Search
Generic filters

test : Panasonic Lumix TZ95

Kompakt och prisvärd superzoom

Panasonics användbara kamera med 30x zoom och 4K-video uppfyller de flesta önskemål.

Panasonic Lumix TZ95

Ljud & Bild tycker

Skarpa stillbilder i stora delar av brännvidderna, 4K-video och -stillbilder, hög bildhastighet, skarp sökare, bra färgskärm och batteritid.
Brus från ISO 1600, beskärning i 4K, och ojämn optisk skärpa.
 • Typ: 20 Mp superzoom
 • Optik: 24–7200 mm/f3,4–6,3
 • Skärm: 7,6 cm LCD med 1 Mp
 • Sökare: Elektronisk med 2,33 Mp och 0,53x förstoring
 • Seriefoto: 10 bilder/s
 • Video: 4K/30p, 100 Mbit/s
 • Batteri: 380 bilder
 • Anslutningar: USB 2, HDMI
 • Mått/vikt: 112 x 69 x 42 mm/327 g
 • Egenskaper: Vridbar pekskärm, Bluetooth, wifi, 4K-stillbilder, USB-laddning, optisk bildstabilisator, elektronisk slutare med 1/16 000 s
 • Webb: panasonic.se
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 5300 kr

En sak ska man vara medveten om när funderar på en superzoomkamera: bildkvaliteten åker på en del kompromisser eftersom 30x zoom innebär en stor utmaning för konstruktionen.

Men det är fullt möjligt att få jättebra bilder med en superzoomkamera. Det gäller bara att vara medveten om begränsningarna.

Utbudet av superzoomkameror är begränsat, men det är fortfarande en populär kameratyp. Panasonic har flera olika modeller, Lumix TZ95 är den senaste av de kompakta kamerorna med stark zoom.

Här får man 30x zoom från 24 till 720 mm, vilket räcker för de flesta. Oavsett om man är på semester och vill föreviga den spektakulära arkitekturen med vidvinkel eller på fjällvandring och försöker ta bilder av vilda djur med tele.

De närmaste konkurrenterna till TZ95 är Canon PowerShot SX740 HS med 40x zoom, Sony Cyber-shot HX99 med 30x zoom och Nikon Coolpix A1000 med 35x zoom.

Gemensamt för alla fyra är en liten 1/2,3-tums bakgrundsbelyst bildsensor, kraftfull zoom, 4K-video och optisk bildstabilisator

Alla utom Canon har vinklingsbar pekskärm och elektronisk sökare. TZ95 har däremot en skarpare 180-graders pekskärm, större och skarpare sökare samt kan plocka ut 8 Mp- stillbilder ur en 4K/30p-videoström.

annons

Panasonic-kameran har mycket bättre batteritid och klarar 380 bilder per laddning och har 10 bilder/s i bildhastighet – eller 5 bilder/s med kontinuerlig autofokus.

annons
Pekskärmen kan vinklas 180 grader och zoomringen går att programmera för andra uppgifter. Foto: Lasse Svendsen

4K-video och -stillbilder

Lumix-kameran har fått automarkering i 4K-video så att det blir enklare att hitta och lagra stillbilder från 4K-strömmen, som tar bildserier i 8Mp-upplösning.

Det finns en annan Panasonic-specialitet också: postfokus, där man väljer var någonstans bilden ska vara skarp efter den är tagen. Men bara pekar på skärmen där man vill att bilden ska ha fokus och sedan sparar man den.

TZ95 har programmerbara knappar, även på skärmen. Fyra stycken på kameran och ytterligare fem på pekskärmen.

annons

Den ena knappen (Fn2), används också för att kontrollera utsnitt. Om man zoomar in en bit och trycker på knappen så zoomar kameran ut lite och visar utsnittet i en ruta i sökaren eller på skärmen. Håll man inne knappen så zoomar kameran ut ännu mer, men håller rutan i mitten och visar det valda utsnittet, eller brännvidden.

Bättre sökare

Lumix-kamerorna har ofta en vridbar ring runt zoomobjektivet, TZ95 också. Den kan programmeras som zoomring med sömlös eller stegvis zoom, eller fungera som bländarring, välja slutartid, styra manuell fokus och mycket annat. Den kan också användas för att snurra genom de många filtereffekterna som finns inbyggda.

Panasonics pekskärmar är bland de bästa i klassen. Känsliga med snabb respons, och pekfokus i både stillbilder och video. Det går också att zooma med fingret på skärmens högra kant.

Den elektroniska sökaren är en synlig förbättring jämfört med föregångaren TZ90, den har mycket bättre upplösning och lite bättre förstoring. Men den är ändå inte så stor, och av typen med sekvensuppdatering av bilden. Tyvärr ger det en del flimmer, särskilt när man zoomar eller panorerar.

Men den är mycket bättre än konkurrenternas sökare.

Video- och bildkvalitet

Lumix-kameran kan lagra bilderna som råfiler och de kan efterbehandlas och lagras direkt som JPEG-filer i kameran. Eller vid ett senare tillfälle.

Med en relativt blygsam bildyta på 1/2,3 tum ökar risken för bildstörningar. Särskilt i svagt ljus och vid höga ISO-värden. Här går gränsen för uthärdligt brus vid ISO 1600. Allting över det ger väldigt grovt kornbrus. Stänger man av extended ISO i menysystemet så håller sig kameran under ISO 3200.

Vid måttlig ljuskänslighet blir bilderna väldigt skarpa i stora delar av zoomområdet.

Utmaningarna ligger mellan 500 och 720 mm, där skärpan avtar påtagligt, särskilt vid bländare 8 som är max där. Vid tele är det faktiskt bättre att hålla sig till full bländaröppning. Alltså max f6,4.

Mellan 50 och 200 mm är skärpan bäst och jämnast, men vid 24 mm vidvinkel måste man välja f5,6 för att få bästa möjliga skärpa, ända ut mot kanterna. Den optiska bildstabilisatorn är värd guld. Särskilt vid tele, där den i stort sett klarar att kompensera för händer som inte lyckas hålla kameran fullständigt stilla. Håll kameran närmare kroppen och använd sökaren, det ger bättre stabilitet.

Video i vanlig 1080 HD ger acceptabel kvalitet, men filmerna blir betydligt skarpare med 4K-upplösning. I 4K beskär kameran bildytan så att zoomen blir 35–1050 mm och det lider bildkvaliteten en smula av. Jämfört med kameror som filmar i 4K med hela bildsensorn, utan beskärning.

Slutsats

Det är ingen tvekan om att Lumix TZ95 är en användbar superzoomkamera för reslystna och andra fotografer som vill ha kraftfull zoom. Panasonic-kameran är snabb, väldigt användarvänlig och har både bra batteritid och fin bildkvalitet. Möjligheten att plocka ut 4K-stillbilder är mer användbar än man kanske skulle kunna tro och 30x zoom i fickan gör detta till ett praktiskt och bra val i den här klassen. Så länge man är medveten om begränsningarna, vill säga.

Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Letar du efter en stor skärm till rimligt pris? Då kommer Sony XH8096 som ett brev på posten.
  BMW i8 är ingen Tesla. Den är mycket tuffare!
  De som just har beställt en splitter ny Audi e-tron UTAN att kryssa för Bang & Olufsen-ljudsystemet får förlåta oss när vi säger: Ajdå …!
  Yamaha visar tydligt varför de behärskar high-end bättre än de flesta, med en skivspelare som struntar i konventioner och går sin egen väg.
  De små Klipsch-högtalarna slår ljudplankor på spelglädje och ljudtryck, och fungerar lika bra till tv:n som till mobilen.
  Oneplus Nord har marknadsförts som om mobilen innebar Jesu återkomst. Det är den inte, men det behöver den inte heller vara.
  Bose Frames håller UV-strålarna borta på sammagång som de skickar in luftiga, musikaliska toner rakt in i dina öron. Är det här sommarens coolaste pryl?
  Vanmoof S3 och X3 är de två senaste elcykel-modellerna från den holländska firman som tror att deras smarta och internetanslutna cyklar är framtidens transportmedel.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Xiaomi Mi 10 Pro (kamera)

  Riktpris: 12000 kr Billigmärket Xiaomi slår till med en utmärkt kamera

  6 mobilkameror

  Riktpris: kr Mobilerna som tar de bästa semesterbilderna

  Apple iPhone 11 Pro (kamera)

  Riktpris: 13000 kr Ett stort kliv framåt för iPhone-kameran

  Samsung Galaxy S20 Ultra (kamera)

  Riktpris: 14500 kr Samsung försöker göra allt för mycket och missar målet
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.