Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Ugnen iQ700 känner med hjälp av AI igen vilken mat som lagas

Siemens ugn iQ700 känner med hjälp av artificiell intelligens igen vilka maträtter som lagas.

Av / 2023-10-13 - 10:00
Ugnen iQ700 känner med hjälp av AI igen vilken mat som lagas

Siemens iQ700-ugn med automatisk matigenkänning kan idag identifiera ett 40-tal olika rätter, en siffra som med tiden kommer att öka, berättar företaget.

Sätt in maten, stäng luckan och låt ugnen sköta resten. Så enkelt kan det vara att laga en måltid med intelligenta iQ700, anger Siemens, och berättar att ugnen automatiskt känner igen maten – till exempel en lasagne eller en pizza – med hjälp av en inbyggd ugnskamera och artificiell intelligens. När rätten är identifierad föreslår ugnen den optimala tillagningsmetoden och ställer därefter automatiskt in program och temperatur. Det enda man behöver göra är att ge sitt “ok” så tar ugnen hand om resten.

Siemens förklarar att ugnen inte bara väljer rätt program och rätt temperatur, utan också automstiskt slår på grillen, mikrovågsugnen, eller ångugnen om det behövs.

Ugnen iQ700 är även försedd med Individual Browning – en AI-driven funktion som låter användaren välja på en skala mellan 1-5 hur krispig pizzan, lasagnen, kasslern, frallorna eller croissanterna ska bli. Ugnen – med sin inbyggda kamera och AI – håller ett öga på rätten och stänger automatiskt av när den har nått önskad nivå.

Vill man titta in i ugnen då och då kan man göra det via Home Connect-appen på sin mobiltelefon, så slipper man öppna ugnen och släppa ut värme.

Ugnen har en trådlös stektermometer, som mäter innertemperaturen på fyra olika mätpunkter, för att säkerställa jämn tillagning. Stektermometern är WiFi-aktiverad, vilket innebär att temperaturen kan övervakas i realtid via Home Connect-appen, och den skickar ett meddelande när det är dags att ta ut maten. Den trådlösa stektermometern kan även användas utanför ugnen – i exempelvis grytor och kastruller på induktionshällen eller ute på grillen.

Siemens-HN978GQB1_1 Siemens-HN978GQB1_2 Siemens-HN978GQB1_3 Siemens-HN978GQB1_4
<
>
Siemens iQ700 HN978GQB1. Foto: Siemens

Pris och tillgänglighet

Siemens iQ700 inbyggnadsugn, med mikro och ånga, HN978GQB1 är tillgänglig nu och kostar cirka 50 000 SEK. Och om inte den ugnen uppfyller ens önskemål erbjuder Siemens för närvarande inte mindre än 132 andra ugnar…

Läs också Miele Smart Food ID med AI i ugnen Kombinera Mieles ugnar med inbyggd kamera med Smart Food ID och du får automatisk matlagning med hjälp av AI.
Ola Larsson
(f. 1970): Frilansjournalist på L&B Home. Ola har i 24 år arbetat med att hålla koll på - och skriva om - trender, innovationer och produkter inom konsumentelektronik samt vitvaror & småapparater. 1999-2017 jobbade Ola på de svenska branschtidningarna Rateko, El&Vitt samt ElektronikBranschen som journalist, teknisk redaktör samt chefredaktör. Sedan 2017 arbetar Ola som konsult - i det egna bolaget Eor AB, grundat 2014 - med fokus på framförallt det skrivna ordet.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tado uppgraderas till senaste standard

Koda 2 Max är Oonis största och mest avancerade pizzaugn hittills

Matter version 1.3

Motormopp från Dyson

En kamera för varje vinkel

Ny monsterrobot från Roborock

Laga mat utan sladd med KitchenAid Go

Robotdammsugare lovar dammsugning och moppning med mänsklig precision

Vill förändra golvstädningen

Nutribullet gör comeback i Norden

CSA har lanserat säkerhetsstandard för smarta hem

LG breddar sin premiumserie

Rulla till toppen