Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

A95L: Exklusiv smygtitt på Sonys nya flaggskepps-TV

Sonys QD-OLED-toppmodell kommer snart i butik och vi har redan tagit en första titt.

Av / 2023-08-07 - 17:45
A95L: Exklusiv smygtitt på Sonys nya flaggskepps-TV

Sony överraskade marknaden förra året med introduktionen av världens första QD-OLED-TV.  I år har de tagit betydligt längre tid på sig, men nu är den nya toppmodellen A95L nästan klar och förväntas dyka upp på butikshyllorna i september.

Vi fick en glimt av A95L redan i mars, när Sony presenterade hela 2023 TV-serien, men det var bara en tidig prototyp. Nu har toppmodellen äntligen ”färdigställts” och för att fira detta bjöd Sony in oss till sitt huvudkontor i Weybridge, utanför London, för en exklusiv smygtitt.

Concorde på Brooklands Museum, som ligger nära Sonys kontor (Foto: Audun Hage)

Sonys europeiska huvudkontor ligger nära det legendariska Brooklands, Storbritanniens första racerbana och hem för Concorde. Mercedes har också en testbana för bilar och terrängfordon här. Men i det här fallet var det alltså en TV vi fick möjlighet att provköra!

Notera: Detta var ett Sony-evenemang, där leverantören stod för resa, kost och logi. Så denna förhandstitt får tas för vad den är, och vi avvaktar med slutsatsen tills vi har gjort ett fullständigt test av A95L hemma.

Sony A95L

Sony fick mycket beröm för sin toppmodell A95K förra året, och det är tydligt att även efterföljaren, A95L, är en modell de har höga förväntningar på. Flaggskeppet har fått ett antal nya funktioner som är exklusiva för den här modellen.

Designmässigt har A95L en slimmad design med en tunn ram i borstad aluminium, där bilden sträcker sig ända ut till kanterna. Samtidigt har den stora och blytunga sockeln från föregångaren ersatts med smala fötter som kan höjas för att ge mer utrymme för en soundbar. 77-tummaren kan också placera fötterna närmare för att passa TV-stativet.

Sony-A95L-preview-Weybridge-7 Sony-A95L-preview-Weybridge-5 Sony-A95L-preview-Weybridge-6
<
>
Baksidan på Sony A95L är schackmönstrad och är tillverkad av ett återvunnet plastmaterial som kallas SORPLAS (Foto: Audun Hage)

QD-OLED

Inte helt oväntat är Quantum Dot OLED den teknik som Sony har valt att bygga vidare på under 2023. A95L använder den senaste generationens QD OLED-panel från Samsung Display – precis som Samsung S95C som vi redan har testat. Den nya panelen har fått bättre kylning, vilket bidrar till högre kontinuerlig ljusstyrka. Sony-skärmen finns också tillgänglig i en efterlängtad 77-tums skärmstorlek, utöver 65″ och 55″.

Videoprocessorn är en Cognitive Processor XR som vi känner till sedan tidigare, men Sony säger att de har arbetat specifikt med att ytterligare förbättra bildbehandlingen från 2022-modellerna. Den nya funktionen XR Clear Image analyserar och förbättrar bilden kontinuerligt, och sägs vara särskilt lämplig för att förbättra källmaterial av varierande kvalitet (streaming, TV, Blu-ray etc.) och skala upp till gnistrande 4K.

Det här är påståenden som vi har hört många gånger förut, så frågan är hur bra det fungerar i praktiken?

Sony-A95L-preview-Weybridge-10 Sony-A95L-preview-Weybridge-11 Sony-A95L-preview-Weybridge-9
<
>

Sony hade för ändamålet ställt upp A95L i ett becksvart rum, tillsammans med förra årets A95K och de färska 2023-konkurrenterna LG G3 och Samsung S95C. Tyvärr fanns det ingen Panasonic MZ2000 i sikte, eftersom den inte är tillgänglig för försäljning ännu. Däremot hade de en Sony HX310 professionell OLED-monitor som referens.

Så här hade vi flera av årets hetaste flaggskepps-TV-apparater sida vid sida för jämförelse. Sony gav oss fria händer att välja olika demoscener, kontrollera och prova inställningar på de olika TV-apparaterna. Med utmanande scener från utvalda filmer kunde vi få en uppfattning om de olika skärmarna.

Gnistrande hög bildkvalitet

Med toppmodeller som denna befinner vi oss naturligtvis på en mycket hög nivå när det gäller bildkvalitet. Det krävs lite erfarenhet för att urskilja skillnaderna, men de finns där. För det första är det tydligt att 2023-modellerna har något högre kontrast och ljusstyrka än 2022-modellen A95K.

När vi jämför LG OLED G3 med Sony och Samsung är det också tydligt att den – trots imponerande kontrast – saknar lite av den enorma färgmättnad, volym och nyansskillnader som vi uppnår med QD OLED-skärmarna. Med de spektakulära flygplansscenerna från Top Gun: Maverick, kan vi se att dessa har en ännu starkare glöd och mer sömlösa färggraderingar över horisonten.

Den mest intressanta jämförelsen var dock ”duellen” mellan de senaste 2023 års QD-OLED-skärmar. Eftersom Sony A95L och Samsung S95C använder samma typ av bildpanel kommer den största skillnaden att ligga i bildbehandlingen. Och här är det tydligt att Sony har ansträngt sig till det yttersta. Med krävande mörka scener från The Revenant och The Greatest Showman kunde vi se att A95L hade extremt låga brusnivåer, och samtidigt en speciell förmåga att gräva fram detaljer i mörka delar av bilden. Medan både Samsung och LG hade vissa black crush-tendenser, kom skuggdetaljerna fram imponerande bra på Sony-skärmen.

Vi kunde inte mäta ljusstyrkan, men Sony A95L verkade ungefär lika kraftfull som Samsung S95C, som vi tidigare har mätt till cirka 1250 nits i ett 10% fönster. Exakta mätningar får vänta tills vi har haft Sony-skärmen på testbänken här hemma.

Uppdaterat användargränssnitt

A95L är en Google TV som vi har sett tidigare, med sin vanliga huvudmeny, med en bra översikt över ett brett utbud av tillgängliga appar. Men Sony har också valt att göra några speciella uppdateringar för just den här modellen. Bland annat har menysystemet fått sig en rejäl översyn, vilket gör det enklare att navigera bland videokällor och specifika inställningar.

Det finns en tydlig och kortfattad popup-meny som kan användas utan att behöva täcka hela skärmen och det du tittar på. Du kan till exempel ange vilken typ av innehåll du tittar på och få upp anpassade bildinställningar och alternativ för dessa. Vi lekte runt med menyerna och fick ett positivt första intryck.

A95L är också skräddarsydd för användning med PS5 och andra spelkonsoler. Den har den nya spelmenyn, med snabb åtkomst och översikt över relevanta inställningar. Auto HDR Tone Mapping och Auto Genre Picture Mode finns på plats för att säkerställa bra bildkvalitet för både spel och streaming. Här kan du göra olika val och optimera för olika spelgenrer. Black Equaliser-funktionen förbättrar detaljerna i svarta/mörka områden, så att du kan se fiender som gömmer sig i mörkret. A95L har också en bild-i-bild-funktion (Multi-View) där du kan titta på YouTube-guider i en separat ruta medan du spelar.

Sony-monitorn kan dessutom stoltsera med fyra HDMI-ingångar, men precis som tidigare generationer får den nöja sig med att två av dessa är 4K/120Hz-kompatibla. De andra två ingångarna stöder upp till 4K/60Hz.

Sony A95L kommer vid någon tidpunkt även att stödja Dolby Vision HDR för spel, men endast genom en framtida mjukvaruuppdatering, och då upp till 4K/120Hz. Sony kunde inte ge ett exakt datum för uppdateringen, men berättade för Ljud & Bild att den kommer att planeras inom detta kalenderår.

Sony-A95L-preview-Weybridge-12 Sony-A95L-preview-Weybridge-1
<
>
Sony A95L har det senaste menysystemet från Sony, som ger snabb och bekväm åtkomst till olika inställningar som val av källa, inställningar etc. (Foto: Audun Hage)

Avancerat ljud

Som vanligt har Sony satsat på ljudet. A95L använder de dolda inbyggda högtalare som vi känner till sedan tidigare (Acoustic Surface Audio+ med två aktuatorer och två baselement), vilket ger ett kraftfullt, klart och fylligt ljud. Samtidigt finns det flera expansionsmöjligheter.

TV-högtalarna kan också användas tillsammans med Sonys egen soundbar (Acoustic Centre Sync). När man ansluter en soundbar som HT-A7000 kan man välja om dialogen ska återges enbart av soundbaren eller tillsammans med TV-högtalarna, för att förstärka ljudbilden och ge en bättre koppling till det som händer på skärmen. Genom att ansluta trådlösa bakhögtalare kan en fullständig surroundljudbild uppnås genom 360 Spatial Sound-mappning.

A95L har också dubbla ljudutgångar, så att du t.ex. kan ansluta ett par Bluetooth-hörlurar samtidigt som TV-högtalarna är aktiva. På så sätt kan du och din partner lyssna på samma program med olika volym. Praktiskt!

Läs också Äntligen kan du göra detta med Sonys flaggskepp WH-1000XM5 Sony WH-1000XM5 har uppdaterats med nya funktioner, som LDAC och multipoint - på samma gång.

Ett positivt första intryck

Som sagt, detta var bara några första intryck av Sony A95L, och vi ser fram emot att snart få lägga vantarna på ett testexemplar – förhoppningsvis i den nya skärmstorleken på 77 tum.

Sony A95L förväntas finnas i butikerna i september och kommer att ha följande priser:

XR-55A95L (55″): 42.000 kr (rek.) 

XR-65A95L (65″): 53.000 kr (rek.) 

XR-77A95L (77″): 77.000 kr (rek.) 

 

Ljud & Bild specificerar att reseomkostnaderna för detta reportage betalades av tillverkaren.
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

1 reaktion på ”A95L: Exklusiv smygtitt på Sonys nya flaggskepps-TV”

  1. 77″ som största modell gör det ointressant för mig. Duger kanske i sovrummet. Men 77 lakan för en John Blund tv, knappast.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljuv musik mellan B&O och TCL

Sov gott med LG OLED-TV

Samsung fokuserar på "supersize"-TV:s

Samsung-TV:n krossades

Ny stor och billig TV från Samsung

Apple TV med tvOS 18 får stöd för 21:9-format

Elgiganten: Nu tar TV-försäljningen fart!

Samsung: Den nya The Frame-modellen är här.

TCL lanserar ny TV-modell med bred målgrupp

Här är TCL C855

Här är TCL:s "The Frame"-konkurrent

Här är Panasonics TV-modeller för 2024

Rulla till toppen