TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
SOMMARERBJUDANDE PÅ LB+

Pioneer SC-LX56

Lyfter slöjan

Pioneer har en niokanalig receiver som slår hårt direkt från första scenen, och släpper oss nära inpå musiken med ett neutralt och oförvrängt ljud. Lite trafobrum och en svag fläkt på baksidan kan störa friden i tysta omgivningar.

forfatter
Publicerad 2013-01-01 - 00:00
L&B tycker
Kraft och detaljer Utrustning och användarvänlighet
Lite trafobrum Ingen skivspelaringång
Specifikationer
 • 8 x HDMI in, 2 x HDMI ut
 • 3D och 4K-passthrough
 • 9 x 130 watt (8 ohm)
 • MCACC-kalibrering
 • Nätverksstreaming och AirPlay
 • Fjärrkontroll-app för iOS och Android

SC-LX56 är en välutrustad hemmabioreceiver. AirPlay finns inbyggt så att du kan strömma trådlöst från iPhone och iPad, där du också kan spela musik från tjänster som Spotify och WiMP. Vill du hellre ha en kabel till din bärbara Apple-enhet är det bara att plugga i den rätt i receiverns front med en USB-kabel.

Fjärrkontrollen till mobilen eller surfplattan (iOS eller Android) heter iControlAV2012 och ger en bättre översikt än den vanliga fjärrkontrollen som ingår. Nätverksströmning görs via kabel eller trådlös DLNA (trådlös adapter ingår) och styrs enklast från fjärrkontroll-appen.

Inställningen går smidigt, men autokalibreringen av högtalarna tar en stund. Det beror på att både fasfel och stående ljudvågor korrigeras. Det kan vara en god idé att gå ut ur rummet när kalibreringen pågår för att undvika att dö av tristess.

Fjärrkontroll-appen finns också i en specialversion till iPad. Den är ännu mer överskådlig än den för små telefoner. De flesta inställningar kan nås direkt, fast gränssnittet känns mer som en leksak än ett verktyg – tills man hittar knappen som presenterar alla funktioner i ett överskådligt system av listor, då blir det andra bullar!

Ljudkvalitet
Att transformatorn brummar en smula när receivern är påslagen kan vara irriterande om det är tyst i rummet. Dessutom låter det som om en liten fläkt på insidan startar och stoppar växelvis. Det hörs inte när man lyssnar på musik eller tittar på film, men jag föredrar att det är helt tyst.

Film i surround låter stort och imponerande. Med höjdkanalerna längst fram kan man dra upp dialogen från centerhögtalaren, vilket är oerhört praktiskt. I vårt symmetriska och akustiskt dämpade rum låter det lite renare och häftigare utan faskontroll och korrektion av stående vågor, men det är inte säkert att det är likadant i ett vanligt vardagsrum.

Filmupplevelsen är häftig. ”Battleship” på Blu-ray dundrar fint i basen när utomjordingarna börjar kriga till sjöss, och dialogen är stor och klar. Jag föredrar att använda höjdhögtalare även om de inte alltid passar in lika sömlöst i ljudbilden.

Musik i stereo låter absolut bäst i Pure Direct-läge, med bra rytmisk snärt och upplösning. Rytmerna på Lucy Swanns skiva ”La Petite Mort” sparkar ifrån sig fint och det är gott om rymd i ljudbilden. Ljudet känns fullständigt neutralt. Inte varmt och inte kallt, bara helt ärligt.

Slutsats
SC-LX56 är en pigg hemmabioreceiver som gör det allra mest rätt, inklusive att gå loss med hårda rytmer utan att det går ut nämnvärt över upplösningen längre upp i registret. Detta är något som både musik och film tjänar på, och fungerar ypperligt med alla genrer. Med fjärrkontroll-appen iControlAV2012 till Android och iOS får man extra bra översikt över inställningarna. Speciellt versionen till iPad!

Pioneer-receivern brummar svagt när den är påslagen, vilket är lite störande tills man sätter på musik eller film och det inte hörs längre.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Denon AVR-3313

Varma toner

Detta är hemmabioreceivern för alla som vill koncentrera sig på att lyssna i stället för att göra inställningar och ratta sig fram. Denon AVR-3313 är enkel att sköta och med AirPlay och Spotify är den en naturlig motor i hemmabion. Ljudet är också underhållande.

Upplöst ljudbild Lätt att använda Skivspelaringång
Saknar lite tryck Dålig fjärrkontroll-app

Marantz SR6007

Snyggt och prydligt

Marantz senaste tillskott är en enkel receiver som bara har de mest grundläggande inställningsmöjligheterna. Både AirPlay och Spotify ger dessutom fina möjligheter att strömma musik. Ljudkvaliteten är väldigt fin och upplöst, men aldrig farlig.

Upplöst ljudbild Lätt att använda Skivspelaringång
Saknar lite tryck Dålig fjärrkontroll-app

Yamaha RX-A1020

Kungen av hemmabio

Yamaha RX-A1020 är en avancerad receiver med smarta funktioner som lyfter ljudet till nya höjder. Och när den dessutom låtar supertufft med både musik och film är det ingen tvekan. Vill du ha den bästa hemmabioupplevelsen från en receiver för runt tiotusen kronor så är det den här du ska köpa.

Häftigt ljud Lysande höjdkanaler Överlägsen fjärr-app Skivspelaringång
Inte de mest finmaskiga övertonerna

Sammanfattning

Funktionalitet möter ljudkvalitet

Klart att man kan få en välljudande förstärkare som är fullspäckad med funktioner för runt tiotusen kronor!

Onkyo TX-NR818

Häftig och het

Onkyos receiver är minsann ingen liten pjäs! Med kontroll i basen och dynamik till tusen tar den hemmabiojobbet på största allvar! Och videoprocessningen är det inte många som kan mäta sig med.

Stort och kraftfullt ljud Välutrustad Skivspelaringång
Diskanten hade kunnat vara ännu mer finkornig
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend