Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Smart Food ID – ansiktsigenkänning för mat

Kombinera Mieles ugnar med inbyggd kamera med Smart Food ID och du får automatisk matlagning med hjälp av AI.

Skrivet av / 2023-07-20 - 10:00
Smart Food ID – ansiktsigenkänning för mat

2019 introducerade Miele inbyggda kameror i sina ugnar, som överförde bilder i realtid till mobilen – och användaren kunde enkelt kontrollera och justera tillagningen utan att stå vid ugnen. Ett år senare ”smyglanserades” Smart Food ID, som innebär att ugnskameran identifierar vilken rätt som finns i ugnen, och sedan föreslår ett lämpligt tillagningsprogram. Allt man sedan behöver göra är klicka på OK.

Smart Food ID har lanserats i bland annat Schweiz och Österrike, och inom kort kommer det lanseras bredare, bland annat i Tyskland. Men även om det ännu inte lanserats på allvar i Sverige kan man använda funktionen.

Hur fungerar det?

När man har ställt in maten i ugnen, tar den inbyggda ugnskameran bilder. Med hjälp av AI identifierar kameran vilken mat som finns i ugnen, och väljer automatiskt ett lämpligt program. Användaren behöver sedan bara bekräfta det valda programmet på ugnen för att starta. Under tillagningsprocessen fortsätter kameran regelbundet att ta bilder så att en intelligent algoritm kan kontrollera tillagningen av maten. När den fått perfekt färg avbryter ugnen tillagningsprocessen.

Smart Food ID är nu på gång att lanseras brett. Kameran i ugnen tar ett foto, AI tolkar rätten och vidare tillagning sker automatiskt. Foto: Miele

Smart Food ID känner för närvarande igen ett 30-tal recept och Miele kommer successivt att utöka utbudet. Det som kan identifieras idag är varianter på följande rätter; potatis, pommes frites, bakverk, pizza, frallor, kött, grönsaker, pajer, fisk och lasagne.

En finess är att AI:n blir bättre och bättre med tiden, genom användarnas (anonymiserade) bilddata, anger företaget.

Miele erbjuder för närvarande tre ugnar med inbyggd kamera på den svenska marknaden, vilka i kombination med Mieles app möjliggör användning av Smart Food ID.

Läs också Spis med dubbla ugnar, induktionshäll & stekbord Hjärtat i Bertazzonis verksamhet är sedan drygt 140 år de fristående spisarna, och nu lanseras nya flaggskeppsprodukter i form av 120 cm breda spisar med dubbla ugnar, induktionshäll och inbyggt stekbord.
Ola Larsson
(f. 1970): Frilansjournalist på L&B Home. Ola har i 24 år arbetat med att hålla koll på - och skriva om - trender, innovationer och produkter inom konsumentelektronik samt vitvaror & småapparater. 1999-2017 jobbade Ola på de svenska branschtidningarna Rateko, El&Vitt samt ElektronikBranschen som journalist, teknisk redaktör samt chefredaktör. Sedan 2017 arbetar Ola som konsult - i det egna bolaget Eor AB, grundat 2014 - med fokus på framförallt det skrivna ordet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spela Doom på din gräsklippare

Smartare vitvaror från Samsung

125 Gala Edition-erbjudanden under Mieles jubileumsår

Jura X10 uppdaterad med Cold Brew

Kabelfri robotgräsklippare med fyrhjulsdrift

Shark på väg till Europa

Ninja satsar på Europa

Platt hår utan varma plattor

AI-sömnförbättring med TipTraQ

En smart kattsandlåda

Husqvarna Nera gräsklippare för villan

X30 Ultra är nya toppmodellen från Dreame Technology

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen