Recension: The Revenant

Blu-ray-recension

Alejandro Iñárritus sjätte, och definitivt mest ambitiösa, spelfilm har sina brister precis som de flesta filmer. Men The Revenant är ändå så ofattbart imponerande att det saknar betydelse.
Karakter
Drama
The Revenant
Annons
Annons

Filmberättelsen är inspirerad av den sanna historien om pälsjägaren Hugh Glass (Leonardo DiCaprio) som tillsammans med sin indianske son, Hawk (Forrest Goodluck), arbetar i ett jaktlag i Nordamerika i början av 1800-talet. De blir överrumplade av en stam Arikara-indianer som decimerar jaktlaget till tio personer och tvingas fly genom vildmarken för att överleva.

På resan blir Glass attackerad av en björn och får livshotande skador. Han blir en börda för gruppen och lämnas tillsammans med sin lojale unge son Bridger (Will Poulter) och den hänsynslösa John Fitzgerald (Tom Hardy). Den senare utlovas 300 dollar om han ger Glass all vård han behöver och sedan ger honom en värdig begravning när han dör. Glass dör dock inte, men blir lurad av Fitzgerald på ett hemskt sätt och begravd levande. Så småningom återhämtar sig Glass och påbörjar sin jakt på rättvisa i det extremt ogästvänliga vinterlandskapet.

The Revenant
The Revenant

Mycket har sagts om Revenant efter den färdigställdes och visades upp för publiken. Filmen blev mytomspunnen på ett tidigt stadium på grund av läckor från den krävande produktionen, och alltför stora förväntningar har nog lett till att många blivit besvikna. Kritiken har riktats mot endimensionella karaktärer, banala miljöskildringar, brist på handling – en skäggig mans grymtande kamp i ett statiskt och meningslös landskap. Men under alla omständigheter har Alejandro Iñárritu (Babel, Birdman) gjort en beundransvärd film som förtjänar oändligt med beröm. Med inspiration från en vansinnig historia – och storfilmer från regissörer som Andrej Tarkovskij, Werner Herzog, Francis Ford Coppola och Terrence Malick – har han gjort en film för historieböckerna. Utan att använda ljussättning eller CGI-effekter tar han med publiken på en bländande vacker resa genom grym natur och följer en desperat människas kamp mot sig själv, fienden och naturen.

The Revenant
The Revenant

Huvudpersonen själv, som gestaltas på ett ypperligt sätt av Leonardo DiCaprio, bär upp filmen på egen hand, med ovanligt stark närvaro och engagemang, vilket äntligen gav honom en efterlängtad Oscar – en utmärkelse han för övrigt borde ha belönats med minst tre gånger tidigare. DiCaprio kamp förevigas med kamera av den eminenta fotografen Emmanuel Lubezki, som blev den första fotografen i filmhistorien som vann en Oscar tre år i rad (Gravity, Birdman och The Revenant). Lubezkis foto är oerhört viktigt för filmens oöverträffade kvalitet och intensitet.

The Revenant är en sällsynt väl utförd stilstudie och bildkonst av högsta klass. Mest beröm förtjänar dock Iñárritu, som gör filmen så vacker och stark med sin strama regi och fina överblick. Han belönades välförtjänt med en Oscar, precis som i fjol med den fantastiska Birdman.

The Revenant
The Revenant

Iñárritus ansträngningar har kostat en hel del pengar och personal också. Budgeten uppgick till 135 miljoner dollar och han blev dessutom osams med flera som lämnade produktionen mitt under den krävande inspelningen som ägde rum på tolv olika platser i USA, Kanada och Argentina.

En film är alltid en subjektiv upplevelse och det är ingen tvekan om att The Revenant har sina brister, men sammantaget är resultatet så förbluffande bra att det nästan känns omöjligt att inte belöna filmen med maxbetyg. Sex stjärnor.

THE REVENANT THE REVENANT THE REVENANT THE REVENANT
<
>
The Revenant

The Revenant är en av de filmer som släpps i det nya 4K UHD-formatet – och en sådan bildkvalitet! Det vackra landskapet har en skärpa vi knappt har sett maken till förut och 4K ger ett exceptionellt djup och perspektiv. Här ser vi nästan varje granbarr i naturen och jämfört med BD-versionen har 4K-skivan betydligt naturligare färger. Även ljudspåret (DTS 7.1) har kvaliteter av yppersta klass, i minsta detalj går det att höra allt från den porlande bäcken till den dånande skottlossningen och DiCaprios stönanden. Bonusmaterialet innehåller bara en bakomfilm, som är informativ och bra, plus stillbilder.

Fakta
  • Release: 30 maj 2016
  • Regi: Alejandro G. Iñárritu
  • Med: Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Domhnall Gleeson, Will Poulter, Forrest Goodluck, Paul Anderson
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2015
  • Längd: 2:36
IMDB Rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Lorentz Celo


Senaste artiklar:

Annons
Annons

Läs också

Lyckat kostymdrama som är en blandning av Dynastin, Askungen, Farliga förbindelser och Downton Abbey – med en touch av Fifty Shades of Grey.
En graviditet som går fruktansvärt fel är på väg att slita den unga familjen i bitar.
Januari har långa och mörka kvällar – bara synd att streaming- och filmbolagen verkar ha tagit semester.
Med Equinox levererar Netflix en av sina bästa nordiska produktioner.
Äntligen lite ledigt mitt i corona-mörkret. Vad ska du titta på för att mysa och koppla av?
Ännu en gång levererar Pixar en teknisk fullträff, ackompanjerad av en ytterst emotionell historia.
Ännu en gång får vi tillbringa tiden fram till jul med ensamstående, smådesperata Johanne som jagar den rätte – och visst blir det riktigt roligt.
En av bluesens absoluta första grand old ladies bjuder på häftiga toner i ett laddat kammarspel, ackompanjerad av ”Black Panther”.
Disney försöker skamlöst utnyttja folks sug efter lättsam julunderhållning.
Alla fördomar du kan tänkas ha mot homosexuella, musikalälskare och intoleranta konservativa kristna i småstads-Amerika blir bekräftade i The Prom.
December har kalla dagar och mörka kvällar – det är läge för många timmar framför TV:n.
Mulan är en av Disneys bästa live-nyinspelningar av tecknade klassiker.
Michael J. Fox briljerar i smått föråldrad ”klassiker”.
Att schack kunde vara så fascinerande och spännande kunde vi väl aldrig tro!
Den suveräna Trump-imitatören kraschlandar i sin nya Netflix-special.
Apple och Hanks åstadkommer en platt spänningskurva i ett tandlöst andra världskrigsdrama.