annonse
annonse
annonse

test: Miggo Pictar One Plus MKII

Praktiskt grepp

Sätt Pictar på mobilen om du saknar din kamera.

Plus
Smart lösning för mobilfotografering som ger mycket säkrare grepp och bättre kontroll över mobilkameran.
Minus
Fungerar bara med Pictar-appen. Kvalitetsintrycket är en besvikelse, högt pris.

De flesta av oss knäpper bilder med mobilen, somliga lite oftare än andra, och en sak har vi gemensamt: Lövtunna och glatta mobiler av glas och aluminium med hopplöst små knappar.

För vissa är ett fodral lösningen på tunna mobiler, men det löser inte huvudproblemet. Man måste fortfarande trycka på skärmen för att ta bilder, ändra inställningar och justera exponeringen.

Det är här som israeliska Miggo kommer in i bilden. De tyckte att det måste gå att göra någonting åt de små knapparna och det hala greppet – så de gjorde Pictar med hjälp av gräsrotsfinansiering.

Pictar är helt enkelt en hållare av plast som träs över telefonen och ger ett säkrare grepp och bättre kontroll. Själva kallar Miggo det för ”DSLR you phone”, alltså gör om telefonen till en spegelreflexkamera.

Det är naturligtvis ett överdrivet påstående, för kameran är densamma även om den har Pictar på sig. Men det har ändå en poäng.

Pictar One MKII finns i två storlekar. En för normala mobiler som iPhone 6, och en något större version som passar både Apple- och Android-mobiler i plus-storlek. De fungerar på samma sätt.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Så fungerar det

Så fort man trär på Pictar så kläms mobilen fast i ett gummerat grepp, det finns ungefär en centimeters spelrum så att Pictar faktiskt passar de allra flesta mobiler som sålts de senaste två-tre åren.

Man behöver inte tänka på någon fysisk inkoppling, i stället använder Pictar högfrekvent ljud för att kommunicera med mobilen. Det förenklar saker och ting, men medför också en begränsning som vi återkommer till strax.

Ett litet 3,6-voltsbatteri driver enheten, som alltså inte får ström från mobilen alls. Batteritiden anges till mellan fyra och sex månader, beroende på hur mycket det används.

DeMer än så här behövs inte för att få ett bättre grepp om mobilen.

 

Utlösaren på toppen fungerar som på en riktig kamera. En lätt tryckning halvvägs startar autofokusen, sedan trycker man hela vägen för att ta bilden. Två justeringshjul på toppen och ett tryckkänsligt hjul på framsidan aktiverar kamerafunktionerna så att man kan ställa in allt precis som man vill ha det.

Hjulet på framsidan kan zooma, det ena på toppen kan sköta exponeringskompensation som gör bilderna ljusare eller mörkare, och det andra på toppen växlar mellan exponeringsprogrammen. Till exempel bländarautomatik, manuell exponering och så vidare.

Men det krävs att du har laddat ner Pictar-appen. Annars fungerar det inte. Appen har många funktioner och är inte helt olik en vanlig kamera. Man kan välja olika färdiga parametrar för porträtt, landskap, makro, sport, video och till och med selfie. Man trycker in hjulet på framsidan för att växla till selfie-läge och frontkameran.

Appen kan även ställa in ISO-prioriterad automatik, slutarprioriterad auto, helt manuell exponering – och naturligtvis helautomatik. Observera att A i app-inställningarna inte betyder slutarprioriterad exponeringsautomatik utan helautomatisk exponering.

Allt detta går att konfigurera i appen.

Så är den

Som jag måste erkänna är riktigt bra för att vara en foto-app. I många fall är den bättre att använda än de enklaste foto-apparna och ger åtminstone fotografen en smidigare och bättre kontroll över kameran i telefonen.

I en perfekt värld hade Pictar fungerat med andra foto-appar men då behöver man antingen Bluetooth, wifi eller fysisk anslutning till mobilen.

Miggo ska ha beröm för att de satt dit ett kvartstums stativfäste och en monteringssko (cold shoe) på ovansidan för blixtar eller fotolampor som kan utlösas av telefonens inbyggda blixt.

Inställningarna i Pictar-appen påminner om dem i en vanlig kamera.

 

Det matta plastgreppet gör i praktiken mobiltelefonen mycket mer lik en kamera och det tar max tio sekunder innan man känner sig trygg och bekväm med att ha mobilen monterad i Pictar-greppet.

Kvalitetsintrycket är tyvärr inget vidare. Greppet är gjort av billig plast och inställningshjulen har för mycket och för godtycklig friktion. Än värre är att utlösaren inte ger tillräckligt bra feedback när man trycker ner den.

Slutsats

Det är inte säkert att bilderna blir bättre med Pictar One MKII, kameran är ju trots allt densamma. Men det känns tryggare och mer tillfredsställande att fotografera med den på mobilen. Appen är välgjord och ergonomin är oändligt mycket bättre än med mobilen, och det är kul att knäppa bilder på samma sätt som man hade gjort med en kompaktkamera. Den lever inte riktigt upp till sitt namn och plastkänslan behöver en rejäl förbättring – åtminstone för de här pengarna – men Pictar One MKII visar att det går att förbättra upplevelsen, så länge ergonomin är bättre.

De flesta av oss knäpper bilder med mobilen, somliga lite oftare än andra, och en sak har vi gemensamt: Lövtunna och glatta mobiler av glas och aluminium med hopplöst små knappar. För vissa är ett fodral lösningen på tunna mobiler, men det löser inte huvudproblemet. Man måste fortfarande trycka på skärmen för att ta bilder, ändra inställningar och justera exponeringen. Det är här som israeliska Miggo kommer in i bilden. De tyckte att det måste gå att göra någonting åt de små knapparna och det hala greppet – så de gjorde Pictar med hjälp av gräsrotsfinansiering. Pictar är helt enkelt en hållare av plast som träs över telefonen och ger ett säkrare grepp och bättre kontroll. Själva kallar Miggo det för ”DSLR you phone”, alltså gör om telefonen till en spegelreflexkamera. Det är naturligtvis ett överdrivet påstående, för kameran är densamma även om den har Pictar på sig. Men det har ändå en poäng. Pictar One MKII finns i två storlekar. En för normala mobiler som iPhone 6, och en något större version som passar både Apple- och Android-mobiler i plus-storlek. De fungerar på samma sätt.

Så fungerar det

Så fort man trär på Pictar så kläms mobilen fast i ett gummerat grepp, det finns ungefär en centimeters spelrum så att Pictar faktiskt passar de allra flesta mobiler som sålts de senaste två-tre åren. Man behöver inte tänka på någon fysisk inkoppling, i stället använder Pictar högfrekvent ljud för att kommunicera med mobilen. Det förenklar saker och ting, men medför också en begränsning som vi återkommer till strax. Ett litet 3,6-voltsbatteri driver enheten, som alltså inte får ström från mobilen alls. Batteritiden anges till mellan fyra och sex månader, beroende på hur mycket det används. [caption id="attachment_79581" align="alignnone" width="460"] DeMer än så här behövs inte för att få ett bättre grepp om mobilen.[/caption]   Utlösaren på toppen fungerar som på en riktig kamera. En lätt tryckning halvvägs startar autofokusen, sedan trycker man hela vägen för att ta bilden. Två justeringshjul på toppen och ett tryckkänsligt hjul på framsidan aktiverar kamerafunktionerna så att man kan ställa in allt precis som man vill ha det. Hjulet på framsidan kan zooma, det ena på toppen kan sköta exponeringskompensation som gör bilderna ljusare eller mörkare, och det andra på toppen växlar mellan exponeringsprogrammen. Till exempel bländarautomatik, manuell exponering och så vidare. Men det krävs att du har laddat ner Pictar-appen. Annars fungerar det inte. Appen har många funktioner och är inte helt olik en vanlig kamera. Man kan välja olika färdiga parametrar för porträtt, landskap, makro, sport, video och till och med selfie. Man trycker in hjulet på framsidan för att växla till selfie-läge och frontkameran. Appen kan även ställa in ISO-prioriterad automatik, slutarprioriterad auto, helt manuell exponering – och naturligtvis helautomatik. Observera att A i app-inställningarna inte betyder slutarprioriterad exponeringsautomatik utan helautomatisk exponering. Allt detta går att konfigurera i appen.

Så är den

Som jag måste erkänna är riktigt bra för att vara en foto-app. I många fall är den bättre att använda än de enklaste foto-apparna och ger åtminstone fotografen en smidigare och bättre kontroll över kameran i telefonen. I en perfekt värld hade Pictar fungerat med andra foto-appar men då behöver man antingen Bluetooth, wifi eller fysisk anslutning till mobilen. Miggo ska ha beröm för att de satt dit ett kvartstums stativfäste och en monteringssko (cold shoe) på ovansidan för blixtar eller fotolampor som kan utlösas av telefonens inbyggda blixt. [caption id="attachment_79582" align="alignnone" width="460"] Inställningarna i Pictar-appen påminner om dem i en vanlig kamera.[/caption]   Det matta plastgreppet gör i praktiken mobiltelefonen mycket mer lik en kamera och det tar max tio sekunder innan man känner sig trygg och bekväm med att ha mobilen monterad i Pictar-greppet. Kvalitetsintrycket är tyvärr inget vidare. Greppet är gjort av billig plast och inställningshjulen har för mycket och för godtycklig friktion. Än värre är att utlösaren inte ger tillräckligt bra feedback när man trycker ner den.

Slutsats

Det är inte säkert att bilderna blir bättre med Pictar One MKII, kameran är ju trots allt densamma. Men det känns tryggare och mer tillfredsställande att fotografera med den på mobilen. Appen är välgjord och ergonomin är oändligt mycket bättre än med mobilen, och det är kul att knäppa bilder på samma sätt som man hade gjort med en kompaktkamera. Den lever inte riktigt upp till sitt namn och plastkänslan behöver en rejäl förbättring – åtminstone för de här pengarna – men Pictar One MKII visar att det går att förbättra upplevelsen, så länge ergonomin är bättre.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Miggo Pictar One Plus MKII
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Kameragrepp för mobil

Kontroller: Zoom, exponeringskompensation, inställningsratt och utlösare

Stativfäste: 1/4 tum

Blixtkontakt: Cold shoe

App-stöd: Pictar för iOS och Android

Batteritid: 4 till 6 månader

Mått/vikt: 100 x 71 x 33mm/60 g

Tillbehör: Handledsrem, nackrem, fodral

One MKII passar iPhone 4s till iPhone 8, Huawei P9, Samsung Galaxy S6 till S9

One Plus MKII passar iPhone 6s+ till 8+ och X, Huawei P9 Plus, Mate, Lite, Samsung Galaxy S6 Plus, S9 Plus, Edge 6, Note 6, Active 6 och senare samtA8+

Webb: response-nordic.com

Pris: 1000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Audio Pro A40
Exklusivt och exceptionellt

Jubileums-högtalaren Audio Pro A40 är ett crescendo av 40 års högtalarbyggande.

test
Nokia 8.1
Räcker ett ”Nokia”? Tja …

Nokia 8.1 är en prisvärd mellanklassmobil. Men har den något speciellt att komma med? Förutom namnet?

Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
test
Datacolor SpyderX Pro
Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo
Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp
Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
test
Nikon Z6
Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Recension
Pacific Rim 2 – Uprising
Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
annonse
Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
Recension
The Predator (2018)
Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
Recension
The Truth Matters
Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
Recension
Peppermint
Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
Recension
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius
Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
Recension
Velvet Buzzsaw
Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.