Sony VPL-VW95ES

Sony VPL-VW95ES

Sony-projektorn är förhållandevis stor, men lätt och enkel att installera. Motorstyrd optik och konvergenskorrigering av de tre bildpanelerna gör installationen enkel och prestanda är utmärkta även utan kalibrering. Det finns ingen form av uppskalning från vanlig HD-upplösning till 4K, men så länge filmduken inte är för stor i förhållande till tittavståndet så finns det inget att klaga på vad gäller skärpa och detaljupplösning. I stillastående scener är JVC-projektorn faktiskt lite skarpare, men så fort det blir mycket rörelser visar det sig att Sony-projektorns rörelseprocessning fungerar bättre än JVC:s. Bilden behåller skärpan, även i hektiska actionscener.

VW95ES kan skala upp 2D till 3D, och gör det ganska så bra, men det är äkta 3D som är grejen. På det området är nämligen Sony-projektorn bland det bästa vi har sett. Faktiskt nästan lika bra som (den billigare) Epson TW9000. Visserligen finns det lite crosstalk även här, men orenheterna är mindre synliga än med X70R.

Svärta och kontrastgradering är enastående men VW95ES har inte samma djup i svart som X70R, även om det i praktiken inte skiljer mycket i kontrastgraderingar. Färgåtergivningen tillhör helt enkelt toppklassen. Efter kalibrering sitter hudtoner och komplementfärger som de ska. Bitvis ser bilden lite livlös ut, men det beror på källmaterialet och inte en kalibrerad VW95ES.

Slutsats
Sony VPL-VW95ES kan verka som det bästa valet av de två High End-projektorerna. Och är det om man uppskattar 3D nästan lika mycket som film i 2D. Det finns dock fler likheter än skillnader mellan de två projektorernas bildkvalitet. VW95ES har ett litet övertag i 3D, färgåtergivningen är bättre rent subjektivt och det är färre problem med rörelseoskärpa.

Också i detta test:

JVC DLA-X70R

JVC DLA-X70R

Knivskarp detaljering Mycket bra svärta Skarp och jämn optik
Crosstalk i 3D Oanvändbar utan kalibrering Rörelseartefakter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.