TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

11 soundbar-högtalare

Ljudet din TV förtjänar

En ljudlimpa eller ljudsockel ger ett ljud som vanliga TV-apparater bara kan drömma om.

forfatter
Publicerad 2014-09-24 - 06:00
Produkter i testet
 • LG LAB540
 • Samsung HW-H750
 • Klipsch SB120
 • Q Acoustics Media 4
 • Sony HT-XT1
 • Canton DM 50
 • LG LAP340N
 • Yamaha YSP-2500
 • Orbitsound M10
 • Panasonic SC-HTB880
 • Philips HTL6140
 • Du sätter på den nya, fina TV:n. Du sätter på favoritprogrammet och betraktar den stora, vackra bilden. Men det är något som inte stämmer. Dialogen i TV-serien låter tunn och instängd. Publikvrålet på fotbollsmatchen drunknar i grumligheter.

  Ju tunnare TV, desto tunnare ljud. Och dagens TV-apparater är väldigt tunna. Har din TV dessutom högtalarna på baksidan, vilket många har för att göra ramen så tunn som möjligt, låter det ännu bedrövligare.

  Ljudlimpor
  Gudskelov går det att få ett ljud som TV-apparaten annars bara kan drömma om – och utan att fylla hela vardagsrummet med högtalare och dra kablar kors och tvärs. Lösningen är en soundbar-högtalare, en högtalarpanel med inbyggda högtalare och förstärkare. Dessa finns i två varianter, så kallade ”ljudlimpor” och ”ljudsocklar”, och ger ett mycket livligare och fylligare ljud än vad TV:n klarar av på egen hand. Några av dem försöker simulera surroundljud genom att bearbeta ljudet så att det växer sig större än högtalaren. Vissa ljudlimpor har en extern bashögtalare (subbas) som ställs på golvet bredvid. Dessa har allt oftare trådlös anslutning, vilket förenklar installationen betydligt. De flesta ljudlimpor passar bäst att montera på väggen, då förstärker väggen bakom basen en del vilket ger dialogen ett fylligare ljud. Står TV:n på ett bord så kan högtalaren placeras inne i en möbel under TV:n om det finns plats.

  Ljudsocklar
  Om TV:n står på en bänk eller ett bord kan en ljudsockel vara ett bättre alternativ. Det är en soundbar-högtalare som är djupare än en ljudlimpa och fungerar som en sockel som TV:n står ovanpå. Det betyder att den inte kommer i vägen för TV:n. Eftersom ljudsocklar har större mått än ljudlimpor på grund av det större djupet har de plats för ett eller flera baselement på undersidan. Många ljudsocklar spelar därför djupare och fylligare bas än motsvarande ljudlimpor, vilket innebär att det inte behöver stå någon subbas på golvet någonstans. En del modeller har dock subbas ändå.

  Stort urval
  Urvalet av ljudlimpor och ljudsocklar är numera väldigt stort och de finns i många olika prisklasser, från under tusenlappen och ända upp till 20 000 kronor. Vi har samlat ihop ett startfält av olika soundbar-högtalare i en prisklass vi tycker är förnuftig.

  Marknadspriserna ändrar sig med tiden så därför har den billigaste testdeltagaren just sjunkit i pris från 3 500 kronor till ungefär 2 000. Den dyraste har ett riktpris på 8 500 kronor i juni 2014, men vem vet vad den går att hitta för när den här tidningen finns i kiosk. Om din budget är större än 8 000 kronor kan det hända att det är bättre att titta på en hemmabio- eller stereoanläggning som har ett ännu kraftigare och större ljud.

  Obs!
  I det här testet är inte ljudlimpan Sonos Playbar eller ljudsockeln Bose Solo med, eftersom vi redan testat dem. Ingen av ljudlimporna i testet når upp till Sonos Playbar när man spelar musik, medan flera av ljudsocklarna slår Bose Solo på det mesta.

  HDMI eller inte HDMI?
  Några soundbar-högtalare har HDMI-kontakter, andra inte. Med HDMI kan man till exempel koppla in blu-ray-spelaren direkt i ljudlimpan eller ljudsockeln och sedan koppla en annan HDMI-kabel vidare till TV:n.

  Om TV:n har ljudreturkanal (ARC) kan den skicka tillbaka TV-ljudet i samma kabel, så att alla ljud- och bildkällor kan kopplas direkt till TV:n.

  Ljudplankor och -socklar utan HDMI är också vanliga, de förlitar sig i stället på optisk överföring av ljudet. Den dras från TV:n till ljudlimpan. Anslutningen är enklare än att hålla på med ljudretur via HDMI, men har nackdelen att om överföringen av bild och ljud inte är helt synkroniserad så går det inte heller att göra något åt det och du får dålig läppsynk. TV:n vi använde i det här testet (Samsung 55H6475) uppvisade dock inga tecken på detta när vi använde optisk digitalkabel.

  Många högtalare har trådlös bluetooth-mottagning, som fungerar med många TV-apparater. Det är praktiskt men kan innebära samma problem med läppsynk som med optisk inkoppling. Om högtalaren och TV:n är av samma märke kan de dock ha en inbyggd synkroniseringskrets som tar hand om detta.

  Vad kan de inte?
  En billig ljudlimpa eller ljudsockel är ett stort steg upp från TV:ns inbyggda högtalare och de bästa av dem kan verkligen överraska med ett fylligt och stort ljud med saftig bas. De är däremot ingen fullgod ersättning för en riktig hemmabioanläggning. Fler högtalare ger ännu större ljud och även om en soundbar-högtalare nästan klarar att simulera ljud bakifrån så fungerar det bäst för dem som sitter precis i mitten av soffan, och det låter aldrig lika bra som att ha riktiga bakhögtalare. En separat förstärkare ger dessutom ett kraftigare och ännu mer upplöst ljud. Ljudlimpor och -socklar passar främst dem som vill ha en markant förbättring av det inbyggda TV-ljudet, med enkel anslutning och utan massor av högtalare och kablar överallt.

  Produkter i testet

  LG LAB540

  Komplett anläggning

  LG är den enda testdeltagaren som har en inbyggd Blu-ray-spelare. Trådlös subbas gör upplevelsen komplett.

  Simulerat surroundljud är imponerande med film och den externa trådlösa subbasen tillför fyllig bas. Plus i kanten för inbyggd blu-ray-spelare och nätverksfunktion.
  Subbasen saknar lite kontroll och dialoger är inte lika distinkta och upplösta som hos de allra bästa.

  Samsung HW-H750

  Slår på stort

  Samsungs ljudlimpa låter mycket bra, plus har många roliga funktioner.

  Ljudbilden är stor med film, ljudlimpan spelar högt och subbasen ger extra tryck i baseffekterna. Trådlös funktionalitet ger pluspoäng.
  En aning brus från högtalaren när blu-ray-spelaren pausas. Saknar lite upplösning i övertonerna.

  Klipsch SB120

  Djungelvrålet

  Från Klipsch kommer en av marknadens mest högljudda ljudsocklar.

  Ljudet är ovanligt kraftfullt, med fin sammanhållning. Tufft med film!
  Anslutningarna är få, det saknas HDMI och utan display är det lurigt att orientera sig. Trist fjärrkontroll.

  Q Acoustics Media 4

  Bra kontroll

  Ljudlimpan från Q Acoustics har bra kontroll på ljudbilden men låter lite för lågt i vissa filmer.

  Balanserad och dynamisk ljudbild. Ganska så tuff med musik.
  För lågt ljud med en del blu-ray-filmer. Inga inställningar och trist fjärr. Ingen HDMI.

  Sony HT-XT1

  Klar dialog

  Sonys ljudsockel har ett öppet ljud vilket särskilt filmdialog tjänar på.

  Förutom klar dialog och ganska så kraftigt ljud har Sonys ljudsockel gott om anslutningar, bland annat tre HDMI-ingångar och bluetooth med NFC.
  Basregistret låter lite monotont, vilket förstör lite för musik i stereo.

  Canton DM 50

  Naturtrogen och fyllig

  Canton imponerar verkligen med sin kompakta men sällsynt välljudande ljudsockel.

  Det fylliga och varma ljudet överträffar allt vi hade kunnat tro. Ljudsockeln är enkel att använda och har en förtroendeingivande byggkvalitet.
  Inga HDMI-ingångar.

  LG LAP340N

  Inte imponerande

  LG:s billigaste ljudsockel är superslimmad och läcker och hade kunnat vara bra. Men ljudet är för lågt.

  Den supersmala högtalaren är mycket elegant och dessutom lättskött.
  Ljudet är tamt. Ljudsockeln har få anslutningar och inställningar.

  Yamaha YSP-2500

  Nästan äkta surroundljud

  Yamaha använder avancerad ljudbehandling för att sprida surroundljud i rummet. Men subbasen har sina brister.

  Den avancerade surroundprocessningen skapa naturligt och stort virtuellt surroundljud.
  Subbasen spelar både mellanregister och bas, och tål inte speciellt mycket.

  Orbitsound M10

  Stort stereoljud

  I stället för simulerat surroundljud ger Orbitsound ett rymligt stereoljud med väl beprövad teknik.

  Stereoljudet är stort och basen bra och naturlig.
  Ljudet är ofta för lågt med film på blu-ray. HDMI saknas och fjärrkontrollen känns billig.

  Panasonic SC-HTB880

  För vägg och bord

  Panasonics limpa kan läggas eller ställas. Tyvärr låter den inte speciellt bra, och allra värst liggande.

  Genom att lägga ljudlimpan på bordet framför TV:n slipper den ligga i vägen.
  Ljudkvaliteten lider och subbasen släpar efter.

  Philips HTL6140

  Tunn men fyllig

  Philips ljudlimpa är en av marknadens tunnaste. Lyckligtvis låter den inte så.

  Eleganta och tunna HTL6140 ser tjusig ut på varje vägg. Den trycker till bra i basen och låter större än den ser ut.
  Röster låter lite hårda och en del ljudlägen är metalliska.
  forfatter

  Geir Gråbein Nordby

  (f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

  Lämna en kommentar

  forfatter

  Geir Gråbein Nordby

  (f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
  blank
  Ny 700-serie högtalare från Bowers &Wilkins Hämtar teknik från high-end högtalarna i 800-serien.
  Kanske den häftigaste i sitt slag Centerhögtalare utöver det vanliga.
  Sonos Sub Mini: Mindre och billigare bashögtalare Väntan är (nästan) över. Här är Sonos Sub Mini.
  Billigare än så får du inte 150 tum Epsons laserprojektor kan stå i vardagsrummet.
  Stort ljud från liten soundbar? Yamaha lovar fullt ljud från en liten högtalare med SR-C30A
  blank
  Stranger Things får rumsligt ljud Den fjärde säsongen av Stranger Things kommer strax att låta ännu bättre.
  Följ Ljud & Bild