Test av Marantz SR5003 och Onkyo TX-SR6073

HD-receivrarna som höjer ribban

Har du inte gått över till HD än? Då är det på tiden. Här är två receivrar som för en beskedlig summa pengar finslipar filmerna och musiken så att upplevelserna känns ännu mer levande.

Blu-ray har inte bara mycket högre bildkvalitet än DVD, formatet har ett mycket mer högupplöst ljudspår. Blu-ray-skivorna har faktiskt ett ljud med högre kvalitet än CD-skivorna, och det i åtta kanaler. Glöm de komprimerade DVD-ljudformaten som hade en ljudkvalitet i klass med MP3. Både film och musik i surround låter sagolikt i HD-upplösning! Instrumenten känns levande och svävar ut i rummet. Klockrena dialoger gör att skådespelarna känns planterade på parketten i vardagsrummet. En majestätisk, ytterst realistisk ljudbild formligen suger in dig i en värld av äventyr, långt bort från den grå och trista vardagen.

Förutsättningar
Naturligtvis förutsätter detta att anläggningen håller måttet. Man får aldrig realistiska upplevelser av en dålig förstärkare och små högtalare av plast. Vi anser att riktigt bra ljud börjar i prisklassen strax över 5 000 kronor. Det fick vi bekräftat när vi testade en rad sådana receivrar i förra numret, där Denons AVR-1920 för 5 800 kronor knep segern.
Men även in den prisklassen saknas det lite här och där, och det mest uppenbara är avsaknaden av kraft. Därför tar vi nu ett litet steg uppåt och tar reda på vad storebröderna till två av testdeltagarna har att erbjuda: Marantz SR5003 och Onkyo TX-SR607.

Vi förväntar oss först och främst mer kraft, plus lite renare ljud och fler funktioner. Men detta är också en prisklass med kompromisser, så om du har extremt höga krav på ljudkvalitet när du lyssnar på musik i stereo – och vill ha kraft och finess för att kunna driva stora high End-högtalare – så får du nog ta ytterligare ett par kliv upp på prisstegen. Är du däremot ute efter stora film­upplevelser och uppskattar en afton i musikens tecken någon gång emellanåt, kan du komma väldigt långt med någon av de här två – och har fortfarande råd att betala räkningarna.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Produkter i testet

Onkyo TX-SR607

Engagerar stort

Med tanke på föregångarens meritlista har Onkyos arvtagare mycket att leva upp till. Håller TX-SR607 måttet?

Gott om kraft. Välbalanserad ljudbild. 6 HDMI-ingångar.
Saknar lite upplösning. Saknar flerkanalsutgång.

Marantz SR5003

Klassisk stil

Marantz receivrar är kända för att ha en fin och behaglig klang, medan många av konkurrenterna hellre satsar på kraft. Har SR5003 tillräckligt mycket av båda delarna för att vinna vårt hemmabiohjärta?

Mycket bra ljud.
Inte kraftigast i klassen. Bara tre HDMI-ingångar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Marius


Senaste artiklar: