Search
Generic filters

3 soundbar-högtalare med Dolby Atmos

 itemprop
3 soundbar-högtalare med Dolby Atmos

När himlen är taket

Soundbar-högtalarna med Dolby Atmos öppnar upp ljudbilden på höjden. Här är tre stycken – en av dem fick oss nästan att trilla baklänges.

När det handlar om bra ljud och filmupplevelser så kan man dela in publiken i två grupper. De som vill ha så enkel installation och skötsel som möjligt, plus kraftigare och bättre ljud än vad TV:n kan ge ifrån sig, köper en soundbar. Och de som vill ha mer seriöst ljud till film och musik gör klokt i att satsa på separata komponenter.

Läs också: Test av Klipsch RP-280FA, högtalare med inbyggt Atmos.

Men det finns soundbar-högtalare som i allt högre grad överbryggar gapet mellan de två kategorierna. Vi snackar om ljudlimpor av det mer påkostade slaget, med tyngre och bättre ljud. De bästa av dem simulerar surroundljud på ett eminent sätt, och nu har till det till och med börjat dyka upp Atmos-modeller. Dolby Atmos är ett ljudformat som förutom vanligt surroundljud även ger ljud i höjdled.

Läs också: Test av 4 billiga hemmabioreceivrar med Dolby Atmos.
En tvättäkta Atmos-anläggning inbegriper att man monterar minst ett par högtalare i taket. Med hjälp av dem skapas en perfekt halvsfär av ljud som omringar lyssnaren fullständigt i en gas-aktig bubbla, på ett ännu mer sömlöst och realistiskt sätt än vad en vanlig hemmabio gör – oavsett om den består av fem eller sju högtalare plus subwoofer.

Smidigare Amos
Problemet är bara att de allra flesta aldrig ens skulle komma på tanken montera upp högtalare i taket. Därför finns det golvhögtalare med Atmos-element som fyrar av ljudet rakt upp mot taket så att det studsar ner mot lyssnaren och skapar en fin illusion av äkta Atmos-ljud.
Och nu har alltså soundbar-högtalarna kommit som fungerar enligt samma princip. Det betyder att man utöver vanligt stereoljud framifrån upplever att det kommer ljud bakifrån och nu alltså även ovanifrån. Och alltihop från en enda ljudlimpa som hängs eller läggs under TV:n.

Tre limpor
Den första soundbar-högtalaren med Atmos var Yamaha YSP-5600. Nyligen dök även Philips Fidelio B8 upp och dessutom Samsung HW-K960. Den senare har faktiskt trådlösa bakhögtalare med i kartongen, och är alltså en ännu mer komplett hemmabio eftersom den ger äkta surroundljud.
Just nu är de tre modellerna vi testar här de enda på marknaden med Dolby Atmos, och det ska bli spännande att ta reda på hur bra de är i förhållande till varandra. Framför allt eftersom de tillhör tre olika prisklasser. Billigast är Philips för 10 000 kronor, ovanför den ligger Samsung för 15 000. Och allra högst upp tronar Yamaha YSP-5600 som kostar 17 000 utan subwoofer – och eftersom den behöver subwoofer så hamnar totalpriset på 19 000 kronor.


Så testade vi
Samtliga deltagare har testats på vår hifi-bänk. Som både musik- och filmkälla har vi använt Panasonics Ultra-HD Blu-ray-spelare DMP-UB900 som kopplats till ljudlimporna med HDMI. För att undersöka filmljudet har vi tittat på ”Pan” på UHD Blu-ray med Atmos-ljudspår. Vi har också använt en Atmos-testskiva.
Musikströmning via nätverk har testats där det varit aktuellt, vi har dessutom spelat musik i stereo och surround på CD och Blu-ray.

annons
annons

Produkter i testet

 data-srcset

Philips Fidelio B8

Pris: 10000 kr Annons
Philips är överlägsen på design, med en läcker och smal form. Användarvänligheten ligger också i topp och man får en viss känsla av ljud både bakifrån och ovanifrån.
Ljudet är inte tillräckligt öppet, dialoger låter ganska så hermetiska och det är inte så mycket kontroll på dynamiken, oavsett om det är film eller musik som spelas.
 data-srcset

Samsung HW-K960

Pris: 15000 kr Annons
Trådlösa bakhögtalare ger äkta surround och fyra inbyggda Atmos-kanaler ger en mycket bra känsla av ljud på höjden. Ljudet är klart och öppet, särskilt i dialogen. Basregistret hänger med, detta är ett supersystem.
DTS stöds bara i stereo. Det finns anläggningar som har ännu mer kraft.
 data-srcset

Yamaha YSP-5600

Pris: 17000 kr Annons
Detta är den klart mest potenta soundbar-högtalaren vi har testat, och den ger en fin känsla av äkta surround. Dynamiken är strålande och underhållningen ett faktum.
Subwoofer är nästan en nödvändighet och då blir det totala priset högt. Det finns också modeller som har bättre upplösning med musik i stereo.

  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativ till 3 soundbar-högtalare med Dolby Atmos

   data-srcset

  Världens bästa soundbar-högtalare?

  För dig som inte har någonting emot att betala för det bästa ljudet – men som inte orkar krångla med separata komponenter och kabeltrassel.

  (Foto: Tillverkare)

  Panasonic DP-UB820 ger dig full kontroll över filmupplevelsen, och ljud- och videokvaliteten får maxpoäng. Helt klart ett fynd!

  (Foto: Tillverkare)

  Du måste inte ställa projektorn fem meter bort, de här tre kan stå alldeles under filmduken! Otroligt användarvänligt – men hur är det med bilden?

  (Foto: Tillverkare)

  TV-ljud som går att bygga ut

  Äntligen en Yamaha-soundbar som kan ha trådlösa högtalare! Men MusicCast BAR 400 kan mycket mer än så.

  (Foto: Tillverkare)

  4K Blu-ray krossar strömning med sin galet höga bild- och ljudkvalitet. Vi kör en duell i premiumklassen!

  (Foto: Tillverkare)

  Om din TV lider av spinkigt ljud så finns det inget lättare sätt att bota den än med en billig soundbar.

  (Foto: Tillverkare)

  Beam är Sonos billigaste soundbar hittills, ändå kan den mer än sina större syskon.