Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Pioneer LX03BD

Bättre upplevelser kostar

Pioneer-anläggningen är ett 5.1-system med avancerad autokalibrering. Det kostar mer än de andra testdeltagarna, men är det bättre?

Publicerad 2009-09-23 - 12:02
Pioneer LX03BD
Marius Senaste artiklar:
Marius

Pioneer har utrustat LX03BD med två centerhögtalare i stället för en. Allt för att utöka placeringsmöjligheterna. Har du inte plats ovanför eller under TV:n så kan du sätta en på varje sida.

Anläggningen är byggd runt BD-spelaren BDP-LX08, som kostar 10 000 kronor på egen hand. Det gör att totalpriset skjuter i höjden och hamnar på  18 000 kronor, väsentligt mer än de andra testdel­tagarna. Bortsett från normala format stöder spelaren det PC-baserade HD-videoformatet AVCHD, som kan spelas från brända CD- eller DVD-skivor.

Receivern borde ha haft fler än en enda HDMI-ingång, för när BD-spelaren är ansluten finns det inte plats för andra källor. Fast plus i kanten för iPod-ingången.

Precis som de övriga anläggningarna har BDP-LX08 speciella kontakter på högtalarkablarna, vilket gör att man inte kan uppgradera dem utan vidare.

Användning
Automatisk högtalarkalibrering och rumskorrektion gör det relativt enkelt att installera anläggningen. Mikrofonen placeras vid lyssningsplatsen, sedan går resten automatiskt. Men den 3-bandiga equalizern är inte speciellt väl anpassad till högtalarna, så när kalibreringen är färdig låter de lite väl vassa i diskanten, och subbasen är för högt inställd. Vi håller inte med kalibreringen om att subbasen ska ökas med 6 dB, så vi nollställer alla EQ-inställningar. Då återstår bara fördröjning och ljudnivå för varje kanal, som vi behåller korrigerade.

Rent allmänt är inställningsmenyerna och bruksanvisningen enkla att förstå sig på, trots att de inte  är på svenska.

Ljudkvalitet
Inte oväntat låter Pioneer-anläggningen bättre än sina billigare rivaler. LX03BD kan spela betydligt högre än de andra utan att bryta upp, vilket är en fördel när man lyssnar på dynamiska musikstycken och spännande actionfilmer. Det betyder också att anläggningen kan kopplas till en större TV-skärm eller projektor utan att förhållandet mellan bild och ljud blir ojämnt.

Filmdialoger har mer substans och fyllighet än med någon av de andra, och det finns en större kontroll över hela ljudbilden. Det låter lite tillbakadraget i toppen, vilket inte kan lösas genom att vrida upp diskanten. Då låter det vasst. Subbasen är ganska så bra och tål en omgång, men låter lite monotont.

Musik i stereo och surround är mer underhållande än med de andra anläggningarna. Men även Pioneer har sina brister, speciellt i det övre tonregistret. Man kan med lätthet sätta ihop en anläggning med separata komponenter som kostar lika mycket men som låter väsentligt bättre.

Bildkvalitet
Pioneer har bäst Blu-ray-bild. Där man kan skymta små skavanker i form av rörelsestörningar och sågtänder hos de andra, behåller Pioneer bilden intakt, plus att färgschatteringarna verkar mer nyanserade. Det skapar en bättre djupkänsla.

Vanlig DVD är också ganska bra med Pioneer, men vi tycker inte att LX03BD utmärker sig speciellt. Om man inte tog med priset i beräkningen skulle vi avgjort ha valt Pioneer, men vi tycker inte att den är värd dubbelt så mycket som Sonys anläggning.
 

Ljud & Bild tycker

Bra ljud. Spelar ganska högt. Strålande bild! Automatisk inställning Aningen dämpad diskant. Dyr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen