Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Fujifilm Finepix XP150

Budgetkameran

Bättre batteri och tålighet men bildkvaliteten är fortfarande medelmåttig.

Publicerad 2012-08-10 - 17:24
Fujifilm Finepix XP150
Jonas Ekelund

Förra årets XP30 var en bra uppgradering av tidigare modeller och nya XP150 fortsätter trenden. Stötsäkerheten är bättre, kameran filmar nu i full HD och framför allt har batteriet blivit betydligt bättre. Skärmen sägs vara ny men är ändå bland de mindre och har lägst upplösning. Det nya gummigreppet är bra och minneskortsluckan är föredömligt säker utan att vara svåröppnad. Bland finesserna finns GPS samt en kompass om man går vilse. Vill man inte ha GPS kan man köpa den något billigare XP100-modellen.

En särskild GPS-knapp är bra för att spara batteri men vi gillar inte den infällda zoomspaken som är liten och svåråtkomlig. Övriga knappar sitter dock bra till och är ganska lätta att använda även om man måste ta av sig handskarna för att kunna filma i skidbacken. Förutom autoläge, automatiskt motivval och en mängd motivlägen finns programautomatik. Menyn som väljer mellan dem är dock oöverskådlig på grund av långa hjälptexter och kräver onödigt många knapptryckningar.

För att börja med fördelarna så noterade vi inga större förvrängningar i tele eller vidvinkel och makrobilderna blev bra. Däremot är kameran ganska långsam att jobba med och den har ibland problem att fokusera, speciellt i dåligt ljus. Där märks även att sensorn är för högupplöst då det blir väldigt brusigt. Färgåtergivningen är inte helt korrekt och toningar är ojämna. Undervattensbilder blir dock okej, speciellt som vitbalansen är korrekt om man väljer undervattensläget.

Slutsats
Fujifilm fortsätter att uppgradera sina tåliga kameror och bristerna blir färre och färre för varje år. Vi gillar att man satt i ett bättre batteri och att kameran blivit lättare att hålla i och använda. Men bilderna blir brusiga eftersom man envisas med hög upplösning utan att ha uppgraderat till en ljuskänsligare sensor som konkurrenterna gjort. Kameran är dessutom långsam och har ibland svårt att fokusera. Trots ett tåligare hölje och GPS till ett bra pris så är det ändå svårt att rekommendera den.

 

Ljud & Bild tycker

Bra grepp Billig GPS Långsam Medelmåttig bildkvalitet Motivmenyn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen