Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Köket flyter samman med vardagsrummet

En stor trend är att köket flyter samman mer med vardagsrummet, och en central produkt för detta är spishällen med integrerad fläkt – en estetisk landvinning, i synnerhet om hällen placeras på en köksö.

Av / 2023-06-16 - 09:00
Köket flyter samman med vardagsrummet

De senaste åren har induktionshällarna ersatt de keramiska hällarna i en allt större omfattning, och står idag för cirka 85 procent av försäljningen, medan ungefär en av hundra sålda inbyggnadshällar är en gashäll – inom denna kategori ökar försäljningen i de större storlekarna (bredare än 60 cm) medan de mindre gashällarna minskar.

Det allra senaste inom hällar är modeller med inbyggd fläkt, och dessa kombinationsprodukter har på några år vuxit från noll till att sälja ungefär dubbelt så mycket som gashällarna. Sverige ligger i framkant i valet av den nya tekniken jämfört med övriga Norden, men är långt efter ledarna Tyskland. Där är nästan var tredje induktionshäll som säljs en modell med inbyggd fläkt.

Electrolux 600 Bridge. Ingen fläkt som skymmer utsikten. Foto: Electrolux

Plus 60 procent

Spishällar med integrerad fläkt fortsätter att etablera sig i hushållen. Enligt siffror från Electrolux ökade försäljningen med hela 60 procent under 2022 (GfK säljdata, försäljningsvärde Sverige 2022 jämfört med 2021).

I mars i år lanserade Electrolux sin nya häll med inbyggd fläkt, 600 Bridge, som företaget menar särskiljer sig genom sitt standardmått, lägre prisklass samt att den är klassledande för sin enkelhet att installera. Electrolux anger att installation av 600 Bridge har 30 installationssteg jämfört med 38, 67 och 85 hos konkurrerande varumärken.

Den traditionella köksfläkten upplevs ofta som otymplig och begränsande. Electrolux spår att försäljningen av produkter där fläkten integreras i hällen kommer fortsätta att öka eftersom det ger fler möjligheter till en öppnare och mer social yta i köket.

– Köket har en central plats för måltider och umgänge och designfrihet är något som efterfrågas. 600 Bridge har alla egenskaper en fläkt ska ha och dessutom flera extra finesser såsom att den automatiskt justerar effekten och att filtret enkelt går att tvätta i diskmaskinen. Dessa funktioner gör skillnad i konsumenters vardag och vi är stolta över att 600 Bridge kommer i standardmåttet 80 cm så att fler kan ersätta sin befintliga häll på ett smidigt sätt. 600 Bridge är också ”Bäst i klassen” för sin enkelhet att installera, säger Lale Johansson, Nordic Category Marketing Manager, Electrolux.

Bertazzonis prisbelönade induktionshäll med integrerad fläkt. Foto: Bertazzoni

Prisbelönade modeller

Bertazzoni lanserade nyligen två nya induktionshällar med inbyggd fläkt, och då de har inbyggd motor och endast är 21 cm djupa finns det gott om plats för lådor under hällen. De nya induktionshällarna med integrerad fläkt från Bertazzoni har tilldelats Archiproducts Design Awards 2022, en utmärkelse som hyllar designexcellens över hela världen.

De nya Bertazzoni induktionshällarna med integrerad fläkt har fyra zoner samt en kraftfull och tyst fläkt. Varje zon har nio effektnivåer plus boosterläge, och multizon-funktionen kombinerar två zoner för att skapa en enda större zon, vilket möjliggör användning av riktigt stora kokkärl. Den integrerade fläkten kan installeras i sug- eller filtreringsläge, och kolfiltren kan regenereras i ugnen för långvarig användning. När fläkten är på och autoläget valt justerar fläkten automatiskt hastigheten baserat på den effekt som används under tillagningen.

Som en parentes kan nämnas att om man har ett kök på 50 kvadratmeter (med takhöjden 2,5 m) tar det ungefär 12 minuter att byta all luft, om fläkten är i maxläge.

– Vi har märkt ett ökat intresse för denna typ av produkter, främst av estetiska skäl. I synnerhet de som väljer att bygga en köksö har ju mycket att vinna på att slippa montera en stor fläktkåpa ovanför hällen. Med denna nya generation två-i-ett produkter tar vi ett stort steg framåt i och med att de är betydligt mycket kompaktare än tidigare, vilket möjliggör större flexibilitet vid installationen, säger Peter Ericsson, General Manager Bertazzoni Scandinavia.

En trend att skala bort

Köksmärket Epoq, som säljs exklusivt hos Elgiganten, lanserade i våras en ny kollektion som består av dämpade pasteller i rosa, gröna och blå toner. Mörka kök är samtidigt fortsatt populära och Epoq har därför utökat kollektionen med en intensiv vinröd kulör. I Epoqs serie Trend erbjuds nu 26 färger, inklusive årets nyheter för 2023.

– Trenden som vi ser under 2023 är att köket kan flyta samman med vardagsrummet än mer – och då är det mycket som samtidigt skalas bort. Till exempel kan köksfläkten fällas ned i spishällen och allt fler väljer bort överskåp för att göra plats för inredning som tavlor och hyllor för de finaste kaffekopparna, säger Ingvill Hermansen, senior inrednings- och designexpert på Epoq.

Pris och tillgänglighet

Electrolux induktionshäll med inbyggd fläkt, 600 Bridge, är tillgänglig nu och kostar från 23 095 SEK. Bertazzonis induktionshällar med inbyggd fläkt är tillgängliga nu och kostar från 27 995 SEK.

Ola Larsson
(f. 1970): Frilansjournalist på L&B Home. Ola har i 24 år arbetat med att hålla koll på - och skriva om - trender, innovationer och produkter inom konsumentelektronik samt vitvaror & småapparater. 1999-2017 jobbade Ola på de svenska branschtidningarna Rateko, El&Vitt samt ElektronikBranschen som journalist, teknisk redaktör samt chefredaktör. Sedan 2017 arbetar Ola som konsult - i det egna bolaget Eor AB, grundat 2014 - med fokus på framförallt det skrivna ordet.

Enklare liv med Yales smarta kodhantag

Prisvärd airfryer med fönster

Små kylskåp och frysar från Miele

Vidareutvecklad espressomaskin

Hantera altandörren via Matter

Webers flaggskeppsgrillar blir smarta

Pizzaugn med roterande sten

Dubbla korgar ger fler möjligheter

Uppkopplad ölbryggare för det smarta hemmet

Robotgräsklippare med cylinder

Tado uppgraderas till senaste standard

Koda 2 Max är Oonis största och mest avancerade pizzaugn hittills

Rulla till toppen