: 11 soundbar-högtalare

Ljudet din TV förtjänar

En ljudlimpa eller ljudsockel ger ett ljud som vanliga TV-apparater bara kan drömma om.

Du sätter på den nya, fina TV:n. Du sätter på favoritprogrammet och betraktar den stora, vackra bilden. Men det är något som inte stämmer. Dialogen i TV-serien låter tunn och instängd. Publikvrålet på fotbollsmatchen drunknar i grumligheter.

Ju tunnare TV, desto tunnare ljud. Och dagens TV-apparater är väldigt tunna. Har din TV dessutom högtalarna på baksidan, vilket många har för att göra ramen så tunn som möjligt, låter det ännu bedrövligare.

Ljudlimpor
Gudskelov går det att få ett ljud som TV-apparaten annars bara kan drömma om – och utan att fylla hela vardagsrummet med högtalare och dra kablar kors och tvärs. Lösningen är en soundbar-högtalare, en högtalarpanel med inbyggda högtalare och förstärkare. Dessa finns i två varianter, så kallade ”ljudlimpor” och ”ljudsocklar”, och ger ett mycket livligare och fylligare ljud än vad TV:n klarar av på egen hand. Några av dem försöker simulera surroundljud genom att bearbeta ljudet så att det växer sig större än högtalaren. Vissa ljudlimpor har en extern bashögtalare (subbas) som ställs på golvet bredvid. Dessa har allt oftare trådlös anslutning, vilket förenklar installationen betydligt. De flesta ljudlimpor passar bäst att montera på väggen, då förstärker väggen bakom basen en del vilket ger dialogen ett fylligare ljud. Står TV:n på ett bord så kan högtalaren placeras inne i en möbel under TV:n om det finns plats.

Ljudsocklar
Om TV:n står på en bänk eller ett bord kan en ljudsockel vara ett bättre alternativ. Det är en soundbar-högtalare som är djupare än en ljudlimpa och fungerar som en sockel som TV:n står ovanpå. Det betyder att den inte kommer i vägen för TV:n. Eftersom ljudsocklar har större mått än ljudlimpor på grund av det större djupet har de plats för ett eller flera baselement på undersidan. Många ljudsocklar spelar därför djupare och fylligare bas än motsvarande ljudlimpor, vilket innebär att det inte behöver stå någon subbas på golvet någonstans. En del modeller har dock subbas ändå.

Stort urval
Urvalet av ljudlimpor och ljudsocklar är numera väldigt stort och de finns i många olika prisklasser, från under tusenlappen och ända upp till 20 000 kronor. Vi har samlat ihop ett startfält av olika soundbar-högtalare i en prisklass vi tycker är förnuftig.

Marknadspriserna ändrar sig med tiden så därför har den billigaste testdeltagaren just sjunkit i pris från 3 500 kronor till ungefär 2 000. Den dyraste har ett riktpris på 8 500 kronor i juni 2014, men vem vet vad den går att hitta för när den här tidningen finns i kiosk. Om din budget är större än 8 000 kronor kan det hända att det är bättre att titta på en hemmabio- eller stereoanläggning som har ett ännu kraftigare och större ljud.

Obs!
I det här testet är inte ljudlimpan Sonos Playbar eller ljudsockeln Bose Solo med, eftersom vi redan testat dem. Ingen av ljudlimporna i testet når upp till Sonos Playbar när man spelar musik, medan flera av ljudsocklarna slår Bose Solo på det mesta.

HDMI eller inte HDMI?
Några soundbar-högtalare har HDMI-kontakter, andra inte. Med HDMI kan man till exempel koppla in blu-ray-spelaren direkt i ljudlimpan eller ljudsockeln och sedan koppla en annan HDMI-kabel vidare till TV:n.

Om TV:n har ljudreturkanal (ARC) kan den skicka tillbaka TV-ljudet i samma kabel, så att alla ljud- och bildkällor kan kopplas direkt till TV:n.

Ljudplankor och -socklar utan HDMI är också vanliga, de förlitar sig i stället på optisk överföring av ljudet. Den dras från TV:n till ljudlimpan. Anslutningen är enklare än att hålla på med ljudretur via HDMI, men har nackdelen att om överföringen av bild och ljud inte är helt synkroniserad så går det inte heller att göra något åt det och du får dålig läppsynk. TV:n vi använde i det här testet (Samsung 55H6475) uppvisade dock inga tecken på detta när vi använde optisk digitalkabel.

Många högtalare har trådlös bluetooth-mottagning, som fungerar med många TV-apparater. Det är praktiskt men kan innebära samma problem med läppsynk som med optisk inkoppling. Om högtalaren och TV:n är av samma märke kan de dock ha en inbyggd synkroniseringskrets som tar hand om detta.

Vad kan de inte?
En billig ljudlimpa eller ljudsockel är ett stort steg upp från TV:ns inbyggda högtalare och de bästa av dem kan verkligen överraska med ett fylligt och stort ljud med saftig bas. De är däremot ingen fullgod ersättning för en riktig hemmabioanläggning. Fler högtalare ger ännu större ljud och även om en soundbar-högtalare nästan klarar att simulera ljud bakifrån så fungerar det bäst för dem som sitter precis i mitten av soffan, och det låter aldrig lika bra som att ha riktiga bakhögtalare. En separat förstärkare ger dessutom ett kraftigare och ännu mer upplöst ljud. Ljudlimpor och -socklar passar främst dem som vill ha en markant förbättring av det inbyggda TV-ljudet, med enkel anslutning och utan massor av högtalare och kablar överallt.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .

Klar dialog

Sonys ljudsockel har ett öppet ljud vilket särskilt filmdialog tjänar på.

Ljud & Bild tycker

Förutom klar dialog och ganska så kraftigt ljud har Sonys ljudsockel gott om anslutningar, bland annat tre HDMI-ingångar och bluetooth med NFC.
Basregistret låter lite monotont, vilket förstör lite för musik i stereo.
 • HDMI: 3 in, 1 ut med ARC
 • Digitalingång: Optisk
 • Bluetooth med NFC
 • Analogingång: 3,5-mm
 • Två 4-tums baselement
 • Mått: 72 x 7,2 x 31 cm
 • Pris: 3 500 kr
 • sony.se
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 3500 kr

Sonys ljudsockel är enkel att koppla in och tre HDMI-ingångar räcker för de flesta. Den är enkel att använda även om fjärrkontrollen inte är särskilt bra. Liten och läcker, men inte särskilt intuitiv eftersom det är lätt hänt att man blandar ihop volym upp och ner med plus- och minusknapparna man bläddrar med i menysystemet.

Det finns en del olika ljudlägen, även om de flesta låter ganska så snarlikt. Vi hamnar på ”Music” med musik och ”Movie” med film, där det senare försöker simulera surroundljud mest.

Filmen ”Hobbit: Smaugs ödemark” har överraskande klar dialog, och med basen höjd till nivå 9 är det ganska bra fyllighet i basregistret. Ljudet är överlägset en vanlig TV. Övertonregistret är en smula hårt och kallt, men detta är ända mycket bra för att vara en så pass billig soundbar-högtalare. Jag överraskas flera gånger av storleken på ljudbilden, som ibland nästan låter som om den kryper upp bakifrån. Nackdelen är en aningen monoton bas, med ett visst frekvensregister som sticker ut mer än andra bastoner.

Musik funkar därför inte lika bra. Det låter olinjärt och svulstigt med basen på max, men blir för spinkigt om man sänker den. Sångröster är däremot klara och tydliga, framför allt kvinnoröster och andra ljusare sångare.

Med tanke på priset imponerar Sony HT-XT1 med film, men basen inte är tillräckligt linjär för musik.

Stort stereoljud

I stället för simulerat surroundljud ger Orbitsound ett rymligt stereoljud med väl beprövad teknik.

Ljud & Bild tycker

Stereoljudet är stort och basen bra och naturlig.
Ljudet är ofta för lågt med film på blu-ray. HDMI saknas och fjärrkontrollen känns billig.
 • HDMI: Nej
 • Digitalingång: Optisk
 • Bluetooth
 • Analogingång: 3,5-mm + RCA
 • Trådlös subbas
 • Mått: 50 x 9 x 10 cm + subbas
 • Pris: 4 000 kr
 • elgiganten.se
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 4000 kr

Av de fyra högtalarelementen på fronten sänder de yttersta ut höger och vänster kanal, medan de två i mitten spelar mono. Det ger ett bra stereoljud var någonstans i rummet man än sitter. Dessutom sitter ett element på varje sida som pekar utåt, för att reflektera ljudet från väggarna. Tanken är att alla i rummet ska uppleva ett omslutande ljud, inte bara de som sitter i mitten.

M10 har dessutom en liten, trådlös subbas som är en av få med kabinett av äkta MDF i stället för plast.

TV:n kopplas in med optisk digitalkabel. Bluetooth finns också på plats, men inte ljudförbättrande kodekar som aptX eller AAC. Den billiga fjärrkontrollen kan starta och stoppa musik på en bluetooth-ansluten mobil, men det händer att man måste trycka två gånger för att knapparna ska funka.

Stereoljudet är stort och omslutande. Sammanhållningen är mycket bra och subbasen har den bästa basen rent kvalitativt. Återgivningen av röster är rund och fin, och ljudbilden är aldrig hård. Den hade kunnat vara mer öppen i toppen, men är ändå bra.

Maximal ljudnivå är inte våldsamt hög och med väldigt dynamisk musik låter det ofta lite för lågt.

Samma sak märker vi när vi tittar på film. Jag vill ha högre ljud från Hobbit-filmen på blu-ray. Men dialogen låter fint och filmmusiken likaså. Ljudbilden är riktigt stor, men ljudlimpan ger aldrig någon surroundeffekt, bara en stor och djup ljudbild.

För vägg och bord

Panasonics limpa kan läggas eller ställas. Tyvärr låter den inte speciellt bra, och allra värst liggande.

Ljud & Bild tycker

Genom att lägga ljudlimpan på bordet framför TV:n slipper den ligga i vägen.
Ljudkvaliteten lider och subbasen släpar efter.
 • HDMI: 2 in, 1 ut med ARC
 • Digitalingång: Optisk
 • Bluetooth med NFC
 • Analogingång: Nej
 • Trådlös subbas
 • Mått: 112,5 x 5,1 x 12,1 cm + subbas
 • Pris: 6 500 kr
 • panasonic.se
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 6500 kr

Panasonics ljudlimpa ska lägga platt när den ska vila på en bänk, så att den inte täcker TV:n, och på högkant när den ska hängas på väggen. Om den ligger på en bänk pekar högtalarna uppåt. SC-HTB880 registrerar själv vilken vinkel den har och justerar ljudet därefter.

Liggande placering funkar inte. Det låter konstigt, instängt och metalliskt. Dessutom syns inte displayen när högtalaren ligger ner, eftersom den också pekar uppåt. Limpan måste vinklas, och alltså väggmonteras.

Det finns flera ljudlägen. ”Music” låter bäst med musik i stereo, det lägger till lite öronvänlig fyllighet i mellanregistret och basen, medan ”Cinema” öppnar sig och låter mer dynamiskt i mellanregistret. Bäst med film.

Därmed inte sagt att det låter speciellt bra. Heather Novas röst ska vara luftig, men inte tunn, med Panasonic är den tunn och inte speciellt luftig.

Med film i surround kan dialognivån med fördel höjas två steg. Då framträder dialogen lite bättre och surroundljud simuleras. Men surroundljudet låter mer faspåverkat än med Samsung och Canton. Ljudbilden är rent allmänt lite spinkig, men det är ont om intensitet i det viktiga mellanregistret och låter så platt att vi inte hoppar till när Bilbo plötsligt står öga mot öga med en enorm spindel som vrålar honom i ansiktet.

Subbasen är inte speciellt bra, den rumlar monotont och låter ganska så burkigt.

LG LAB540
LG är den enda testdeltagaren som har en inbyggd Blu-ray-spelare. Trådlös subbas gör upplevelsen komplett.
Samsung HW-H750
Samsungs ljudlimpa låter mycket bra, plus har många roliga funktioner.
Klipsch SB120
Från Klipsch kommer en av marknadens mest högljudda ljudsocklar.
Q Acoustics Media 4
Ljudlimpan från Q Acoustics har bra kontroll på ljudbilden men låter lite för lågt i vissa filmer.
Canton DM 50
Canton imponerar verkligen med sin kompakta men sällsynt välljudande ljudsockel.
LG LAP340N
LG:s billigaste ljudsockel är superslimmad och läcker och hade kunnat vara bra. Men ljudet är för lågt.
Yamaha YSP-2500
Yamaha använder avancerad ljudbehandling för att sprida surroundljud i rummet. Men subbasen har sina brister.
Philips HTL6140
Philips ljudlimpa är en av marknadens tunnaste. Lyckligtvis låter den inte så.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Sennheisers brusreducerande PXC 550 har fått nytt liv av danska EPOS. Det fullständiga namnet är EPOS Sennheiser Adapt 660 och den största skillnaden är att samtalskvaliteten är ännu bättre.
  BMW:s första helt elektriska SUV har allt man behöver – utom en sak.
  Apple Watch 6 är kanske den bästa smartklockan, men Apple Watch SE är det bästa köpet.
  Apples egen processor har gjort MacBook Pro till den grymmaste bärbara 13-tummaren vi har testat.
  Just lagt vantarna på en PlayStation 5 eller Xbox Series X? Då kanske du vill skaffa en bättre skärm också. Vi har testat de bästa TV-apparaterna för gaming!
  Det finns många andra bra högtalare, men ingen som den här.
  Integrerade Linn Majik DSM låter som en dröm tack vare rumskorrektion och har allt man behöver inbyggt.
  iPhone 12 Pro Max sopar mattan med konkurrenterna och har den bästa kameran vi någonsin har skådat.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Samsung HW-Q66T

  Riktpris: 6000 kr Det mest välbalanserade ljudet

  TCL Ray-Danz TS9030

  Riktpris: 4500 kr Spännande koncept

  Denon AVC-X6700H

  Riktpris: 27000 kr Du vill aldrig tillbaka

  Epson EH-TW9400

  Riktpris: 32000 kr Den förnuftigaste highend-projektorn
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.