annons

Nu kommer tekniken nära inpå

CES 2014

CES-mässans stora trend var ”wearable tech”, framför allt smarta armband som man har på sig dygnet runt. Vi har tittat närmare på de mest intressanta från Sony och Razer.

Armband som håller ordning på hur många steg du tar varje dag, hur många kalorier du förbränner och hur gott du sover på natten är inte någon nyhet. UP24 från Jawbone är nog den mesta kända och det finns liknande manicker från Nike (FuelBand SE) och Fitbit (Flex).

Revolutionerande smartklockor tycks dröja, men blev CES platsen där smarta armband dök upp från alla håll och kanter – från både små och stora tillverkare.

Även om armbanden hittills mest har varit intressanta för fitness- och joggingälskare så kommer flera nya modeller med funktioner som gör dem intressanta för en större andel av befolkningen. Vi vågar faktiskt sticka ut hakan och påstå att ”wearable tech” blir årets stora tekniktrend som ingen klarar sig utan!

Sony SmartBand
En av de intressantaste varianterna av den nya kroppsnära tekniken kom från Sony, som visade upp sitt SmartBand för första gången på CES-mässan. Ännu så länge handlar det fortfarande om ett koncept, men vi kan räkna med global lansering bara inom ett par veckor (förmodligen i samband med Mobile World Congress i Barcelona i februari, där Ljud & Bild naturligtvis kommer att finnas på plats) och den första färdiga produkten kommer till butikerna i hela världen, även Skandinavien, någon gång under första kvartalalet. Det berättade Sony när vi besökte deras monter i Las Vegas för att titta närmare på deras mest spännande nyheter.

DSC09978_web
The Core (den vita grunkan i mitten) är kärnan i Sonys nya SmartBand.

Sony SmartBand bygger på en liten enhet som kallas för The Core och som rymmer alla sensorer. Och även om den i Sonys koncept är integrerad i ett armband så finns det inget som hindrar tredjepartstillverkare från att hitta på andra placeringar – till exempel i form av smycken – så länge de sitter nära kroppen.

Det är dock när det smarta armbandet kopplas till användarens smartmobil och Sonys nyare LifeLog-app som magin sker. Appen skapar en bild av en hel vardags kronologi, så det är inte alls bara sportintresserade som kan dra nytta av den nya tekniken.

annons

DSC09984_web
Det är när Sony SmartBand kopplas till en Android-mobil som magin börjar.

annons

När SmartBand kopplas till LifeLog-appen kombineras information från armbandet med information som registreras av telefonen. Resultatet är att man till exempel kan se vilken väg man kört till arbetet, vilken musik man lyssnade på när man satt i kö, och precis var någonstans man befann sig när man tog selfie-bilden som man sedan laddade upp på Instagram

DSC09979_web
LifeLog-app registrerar inte bara rörelsedata, appen ger en komplett överblick över vad användaren har ägnat sig åt hela dygnet.

Tanken är att det smarta armbandet ska fyllas med smarta funktioner. Ett SmartBand kan till exempel hålla ett öga på användarens sömnrytm och den informationen kan sedan göra väckningen på morgonen mer mild och effektiv, helt enkelt genom att mobilens alarm ställs in på en tid, precis som vanligt, men sedan tar hänsyn till användarens sömnrytm och väcker honom eller henne i en sömnfas som inte är så djup, så nära väckningstiden som möjligt. Riktigt smart!

Sony SmartBand kommer att kosta ungefär 100 euro i början. Batteritiden blir 3–4 dagar och armbandet fungerar bara ihop med Android-baserade smartmobiler som har version 4.3 eller senare. Det beror på att förbindelsen mellan armband och telefon upprättas med hjälp av Bluetooth Low Energy, som bara stöds av Android 4.3 av Googles operativsystem. iPhone-användare får se sig om efter ett annat armband, för Sonys SmartBand kommer alltså inte att fungera med Apples iOS.

annons

Razer Nabu
iPhone-användare kan passa på att köpa det nya Nabu-armbandet från Razer, ett märke som annars främst sysslar med gaming-tillbehör. Nabu kommer att fungera med både Android och iOS, och medan Sonys SmartBand bara håller i 3-4 dagar på en laddning så orkar Nabu mellan 7 och 10 dagar. Priset ligger på runt 80 dollar, så Razers armband blir dessutom en del billigare än rivalen från Sony.

DSC00071_web
Razer är mest kända för gaming-tillbehör, men nu släpper de det smarta armbandet Nabu.

Nabu har två OLED-skärmar för meddelanden – en Public och en Private Message. På Public Icon-skärmen (som sitter på ovansidan av handleden) kan användarna få meddelanden om inkommande samtal, SMS, e-post och app-uppdateringar med hjälp av små notis-ikoner. Private Message-skärmen sitter undersidan av handleden och lämnar detaljerarad information om SMS, e-postmeddelanden, biodata och andra meddelanden som bara användaren kan se.

DSC00077_web
Nabu finns i två olika storlekar.

Razer Nabu har dessutom sensorer för datainsamlig, inklusive platsinformation, biodata-feedback (stegräknare, tillryggalagt avstånd, trappsteg som tagits i ett kliv), sömndata, band-till-band-kommunikation och mycket mer där användarna kan välja att samla in data för att förstå och påverka dagliga aktiviteter. En assistent-app som ingår kan skräddarsy vilken sorts data som ska samlas in och vilka data som får delas ut.

DSC00078_web
Razers Nabu blir en hel del billigare än konkurrenterna och batteriet räcker i 7 till 10 dagar.

Razer vill göra Nabu till det mest sociala av alla smarta armband och föreställer sig till exempel att Nabu ska kunna ställas in så att om två personer med var sitt armband skakar hand i verkligheten så blir de vänner eller kontakter hos varandra på nätverk som Facebook och LinkedIn.

Nabu kommer till butikerna under första kvartalet.

Har du något att tillägga?
Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Vad tycker du?

  Subscribe  
Notify of
annons

Läs också

En ännu bättre GoPro

Även om bildkvaliteten redan var maxad i föregångaren så har Hero8 Black ett par viktiga förbättringar.

Specialversion till fantasipris

Visst kostar Leica, men någon måtta får det väl ändå vara.

Se trailern: Netflix släpper Game of Thrones-efterträdare

Netflix släpper officiell trailer för ”The Witcher”

En doktor i mobilen

Smarta hälsoprodukter hjälper både dig och doktorn att hålla dig frisk.

Den här hoppas vi att de bygger

Ännu så länge bara en designstudie, men en väldigt cool sådan.

Det här har du aldrig sett förut

300 watt här och 600 watt där.

Din nästa mobiltelefon får 5G och kan spela in 8K-video

De flesta av nästa års toppmobiler kör med Qualcomms nya värstingprocessor. Och det betyder 5G i långa banor.

Microsofts nya bärbara 15-tummare har pumpats upp en del

Microsoft Surface Laptop 3 har kommit i en ny 15-tumsversion med AMD-processor. En spännande nyhet som tyvärr inte riktigt lever upp till hela sin potential.

Första titten: Denon Home 250

Multiroom-högtalare med HEOS heter från och med nu Denon. Vi har provat den första – och det här bådar gott.

Billig soundbar med 3D-ljud

Denons nya instegsmodell DHT-S216 har DTS Virtual:X, men inte Atmos.