TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Denon AVR-3313

Varma toner

Detta är hemmabioreceivern för alla som vill koncentrera sig på att lyssna i stället för att göra inställningar och ratta sig fram. Denon AVR-3313 är enkel att sköta och med AirPlay och Spotify är den en naturlig motor i hemmabion. Ljudet är också underhållande.

forfatter
Publicerad 2013-01-01 - 00:00
L&B tycker
Upplöst ljudbild Lätt att använda Skivspelaringång
Saknar lite tryck Dålig fjärrkontroll-app
Specifikationer
 • 6 x HDMI 1.4 in, 2 x HDMI ut
 • 7 x 125 watt (8 ohm)
 • 3D och 4K-uppskalning
 • Audyssey MultEQ XT-kalibrering
 • Nätverksstreaming och AirPlay
 • Fjärrkontroll-app för iOS och Android

För att presentera den här receivern hade vi egentligen bara kunnat kopiera och klistra in texten om Marantz SR6007. Denons och Marantz receivrar ser inte likadana ut på fronten, men däremot på baksidan. Fjärrkontrollerna har exakt samma funktioner och skärmmenyerna är identiska. Laddar du ner Denons fjärrkontroll-app så ser du att den också är precis likadan som Marantz.

Nyfikenheten tog överhanden och jag var tvungen att öppna de båda testdeltagarna och ta en titt på insidan. De var identiska. Samma kretskort, samma chippar, samma innanmäte. I grund och botten samma receiver.

Men för att sammanfatta: inställningar som avancerad fintrimning av klangkaraktär, faskorrektion och utjämning av stående vågor hittar du inte här. Ändå kan du göra allt du egentligen kan tänka dig, och det finns en del olika surround- och stereolägen som kan väljas. Fjärrkontroll-appen har däremot sina begränsningar, man kan bara välja ljudkälla och volym, samt bläddra i musikbiblioteket på datorn eller i Spotify.

Ljudkvalitet
I likhet med Marantz målar Denons receiver upp en stor och luftig ljudbild. Genom att använda höjdkanaler i fronten presenteras ljudet i tre dimensioner. Precis som hos Pioneer och Onkyo känns det ibland som aningen slumpartat vilken del av ljudbilden som kommer ovanifrån. Men det funkar ändå tillräckligt bra för att tillföra en extra dimension.

Även om Marantz och Denons receivrar är identiska på insidan så låter de inte helt likadant. Marantz och Denon har nämligen olika ljudideal och har fintrimmat ljudet därefter. Medan Marantz SR6007 har mer energi i övertonerna låter AVR-3313 lite mer nedtonat och har i stället ett ännu fylligare mellanregister. Det gör filmdialogen fylligare och jag inbillar mig att Denon har ett smula mäktigare och fylligare ljud när man spelar lågt. Skillnaderna är dock av förklarliga skäl små.

Sätt på en häftig actionscen eller tung rock, så blir det uppenbart att inte heller Denon-receivern är en utpräglad kraftkarl om man jämför med Onkyo, Pioneer och Yamaha. AVR-3313 saknar en smula snabbhet och fart för att kunna hävda sig i toppen på allvar. Men visst låter den bra, och har en ljudbild som är lätt att tycka om.

Slutsats
AVR-3313 är tvilling till Marantz SR6007. De är likadana på insidan och har samma menysystem och samma användarvänlighet. Det betyder att Denon-receivern inte har de mest avancerade funktionerna, men att den i gengäld är oerhört enkel att använda.

Ljudet är varmt och fylligt, med ett stort mellanregister och en saftig bas. Det är egenskaper som gör att det låter bra även när man spelar lågt. Filmer har stor ljudbild och klar dialog, akustisk musik är upplöst och fin. Det saknas lite attack, tryck och muskler, men genomgående är detta lätt att tycka om.

Tack vare AirPlay och Spotify är det enkelt att strömma musik. Det går också att strömma från en nätverks-PC, fast det är lite krångligare.

Vi saknar en mer utökad fjärrkontroll-app till smartmobiler, och allra helst en särskild till surfplattor.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Marantz SR6007

Snyggt och prydligt

Marantz senaste tillskott är en enkel receiver som bara har de mest grundläggande inställningsmöjligheterna. Både AirPlay och Spotify ger dessutom fina möjligheter att strömma musik. Ljudkvaliteten är väldigt fin och upplöst, men aldrig farlig.

Upplöst ljudbild Lätt att använda Skivspelaringång
Saknar lite tryck Dålig fjärrkontroll-app

Yamaha RX-A1020

Kungen av hemmabio

Yamaha RX-A1020 är en avancerad receiver med smarta funktioner som lyfter ljudet till nya höjder. Och när den dessutom låtar supertufft med både musik och film är det ingen tvekan. Vill du ha den bästa hemmabioupplevelsen från en receiver för runt tiotusen kronor så är det den här du ska köpa.

Häftigt ljud Lysande höjdkanaler Överlägsen fjärr-app Skivspelaringång
Inte de mest finmaskiga övertonerna

Sammanfattning

Funktionalitet möter ljudkvalitet

Klart att man kan få en välljudande förstärkare som är fullspäckad med funktioner för runt tiotusen kronor!

Onkyo TX-NR818

Häftig och het

Onkyos receiver är minsann ingen liten pjäs! Med kontroll i basen och dynamik till tusen tar den hemmabiojobbet på största allvar! Och videoprocessningen är det inte många som kan mäta sig med.

Stort och kraftfullt ljud Välutrustad Skivspelaringång
Diskanten hade kunnat vara ännu mer finkornig

Pioneer SC-LX56

Lyfter slöjan

Pioneer har en niokanalig receiver som slår hårt direkt från första scenen, och släpper oss nära inpå musiken med ett neutralt och oförvrängt ljud. Lite trafobrum och en svag fläkt på baksidan kan störa friden i tysta omgivningar.

Kraft och detaljer Utrustning och användarvänlighet
Lite trafobrum Ingen skivspelaringång
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend