Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Sony WH-1000XM5: Flaggskeppet blir ännu bättre

Sony WH-1000XM5 har uppdaterats med nya funktioner, som LDAC och multipoint - på samma gång.

Av / 2023-08-02 - 13:56
Sony WH-1000XM5: Flaggskeppet blir ännu bättre

Vi känner inte till några hörlurar med bättre brusreducering än Sony WH-1000XM5. De dämpar mycket effektivt, samtidigt som brusreduceringen inte ger något susande. Ljudet är också bättre än i föregångarna, och de utnyttjar i högre grad den överlägsna LDAC-kodeken. Den levererar nästan CD-kvalitet via trådlös Bluetooth tack vare en bitström på upp till 990 kbit/s. Det är upp till tre gånger högre än ”normalt” Bluetooth-ljud.

Till skillnad från de nyare WF-1000XM5-öronsnäckorna kan de större hörlurarna dock inte aktivera LDAC-kodeken när multipoint-anslutning används. Det vill säga att du kan ansluta hörlurarna till två enheter samtidigt.

Detta ändras nu.

Sony WH 1000XM5 bendable
Foto: Geir Gråbein Nordby

Multipunkt och LDAC

Med en uppdatering från Sony Headphones mobilapp kan hörlurarna nu äntligen använda LDAC och multipoint på samma gång! Och det bästa av allt: Sony lovar att detta sker med full 990 kbit/s ljudkvalitet. Journalisten trodde inte att detta var fysiskt möjligt, eftersom LDAC med full kvalitet använder EDR – eller Enhanced Data Rate – för att ge full 990 kbit/s-kvalitet. Medan andra funktioner, t.ex. multipoint, använder BR, eller Basic Rate.

Därför sänker många hörlurar med LDAC, t.ex. från Technics, LDAC-kvaliteten till 330 kbps för att kunna använda kodeken tillsammans med multipoint. Om det stämmer att Sony kan hantera full kvalitet samtidigt som multipoint, är det ganska sensationellt, om du frågar oss.

Läs också Sony WH-1000XM5: Ajöss, brus! Sony överträffar sig själva med nya WH-1000XM5. Klassledande brusreducering, bättre ljud och skönare komfort än någonsin tidigare.

Rumsligt ljud med head tracking

Dessutom utökas hörlurarnas ” rumsliga ljud” med head tracking. Med andra ord, när du aktiverar rumsligt ljud, eller 360-ljud, kan ljudbilden röra sig med dina huvudrörelser, så att du upplever att ljudbilden förblir stabil framför dig, även när du vrider på huvudet. Enligt vår erfarenhet fungerar detta ”sisådär”, men det är ändå trevligt att ha alternativet.

Støydempende hodetelefoner 2023 - Test av de beste hodetelefonene akkurat nå!
Äntligen head tracking. Foto: Geir Gråbein Nordby
Läs också Bäst på brusreducering Sony WF-1000XM5 tar arvet från den populära M4-modellen och levererar ännu bättre brusreducering och ljudkvalitet.

Detta innebär att LDAC med full kvalitet begränsar vissa andra Bluetooth-funktioner, inklusive multipoint. LDAC med lägre bitströmmar (330 och 660 kbit/s) använder däremot normal BR-överföring. Tillsammans med multipoint gäller 330 kbit/s.

Som jämförelse använder AAC max 320 kbit/s (256 på iPhone), vilket är ungefär samma sak.
Det är därför inte säkert att du kommer att uppleva någon större förbättring av ljudkvaliteten genom att välja LDAC med multipoint. Men prova!

Läs också De bästa hörlurarna för 2 000 kr Trådlösa, brusreducerande Sony WH-XB910N är inte bara bra och prisvärda. De är förträffliga. Punkt slut.

WH-1000XM5 uppdatering: tillgänglighet

Uppdateringen för Sony WH-1000XM5 är redan lanserad, du behöver bara ansluta hörlurarna till din telefon, och öppna Sony Headphones-appen. Sedan uppdaterar du hörlurarna därifrån.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

6 reaktioner på ”Sony WH-1000XM5: Flaggskeppet blir ännu bättre”

  1. Har XM3;4;5 – kvalite´ som allt från Sony. Fantastiska. Tack för uppdateringen. Hör skön musik naturljud jag älskar men inte grannarna! Suveränt!
    (Sony mobil, samt en dator också!)

  2. Headtrackning fungerar dock inte till samsung telefoner åtminstone. Vet inte om det är fler androidtillverkare det har begränsat för.

  3. De är absolut inte värda de 3k de kostar. Ljudkvaliteten är inte 5x bättre.

    Klart bra hörlurar men ej prisvärda.

    1. Tjena Daniel, har du några andra over ears du skulle rekommendera inom den prisklassen?

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Oerhört bra batteritid för priset!

Jabras bästa proppar blir ännu bättre

Head-fi: Kolla in de här hörlurarna!

Nya produkter - och nya rykten - från Creative

Hörlurar revolutionerar sättet du lyssnar på

Så går det till på insidan av Sennheiser

Sonos hade ett ess i rockärmen

Med ett kilopris som saffran

Stax elektrostater till ett folkligt pris

Slutna hörlurar för audiofiler.

Hörlurar byggda som högtalare

Kolla in dessa hörlurarna från Focal

Rulla till toppen