Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Nikon Coolpix AW100

Vägvisaren

Snabb GPS med riktig karta är praktiskt för den vilsne semesterfotografen.

Publicerad 2012-08-10 - 17:33
Nikon Coolpix AW100
Jonas Ekelund

Trots dess lite plastiga yttre känns AW100 stadig och välbyggd. Vi gillar speciellt luckan som skyddar batteri, SD-minneskort och kontakter. Man måste hålla in en knapp för att sedan vrida på en rejäl ratt. En lösning som känns säker men ändå är lätt att använda även med våta fingrar. GPS-funktionen med kompass är ovanligt bra tack vare en inbyggd världskarta som med en knapptryckning kan visa var du är. Att ha den på hela tiden drar dock ner batteritiden till hälften. Kameran finns i orange, svart och kamouflage.

Liksom Olympus ska kameran gå att använda även med handskar, men det märkliga systemet med att vifta på kameran blev vi aldrig riktigt kloka på. De vanliga knapparna sitter bra placerade även om de är lite väl små och hårda att trycka på. Det innebär visserligen att man inte gör det av misstag, men också att de inte är så trevliga att använda. Förutom 19 scenlägen, inklusive panorama, finns olika effekter, autoläge och ett enkelt läge för amatören. Vi saknar dock halvautomatiska lägen som programautomatik.

Varken i full tele eller i vidvinkel får man någon förvrängning att tala om. Däremot har AW100 påtagliga problem med hörnskärpa och autofokusen kan behöva ett extra försök innan den hittar rätt. När den väl gör det får man dock skarpa och välexponerade bilder. Under vatten blev vitbalansen inte som vi ville ha den trots korrekt scenläge. Men den fokuserade bra och gav skarpa bilder så det kan vi förlåta. Trots den bakbelysta sensorn får man påtagligt brus i dålig belysning, vilket kan skyllas på den överdrivna upplösningen.

Slutsats
Upplösningen borde Nikon dra ner ett hack för att slippa brus i bilderna och hanteringen har vissa irriterande moment. Men annars tar AW100 faktiskt bra bilder när man får till fokuseringen. Speciellt nöjda är vi med lösningen för att låsa luckan och GPS-funktionen med inbyggd karta som visar var man är och var bilder är tagna någonstans. Det suger dock batteri. På det hela taget har Nikon gjort ett bra jobb med sin första tåliga kamera och vi ser fram emot nästa modell när de dragit lärdom av denna.

Ljud & Bild tycker

Utmärkt GPS Lucklåset Ingen halvautomatik Hanteringsproblem Hörnskärpan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen