7 vattentäta kameror

Äventyrskameror

Här är kamerorna som kan hänga med på stranden, i skidbacken, på snorkelturen och som tål att tappas från cykeln.

Vem har inte fått någon apparat förstörd av vatten eller sand på semestern? Och då pratar vi inte ens om att du tappat kameran över relingen eller att hunden grävt ner din CD-walkman på stranden. Det kan räcka med att det är en varm och fuktig dag eller att man fått in lite sand i strandkassen. Vill man slippa det och till och med medvetet kunna ta med sig kameran på strapatser så är det den här typen av äventyrskameror som är lösningen.

Samtliga tål att vara under vatten och att vistas i minusgrader. En konsekvens av det är att de faktiskt fungerar utmärkt även i skidbacken. Lite snö är inga problem. Eftersom de är så täta tål de att tappas i dypölar på mountainbike-turen och blir inte fulla av sand på stranden. Den tåliga konstruktionen gör även att man kan tappa dem i backen, åtminstone från axelhöjd.

Men bara för att de tål att vara på flera meters djup ska man inte tro att man kan ta bilder från havets botten. Så fort man kommer ner en bit blir nämligen förhållandena alldeles väldigt olämpliga för fotografering. Ljuset bryts annorlunda i vattnet vilket gör att man behöver mer vidvinkel än normalt. Ljusets färg blir annorlunda så kameran måste använda en speciell vitbalans. Men framför allt blir det mörkt vilket små kompaktkameror inte kan hantera väl. Och använder man blixt så får man bara en bild av plankton en decimeter från kameran. Däremot är dessa kameror utmärkta i regnet, i poolen eller när man snorklar vid ytan. Och skulle man råka tappa dem överbord från båten så är det bara att hoppa i och hämta upp dem.

TESTKRITERIER
Vi bad kameratillverkarna om deras nyaste tåliga kameror där kraven var att de skulle klara flera meter under vatten och att tappas från normal höjd. Kamerorna testades först i studiomiljö under dagsljuslampa där vi plåtade Xrite-färgkarta för att kontrollera färgåtergivningen, samt gråkort för att kolla vitbalansen. Där tog vi även bilder av provkartor som avslöjar förvrängning och oskärpa. Sedan fick de följa med ut i verkligheten där vi kollade hur snabbt de kom igång, hur de klarade att fokusera och hur de klarade bländande ljus och djupa skuggor. Här antecknade vi också hur lätta de var att använda. Slutligen togs bilder en halvmeter under vatten. Alla bilder granskades sedan på en kalibrerad skärm och poängsattes. I kvalitetsintrycket vägde vi även in hur pålitlig vi bedömde konstruktionen av de vattentäta luckorna för batteri och minneskort. Efter en helhetsbedömning där vi även vägde in priset sattes ett totalbetyg.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Produkter i testet

Sony DSC-TX20

Fickvänlig

En måttligt uppgraderad partykamera snarare än undervattenkamera.

Bra högupplöst skärm Snabb fokusering Fickvänligt format
Pekskäm funkar inte under vatten Minst zoom

Pentax Optio WG-2 GPS

Comebacken

Efter förra årets besvikelse har Pentax skärpt sig och prioriterat bildkvalitet igen.

Kul mikroskopfunktion Mycket tålig
Dåligt placerade knappar

Panasonic DMC-FT4

Veteranen

Varför ändra på ett vinnande koncept? FT4 är snarlik föregående testsegraren FT3.

GPS med karta Mycket tålig Bra bildkvalitet
Lågupplöst skärm Få nyheter

Olympus TG-820

Nytänk

Färre finesser men bättre bildkvalitet är rätt kompromiss att göra.

Högupplöst skärm Knackkontrollen Pålitlig konstruktion
Dåliga knappar Ingen GPS

Nikon Coolpix AW100

Vägvisaren

Snabb GPS med riktig karta är praktiskt för den vilsne semesterfotografen.

Utmärkt GPS Lucklåset
Ingen halvautomatik Hanteringsproblem Hörnskärpan

Fujifilm Finepix XP150

Budgetkameran

Bättre batteri och tålighet men bildkvaliteten är fortfarande medelmåttig.

Bra grepp Billig GPS
Långsam Medelmåttig bildkvalitet Motivmenyn

Canon Powershot D20

Comebacken

För tre år sedan blev D10 bästa köp i vårt test och nu är uppföljaren D20 äntligen här.

GPS Lite brus i dåligt ljus Tillbehören
Klumpigast Hanteringen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.