TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Sony HTP-BD3SF

Strålande allroundare

Sonys anläggning har automatisk kalibrering, avancerade inställningar och kan dessutom spela riktigt högt. Rena rama upplevelsepaket.

forfatter
Publicerad 2009-09-23 - 12:02
Ljud & Bild tycker
Kan spela riktigt högt. Tydliga övertoner. Hög bildkvalitet. Bra anslutningar. Automatisk kalibrering
Lite tunt mellanregister. Aningen monoton subbas.
Specifikationer
Fakta 5 x 143 + 1 x 285 watt (3 ohm, 10 % THD) – tveksamma siffror Blu-ray Profil 1.1 (uppgraderbar till 2.0) 1080p/24, x.v.Colour Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio 1 HDMI ut, 3 HDMI in Pris: 9 000 kr

Anläggningen är byggd kring Blu-ray-spelaren BDP-S350, som vi testade förra året med mycket gott resultat. Resten består av en receiver i samma smala design, fem högtalare och en subbas. Det ingår golvstativ till front- och bakhögtalarna, som kräver viss montering med en skruvdragare. Centerhögtalaren ser nästan ut som ett skämt, en liten plastig historia som över huvud taget inte ger något intryck av att kunna återge dialoger på realistisk nivå.

Anslutningsmässigt är det trevligt att kunna konstatera att det finns hela tre HDMI-ingångar. Men inte heller Sonys anläggning har kablar som kan bytas ut, vilket är nödvändigt för att det ska vara någon poäng med att kunna uppgradera till bättre högtalare.

Användning
Sony-systemet har gudskelov automatisk kalibrering. Placera mikrofonen på lyssningsplatsen, så tar det bara ett par sekunder tills anläggningen är inställd och klar. Kalibreringen kontrollerar däremot inte ljudnivån på bakkanalerna, så det får man eventuellt justera själv. Blu-ray-spelaren är relativt snabb, det tar 40 sekunder från man lämnar standby-läge till BD-filmen visas på skärmen.

Installationsmenyn är enkel och överskådlig, och den pratar dessutom svenska.
 

Ljudkvalitet
Vad vi omedelbart lägger märke till är att Sonys anläggning kan spela åtskilligt högre än Samsungs. Det blir mer fart och fläkt i filmen, och man blir mer engagerad. Speciellt på thrillers är detta en stor fördel, och om man vill spela klassisk musik så är Sonys muskelkraft ett minimum av vad man behöver. Visst har Sony lite problem när trumpinnarna slår hårt och fortissimo-passagerna kommer på löpande band, men i viss mån lyckas faktiskt Sony hantera den väldiga dynamik som BD-formatet medger. Vad Sony däremot sliter med är ett tämligen tunt mellanregister. Subbasen smälter inte heller in lika bra med högtalarna som hos Samsung, och sång och dialog från centerhögtalaren låter lite tunn. Den lilla centern lyckas inte heller återge Batmans och The Jokers fylliga röster, så det låter inte helt realistiskt. Upplösningen i diskantregistret hade också kunnat vara bättre, för här markeras s-ljud mer än hos Samsung. Det är inte så enkelt att höra skillnad på komprimerad Dolby Digital och okomprimerad Dolby TrueHD.

Bildkvalitet
Som vi nämnde i vårt decembernummer har BDP-S350 en skarp bild med gott om detaljer. Vi möts verkligen av en slående bild. Heath Ledger, alias The Joker, syns i all sin prakt med sitt utsmetade smink och alla sina hudporer. Skärpan är kanske i mesta laget, för nackdelen är att bilden får lite sågtandsmönster och synligt rutnätsmönster, i synnerhet när bilden rör sig hastigt. Det är mikroskopiskt, och man reagerar inte på det förrän man jämför bilden sida vid sida med någon som inte har dessa artefakter. Som sagt: Blu-ray ser osedvanligt bra ut och bildkvaliteten är inte alls lika ojämn mellan olika spelare som den är med vanlig DVD.

Sonys DVD-kvalitet tappar skärpa. Bilden är lite väl dämpad, även om man jämför med testets övriga kandidater.

 

Också i detta test:

Samsung HT-BD2E

Behärskad

I egenskap av testets lägsta pris, och med ett stiligt yttre, skulle denna vackra Samsung-anläggning kunna vara rena rama fyndet. Men den har ett par skavanker.

Upplöst ljudbild. Subbasen integreras fint. Bra bild. Bra pris.
Ganska låg ljudnivå. Anslutningsmöjligheterna. Saknar automatisk inställning.

Pioneer LX03BD

Bättre upplevelser kostar

Pioneer-anläggningen är ett 5.1-system med avancerad autokalibrering. Det kostar mer än de andra testdeltagarna, men är det bättre?

Bra ljud. Spelar ganska högt. Strålande bild! Automatisk inställning
Aningen dämpad diskant. Dyr.

JVC NX-BD3

Surround med två högtalare

Det behövs bara två för att dansa tango. NX-BD3 satsar på äkta hemmabiokänsla med bara två högtalare. Anläggningen kan dessutom streama HD-video från nätverk.

Ganska stor klang. Hög bildkvalitet. Nätverksanslutning.
Lite väl lågt ljud. Aningen monoton subbas. En smula dyrt för oäkta surround.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend