TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
SOMMARERBJUDANDE PÅ LB+

Marantz SR6007

Snyggt och prydligt

Marantz senaste tillskott är en enkel receiver som bara har de mest grundläggande inställningsmöjligheterna. Både AirPlay och Spotify ger dessutom fina möjligheter att strömma musik. Ljudkvaliteten är väldigt fin och upplöst, men aldrig farlig.

forfatter
Publicerad 2013-01-01 - 00:00
L&B tycker
Upplöst ljudbild Lätt att använda Skivspelaringång
Saknar lite tryck Dålig fjärrkontroll-app
Specifikationer
 • 6 x HDMI in, 2 x HDMI ut
 • 3D och 4K-uppskalning
 • 7 x 110 watt (8 ohm)
 • Audyssey MultEQ XT-kalibrering
 • Nätverksstreaming och AirPlay
 • Fjärrkontroll-app för iOS och Android

Marantz satsar på enkelhet och minimalism med sin SR6007. Fronten är snygg och har så gott som alla knappar dolda bakom en lucka.

Bortsett från fronten är Marantz SR6007 i det närmaste identisk med Denon AVR-3313. Både att använda och rent utrustningsmässigt, på insidan sitter exakt likadana komponenter. Vi har skruvat av locken och tittat efter. Att Marantz specar sin SR6007 till 7 x 110 watt medan Denon säger 7 x 125 watt tar vi alltså med en stor nypa salt.

Allsköns inställningsmöjligheter och knappfunktioner är bortplockade, vilket gör det otroligt enkelt att använda receivern. De flesta relevanta funktioner fungerar som med Yamaha, Pioneer och Onkyo men de lite snofsigare funktionerna (diverse inställningar av klangen, faskorrektion, stående vågor) saknas vilket innebär att det är enkelt att hålla tungan rätt i mun när man använder den.

SR6007 har både AirPlay och Spotify och vinylfantaster kan koppla in sin skivspelare (bara MM-pickup).

När det gäller fjärrkontroll-appen för smartmobiler är den ganska så begränsad. Man kan bara välja ljudkälla och justera ljudnivå, plus bläddra i musikbiblioteket när man strömmar musik från PC. Vill man till exempel växla från stereo till surround måste man göra det med fjärrkontrollen som ingår. Spotify kan däremot med fördel skötas med appen, även om vi saknar en möjlighet att ändra i spellistor.

Ljudkvalitet
Marantz ljud är delikat, varmt och upplöst. Film i surround återges oerhört detaljerat och luftigt, med en mycket klar dialog, och vindilar och andra småeffekter breder ut sig runt oss i alla kanaler. Vi lägger märke till alla detaljer i ljudspåret till ”Avatar”, ljud från skogen återges mer nyanserade än med både Pioneer och Onkyo. Däremot saknas det lite krut. När det brakar loss i krigsscener från ”Battleship” finns det mindre tryck än med de övriga. Ljudet är tillräckligt högt, och om man inte gör direkta jämförelser med andra testdeltagare så känns ljudet tufft nog. Men Marantz når inte upp till Onkyos och Pioneers explosivitet. Basen känns lite segare och Marantz hänger rent allmänt inte med lika bra i svängarna som de andra.

Många musikstilar tjänar på detta. Trondheimssolisternas ”Souvenir” på Blu-ray breder ut sig i alla kanaler, med luftiga stråkar och mycket rymd. Tung rock och partymusik känns däremot lite försiktig.

Slutsats
SR6007 är enkel att använda, främst för att den inte har lika många funktioner som man kan tappa bort sig bland. Ändå har Marantz fått plats för strömning, AirPlay och Spotify samt uppskalning av video till 4K. Vi saknar däremot en bra fjärr-app till smartmobiler. Man kan nästan inte göra någonting med den som finns, annat än att höja och sänka ljudet och välja källa, samt bläddra mellan Spotify-låtar.

Ljudet är oerhört klart och snyggt, med luftiga övertoner. Musikinstrument är varma och fylliga och har gott om rymd runt sig. På film är dialogen mycket klar och resten av ljudspåret svävar runt oss. Det känns dock lite väl försiktigt jämfört med de allra bästa.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Denon AVR-3313

Varma toner

Detta är hemmabioreceivern för alla som vill koncentrera sig på att lyssna i stället för att göra inställningar och ratta sig fram. Denon AVR-3313 är enkel att sköta och med AirPlay och Spotify är den en naturlig motor i hemmabion. Ljudet är också underhållande.

Upplöst ljudbild Lätt att använda Skivspelaringång
Saknar lite tryck Dålig fjärrkontroll-app

Yamaha RX-A1020

Kungen av hemmabio

Yamaha RX-A1020 är en avancerad receiver med smarta funktioner som lyfter ljudet till nya höjder. Och när den dessutom låtar supertufft med både musik och film är det ingen tvekan. Vill du ha den bästa hemmabioupplevelsen från en receiver för runt tiotusen kronor så är det den här du ska köpa.

Häftigt ljud Lysande höjdkanaler Överlägsen fjärr-app Skivspelaringång
Inte de mest finmaskiga övertonerna

Sammanfattning

Funktionalitet möter ljudkvalitet

Klart att man kan få en välljudande förstärkare som är fullspäckad med funktioner för runt tiotusen kronor!

Onkyo TX-NR818

Häftig och het

Onkyos receiver är minsann ingen liten pjäs! Med kontroll i basen och dynamik till tusen tar den hemmabiojobbet på största allvar! Och videoprocessningen är det inte många som kan mäta sig med.

Stort och kraftfullt ljud Välutrustad Skivspelaringång
Diskanten hade kunnat vara ännu mer finkornig

Pioneer SC-LX56

Lyfter slöjan

Pioneer har en niokanalig receiver som slår hårt direkt från första scenen, och släpper oss nära inpå musiken med ett neutralt och oförvrängt ljud. Lite trafobrum och en svag fläkt på baksidan kan störa friden i tysta omgivningar.

Kraft och detaljer Utrustning och användarvänlighet
Lite trafobrum Ingen skivspelaringång
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend