Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Porsche Design AOC Agon Pro PD32M

Vacker skärm som är ännu bättre när den är påslagen

Porsche Design-spelskärmen från AOC kostar mycket men är också en av de allra bästa vi har testat. Även utmärkt för grafiskt arbete.

Av / 2022-08-25 - 07:00
Porsche Design AOC Agon Pro PD32M
Geir Gråbein Nordby

Porsche Design AOC Agon Pro PD32M, artikelbild: Geir Gråbein Nordby

Ska man köpa en ny gaming-skärm i dag så lockar det nog en hel del med ultrabredformat. Antingen 21:9 eller det galna 32:9-formatet, som är lika brett som två 16:9-skärmar bredvid varandra.

Men även om jag erkänner att sådana är väldigt tuffa, och de ger extra information bredden som kan gynna vissa spel, så har de en kompromiss: nämligen pixelupplösning. En 32:9-skärm måste fördubbla antalet pixlar jämfört med en vanligt 16:9, för att få en lika skarp bild. Och även om det i sig inte är något stort problem för skärmtillverkaren så görs det nästan aldrig. Och det har med PC:ns grafikkort att göra. Det kräver ett så vansinnigt skärmkort att väldigt få har budgeten att utnyttja det.

Därför tycker jag personligen att 16:9 tills vidare är en optimal kompromiss mellan bredformat och skärmupplösning. Speciellt när man kommer upp till en fullvuxen 32-tumsstorlek. Då fyller skärmen mycket av synvinkeln – och underhållningen kommer nästan av sig själv!

Man kan spela i äkta 4K Ultra HD-upplösning, med upp till 144 Hz i bildfrekvens. En del bildskärmar kan ha en ännu högre frekvens, men då krävs det också mycket mer av grafikkortet.

Porsche Design AOC Agon Pro PD32M 3
Porsche Design AOC Agon Pro PD32M är en läcker gaming-skärm med HDR. Foto: AOC

Läcker skärm med HDR

Vilket leder oss fram till den läckra skärmen vi har framför oss: Porsche Design AOC Agon Pro PD32M. Skärmen är alltså tillverkad av AOC, men är ett samarbete med Porsche Design. Skärmen är stilig, med den metalliska Porsche Design-loggan på fronten, och ser verkligen bra ut på foten som ingår. Med mjuka kurvor, plus möjlighet för höjning och sänkning, vertikal vinkling och dessutom rotering av hela skärmen till stående porträttläge. Den medföljande foten ger med andra ord full flexibilitet.

Läs också Helt grym 4K-spelskärm från MSI Den här gaming-skärmen från MSI kombinerar Ultra HD-upplösning med kontrast på ett föredömligt sätt och har dessutom fantastiska färger!

Stämningsskapande ljus

En detalj som avslöjar att det här är en gaming-skärm är RGB-ljusremsorna längs ovansidan och sidorna av skärmens baksida. De lyser verkligen upp ett mörkt rum och skapar stämningsfulla effekter. I menysystemet kan ljuset ställas in i olika mönster och färger som man vill, och som tur är går det även att släcka helt. Ljusremsorna fungerar dock inte som Philips Ambilight, som ändrar färgerna efter innehållet på skärmen. Det här är en mycket enklare RGB-variant.

Porsche Design AOC Agon Pro PD32M 2
RGB-ljuset på baksidan avslöjar att detta är en spelskärm. Som tur är går ljuset att släcka. Foto: AOC

Lokal dimming

PD32M har en IPS-panel med miniLED-bakbelysning och 1152 dimningszoner. Vilket är detsamma som bland annat den häftiga highend-grafikskärmen Asus PA32UCX. Porsche-skärmen har också en imponerande angiven ljusstyrka på 600 nits, samt runt 1600 nits som maximal ljusstyrka för HDR-innehåll. Detta har gett skärmen den prestigefyllda DisplayHDR 1400-certifieringen, som är den högsta officiella certifieringen från VESA.

Responstiden på 1 ms (grått-till-grått) gör skärmen optimal för spel. Det är naturligtvis ingen nackdel för andra användningsområden heller.

AOC Porsche Design PD32M connections 2 AOC Porsche Design PD32M connections 1
<
>
Bra anslutningsmöjligheter, tyvärr sitter kontakterna långt upp under skärmens baksida. Foto: Geir Gråbein Nordby

Bra funktionalitet

AOC-skärmen har en läcker och tung fjärrkontroll, som ligger fint på skrivbordet och ger bra kontroll över inställningarna. Snyggt, för det betyder att du inte behöver använda den knöliga joysticken på baksidan till höger på skärmen. Fjärrkontrollen ger tillgång till menysystemet samt tre förinställda färgkalibreringar.

PD32M har inbyggda USB 3.2-kontakter och kan alltså användas som hubb. Detta görs genom att skärmen kopplas till datorn med en SuperSpeed ​​​​USB-B-kabel. Tyvärr sitter alla dessa kontakter ganska trassligt till, långt upp på undersidan av panelen på baksidan. Det betyder att det du kopplar in där bör vara permanent. Som skrivare, trådlös mus och tangentbord. Till exempel.

Saknar du ett ljudkort så sitter det ett i skärmen med både hörlursutgång och mikrofoningång. Egentligen behöver du bara en laptop för att komma igång, eftersom skärmen även har en USB-C-anslutning med bildöverföring. Då får du visserligen ”bara” 120 Hz, men det räcker för många.

Movie White Point
Från fabrik drar vitbalansen något mot det varma.

Även för innehållsskapare

PD32M har även en så kallad KVM-switch, som gör att man växla mellan två källor, till exempel en dator och en spelkonsol, men ändå använda samma tangentbord och mus. Skärmen kan visa båda källorna samtidigt i bild-i-bild-läge, då med max 60 Hz i 4K-upplösning, från DP-, HDMI- eller USB-C-portarna. Dessutom har skärmen två 8-watts högtalare som är förstärkta med vad som påstås vara ”fylligt och klart DTS-ljud”. Visst, den spelar högre än en del andra skärmar, men ljudet är tunt! Du behöver hörlurar eller högtalare för att få hela upplevelsen.

Native contrast luminance calibration
Vi mätte skärmen till strax under 800:1 i kontrast, med lokal dimning avstängd och med 400 nits i ljusstyrka.

SDR: Bra ljusstyrka och OK kontrast

PD32M har en fin bild direkt ur kartongen, framför allt ser Movie Mode neutralt och snyggt ut. Och med en jämn ljus- och färgbalans över hela panelen. Inga tecken på urlakning i hörnen.

Det går fint att använda skärmen för bildbehandling och videoredigering direkt från fabrik. Men vitbalansen drar en smula mot det varma håller, med för lite blått (ca 6000K mot önskade 6500K). Jag skulle rekommendera ett kalibreringsverktyg för att få ut det allra sista ur skärmen, till exempel Calibrite ColorChecker Display Plus eller Datacolor SpyderX Pro. Men det är som sagt långt ifrån någon kris.

Skärmen har en maximal ljusstyrka på 600 nits i normalt SDR-läge (inte HDR). Men vad jag än gjorde så mätte jag drygt 300 nits. Detta är fortfarande ljusstarkt och ganska bra, men inte på något sätt revolutionerande för en IPS-panel.

Forza Horizon 5 scaled 1
Forza Horizon 5 är ett fantastiskt bilspel som utnyttjar HDR väl. Illustration: Microsoft

Vid full ljusstyrka mätte jag svärtan till runt 0,4 nits, men om jag kalibrerade skärmen till 120 nits, som är en fin ljusstyrka för längre arbetspass och bildbehandling, sjönk svärtan till under 0,3 nits. Vilket gav ungefär 435:1 i panelkontrast vid 120 nits och nästan 800:1 vid full ljusstyrka. Detta är helt standard för IPS-skärmar, varken mer eller mindre. Som jämförelse har den billigare MSI Optix MPG321UR-QD en mörkare svärta och därmed bättre kontrast med HDR avstängt.

För grafiskt arbete med bilder och video skulle jag rekommendera att ha HDR avstängt, eftersom det ger jämnare återgivning från bildruta till bildruta och därför är lättare att lita på. Fast på bekostnad av den mest imponerande kontrasten.

120 ccd luminance calibration
Kalibrerad till 120 nits hamnade vi på under 450:1 i kontrast.

HDR: hela skillnaden!

Växlar man däremot över till HDR så lägger Porsche Design-skärmen in en högre växel. Med en maximal HDR-ljusstyrka på 1600 nits är det som att solen plötsligt lyser in i rummet när jag startar bilspelet Forza Horizon 5. Lacken glänser på bilarna och skapar en 3D-effekt som är sällsynt för en IPS-panel. I kombination med den höga skärmupplösningen ger detta en fantastisk inlevelse, inte minst tack vare de mjuka och mjuka rörelserna med 144 Hz i skärmfrekvens.

Halo Infinite är också ett spel som förtjänar en komplett HDR-upplevelse. Med moln av kosmisk strålning som framträder mer mot bakgrund av en svart världsrymd än i HDR-läge. I HDR överträffar Porsche-skärmen även den ovan nämnda MSI-skärmen, tack vare den starkare ljusstyrkan. Extra bra om man sitter i ljusa omgivningar, men även om man släcker ljuset smäller bilden till med extra tryck.

Ska man titta på film på Netflix eller via andra kanaler är det också bra att ha HDR, även om Dolby Vision inte stöds. Bara HDR10.

HDR orsakar artefakter

Observera dock på att HDR med dynamisk bakbelysning orsakar gloria-effekter, vilket i monitorsammanhang ofta kallas för blooming eller haloing. Man ser det speciellt på vit text mot mörk bakgrund, där bakbelysningen lyser bakom texten och ger en ojämn svärta just där. Samma sak händer om man flyttar en vit muspekare över en mörk bakgrund. Muspekaren tänder bakgrundsbelysningen runt sig och skapar artefakter. För att undvika detta måste HDR och dynamisk bakbelysning stängas av.

Porsche Design AOC Agon Pro PD32M 4
Foto: AOC

Slutsats

Spelmonitorn som pryds av det långa namnet Porsche Design AOC Agon Pro PD32M är en strålande bildskärm. Speciellt för spel, men även för andra uppgifter. Du får en högre vertikal upplösning än med bredare spelskärmar, och dessutom bättre pixeltäthet i förhållande till den totala ytan.

Skärmen är dyr, men har också en slående vacker bild. Den fungerar väldigt bra i vanligt SDR-läge, och är absolut maxad när du byter till HDR! Då utnyttjar du verkligen den höga ljusstyrkan, som då också höjer kontrasten rejält.

PD32M motiverar faktisk sin prislapp enbart med bildkvaliteten, trots hård konkurrens. Men utseendet gör den till något helt speciellt – inte bara med RGB-ljusremsorna på baksidan utan även foten, som är läcker med sina mjuka kurvor.

Karakter
Porsche Design AOC Agon Pro PD32M
High End

Home tycker

Strålande färger, bra svärta och kontrast, och imponerande ljusstyrka! Fin HDR-effekt. Bara bildkvaliteten är värd pengarna, den snygga designen är en bonus. Lokal dimning ger synliga halo-artefakter, bör inaktiveras för text- och grafikarbete. USB-kontakternas sitter inte lätt tillgängliga långt upp på undersidan av bakpanelen.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Kolla in den här bilden!

Omen Transcend 14 gör det mesta rätt

Häftigaste Razer Blade

Den slimmade evolutionen av PlayStation 5 är här

Fem vinnare

Bättre än Asus till samma pris?

Så mycket gaming får du för pengarna

Möss på krigsstigen

Bara bra på en sak

Här är gamingskärmarna som får dig att baxna

Första testet: Häftigaste gaming-skärmen hittills

Förnuftig gaming

Rulla till toppen