Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Fyra anläggninger med Blu-ray

Billigare HD-hemmabio

De flesta har väl redan en HD-TV. Men ingen HD-källa. Dags att göra någonting åt det, utan att plånboken imploderar. Här är fyra kompletta anläggningar med Blu-ray som visar äkta HD på skärmen.
Ljud & Bild tycker
Upplöst ljudbild. Subbasen integreras fint. Bra bild. Bra pris.
Ganska låg ljudnivå. Anslutningsmöjligheterna. Saknar automatisk inställning.
Specifikationer

Fakta
2 x 134 + 4 x 133 watt (3 ohm)
– tveksamma siffror
Blu-ray Profil 1.0
1080p/24
Dolby TrueHD, DTS-HD
Master Audio
1 HDMI ut, ingen HDMI in
Pris: 8 000 kr

HD-video är det största evolutionära språnget inom hemmaunderhållning sedan färg-TV gjorde debut på 50-talet. HD-bilden har upp till fem gånger högre upplösning än vi är vana vid från PAL-formatet, och med rätt anläggning kan den upplevda bildkvaliteten vara bättre än på bio tack vare att man slipper slitage på filmrullen och dåligt kalibrerade filmvisare.

HD ger helt enkelt en knivskarp bild (trots att bild­upplösningen på bio är mycket högre än HD). Och det bästa av allt är att de flesta av oss redan har en TV-skärm som klarar att visa HD-signaler. Så gott som alla flatskärmar på marknaden kan nämligen det. Oavsett om de är märkta med ”HD-ready” eller ”Full-HD” kan de leverera en bildkvalitet som är långt bättre än vanlig DVD – så länge de matas med HD-signaler. Till exempel från Blu-ray – eller BD, som det kan förkortas (Blu-ray Disc).

Ljudupplevelser
Utöver bild behövs det naturligtvis ljud. De flesta som har en TV brukar använda de inbyggda högtalarna. Vilket är synd, för de brukar aldrig låta särskilt bra. En platt skärm har bara plats för platta högtalare, vilket betyder ett tunt och livlöst ljud utan bas. Dialogen låter spinkig och explosioner och andra häftiga ljudeffekter låter inte alls särskilt häftigt. Nej, det lönar sig verkligen att investera i en separat ljudanläggning.

Kompletta
Goda nyheter! Den senaste tiden har det börjat dyka upp kompletta anläggningar med BD-spelare. Ännu så länge finns det bara ett fåtal, men vi räknar med att urvalet ökar snabbt den närmaste tiden. Testets fyra kandidater är vad som finns i skrivande stund, om man bortser från de två vi redan testat.

De här anläggningarna levererar HD-video från BD-skivor – som alltså inte får förväxlas med vanliga DVD-skivor, även om de ser likadana ut. Alla system har förstärkare, högtalare och en särskild bashögtalare som ger ett fylligare ljud och tar hand om tuffa effekter. Alla utan JVC är äkta hemmabiosystem med fem högtalare plus subbas. JVC försöker trixa fram samma surroundljud med hjälp av två högtalare plus subbas.

Annons

Ingen av anläggningarna kostar någon förmögenhet. De billigaste kostar under 10 000 kronor. Det dyraste kommer från Pioneer och kostar dubbelt så mycket: 18 000 kronor. Men inte ens det är dyrt för en BD-spelare, förstärkare och ett komplett högtalar­system – men det ställer krav på väsentligt bättre film­upplevelser än med de andra.

Testkriterier
Förutom det självklara – bilden och ljudet – lägger vi stor vikt vid användarvänlighet när vi sätter betygen.
Automatisk högtalarinställning är en stor fördel, så att anläggningen, med hjälp av en mikrofon som placeras i soffan, mäter avstånd till varje högtalare samt deras inbördes ljudnivåer. Det är också viktigt att menyerna inte är för invecklade att förstå för vanligt folk, och det är ett plus i kanten om bruksanvisningen är på svenska.
Bruksanvisningen bör också vara lättläst. Vi tar också reda på hur lång tid spelarna tar på sig att läsa skivorna.

Funktioner och anslutningar är också viktigt. Kan flera HDMI-apparater kopplas in till anläggningen? Går det att använda bättre kablar, eller sitter de befintliga fast? Kan man byta ut högtalarna mot något bättre? Har BD-spelaren profil 1.0, 1.1 eller 2.0? Version 1.1 kan ge fler menyalternativ än 1.0, till exempel popup-menyer, och 2.0 ger dessutom tillgång till BD-Live, som kan hämta bonusmaterial från internet.
Slutligen tar vi naturligtvis hänsyn till prislappen när vi sätter betygen.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Produkter i testet

Samsung HT-BD2E

Behärskad

I egenskap av testets lägsta pris, och med ett stiligt yttre, skulle denna vackra Samsung-anläggning kunna vara rena rama fyndet. Men den har ett par skavanker.

Upplöst ljudbild. Subbasen integreras fint. Bra bild. Bra pris.
Ganska låg ljudnivå. Anslutningsmöjligheterna. Saknar automatisk inställning.

Sony HTP-BD3SF

Strålande allroundare

Sonys anläggning har automatisk kalibrering, avancerade inställningar och kan dessutom spela riktigt högt. Rena rama upplevelsepaket.

Kan spela riktigt högt. Tydliga övertoner. Hög bildkvalitet. Bra anslutningar. Automatisk kalibrering
Lite tunt mellanregister. Aningen monoton subbas.

Pioneer LX03BD

Bättre upplevelser kostar

Pioneer-anläggningen är ett 5.1-system med avancerad autokalibrering. Det kostar mer än de andra testdeltagarna, men är det bättre?

Bra ljud. Spelar ganska högt. Strålande bild! Automatisk inställning
Aningen dämpad diskant. Dyr.

JVC NX-BD3

Surround med två högtalare

Det behövs bara två för att dansa tango. NX-BD3 satsar på äkta hemmabiokänsla med bara två högtalare. Anläggningen kan dessutom streama HD-video från nätverk.

Ganska stor klang. Hög bildkvalitet. Nätverksanslutning.
Lite väl lågt ljud. Aningen monoton subbas. En smula dyrt för oäkta surround.
forfatter
Av

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.