väggen – till och med i ett hörn. Appen ger tillgång till många musikkällor och den stöder Spotify Connect. Men den är för dyr i förhållande till ljudkvaliteten om man ska ha den som en enstaka högtalare. Men har man en hemmabio med de senaste Samsung-prylarna och vill lägga till fler högtalare är det inget snack om att man ska skaffa ett par stycken ändå.

Ljud & Bild tycker

Mycket enkel installation och stor flexibilitet med placeringen av högtalarna. Kan integreras med Samsung hemmabio och användas i deras multiroom-system. Appen är krånglig och instabil. Ljudet duger inte för seriöst musiklyssnande.

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen