annons
annons
annons

Nu kommer tekniken nära inpå

CES-mässans stora trend var ”wearable tech”, framför allt smarta armband som man har på sig dygnet runt. Vi har tittat närmare på de mest intressanta från Sony och Razer.

Lägg till som favorit

Armband som håller ordning på hur många steg du tar varje dag, hur många kalorier du förbränner och hur gott du sover på natten är inte någon nyhet. UP24 från Jawbone är nog den mesta kända och det finns liknande manicker från Nike (FuelBand SE) och Fitbit (Flex).

Revolutionerande smartklockor tycks dröja, men blev CES platsen där smarta armband dök upp från alla håll och kanter – från både små och stora tillverkare.

Även om armbanden hittills mest har varit intressanta för fitness- och joggingälskare så kommer flera nya modeller med funktioner som gör dem intressanta för en större andel av befolkningen. Vi vågar faktiskt sticka ut hakan och påstå att ”wearable tech” blir årets stora tekniktrend som ingen klarar sig utan!

Sony SmartBand
En av de intressantaste varianterna av den nya kroppsnära tekniken kom från Sony, som visade upp sitt SmartBand för första gången på CES-mässan. Ännu så länge handlar det fortfarande om ett koncept, men vi kan räkna med global lansering bara inom ett par veckor (förmodligen i samband med Mobile World Congress i Barcelona i februari, där Ljud & Bild naturligtvis kommer att finnas på plats) och den första färdiga produkten kommer till butikerna i hela världen, även Skandinavien, någon gång under första kvartalalet. Det berättade Sony när vi besökte deras monter i Las Vegas för att titta närmare på deras mest spännande nyheter.

DSC09978_web
The Core (den vita grunkan i mitten) är kärnan i Sonys nya SmartBand.

Sony SmartBand bygger på en liten enhet som kallas för The Core och som rymmer alla sensorer. Och även om den i Sonys koncept är integrerad i ett armband så finns det inget som hindrar tredjepartstillverkare från att hitta på andra placeringar – till exempel i form av smycken – så länge de sitter nära kroppen.

Det är dock när det smarta armbandet kopplas till användarens smartmobil och Sonys nyare LifeLog-app som magin sker. Appen skapar en bild av en hel vardags kronologi, så det är inte alls bara sportintresserade som kan dra nytta av den nya tekniken.

DSC09984_web
Det är när Sony SmartBand kopplas till en Android-mobil som magin börjar.

När SmartBand kopplas till LifeLog-appen kombineras information från armbandet med information som registreras av telefonen. Resultatet är att man till exempel kan se vilken väg man kört till arbetet, vilken musik man lyssnade på när man satt i kö, och precis var någonstans man befann sig när man tog selfie-bilden som man sedan laddade upp på Instagram

DSC09979_web
LifeLog-app registrerar inte bara rörelsedata, appen ger en komplett överblick över vad användaren har ägnat sig åt hela dygnet.

Tanken är att det smarta armbandet ska fyllas med smarta funktioner. Ett SmartBand kan till exempel hålla ett öga på användarens sömnrytm och den informationen kan sedan göra väckningen på morgonen mer mild och effektiv, helt enkelt genom att mobilens alarm ställs in på en tid, precis som vanligt, men sedan tar hänsyn till användarens sömnrytm och väcker honom eller henne i en sömnfas som inte är så djup, så nära väckningstiden som möjligt. Riktigt smart!

Sony SmartBand kommer att kosta ungefär 100 euro i början. Batteritiden blir 3–4 dagar och armbandet fungerar bara ihop med Android-baserade smartmobiler som har version 4.3 eller senare. Det beror på att förbindelsen mellan armband och telefon upprättas med hjälp av Bluetooth Low Energy, som bara stöds av Android 4.3 av Googles operativsystem. iPhone-användare får se sig om efter ett annat armband, för Sonys SmartBand kommer alltså inte att fungera med Apples iOS.

Razer Nabu
iPhone-användare kan passa på att köpa det nya Nabu-armbandet från Razer, ett märke som annars främst sysslar med gaming-tillbehör. Nabu kommer att fungera med både Android och iOS, och medan Sonys SmartBand bara håller i 3-4 dagar på en laddning så orkar Nabu mellan 7 och 10 dagar. Priset ligger på runt 80 dollar, så Razers armband blir dessutom en del billigare än rivalen från Sony.

DSC00071_web
Razer är mest kända för gaming-tillbehör, men nu släpper de det smarta armbandet Nabu.

Nabu har två OLED-skärmar för meddelanden – en Public och en Private Message. På Public Icon-skärmen (som sitter på ovansidan av handleden) kan användarna få meddelanden om inkommande samtal, SMS, e-post och app-uppdateringar med hjälp av små notis-ikoner. Private Message-skärmen sitter undersidan av handleden och lämnar detaljerarad information om SMS, e-postmeddelanden, biodata och andra meddelanden som bara användaren kan se.

DSC00077_web
Nabu finns i två olika storlekar.

Razer Nabu har dessutom sensorer för datainsamlig, inklusive platsinformation, biodata-feedback (stegräknare, tillryggalagt avstånd, trappsteg som tagits i ett kliv), sömndata, band-till-band-kommunikation och mycket mer där användarna kan välja att samla in data för att förstå och påverka dagliga aktiviteter. En assistent-app som ingår kan skräddarsy vilken sorts data som ska samlas in och vilka data som får delas ut.

DSC00078_web
Razers Nabu blir en hel del billigare än konkurrenterna och batteriet räcker i 7 till 10 dagar.

Razer vill göra Nabu till det mest sociala av alla smarta armband och föreställer sig till exempel att Nabu ska kunna ställas in så att om två personer med var sitt armband skakar hand i verkligheten så blir de vänner eller kontakter hos varandra på nätverk som Facebook och LinkedIn.

Nabu kommer till butikerna under första kvartalet.

Har du något att tillägga?
Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Lämna ett svar

annons

Läs också

Smarta tillbehör från Logitech

Smarta tillbehör från Logitech

Speltillbehör för iPhone och smart mus för flera enheterLägg till som favorit
Se presentation av Rega RP10

Se presentation av Rega RP10

Här är Regas nya toppmodell. Vi har tittat närmare och lyssnat på skivspelaren tillsammans med Phil Freeman som berättar mer om den. Lägg till som favorit
Martin Logan tappar tråden

Martin Logan tappar tråden

Det måste bara bli bra när Martin Logan gör en trådlös högtalare. Crescendo har både bluetooth och AirPlay, gissa om vi ser fram emot att få testa den här!Lägg till som favorit
Unik högtalardesign

Unik högtalardesign

Runda högtalare är inget nytt, men Fujitsu gör det på sitt eget sätt i deras Eclipse. Lägg till som favorit
Ayre fyller 20 år och går hela vägen

Ayre fyller 20 år och går hela vägen

Amerikanska Ayre har bara super-highend, men när de jubilerar måste de naturligtvis anstränga sig lite extra när de uppgraderar sina toppmodeller. Lägg till som favorit
Marten Coltrane Supreme 2

Marten Coltrane Supreme 2

Här är ett par högtalare du aldrig har sett förut. Och du har förmodligen inte hört på maken heller. Lägg till som favorit
Vi har provat de största mobilnyheterna på CES

Vi har provat de största mobilnyheterna på CES

Även om det inte dräller av mobilnyheter på CES så kom både Sony och Samsung med intressanta nya produkter. Vi har bilderna. Lägg till som favorit
Böjd mobiltoppnyhet från LG

Böjd mobiltoppnyhet från LG

Det är inte bara TV-apparaterna som ska vara konkava i år. LG har böjt den lilla skärmen på sin lyxmobil – som till och med läker sig själv och tar bort repor automatiskLägg till som favorit
annons
Stäng meny