Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Unik robotgräsklippare som klipper som en handjagare

Oasa R1 är en kommande robotgräsklippare som skiljer sig från alla idag existerande modeller i det att den klipper med en cylinder, precis som en hederlig "handjagare".

Av / 2024-05-19 - 10:00
Unik robotgräsklippare som klipper som en handjagare

Oasa R1 är en kabelfri robotgräsklippare – begränsningskabel runt tomten behövs alltså inte – som använder LiDAR (Light detection and ranging) för att identifiera gräsmattans gränser samt undvika hinder.

Robotgräsklipparen är försedd med 15 cm stora framhjul med fjädrande upphängning, vilket ska borga för god framkomlighet, och den anges klara upp till 45 % lutning.

Den är IPX6-vattenskyddad och försedd med en lucka på ovansidan, så att man slipper vända den upp och ner när man spolar rent den med vattenslang. Vidare ska den kunna klippa så nära som 51 mm från husväggar eller staket, och klipphöjden kan justeras mellan 20-101 mm (via en app, där man även kan kan schemalägga klippning etcetera).

Men det som gör R1 unik är att den istället för en roterande klippare är försedd med en cylinder, precis som traditionella gräsklippare som drivs med handkraft (så kallade handjagare). Det finns enligt Oasa två stora fördelar med cylinderklippning, och det är att dels så klipps gräset på ett jämnare och mer kvalitativt sätt, med rakare snitt, och dels är klippbredden cirka 80 procent större jämfört med många av dagens robotgräsklippare – 335 mm istället för 185 mm.

Oasa-R1_1 Oasa-R1_2 Oasa-R1_3 Oasa-R1_4
<
>
Foto/Illustration: Oasa

Om Oasa

Oasa grundades 2022 av Evan Li (med bakgrund hos Narwhal, Deep Mirror Technology och Dreame) och Rick Qiu (som tidigare arbetat hos bland annat DJI och Syrius Technology) och har sedan dess vuxit till att involvera 45 personer.

I augusti 2022 påbörjades arbetet med att utveckla en robotgräsklippare med cylinder, och i december 2023 togs prototyp version 4 fram, som nu testas. Företaget innehar i dagsläget 19 patent, och planen är att lansera produkten Oasa R1 via Kickstarter inom kort.

Mer info: Oasa

Läs också 10 råd och tips: Så köper du rätt robotgräsklippare Tillverkarna släpper ständigt nya och mer avancerade robotar, men vilken är rätt för din trädgård? Här är checklistan för dig som letar efter den perfekta robotgräsklipparen.
Ola Larsson
(f. 1970): Frilansjournalist på L&B Home. Ola har i 24 år arbetat med att hålla koll på - och skriva om - trender, innovationer och produkter inom konsumentelektronik samt vitvaror & småapparater. 1999-2017 jobbade Ola på de svenska branschtidningarna Rateko, El&Vitt samt ElektronikBranschen som journalist, teknisk redaktör samt chefredaktör. Sedan 2017 arbetar Ola som konsult - i det egna bolaget Eor AB, grundat 2014 - med fokus på framförallt det skrivna ordet.

2 reaktioner på ”Unik robotgräsklippare som klipper som en handjagare”

  1. Ola Larsson

    Enligt företagets hemsida oasalife.com är det 45 % lutning som gäller. Ber om ursäkt för felskrivningen, som nu är justerad.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kylfrys med 438 färgkombinationer

Färgrik musik från Wiz

Husqvarnas robotgräsklippare får solcellsladdning

Dubbel airfryer i kompakt format

Enklare liv med Yales smarta kodhantag

Prisvärd airfryer med fönster

Små kylskåp och frysar från Miele

Vidareutvecklad espressomaskin

Hantera altandörren via Matter

Webers flaggskeppsgrillar blir smarta

Pizzaugn med roterande sten

Dubbla korgar ger fler möjligheter

Rulla till toppen