Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Kökstrender: Multifunktionella produkter i hemmet

En del föredrar renodlade produkter som fokuserar på en enda sak, medan andra gillar när en produkt kan utföra två eller fler uppgifter utan att kompromissa med resultatet.

Skrivet av / 2023-07-27 - 10:00
Kökstrender: Multifunktionella produkter i hemmet

När vi för ungefär 100 år sedan gick från att använda eld för att värma och is för att kyla till att utnyttja elektricitet fick hushållen tillgång till en rad innovationer som förenklade och förbättrade vardagen.

Till en början lanserades produkter med en funktion, som till exempel kylskåp, frys och tvättmaskin. Utvecklingen fortsatte, produkterna förfinades och blev mer och mer effektiva på allehanda sätt – och efter ett tag dök även kombinationsprodukter upp, i det att man slog ihop kylskåp och frys till kylfrys och konstruerade tvättmaskiner som även fungerar som torktumlare.

En stor fördel med två, eller fler, funktioner i en och samma produkt är givetvis att man spar utrymme. Ett aktuellt exempel är induktionshällar med inbyggd fläkt, en två-i-ett produkt som ger nya möjligheter vad gäller utformningen av köket – man kan montera hyllor eller tavlor ovanför hällen istället för en fläkt, och i en köksö slipper man fläktkåpan som kan vara i vägen och skymma sikten.

Läs också Kökstrender i spotlight En stor trend är att köket flyter samman mer med vardagsrummet, och en central produkt för detta är spishällen med integrerad fläkt – en estetisk landvinning, i synnerhet om hällen placeras på en köksö.

Två eller fler funktioner

För att kallas multifunktionell bör produkten rimligtvis ha fler funktioner än två, och sådana finns också i segmentet hällar. Ett exempel är en nyligen lanserad 90 cm fristående spis med induktionshäll och integrerad fläkt från Bertazzoni.

Bertazzonis 3-i-1 spis finns förutom i gult och orange även i rött, vitt, svart, carbonio och rostfritt. Foto: Bertazzoni

Ugnar är mångsysslare – nu även med Airfryer

En populär produkt de senaste åren är Airfryern, som gör det möjligt att använda mycket mindre fett än vid vanlig fritering och ändå få en knaprig och krispig yta. En fördel är också att Airfryern drar ungefär hälften så mycket el som en vanlig ugn, vilket sannolikt betytt en del i och med de senaste årens elpris. En nackdel är att man får en till produkt i köket, och att kapaciteten inte är lika stor som i en vanlig ugn i de fall man önskar tillaga mat för många personer samtidigt.

Vad kanske inte alla känner till är att det sedan ett tag finns ugnar på marknaden som kan användas som Airfryer (ett exempel är Electrolux som säljer en Airfry-plåt som tillbehör – den ingår till vissa modeller) och i våras lanserade såväl Bosch som Samsung nya ugnar med inbyggd Airfryer.

En Airfry-plåt med hål i innebär bättre luftflöde, och en ugn med Airfry-funktion innebär att fläkten cirkulerar värmen med hög hastighet för att uppnå resultatet att maten blir saftig inuti samtidigt som den blir krispig på utsidan.

Dagens ugnar är verkligen mångfunktionella produkter, med traditionell värme, grill, varmluft, ångfunktion, pizzafunktion (det finns ugnar som kan nå betydligt högre temperatur än de 250 grader Celsius som är standard) och nu även Airfryer. Och modeller med senaste sensorerna och termometrarna, inbyggda kameror samt appstyrning kan förenkla användandet avsevärt.

Samsungs inbyggnadsugnar finns med Airfry samt Dual Cook + Add Steam (vilket innebär att man kan ångkoka i halva ugnen samtidigt som man till exempel kör varmluft i andra halvan) och Dual Cook Flex (vilket innebär att man kan öppna halva eller hela ugnsluckan). Foto: Samsung

För nostalgiker och/eller pryltokiga

För de som gillar retrodesign och roliga prylar finns en del multifunktionella produkter för köket att välja bland, som till exempel ”korv och bröd-rosten” Retro Pop-Up Hot Dog Toaster och ”frukoststationen” Retro 3-in-1 Breakfast Station (som finns i två olika storlekar) från varumärket Nostalgia.

Nostalgia har många flerfunktionella retroprodukter i sitt sortiment, som till exempel 3-in-1 Breakfast Station (turkos), Retro Pop-Up Hot Dog Toaster (röd) och Retro 3-in-1 Family Size Breakfast Station (gul). Foto: Nostalgia

Priser och tillgänglighet

Den nya spisen från Bertazzoni, som integrerar tre apparater i en – en 90 cm fristående spis i serien Professional med induktionshäll samt en integrerad fläkt – är tillgänglig sedan mitten av maj 2023 i Norden och priset är 82 000 SEK i rostfritt och 85 000 SEK i övriga färger.

Bosch Serie 8 inbyggnadsugn med Airfry finns tillgänglig nu i ett antal olika utföranden med olika funktionalitet och kostar från 18 990 SEK.

Samsung 6 Series Bespoke inbyggnadsugn med Airfry är tillgänglig nu och priset är 19 990 SEK.

Nostalgias produkter är tillgängliga från företagets hemsida. Retro 3-in-1 Breakfast Station kostar 80 dollar, Retro Pop-Up Hot Dog Toaster kostar 40 dollar och Retro 3-in-1 Family Size Breakfast Station kostar 100 dollar.

Ola Larsson
(f. 1970): Frilansjournalist på L&B Home. Ola har i 24 år arbetat med att hålla koll på - och skriva om - trender, innovationer och produkter inom konsumentelektronik samt vitvaror & småapparater. 1999-2017 jobbade Ola på de svenska branschtidningarna Rateko, El&Vitt samt ElektronikBranschen som journalist, teknisk redaktör samt chefredaktör. Sedan 2017 arbetar Ola som konsult - i det egna bolaget Eor AB, grundat 2014 - med fokus på framförallt det skrivna ordet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lås upp med Apple Watch

Ny airfryer från Wilfa

Spela Doom på din gräsklippare

Smartare vitvaror från Samsung

125 Gala Edition-erbjudanden under Mieles jubileumsår

Jura X10 uppdaterad med Cold Brew

Kabelfri robotgräsklippare med fyrhjulsdrift

Shark på väg till Europa

Ninja satsar på Europa

Platt hår utan varma plattor

AI-sömnförbättring med TipTraQ

En smart kattsandlåda

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen