Yamaha RX-A1020

Kungen av hemmabio

Yamaha RX-A1020 är en avancerad receiver med smarta funktioner som lyfter ljudet till nya höjder. Och när den dessutom låtar supertufft med både musik och film är det ingen tvekan. Vill du ha den bästa hemmabioupplevelsen från en receiver för runt tiotusen kronor så är det den här du ska köpa.

Yamaha var tidigare ute med höjdkanaler än alla konkurrenter, och många frågade sig vad man egentligen skulle ha dem till. Först när Dolby kom med sitt Pro Logic IIz-format fick världen upp ögonen (eller öronen) för tanken, men Yamaha bara fnyste och ansåg att deras metod är mycket bättre. RX-A1020 har naturligtvis denna på plats. Höjdhögtalarna kan också användas för att lyfta centerkanalen upp från centerhögtalaren så att den hamnar mitt i TV:n eller filmduken. Tycker du att dialogen inte är tillräckligt tydlig i en film så kan funktionen ”Dialog Enhancer” förbättra dem.

RX-A1020 har Apple AirPlay, men också Yamahas egen MusicPlay-funktion. Användarmässigt är de två nästan identiska, fast MusicPlay fungerar även med Android-enheter. Tjänsten ligger inbakad i fjärrkontroll-appen och hämtar musiken som ligger på den bärbara enheten. MusicPlay överför musiken helt okomprimerat, medan AirPlay först kodar den till en Apple Lossless-signal innan den skickas ut i luften.

Avancerade funktioner och ljudlägen är enkla att nå från fjärrkontroll-appen, vi är särskilt förtjusta i iPad-appen som utnyttjar den stora skärmytan mycket effektivt och har massor av funktioner som nås med bara en tryckning. Den är dessutom på svenska.

Ljudkvalitet
Med film i surround är det ingen tvekan om att Yamahas höjdkanaler fungerar bättre än övrigas. De är mer integrerade i ljudbilden och får allting att låta som ett stort ljudlandskap medan de andra är lite mer uppdelade.

Själva ljudkvaliteten i surround är också mycket hög. I synnerhet baskanalen integreras på ett sätt som ger mer tryck i basregistret. Dialogen är stor och mäktig och sjöslaget i ”Battleship” känns verkligen ”larger than life”.

Detta är också den enda receivern som jag är säker på att jag skulle använda höjdkanalerna med även när jag lyssnar på klassisk flerkanalsmusik. Hör bara på Trondheimssolisternas ”Souvenir” på Blu-ray, med sin stora rymd. Fiolerna låter härligt aggressiva och allt är väldigt underhållande.

Elektropop signerad Lucy Swann och plattan ”La Petite Mort” har dessutom häftiga basrytmer vilket Yamaha-receivern verkligen får fram. Att RX-A1020 kunde haft ännu lite mer finmaskiga övertoner bryr vi oss inte om.

Slutsats
Yamaha-receivern har funktioner som gör att du kan skräddarsy ljudet i hemmabion. Höjdkanalerna kan på ypperligt sätt återge en tredimensionell ljudbild och dessutom virtuellt lyfta centerkanalen längre upp på väggen. Du kan till och med göra dialogen tydligare, och ”Enhanced Surround” gör att de många högtalarna integreras extra bra i ljudbilden – och försvinner.

Yamaha har den bästa fjärrkontroll-appen, vi älskar speciellt iPad-versionen. Både AirPlay och Yamahas egen MusicPlay fungerar ypperligt, så man slipper använda den begränsade musikserverfunktionen.

RX-A1020 har ett maffigt ljud med rejält tryck och en enormt bra sammanhållning. Den har dock inte lika bra nyanser i övertonerna som en stereoförstärkare för samma pengar. Men den har definitivt kraften. Och summan av alltihop gör den till kungen av hemmabion!

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Denon AVR-3313

Varma toner

Detta är hemmabioreceivern för alla som vill koncentrera sig på att lyssna i stället för att göra inställningar och ratta sig fram. Denon AVR-3313 är enkel att sköta och med AirPlay och Spotify är den en naturlig motor i hemmabion. Ljudet är också underhållande.

Upplöst ljudbild Lätt att använda Skivspelaringång
Saknar lite tryck Dålig fjärrkontroll-app

Marantz SR6007

Snyggt och prydligt

Marantz senaste tillskott är en enkel receiver som bara har de mest grundläggande inställningsmöjligheterna. Både AirPlay och Spotify ger dessutom fina möjligheter att strömma musik. Ljudkvaliteten är väldigt fin och upplöst, men aldrig farlig.

Upplöst ljudbild Lätt att använda Skivspelaringång
Saknar lite tryck Dålig fjärrkontroll-app

Sammanfattning

Funktionalitet möter ljudkvalitet

Klart att man kan få en välljudande förstärkare som är fullspäckad med funktioner för runt tiotusen kronor!

Onkyo TX-NR818

Häftig och het

Onkyos receiver är minsann ingen liten pjäs! Med kontroll i basen och dynamik till tusen tar den hemmabiojobbet på största allvar! Och videoprocessningen är det inte många som kan mäta sig med.

Stort och kraftfullt ljud Välutrustad Skivspelaringång
Diskanten hade kunnat vara ännu mer finkornig

Pioneer SC-LX56

Lyfter slöjan

Pioneer har en niokanalig receiver som slår hårt direkt från första scenen, och släpper oss nära inpå musiken med ett neutralt och oförvrängt ljud. Lite trafobrum och en svag fläkt på baksidan kan störa friden i tysta omgivningar.

Kraft och detaljer Utrustning och användarvänlighet
Lite trafobrum Ingen skivspelaringång

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.