Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Dyson-dammsugare hittar dolt damm med laserteknik

V12 Detect Slim och V15 Detect är Dysons intelligentaste dammsugare hittills.

Brittiska Dyson har lanserat en ny generation dammsugare till det smarta hemmet. Dyson V12 Detect Slim Absolute och Dyson V15 Detect absolute är konstruerade så att de kan hitta dammpartiklar som bara är 10 stora och har en akustisk piezo-sensor som registrerar vad man har dammsugit.

”De senaste 12 månaderna har inneburit mer tid inomhus, en plats som de flesta vill hålla ren. Våra senaste dammsugare använder därför laserteknik för att upptäcka dolt damm. Laserljuset projiceras över golvet på 7,3 mm höjd för att skapa största möjliga kontrast mellan damm och golv. Förutom den visuella detekteringen av dolt damm analyserar våra nya dammsugare dammet 15 000 gånger per sekund och storleken och antalet partiklar dokumenteras i realtid på den inbyggda LCD-skärmen”, säger James Dyson, chefsingenjör och grundare av Dyson i ett pressmeddelande.

Unik intelligent lampa för unika användare Nyson Lightcycle Morph är helt ensam i sitt slag. Den kan det mesta, men är dålig på att samarbeta.

Laserljus avslöjar damm

Den nya Laser Dust Detection-tekniken avslöjar partiklar som inte är synliga för blotta ögat med hjälp en exakt vinklad laserstråle som är inbyggd i munstycket. Och den inbyggda LCD-skärmen dokumenterar allt damm som dammsugaren samlar upp.

Dyson Detect V15 Laser Dust Detection

Dyson Detect V15 Absolute (Foto: Dyson)

I praktiken fungerar tekniken med hjälp av en piezo-sensor som är inbyggd i dammsugaren. Med hjälp av koltrådar i dammsugarhuvudet samlas mikroskopiska partiklar som upptäcks upp till 15 000 gånger per sekund. När dammet hamnar i dammsugaren träffar det den akustiska piezo-sensorn vid ingången till dammbehållaren och de små vibrationerna omvandlas till elektriska signaler. Mängden damm och storleken på partiklarna visas på den inbyggda LCD-skärmen så att man kan se hur mycket damm som har sugits upp och hur stora partiklarna är.

Annons

Dyson Detect V15 och V12: Pris och tillgänglighet

Dyson Detect V15 Absolute och V12 Detect Slim Absolute går snart att köpa på dyson.se och kostar 7 200 respektive 6 200 kronor.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.