Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Pioneer SC-LX56

Lyfter slöjan

Pioneer har en niokanalig receiver som slår hårt direkt från första scenen, och släpper oss nära inpå musiken med ett neutralt och oförvrängt ljud. Lite trafobrum och en svag fläkt på baksidan kan störa friden i tysta omgivningar.

Publicerad 2013-01-01 - 00:00
Pioneer SC-LX56
Geir Gråbein Nordby

SC-LX56 är en välutrustad hemmabioreceiver. AirPlay finns inbyggt så att du kan strömma trådlöst från iPhone och iPad, där du också kan spela musik från tjänster som Spotify och WiMP. Vill du hellre ha en kabel till din bärbara Apple-enhet är det bara att plugga i den rätt i receiverns front med en USB-kabel.

Fjärrkontrollen till mobilen eller surfplattan (iOS eller Android) heter iControlAV2012 och ger en bättre översikt än den vanliga fjärrkontrollen som ingår. Nätverksströmning görs via kabel eller trådlös DLNA (trådlös adapter ingår) och styrs enklast från fjärrkontroll-appen.

Inställningen går smidigt, men autokalibreringen av högtalarna tar en stund. Det beror på att både fasfel och stående ljudvågor korrigeras. Det kan vara en god idé att gå ut ur rummet när kalibreringen pågår för att undvika att dö av tristess.

Fjärrkontroll-appen finns också i en specialversion till iPad. Den är ännu mer överskådlig än den för små telefoner. De flesta inställningar kan nås direkt, fast gränssnittet känns mer som en leksak än ett verktyg – tills man hittar knappen som presenterar alla funktioner i ett överskådligt system av listor, då blir det andra bullar!

Ljudkvalitet
Att transformatorn brummar en smula när receivern är påslagen kan vara irriterande om det är tyst i rummet. Dessutom låter det som om en liten fläkt på insidan startar och stoppar växelvis. Det hörs inte när man lyssnar på musik eller tittar på film, men jag föredrar att det är helt tyst.

Film i surround låter stort och imponerande. Med höjdkanalerna längst fram kan man dra upp dialogen från centerhögtalaren, vilket är oerhört praktiskt. I vårt symmetriska och akustiskt dämpade rum låter det lite renare och häftigare utan faskontroll och korrektion av stående vågor, men det är inte säkert att det är likadant i ett vanligt vardagsrum.

Filmupplevelsen är häftig. ”Battleship” på Blu-ray dundrar fint i basen när utomjordingarna börjar kriga till sjöss, och dialogen är stor och klar. Jag föredrar att använda höjdhögtalare även om de inte alltid passar in lika sömlöst i ljudbilden.

Musik i stereo låter absolut bäst i Pure Direct-läge, med bra rytmisk snärt och upplösning. Rytmerna på Lucy Swanns skiva ”La Petite Mort” sparkar ifrån sig fint och det är gott om rymd i ljudbilden. Ljudet känns fullständigt neutralt. Inte varmt och inte kallt, bara helt ärligt.

Slutsats
SC-LX56 är en pigg hemmabioreceiver som gör det allra mest rätt, inklusive att gå loss med hårda rytmer utan att det går ut nämnvärt över upplösningen längre upp i registret. Detta är något som både musik och film tjänar på, och fungerar ypperligt med alla genrer. Med fjärrkontroll-appen iControlAV2012 till Android och iOS får man extra bra översikt över inställningarna. Speciellt versionen till iPad!

Pioneer-receivern brummar svagt när den är påslagen, vilket är lite störande tills man sätter på musik eller film och det inte hörs längre.

Ljud & Bild tycker

Kraft och detaljer Utrustning och användarvänlighet Lite trafobrum Ingen skivspelaringång

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen