TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
SOMMARERBJUDANDE PÅ LB+

Onkyo TX-NR818

Häftig och het

Onkyos receiver är minsann ingen liten pjäs! Med kontroll i basen och dynamik till tusen tar den hemmabiojobbet på största allvar! Och videoprocessningen är det inte många som kan mäta sig med.

forfatter
Publicerad 2013-01-01 - 00:00
L&B tycker
Stort och kraftfullt ljud Välutrustad Skivspelaringång
Diskanten hade kunnat vara ännu mer finkornig
Specifikationer
 • 8 x HDMI in, 2 x HDMI ut
 • 3D och 4K-uppskalning
 • 7 x 135 watt (8 ohm)
 • Audyssey MultEQ XT32-kalibrering
 • Nätverksstreaming och Spotify
 • Fjärrkontroll-app för iOS och Android

Onkyo hävdar att deras videoprocessning är bäst på marknaden och det kan mycket väl stämma. Bildbehandling från HQV och Marvell skalar upp bilden till 1080p respektive 4K. Pricken över i är ISF-kalibrering som gör att bilden kan få helt korrekta färger.

InstaPrevue gör det enkelt att växla mellan HDMI-källor utan att behöva veta vilken som är inkopplad var. På TV-skärmen visas nämligen bildsignalen från alla ingångar samtidigt som miniatyrer, så att du kan markera den bild du vill titta på.

Onkyo har naturligtvis satsat på ljud också, med 32-bitars konvertering och Audysseys mest avancerade rumskorrektion, MultEQ XT32. Den THX Select2-godkända receivern kan strömma de flesta musikformat också, även Apple Lossless och FLAC, och bland musiktjänster som är inbyggda i apparaten finns både Spotify och Onkyos egen e-Onkyo Music där det går att köpa och ladda ner högupplöst musik. Till strömning föredrar jag Spotify-funktionen, som styrs från fjärrkontroll-appen, men det faktum att man inte kan lägga till och ta bort låtar från spellistor gör den en smula inskränkt när man till exempel har fest. I egenskap av Apple-användare saknar jag AirPlay.

Fjärrkontroll-appen Onkyo Remote 2 är framtagen för smartmobiler (iOS och Android), det finns ingen särskild version för surfplattor. Grundläggande inställningar går att göra och den faller oss ganska väl i smaken. Fast den har inte samma översikt som Pioneers och Yamahas iPad-appar.

Ljudkvalitet
Audyssey MultEQ XT32 gör ett bra jobb med kalibreringen. Till film föredrar jag att köra i ljudläget Audyssey DSX, som även utnyttjar höjdhögtalarna längst fram. ”Battleship” på Blu-ray låter häftigt, med fin kontroll på allt dunder och brak i basen samtidigt som dialogen återges mycket bra. Rösternas pondus går långt ned i registret utan att det går ut över artikuleringen av konsonanter, vilket gör dialogen tydlig och inte mumlande.

I ”Avatar” är det fart och fläkt i basen när huvudpersonen jagas av den dinosaurieliknande varelsen, och gevärskulorna flyger förbi oss i rummet och gör allting levande. När hjälten hoppar ner i vattenfallet får vi en härligt klaustrofobisk känsla. Ljudet under vattenytan är realistiskt och fängslande.

Klassisk musik i surround, närmare bestämt Trondheimssolisternas ”Souvenir” på Blu-ray, återges med grova och aggressiva stråkar, med ett stort mellanregister och fin grogrund i basen. Instrumenten hade kanske kunnat ha lite mer upplösning i toppen, fast jag tycker samtidigt att även klassisk musik kan tjäna på att låta lite tufft i toppen och inte bara mjukt och fint. Pop och rock låter också tufft, det här är en riktig allroundmaskin.

Slutsats
TX-NR818 har gott om muskler och målar upp en ljudbild som är full av fart och fläkt. Filmdialogen är stor och tuff utan att det går ut över artikuleringen och ljudbilden är stor och omslutande. Det låter extra häftigt med höjdhögtalare längst fram, även om ljuden som kommer därifrån är lite slumpmässiga ibland. Fundera på om du kanske hellre vill ha de extra högtalarna baktill – eller om ett vanligt 5.1-system räcker.

Musik i stereo låter också tufft. Onkyo-receivern har en neutral klangbalans med kanske en gnutta extra fyllighet i basen. Övertonerna hade gärna fått ha ännu mer upplösning, fast det är hårklyverier.

Vi hoppas att Onkyo snart kommer med en fjärrkontroll-app som är särskilt anpassad för surfplattor och som har fler funktioner än dagens smartmobil-app.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Denon AVR-3313

Varma toner

Detta är hemmabioreceivern för alla som vill koncentrera sig på att lyssna i stället för att göra inställningar och ratta sig fram. Denon AVR-3313 är enkel att sköta och med AirPlay och Spotify är den en naturlig motor i hemmabion. Ljudet är också underhållande.

Upplöst ljudbild Lätt att använda Skivspelaringång
Saknar lite tryck Dålig fjärrkontroll-app

Marantz SR6007

Snyggt och prydligt

Marantz senaste tillskott är en enkel receiver som bara har de mest grundläggande inställningsmöjligheterna. Både AirPlay och Spotify ger dessutom fina möjligheter att strömma musik. Ljudkvaliteten är väldigt fin och upplöst, men aldrig farlig.

Upplöst ljudbild Lätt att använda Skivspelaringång
Saknar lite tryck Dålig fjärrkontroll-app

Yamaha RX-A1020

Kungen av hemmabio

Yamaha RX-A1020 är en avancerad receiver med smarta funktioner som lyfter ljudet till nya höjder. Och när den dessutom låtar supertufft med både musik och film är det ingen tvekan. Vill du ha den bästa hemmabioupplevelsen från en receiver för runt tiotusen kronor så är det den här du ska köpa.

Häftigt ljud Lysande höjdkanaler Överlägsen fjärr-app Skivspelaringång
Inte de mest finmaskiga övertonerna

Sammanfattning

Funktionalitet möter ljudkvalitet

Klart att man kan få en välljudande förstärkare som är fullspäckad med funktioner för runt tiotusen kronor!

Pioneer SC-LX56

Lyfter slöjan

Pioneer har en niokanalig receiver som slår hårt direkt från första scenen, och släpper oss nära inpå musiken med ett neutralt och oförvrängt ljud. Lite trafobrum och en svag fläkt på baksidan kan störa friden i tysta omgivningar.

Kraft och detaljer Utrustning och användarvänlighet
Lite trafobrum Ingen skivspelaringång
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
2 Kommentarer
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend